stdClass Object ( [id] => 587857 [title] => 'Znam da te boli i žao mi je': dijete vam se boji odlaska liječniku, zubaru, cijepljenja? Ugledni psihijatar savjetuje kako ga pripremiti za to [alias] => 39-znam-da-te-boli-i-zao-mi-je-39-dijete-vam-se-boji-odlaska-lijecniku-zubaru-cijepljenja-ugledni-psihijatar-savjetuje-kako-ga-pripremiti-za-to [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Većina djece boji se posjeta liječniku. Neki ga hrabro podnesu, a za druge je to zastrašujući događaj i može postati traumatično iskustvo za njih i njihove roditelje.

- Moja Ana (5) je također jedna od te djece. Dogodilo se da ju je obuzela panika u stomatološkoj ordinaciji, kričala je i drhtala, tako da je liječnik nije mogao pregledati.

Srećom, to je bio rutinski pregled i dogovorila sam novi termin. Moja je kći izbjegla najgore iskustvo koje bi iskusila da je bila prisiljena, a ja sam dobila priliku da se bolje pripremim - povjerila nam je Marija.

U drugom slučaju, Roko (6) je doista doživio traumatično iskustvo prilikom odlaska na operaciju krajnika u jednu hrvatsku bolnicu.

- To je bilo prestrašno. Trebate vidjeti atmosferu koja vlada na bolničkom prijemu tog dana kada stižu mali pacijenti. Djecu se ostavlja u bolnici tako što ih roditelji guraju u naručje sestara koje su izvježbane za tu proceduru.

Djeca vrište, bacaju se po podu, imaju napade paničnog straha, grizu, udaraju, psuju, žele ići kući..., a roditelji uz nekakva nagovaranja tipa "to se mora napraviti", "nije to ništa, poslije ćeš biti zdrav, neće te više nikada boljeti grlo", ''sve će brzo proći, samo budi dobar"... susprežu suze.

Sestre ih hrabre da je stotine djece to prošlo pa da će i njihovi brzo zaboraviti, da nema potrebe ni za kakvim uvjeravanjima, jer nema koristi. I sama sam popustila i predala im Roka, a onda sam cijeli dan plakala. Još ni danas sebi ne mogu oprostiti što sam svog sina na taj način ostavila u bolnici.

Sve je dobro prošlo što se tiče cijelog medicinskog tretmana, ali moj sin od tada više nije isto dijete, iako su od tog događaja prošle dvije godine.

Strašno je utučen, apatičan, spor, uopće se ne smije, ne dopušta ni da mu mjerim temperaturu. Od veselog i živahnog djeteta on je danas šutljiv, nerado se druži, na spomen liječnika i na TV-u idu mu suze, i ne želi piti nikakve lijekove, a na spomen sirupa vrišti i plače.

Uspjela sam iz njega izvući da ga to podsjeća na onaj sirup koji su mu dali prije operacije, povjerila nam je Rokova majka i otkrila da on sada odlazi, iako nerado, na tretman kod psihologinje.

Zašto se dijete boji liječnika?

- Posjet liječniku ni za odrasle nije uvijek ugodan, ali odrasli dio naše osobnosti ima informacije i iskustva koja olakšavaju podnošenje ovakvih epizoda, ako nije riječ o velikom problemu. Djeca su ipak nešto drukčija i njihove strahove treba itekako respektirati - kaže doc. dr. sc. Tomislav Franić, psihijatar u splitskom KBC-u.

- Strah i njegova iščekujuća varijanta tjeskoba (anksioznost) u svojoj osnovi su poželjna stanja. To je naša adaptivna reakcija koja nam pomaže u svakodnevnom preživljavanju i suočavanju s opasnim situacijama. Bez određene razine straha ne bismo opstali ni kao pojedinci ni kao vrsta. Riječ je o stanju koje ima svoju psihičku i tjelesnu komponentu.

Psihička komponenta se javlja u vidu neugodnog osjećaja, pobuđenog stanja koje je u osnovi signal opasnosti i istovremeno pokreće i tjelesnu komponentu koja bi nas na tu opasnost trebala pripremiti.

