Mnogi ljudi vole započeti dan jajetom, kajganom ili jednostavno kuhanim. Jaja imaju brojne zdravstvene dobrobiti, hranjiva su, dugo vas drže sitima i bogata su vitaminima A, B6, B12 i selenom. Oko toga se vrti vječna polemika – jesu li jaja loša za kolesterol ili na njega djeluju blagotvorno? WHO predlaže ukupno 300 miligrama kolesterola dnevno, a jedno veliko jaje sadrži oko 185 miligrama.
Međutim, pokazalo se da je bolje pojesti šaku orašastih plodova za doručak nego jaje. Znanstvena studija objavljena u časopisu "BMC Medicine" bavila se prednostima prelaska s proizvoda životinjskog na biljni i otkrila da zamjena jajeta s 25 do 28 grama orašastih plodova može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za punih 17 posto.
Iako mnogi stručnjaci vjeruju da je potrebno više dokaza kako bi se utvrdilo je li kolesterol koji se nalazi u jajima loš za zdravlje srca, razumije se da su orasi učinkoviti kada je u pitanju snižavanje kolesterola, što ih čini odličnom jutarnjom alternativom.
Također, zamjena jaja orašastim plodovima ili cjelovitim žitaricama rezultirala je, međutim, manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Rezultati također pokazuju da zamjena maslaca maslinovim uljem može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za četiri posto, prenosi Mondo.
Ljudi koji su 50 grama prerađenog mesa zamijenili istom količinom mahunarki, poput leće, slanutka i graha, imali su 23 posto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili smrti od njih. Rizik im je bio 27 posto manji ako su pojeli 28 do 50 grama orašastih plodova umjesto prerađenog mesa.