StoryEditorOCM
ZdravljeŠANSE ZA IZLJEČENJE

Revolucija: Sustav ‘Mirai‘ otkriva rak dojke pet godina prije nego se razvije! Rezultati su zapanjujući, evo detalja

Piše M. K. P.
23. kolovoza 2024. - 08:35

Istraživači su izradili obećavajući algoritam za procjenu rizika nazvan "Mirai", koji je dosad pokazao vrlo dosljedne rezultate među podacima iz SAD-a, Europe i Azije.

Sustav, naime, predviđa rizik od raka dojke iz mamografije do pet godina unaprijed. O revolucionarnom tehnološkom napretku piše i instagram profil @thebusinessmagnets.

image

.

Joao Luiz Bulcao/Hans Lucas Via Afp

Algoritam Mirai, naime, poboljšava postojeće modele osiguravajući točnost u različitim populacijama i kliničkim okruženjima. Hvata jedinstvene čimbenike rizika, uzima u obzir kliničke podatke kao što su dob i obiteljska anamneza i koristi aditivni sloj opasnosti za dosljedno modeliranje rizika tijekom vremena.

Algoritam je potvrđen na skupovima podataka iz Opće bolnice Massachusetts (MGH), Instituta Karolinska u Švedskoj i Memorijalne bolnice Chang Gung u Tajvanu, nadmašujući prethodne metode i identificirajući gotovo dvostruko više budućih dijagnoza raka od trenutnog standarda.

Dosljedna izvedba Miraie u različitim rasama, dobnim skupinama i kategorijama gustoće dojke čini je značajnim napretkom u otkrivanju raka dojke. Trenutno se u bolnicama diljem svijeta radi na tom da se Mirai integrira u kliničku skrb, s ciljem poboljšanja ranog otkrivanja i smanjenja nepotrebnih pregleda.

U nastavku pogledajte kako je @thebusinessmagnets na slikoviti način pojasnio o čemu se radi.

image
Screenshot/instagram/

1.Sustav koji je razvio MIT za rano otkrivanje raka dojke zove se "Mirai". Ovaj Al sustav koristi algoritme dubinske analize mamograma i predviđanje rizika od razvoja raka dojke do pet godina unaprijed. 

image
Screenshot/instagram/

2. Mirai koristi veliki skup podataka mamograma i koristi konvolucijske neuronske mreže (CNN) za identificiranje obrazaca povezanih s rakom dojke. Analizira nove mamograme kako bi predvidio rizik od razvoja raka dojke unutar pet godina, uzimajući u obzir dodatne kliničke podatke poput dobi i obiteljske povijesti. 

image
Screenshot/instagram/

3. Dosljedna izvedba Miraija među rasama, dobnim skupinama i kategorijama gustoće grudi čini ga značajnim napretkom u otkrivanju raka dojke. Tim sada radi s bolnicama diljem svijeta kako bi integrirao Mirai u kliničku skrb, s ciljem poboljšanja ranog otkrivanja i smanjenja nepotrebnih pregleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 13:50