Počinjemo ubrzano disati da se krv bolje opskrbi kisikom, srce ubrzano otkucava da tu krv otpremi u mišiće i u druge važne organe, iz manje bitnih organa krv se povlači, probava je slabija, rad crijeva brži, usta se suše, zjenice se šire, ubrzava se rad mokraćnog sustava.

Nisu to velike mudrosti, stanje straha i anksioznosti je jedno od najbolje opisanih kroz narodne izreke, pa su "u strahu velike oči", za plašljivu osobu kažemo da je "hrabra kao zec" (rad srca mu je dvostruko brži od ljudskog!), ostali smo bez daha od straha, netko se pomokri ili problijedi od straha.

U najekstremnijoj situaciji dolazi do reakcije "zamrzavanja", što je opisano kao "ukipiti se od straha". Situacije u kojima se strah javlja su one koje doživljavamo kao opasne.

Taj doživljaj stječemo vlastitim iskustvom, ali i učenjem od okoline. Što nam je iskustvo bogatije, više situacija smo definirali kao opasne, čak i odrasle osobe se često u novim i nepredvidivim situacijama koje rađaju nesigurnost, a posljedično je izvjestan i strah, ponašaju u stilu: bolje puhati i na hladno.

Poseban problem nastaje ako situaciju koja objektivno nije ugrožavajuća doživljavamo kao opasnu ili je riječ o situaciji koja objektivno jest neugodna ali je reakcija straha previše intenzivna pa se manifestira različitim izbjegavajućim ponašanjima i otporima koji mogu biti vrlo dramatični i onda govorimo o specifičnim fobijama među koje spadaju i jatrofobija - strah od liječnika, te tomofobija - strah od invazivnih medicinskih postupaka.

Koliko su ovi strahovi prisutni?

- Riječ je o vrlo čestoj pojavi kod djece koja može predstavljati veliki problem u postupcima dijagnosticiranja i liječenja. U kasnijoj, odrasloj dobi stvara se otpor prema liječnicima i pregledima, što nije zanemarivo kao uzrok prekasnog javljanja i otkrivanja tada već neizlječivih bolesti. Djeca su osobito osjetljiva što se tiče straha.

Njihovo iskustvo je oskudno. Jako se oslanjaju na svoju okolinu i što su mlađa, više svijet promatraju kroz doživljaj najbližih osoba koje o njima skrbe.

Odlazak liječniku je po svojoj naravi obično generator veće ili manje nesigurnosti, neizvjesnosti i posljedično straha. Dakle, tu je naš strah i zabrinutost za dijete, što ono jako dobro detektira. Nadalje, dijete će biti izloženo nepoznatoj, vrlo izvjesno i bolnoj situaciji. Nažalost, medicina boli.

I u idealnim okolnostima, u najrazvijenijim sustavima postoje situacije koje su objektivno zastrašujuće ili bolne, a koje se ne mogu izbjeći.

Kod gnojne angine je i sam pregled ždrijela špatulom neugodan i bolan, a o ubodu iglom kao što je cijepljenje, vađenje krvi, davanje lijeka injekcijom... da ne govorimo. Uzmemo li u obzir reakciju roditelja, osoblja i okolnosti procedure, postoji niz područja o kojima bi bilo mudro razmisliti s ciljem sprječavanja pojave ili umanjivanja postojećeg straha.

Neki roditelji prilikom takvih zahvata pate zajedno s djecom, jer se osjećaju nemoćni. Što im savjetujete?

- Roditelji se trebaju ponašati suportivno, empatično, ali opet s određenom distancom i dozom odlučnosti kojom šaljemo poruku: "Da, znam da te boli, žao mi je, tu sam s tobom i za tebe, ali ovo je nešto što je potrebno napraviti."

Sa stručne, roditeljske i organizacijske strane potrebno je na najmanju moguću mjeru skratiti izloženost stresu.

