StoryEditorOCM
ZdravljePOMODARSTVO ILI...

Trebamo li slijediti trend bezglutenske prehrane? Stav ove stručnjakinje otkriva odgovor na to pitanje koje se godinama provlači po medijima 

Piše Lidija Gnjidić Krnić
19. siječnja 2019. - 21:01

Popularna tema o glutenu u hrani, odnosno u žitaricama, puno je složenija priča od “estradne” prehrambene mode koja nalaže da se jede bezglutenska hrana.

Radi se o trendu koji traje već dovoljno dugo godina da su se na znanstvenim osnovama stigle utvrditi negativne posljedice bezglutenske prehrane kod ljudi kojima uzimanje bezglutenskih namirnica jednostavno nije potrebno.

S druge strane, utvrđena je i povezanost povećane konzumacije glutena s nastankom nekih drugih oboljenja - primjerice dijabetesa tipa 1, autoimune bolesti koja, za razliku od puno raširenije šećerne bolesti tipa 2, dovodi do više-manje potpunog prestanka proizvodnje inzulina.

O tome što je gluten, čemu služi, tko ga ne smije uzimati i zašto, zašto je dobro da ga uzimaju zdrave osobe, ali i o manje poznatoj, al...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. studeni 2024 02:59