StoryEditor
ZdravljeRaste potražnja za proizvodima tvrtke ‘Panem Nostrum‘

U zdravom tijelu, zdrav kruh! Integralni kruh bez aditiva ukusniji je i dulje traje

Piše Snimke Matija Prajo
24. studenog 2021. - 11:01

Žitarice se melju u mlinovima na kamen, jednako onako kako su to radili naši djedovi u vodenicama/mlinicama i kako se dobivalo najzdravije brašno kojem nisu bili potrebni nikakvi aditivi, a kruh je bio ukusan i mogao je trajati danima. Samljeveno brašno se prosijava i pakira u polipropilenske vrećice. Uvjet za kvalitetno integralno brašno je zdrava i probrana žitarica

Trend proizvodnje integralnog brašna koji već tridesetak godina postoji u za

padnoeuropskim zemljama, a u kojoj je i sam sudjelovao, Tomislav Prajo, odlučio je prenijeti u Hrvatsku. Prije sedam godina svoju je ideju realizirao u Splitu osnivanjem tvrtke PANEM NOSTRUM – Kruh naš, u kojoj se proizvodi integralno brašno od različitih žitarica i distribuira od Istre do Dubrovnika. Konkretno, vrećice integralnog brašna prodaju TOMMY, STUDENAC, RIBOLA, VICTA, TRGOCENTAR.

– Više od 20 godina se bavim transferom tehnologije u području procesiranja žitarica. U suradnji s talijanskim firmama usvojio sam suvremenu tehnologiju proizvodnje integralnih brašna. Potrošnja ovog brašna je u stalnom porastu jer se ljudi žele hraniti zdravo, onako kako su se hranili naši preci. Budući da je kruh naša osnovna svakodnevna namirnica odlučio sam dati svoj doprinos bogatijoj ponudi zdrave hrane. U suradnji s talijanskim partnerima nabavio sam opremu i započeli smo proizvodnju koja je od početnih 260 kilograma samljevenih žitarica mjesečno narasla do količine od nekoliko tona, koje se danas prodaju u 460 prodavaonica, od Istre do Dubrovnika, u Dalmatinskoj zagori i na svim otocima. I taj broj stalno raste – kaže nam ponosno Tomislav, i dodaje: Nema vam tu velike mudrosti. Žitarice se melju u mlinovima na kamen, jednako onako kako su to radili naši djedovi u vodenicama/mlinicama i kako se dobivalo najzdravije brašno kojem nisu bili potrebni nikakvi aditivi, a kruh je bio ukusan i mogao je trajati danima. Samljeveno brašno se prosijava i pakira u polipropilenske vrećice. Uvjet za kvalitetno integralno brašno je zdrava i probrana žitarica.

image
Panem Nostrum - Heljdino brašno
image
Panem Nostrum - Kukuruzno brašno

​Također nam je otkrio i gdje nabavlja žitarice.

– Isključivo s hrvatskih polja i na temelju toga smo dobili znak HAPIH brašno hrvatskih polja, koji potvrđuje da je to domaće brašno, a ne iz uvoza. Za sada meljemo pšenicu, raž, ječam, pir, kukuruz i heljdu. U pripremi je mljevenje zobi i riže – kazao je Tomislav, otkrivajući koja je vrsta brašna trenutno najtraženija.

– Na prvom mjestu je svakako fino integralno pirovo, zatim fino integralno heljdino, potom sva ostala tradicionalno poznata. To je logično jer sve više ljudi ima informacije o koristi integralnog brašna za zdravlje, ali i o karakteristikama svakog pojedinog. Recimo, fino integralno pirovo brašno sadrži glijadin, biljni protein koji je zbog svoje specifičnosti lako probavljiv te ga mogu koristiti osobe koje boluju od alergije ili celijakije i trebaju iz prehrane izbaciti gluten. Za neke druge bolesti preporuča se heljdino i kukuruzno brašno koje je također bez glutena. No, ono što je najvažnije, od svih ovih vrsta brašna možete dobiti kruh koji sadrži niz za zdravlje važnih vitamina i minerala te vlakana, a ne sadrži nikakve aditive. Ja sam skovao svoju uzrečicu "U zdravom tijelu zdrav kruh", koja se mnogima svidjela.