Primjerice, bilo bi dobro kada bi organizacijski bilo moguće sve pripreme do samog zahvata obaviti izvan vida, djeteta npr. pripremiti injekciju. Organizirati čekaonicu da se ne čuje plač ili ne vidi izlazak djeteta koje je prethodno plakalo. Prije samog posjeta liječniku ili zahvatu ako je planiran bilo bi dobro dijete pripremiti.

Priprema za pojedini pregled ali i općenito mora biti usmjerena na to da dijete, prikladno svojoj dobi, dobije informaciju.

Informacija smanjuje nesigurnost. Skrivanje i laganje ne pomaže, ako mislite da ste lažući da neće dobiti injekciju umirili dijete, nemojte se zavaravati, a o strahu i nepovjerenju koje je posađeno za sljedeću prigodu da i ne govorimo. Poželjno je također, ako ima vremena, upoznavanje s ambijentom, liječnicima, osobljem.

Koliko mogu pomoći preventivni pregledi, koji su u pravilu ugodniji?

- Mudro bi bilo dijete voditi na preventivne preglede gdje se može dogoditi susret s najmanje provokativnih faktora. Primjer je da dijete odvedete stomatologu na pregled i kad ga ništa ne boli, ali da se vidi razvija li se kakav karijes.

Ako smo sve dobro odradili, ali ako nas je i sreća pomazila, strah od liječnika će ostati u granicama izdržljivog i prihvatljivog, teško da će ikad nestati u potpunosti. U određenim situacijama taj strah se zbilja razvije u fobiju i poremećaj koji zahtijeva pomoć.

Strah može biti toliki da je izvan kontrole, preplavi osobu i bez obzira koliko ona bila svjesna da je neki postupak nužan, ne može si pomoći i ne može se smiriti da se sve izvede.

Nije riječ samo o djeci, događa se to i odraslima, sjećam se iz vremena kada sam kao mladi liječnik na Hitnoj pomoći više od 45 minuta nagovarao gospođu u 30-im godinama da primi injekciju. Desetak puta joj je medicinska sestra prilazila i svaki put bi ona ustala moleći da joj se da još malo vremena da se smiri i pripremi.

U tim situacijama potrebna je stručna pomoć. Izolirana fobija poput straha od vađenja krvi se obično liječi sistemskom desenzitizacijom. Riječ je o postupnom, doziranom izlaganju izvoru straha s ciljem navikavanja i smanjivanja svih psihičkih i tjelesnih simptoma straha.

Odbijanje uzimanja lijekova

Što učiniti kada dijete odluči ne uzimati propisane lijekove - tablete ili sirup protiv kašlja?

Osim čisto praktičnih rješenja, ovaj problem također znači da dijete moramo ozbiljno shvatiti i omogućiti mu da stvori osjećaj nadzora, jer će se tako osjećati uključenim u odluke o svom zdravlju. Možete ga pitati s kojim će sokom uzeti lijek, hoće li ga uzeti prije ili nakon doručka, ili uključite uzimanje lijeka u dnevnu rutinu koju ono kontrolira (na primjer, stavljanjem naljepnice nakon što uzme svaku sljedeću dozu)...

Odnos koji se ne temelji na prisili nego na razumijevanju i nježnosti, ali i na odlučnosti, ulit će djetetu samopouzdanje i želju za sudjelovanjem u mnogim područjima, a ne samo kada treba posjetiti liječnika ili uzeti lijek.

Kako smo 'ugasili' strah od vađenja krvi

- Djevojčica u dobi 10-11 godina je imala intenzivan strah od vađenja krvi. Na nesreću, bolovala je i od tjelesne bolesti koja je zahtijevala dosta česte kontrole krvi. Mi smo postupno krenuli od raspakiravanja šprice i igle u koju smo navlačili vodu, pa smo razmutili crvenu temperu i to kao imitaciju krvi navlačili u špricu, pa smo žrtvovali plišanog medu, i on je dobivao te injekcije i vađenja krvi.

Sve to je trajalo četiri do šest tjedana i u svakom koraku ona je izlagana sve većoj ali dogovorenoj dozi straha u dogovorenom vremenu, i na taj način je njezina prvotna reakcija postupno ugašena - ilustrirao nam je psihijatar.

