StoryEditorOCM
ZdravljeTEŠKA INFEKCIJA

Što je legionela, opasna bolest danas otkrivena na Rebru: Ovo su simptomi, evo kako izbjeći zarazu

Piše Ana Špoljarić/Živim.hr
18. lipnja 2024. - 14:01

Legionarska bolest je teška infekcija uzrokovana bakterijom Legionella, a najčešće se očituje kao atipična upala pluća. Prvi put je otkrivena 1976. nakon velike epidemije među američkim legionarima tijekom njihove konvencije održane u jednom hotelu u Philadelphiji. Dok ih u manjim količinama nalazimo u vodama poput rijeka i jezera, opasnost za naš organizam Legionella počinje predstavljati onda kada uđe u vodene sustave, a taj je scenarij kako izvještava Jutarnji list, nažalost nedavno doživjelo pet pacijenata zarazivši se u zagrebačkoj bolnici Rebro, piše Živim.hr. 

Simptomi i dijagnoza

Inkubacija ove infekcije može trajati od dva do 10 dana, a simptomi koje je prate slični su upali pluća; visoka temperatura (viša od 39 °C), suhi kašalj, proljev, mučnina, povraćanje, glavobolja, bolovi i nelagoda u mišićima i prsima te zaduha.

Iako svatko može razviti legionarsku bolest, kod rizične skupine ona može biti do 30 posto učestalija. Tu ubrajamo osobe oslabljelog imunosnog sustava, osobe s reumatoidnim artritisom, starije osobe, pušače, osobe s kroničnim bolestima poput dijabetesa ili s bubrežnim bolestima te bolestima dišnog sustava.

Najbolji način dokazivanja legioneloze je porast ove bakterije na specijalnom hranilištu na koji se stavi iskašljaj pacijenta. Radi se i urinarni test na prisutnost antigena legionele i još neki mikrobiološki testovi, kako navodi Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije na stranicama Zavoda.

U kojim se uvjetima bakterije razmnožavaju?

Topla voda pruža idealne uvjete za razvoj Legionella koje se razmnožavaju na temperaturama 20-50 °C, a idealne su one između 35 i 46 °C. Dobri uvjeti za njihov rast su i postojanje kamenca, hrđe, biofilma i prisustvo drugih mikroorganizama.

Kako se prenose i kako ih izbjeći?

Legionelle se prenose udisanjem vodenog aerosola (gotovo nevidljivih kapljica), vode ili leda, a to se može dogoditi prilikom tuširanja, kupanja u bazenima s pjenom, korištenjem klima uređaja koji nisu dugo čišćeni te širenjem aerosola iz rashladnih tornjeva velikih vodenih sustava. Važno je pritom spomenuti kako se legionele se ne prenose s čovjeka na čovjeka. S obzirom na navedeno, kako bi minimizirali mogućnost ove zaraze, a posebno u ovo ljetno vrijeme važni su sljedeći koraci:

- Klimatizacijske uređaje kao i mjesta na kojima se zadržava voda treba redovito čistiti odnosno servisirati.

- Redovito čistiti bilo kakve nakupine oko glava tuša i slavina jer se tamo može zadržavati voda. Također, ako imate tuševe ili slavine koje niste koristili u posljednje vrijeme, trebali biste ih isprati tekućom vodom pet minuta svaka dva tjedna.

- Ako posjedujete hidromasažnu kadu ili kućni spa, potrebno ih je redovito isušivati, čistiti i dezinficirati.

- Bojlere za grijanje tople vode potrebno je godišnje najmanje jednom isprazniti, očistiti od taloga i kamenca, dezinficirati te isprati. Povremeno, kada se voda najmanje koristi, podići temperaturu u bojlerima između 60 °C i 70 °C kroz dva sata kao mjeru termičke dezinfekcije.

Liječenje

Bolest se liječi antibioticima, no usprkos tome smrtnost je pet do 10 posto, stoga je važno ovu infekciju što ranije detektirati i započeti s liječenjem. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi 40-ak oboljelih od ove bolesti, navode na stranicama Zavoda.

Preventivne mjere za turističke objekte

Kako bi smanjili rizike u ugostiteljskim objektima; hotelima, kampovima i marinama Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdaje preporuke koje su dostupne ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 14:08