image
Panem Nostrum - Raženo brašno

– Ljubitelja domaćeg kruha je danas sve više, osobito otkako nas je epidemija korone više vezala za kuću. Domaćice imaju mogućnost pripreme kruha kombinacijom različitih vrsta brašna i uživati u drugačijim okusima i teksturi. Recimo meni je najbolji kruh iz kombinacije finog integralnog pirova i pšenična brašna s dodatkom sjemenki. Ili ispeći palačinke od finog ječmena brašna ili finog integralnog heljdina brašna. Te palačinke trebaju biti malo deblje jer se teže okreću, ali su vrlo ukusne. Trebate ih probati. Naravno, sva ova brašna se mogu koristiti i u pripremi slastica, koje samo dobivaju na kvaliteti, a recepata i kombinacija je puno. Kao i mogućnosti vlastitog eksperimentiranja, no ipak je najvažnije da s ovim brašnima donosite odluku zdrave prehrane za očuvanje zdravlja – zaključuje Tomislav..

image
Panem Nostrum - Pirovo brašno

Fino integralno pirovo brašno
Prosječan sadržaj u 100 grama: energija 1411 kj, bjelančevine 15 g, ugljikohidrati 70 g, masti 3 g, vlakna 11 g. Pirovo brašno odlikuje se visokim sadržajem bjelančevina (sadrži 10 do 12 posto više proteina od običnog pšeničnog brašna). Sadrži glijadin, biljni protein koji je zbog svoje specifičnosti lako probavljiv te ga mogu koristiti osobe osjetljive na gluten, te esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog podrijetla. Bogato je važnim ugljikohidratima (mukopolisaharidima) te ima visok sadržaj kalija, fosfora, kalcija, željeza, kobalta, magnezija, bakra, selena te vlakana. Bogato je vitaminima E, A, B1, B2, B3, B6 i B17.
Zdravstvene dobrobiti: Kompleks vitamina B regenerira tkiva, pospješuje razmjenu tvari, sudjeluje u razmjeni masti i aminokiselina, kao i u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Vitamin E je vitamin mladosti i života, štiti staničnu membranu, antioksidans je koji prevenira kardiovaskularne bolesti i zloćudne tumore. Vitamin A iz klice je vitamin rasta, popravlja vid, štiti kožu, pomaže u razvoju zdravih kostiju i zubi, nužan je za izgradnju imuniteta. Vitamin B17 (Amygdalin) prvi je promovirao dr. Krebs u liječenju oboljelih od karcinoma. Mukolpolisaharidi imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i jačanju imuniteta. Vlakna reguliraju metabolizam, uspostavljaju hormonalnu ravnotežu, potpomažu u eliminiranju toksina i teških metala iz organizma. Idealna je namirnica za djecu, sportaše i starije osobe.

Ovome bismo dodali i savjet iskusnih domaćica: Nikad ne mijesi kruh ravnodušno, mijesi ga s ljubavlju, dodaj mu svoju radost i nasmijano lice. Zadržite dah dok se tijesto diže! Kriška dobrog kruha napravljenog s ljubavlju nešto je najosnovnije u zdravoj prehrani.

Palačinke od finog integralnog pirova brašna
Sastojci: 150 g finog integralnog pirova brašna, 50 g kokosova brašna, 250 ml obranog mlijeka, 2 jaja, prstohvat soli, 1 žlica kokosova ulja.
Postupak: Kako biste dobili smjesu za palačinke pomiješajte sve sastojke osim kokosova ulja. Kokosovo ulje polako ugrijte na tavi i nakon toga pecite palačinke kao da su od običnog prašna. Ove palačinke možete nadjenuti pekmezom ili javorovim sirupom koji će palačinkama dati posebnu aromu.

image
Panem Nostrum - Ječmeno brašno

Riječ stručnjaka
Kod brašna je najvažnije kako se zrno proizvodi – je li prirodno ili sadrži druge nezdrave sastojke koji nastaju prskanjem. Uz to, bitno je i koliko je vremena prošlo od mljevenja do konzumacije, jer brašno nakon mljevenja, izloženo kisiku, gubi svoju vrijednost – sadržaj minerala. Što se tiče vrste žitarica, pir je posljednjih godina osobito "popularan". Što se tiče usporedbe žitarica, važno je da je integralno brašno cjelovito, tj. bez obzira iz koje je žitarice (pšenica, pir, raž, ječam,…) da je cijelo zrno mljeveno. Na taj način se čuvaju minerali, vitamini i vlakna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2021 16:07