Dio osobnosti

Posjet liječniku ni za odrasle nije uvijek ugodan, ali odrasli dio naše osobnosti ima informacije i iskustva koja olakšavaju podnošenje ovakvih epizoda, ako nije riječ o velikom problemu. Djeca su ipak nešto drukčija i njihove strahove treba itekako respektirati

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMALE traume [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-02-06 11:50:54 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-02-06 14:00:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-02-06 13:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4387 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/02\/07\/Zdrava srijeda\/10715944.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/07\/Zdrava srijeda\/10715945.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/07\/Zdrava srijeda\/10715946.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/07\/Zdrava srijeda\/9482318.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1282"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1212"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5692204 Threads: 75 Questions: 1018821612 Slow queries: 0 Opens: 181082 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.985 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9131641 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/39-znam-da-te-boli-i-zao-mi-je-39-dijete-vam-se-boji-odlaska-lijecniku-zubaru-cijepljenja-ugledni-psihijatar-savjetuje-kako-ga-pripremiti-za-to-587857 [printLink] => /mozaik/zivot/39-znam-da-te-boli-i-zao-mi-je-39-dijete-vam-se-boji-odlaska-lijecniku-zubaru-cijepljenja-ugledni-psihijatar-savjetuje-kako-ga-pripremiti-za-to-587857?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244205 [name] => Tomislav Franić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-franic [link] => /tag/tomislav-franic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 439369 [name] => jatrofobija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jatrofobija [link] => /tag/jatrofobija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 439370 [name] => odlazak liječniku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odlazak-lijecniku [link] => /tag/odlazak-lijecniku ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMALE traume [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Znam da te boli i žao mi je': dijete vam se boji odlaska liječniku, zubaru, cijepljenja? Ugledni psihijatar savjetuje kako ga pripremiti za to [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/07/Zdrava srijeda/10715944.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/07/Zdrava srijeda/10715944.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/07/Zdrava srijeda/10715945.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/07/Zdrava srijeda/10715946.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/07/Zdrava srijeda/9482318.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Većina djece boji se posjeta liječniku. Neki ga hrabro podnesu, a za druge je to zastrašujući događaj i može postati traumatično iskustvo za njih i njihove roditelje.

- Moja Ana (5) je također jedna od te djece. Dogodilo se da ju je obuzela panika u stomatološkoj ordinaciji, kričala je i drhtala, tako da je liječnik nije mogao pregledati.

Srećom, to je bio rutinski pregled i dogovorila sam novi termin. Moja je kći izbjegla najgore iskustvo koje bi iskusila da je bila prisiljena, a ja sam dobila priliku da se bolje pripremim - povjerila nam je Marija.

U drugom slučaju, Roko (6) je doista doživio traumatično iskustvo prilikom odlaska na operaciju krajnika u jednu hrvatsku bolnicu.

- To je bilo prestrašno. Trebate vidjeti atmosferu koja vlada na bolničkom prijemu tog dana kada stižu mali pacijenti. Djecu se ostavlja u bolnici tako što ih roditelji guraju u naručje sestara koje su izvježbane za tu proceduru.

Djeca vrište, bacaju se po podu, imaju napade paničnog straha, grizu, udaraju, psuju, žele ići kući..., a roditelji uz nekakva nagovaranja tipa "to se mora napraviti", "nije to ništa, poslije ćeš biti zdrav, neće te više nikada boljeti grlo", ''sve će brzo proći, samo budi dobar"... susprežu suze.

Sestre ih hrabre da je stotine djece to prošlo pa da će i njihovi brzo zaboraviti, da nema potrebe ni za kakvim uvjeravanjima, jer nema koristi. I sama sam popustila i predala im Roka, a onda sam cijeli dan plakala. Još ni danas sebi ne mogu oprostiti što sam svog sina na taj način ostavila u bolnici.

Sve je dobro prošlo što se tiče cijelog medicinskog tretmana, ali moj sin od tada više nije isto dijete, iako su od tog događaja prošle dvije godine.

