Kako broj mlađih odraslih osoba koje umiru od raka debelog crijeva u SAD-u svake godine raste, istraživač raka podijelio je četiri načina za smanjenje rizika od razvoja bolesti.
Stručnjaci nisu sigurni zašto, ali broj ljudi mlađih od 50 godina kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva stalno raste svake godine od 1990-ih.
Dr. Bill Dahut, glavni znanstveni dužnosnik Američkog društva za borbu protiv raka, rekao je za Business Insider da iako neki genetski uvjeti mogu dovesti do predispozicije kod osobe za rak debelog crijeva, zamjetan porast slučajeva vjerojatno je posljedica vanjskih čimbenika.
Više je faktora
Loša prehrana, pretilost, prekomjerno pijenje alkohola, pušenje i upalna bolest crijeva izlažu osobu većem riziku od razvoja raka debelog crijeva.
Dahut je podijelio neke promjene u načinu života koje mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Manje crvenog mesa
Crveno meso klasificirano je kao “vjerojatno kancerogeno” za ljude od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka, koja klasificira tvari i okolnosti prema tome kolika je vjerojatnost da istraživanja sugeriraju da uzrokuju rak.
Ova se klasifikacija temelji na dokazima da povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva i na novim dokazima da bi mogla biti povezana s povećanim rizikom od raka dojke i prostate.
Dakle, ACS preporučuje da ljudi ograniče konzumaciju crvenog mesa i češće jedu druge proteine, kao što su riba, perad i grah, jer se smatra da ne postoji sigurna količina crvenog mesa koju možete konzumirati.
Jedite manje šećera
Iako nije točno da šećer hrani rak kod oboljelih kao što bi neki htjeli da vjerujete, smatra se da manje šećera pomaže u sprječavanju razvoja raka, rekao je prošle godine za Medical News Today dr. Suneel Kamath, gastrointestinalni onkolog s klinike Cleveland.
To je zato što je pretilost poznati čimbenik rizika za kolorektalni rak, a unos previše šećera jedan je od čimbenika koji može uzrokovati pretilost.
Business Insider je ranije izvijestio o drugim načinima smanjenja šećera u prehrani, a izbacivanje slatkih pića može biti početna točka.
Jedna studija iz 2022. godine otkrila je vezu između pijenja više pića zaslađenih šećerom i veće stope raka debelog crijeva.
Jedite više vlakana
Konzumiranje više vlakana ima mnogo prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja crijeva i srca, reguliranje skokova šećera u krvi i smanjenje zatvora.
A također može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva. Pregled studija iz 2018. pokazao je da prehrambena vlakna igraju “nekoliko važnih uloga u prevenciji raka debelog crijeva”, uključujući poboljšanje pražnjenja crijeva i smanjenje količine kancerogenih tvari proizvedenih tijekom probave.
Gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz objasnio je Business Insideru svoju metodu F-GOALS, koja je njegov trik za unos više vlakana u prehranu.
Pijte manje alkohola
Konzumacija alkohola povećava rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, uključujući rak usta i grla, debelog crijeva i rektuma, jetre i dojke.
Čak je i umjereno pijenje povezano s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, prema Nacionalnom institutu za rak. To je zato što tijelo razgrađuje alkohol u kemikaliju acetaldehid, koja oštećuje DNK stanica i može im omogućiti da počnu nekontrolirano rasti – tako nastaju kancerogeni tumori – prema CDC-u.