StoryEditorOCM
ZdravljeČitajte deklaracije!

Skupoća nije uvijek mjerilo kvalitete: kancerogeno palmino ulje sastojak je većine slastica, ali jedan naš lanac trgovina može se pohvaliti čokoladom bez kapi opasne tvari

Piše Saša Jadrijević-Tomas
3. studenog 2017. - 00:59

Europska agencije za sigurnost hrane (EFSA) je već u nekoliko navrata upozoravala da većina čokolada, čokoladnih i namaza na bazi lješnjaka sadrži palmino ulje koje je, navodila je agencija, u pojedinim slučajevima kancerogeno. Međutim upozorili su da je potrebno još istraživanja kako bi se zauzeo konačan stav. Stručnjaci tvrde kako je palmino ulje opasnije od bilo kojeg drugog ulja. No, vlasnici tvornica slatkiša ne žele odustati od plamina ulja jer je jeftino, te navode kako EFSA laže.

To ulje nalazimo i u Nutelli, pa je proizvođač tog omiljenog namaza ne tako davno pokrenuo reklamnu kampanju u kojoj ta tvrtka tvrdi da palmino ulje koje oni koriste nije opasno.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pak tvrde da štetni sastojci u palminu ulju nastaju tijekom procesa rafi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2024 02:36