Strašno je utučen, apatičan, spor, uopće se ne smije, ne dopušta ni da mu mjerim temperaturu. Od veselog i živahnog djeteta on je danas šutljiv, nerado se druži, na spomen liječnika i na TV-u idu mu suze, i ne želi piti nikakve lijekove, a na spomen sirupa vrišti i plače.

Uspjela sam iz njega izvući da ga to podsjeća na onaj sirup koji su mu dali prije operacije, povjerila nam je Rokova majka i otkrila da on sada odlazi, iako nerado, na tretman kod psihologinje.

Zašto se dijete boji liječnika?

- Posjet liječniku ni za odrasle nije uvijek ugodan, ali odrasli dio naše osobnosti ima informacije i iskustva koja olakšavaju podnošenje ovakvih epizoda, ako nije riječ o velikom problemu. Djeca su ipak nešto drukčija i njihove strahove treba itekako respektirati - kaže doc. dr. sc. Tomislav Franić, psihijatar u splitskom KBC-u.

- Strah i njegova iščekujuća varijanta tjeskoba (anksioznost) u svojoj osnovi su poželjna stanja. To je naša adaptivna reakcija koja nam pomaže u svakodnevnom preživljavanju i suočavanju s opasnim situacijama. Bez određene razine straha ne bismo opstali ni kao pojedinci ni kao vrsta. Riječ je o stanju koje ima svoju psihičku i tjelesnu komponentu.

Psihička komponenta se javlja u vidu neugodnog osjećaja, pobuđenog stanja koje je u osnovi signal opasnosti i istovremeno pokreće i tjelesnu komponentu koja bi nas na tu opasnost trebala pripremiti.

Počinjemo ubrzano disati da se krv bolje opskrbi kisikom, srce ubrzano otkucava da tu krv otpremi u mišiće i u druge važne organe, iz manje bitnih organa krv se povlači, probava je slabija, rad crijeva brži, usta se suše, zjenice se šire, ubrzava se rad mokraćnog sustava.

Nisu to velike mudrosti, stanje straha i anksioznosti je jedno od najbolje opisanih kroz narodne izreke, pa su "u strahu velike oči", za plašljivu osobu kažemo da je "hrabra kao zec" (rad srca mu je dvostruko brži od ljudskog!), ostali smo bez daha od straha, netko se pomokri ili problijedi od straha.

U najekstremnijoj situaciji dolazi do reakcije "zamrzavanja", što je opisano kao "ukipiti se od straha". Situacije u kojima se strah javlja su one koje doživljavamo kao opasne.

Taj doživljaj stječemo vlastitim iskustvom, ali i učenjem od okoline. Što nam je iskustvo bogatije, više situacija smo definirali kao opasne, čak i odrasle osobe se često u novim i nepredvidivim situacijama koje rađaju nesigurnost, a posljedično je izvjestan i strah, ponašaju u stilu: bolje puhati i na hladno.

Poseban problem nastaje ako situaciju koja objektivno nije ugrožavajuća doživljavamo kao opasnu ili je riječ o situaciji koja objektivno jest neugodna ali je reakcija straha previše intenzivna pa se manifestira različitim izbjegavajućim ponašanjima i otporima koji mogu biti vrlo dramatični i onda govorimo o specifičnim fobijama među koje spadaju i jatrofobija - strah od liječnika, te tomofobija - strah od invazivnih medicinskih postupaka.

Koliko su ovi strahovi prisutni?

- Riječ je o vrlo čestoj pojavi kod djece koja može predstavljati veliki problem u postupcima dijagnosticiranja i liječenja. U kasnijoj, odrasloj dobi stvara se otpor prema liječnicima i pregledima, što nije zanemarivo kao uzrok prekasnog javljanja i otkrivanja tada već neizlječivih bolesti. Djeca su osobito osjetljiva što se tiče straha.

Njihovo iskustvo je oskudno. Jako se oslanjaju na svoju okolinu i što su mlađa, više svijet promatraju kroz doživljaj najbližih osoba koje o njima skrbe.

Odlazak liječniku je po svojoj naravi obično generator veće ili manje nesigurnosti, neizvjesnosti i posljedično straha. Dakle, tu je naš strah i zabrinutost za dijete, što ono jako dobro detektira. Nadalje, dijete će biti izloženo nepoznatoj, vrlo izvjesno i bolnoj situaciji. Nažalost, medicina boli.

I u idealnim okolnostima, u najrazvijenijim sustavima postoje situacije koje su objektivno zastrašujuće ili bolne, a koje se ne mogu izbjeći.

Kod gnojne angine je i sam pregled ždrijela špatulom neugodan i bolan, a o ubodu iglom kao što je cijepljenje, vađenje krvi, davanje lijeka injekcijom... da ne govorimo. Uzmemo li u obzir reakciju roditelja, osoblja i okolnosti procedure, postoji niz područja o kojima bi bilo mudro razmisliti s ciljem sprječavanja pojave ili umanjivanja postojećeg straha.

Neki roditelji prilikom takvih zahvata pate zajedno s djecom, jer se osjećaju nemoćni. Što im savjetujete?

- Roditelji se trebaju ponašati suportivno, empatično, ali opet s određenom distancom i dozom odlučnosti kojom šaljemo poruku: "Da, znam da te boli, žao mi je, tu sam s tobom i za tebe, ali ovo je nešto što je potrebno napraviti."

Sa stručne, roditeljske i organizacijske strane potrebno je na najmanju moguću mjeru skratiti izloženost stresu.

Primjerice, bilo bi dobro kada bi organizacijski bilo moguće sve pripreme do samog zahvata obaviti izvan vida, djeteta npr. pripremiti injekciju. Organizirati čekaonicu da se ne čuje plač ili ne vidi izlazak djeteta koje je prethodno plakalo. Prije samog posjeta liječniku ili zahvatu ako je planiran bilo bi dobro dijete pripremiti.

Priprema za pojedini pregled ali i općenito mora biti usmjerena na to da dijete, prikladno svojoj dobi, dobije informaciju.

Informacija smanjuje nesigurnost. Skrivanje i laganje ne pomaže, ako mislite da ste lažući da neće dobiti injekciju umirili dijete, nemojte se zavaravati, a o strahu i nepovjerenju koje je posađeno za sljedeću prigodu da i ne govorimo. Poželjno je također, ako ima vremena, upoznavanje s ambijentom, liječnicima, osobljem.

Koliko mogu pomoći preventivni pregledi, koji su u pravilu ugodniji?

- Mudro bi bilo dijete voditi na preventivne preglede gdje se može dogoditi susret s najmanje provokativnih faktora. Primjer je da dijete odvedete stomatologu na pregled i kad ga ništa ne boli, ali da se vidi razvija li se kakav karijes.

Ako smo sve dobro odradili, ali ako nas je i sreća pomazila, strah od liječnika će ostati u granicama izdržljivog i prihvatljivog, teško da će ikad nestati u potpunosti. U određenim situacijama taj strah se zbilja razvije u fobiju i poremećaj koji zahtijeva pomoć.

Strah može biti toliki da je izvan kontrole, preplavi osobu i bez obzira koliko ona bila svjesna da je neki postupak nužan, ne može si pomoći i ne može se smiriti da se sve izvede.

Nije riječ samo o djeci, događa se to i odraslima, sjećam se iz vremena kada sam kao mladi liječnik na Hitnoj pomoći više od 45 minuta nagovarao gospođu u 30-im godinama da primi injekciju. Desetak puta joj je medicinska sestra prilazila i svaki put bi ona ustala moleći da joj se da još malo vremena da se smiri i pripremi.

U tim situacijama potrebna je stručna pomoć. Izolirana fobija poput straha od vađenja krvi se obično liječi sistemskom desenzitizacijom. Riječ je o postupnom, doziranom izlaganju izvoru straha s ciljem navikavanja i smanjivanja svih psihičkih i tjelesnih simptoma straha.

Odbijanje uzimanja lijekova

Što učiniti kada dijete odluči ne uzimati propisane lijekove - tablete ili sirup protiv kašlja?

Osim čisto praktičnih rješenja, ovaj problem također znači da dijete moramo ozbiljno shvatiti i omogućiti mu da stvori osjećaj nadzora, jer će se tako osjećati uključenim u odluke o svom zdravlju. Možete ga pitati s kojim će sokom uzeti lijek, hoće li ga uzeti prije ili nakon doručka, ili uključite uzimanje lijeka u dnevnu rutinu koju ono kontrolira (na primjer, stavljanjem naljepnice nakon što uzme svaku sljedeću dozu)...

Odnos koji se ne temelji na prisili nego na razumijevanju i nježnosti, ali i na odlučnosti, ulit će djetetu samopouzdanje i želju za sudjelovanjem u mnogim područjima, a ne samo kada treba posjetiti liječnika ili uzeti lijek.

Kako smo 'ugasili' strah od vađenja krvi

- Djevojčica u dobi 10-11 godina je imala intenzivan strah od vađenja krvi. Na nesreću, bolovala je i od tjelesne bolesti koja je zahtijevala dosta česte kontrole krvi. Mi smo postupno krenuli od raspakiravanja šprice i igle u koju smo navlačili vodu, pa smo razmutili crvenu temperu i to kao imitaciju krvi navlačili u špricu, pa smo žrtvovali plišanog medu, i on je dobivao te injekcije i vađenja krvi.

Sve to je trajalo četiri do šest tjedana i u svakom koraku ona je izlagana sve većoj ali dogovorenoj dozi straha u dogovorenom vremenu, i na taj način je njezina prvotna reakcija postupno ugašena - ilustrirao nam je psihijatar.

Dio osobnosti

Posjet liječniku ni za odrasle nije uvijek ugodan, ali odrasli dio naše osobnosti ima informacije i iskustva koja olakšavaju podnošenje ovakvih epizoda, ako nije riječ o velikom problemu. Djeca su ipak nešto drukčija i njihove strahove treba itekako respektirati

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/39-znam-da-te-boli-i-zao-mi-je-39-dijete-vam-se-boji-odlaska-lijecniku-zubaru-cijepljenja-ugledni-psihijatar-savjetuje-kako-ga-pripremiti-za-to-587857 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=74385be061ad71aa07a0f250314f348b6da05489 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BZnam+da+te+boli+i+%C5%BEao+mi+je%26%23039%3B%3A+dijete+vam+se+boji+odlaska+lije%C4%8Dniku%2C+zubaru%2C+cijepljenja%3F+Ugledni+psihijatar+savjetuje+kako+ga+pripremiti+za+to&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-znam-da-te-boli-i-zao-mi-je-39-dijete-vam-se-boji-odlaska-lijecniku-zubaru-cijepljenja-ugledni-psihijatar-savjetuje-kako-ga-pripremiti-za-to-587857 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-znam-da-te-boli-i-zao-mi-je-39-dijete-vam-se-boji-odlaska-lijecniku-zubaru-cijepljenja-ugledni-psihijatar-savjetuje-kako-ga-pripremiti-za-to-587857 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMALE traume [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotNEMALE traume

'Znam da te boli i žao mi je': dijete vam se boji odlaska liječniku, zubaru, cijepljenja? Ugledni psihijatar savjetuje kako ga pripremiti za to

6. veljače 2019. - 14:05

Većina djece boji se posjeta liječniku. Neki ga hrabro podnesu, a za druge je to zastrašujući događaj i može postati traumatično iskustvo za njih i njihove roditelje.

- Moja Ana (5) je također jedna od te djece. Dogodilo se da ju je obuzela panika u stomatološkoj ordinaciji, kričala je i drhtala, tako da je liječnik nije mogao pregledati.

Srećom, to je bio rutinski pregled i dogovorila sam novi termin. Moja je kći izbjegla najgore iskustvo koje bi iskusila da je bila prisiljena, a ja sam dobila priliku da se bolje pripremim - povjerila nam je Marija.

U drugom slučaju, Roko (6) je doista doživio traumatično iskustvo prilikom odlaska na operaciju krajnika u jednu hrvatsku bolnicu.

- To je bilo prestrašno. Trebate vidjeti atmosferu koja vlada na bolničkom prijemu tog dana kada ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:14