StoryEditor
ŽivotNAJLJEPŠE HRVATICE

A gdje su danas djevojke koje su ponijele titulu Miss Hrvatske?

23. svibnja 2016. - 22:20

Miss Hrvatske za Miss svijeta je najstarije i najuglednije hrvatsko natjecanje ljepote i održava se od 1992. godine. Natjecateljice izbora nisu samo lijepa lica, one su talentirane, teže visokom obrazovanju, aktivne su u humanitarnim akcijama, a svojim stavovima i ponašanjem zavrjeđuju biti ponosne predstavnice svoje zemlje.

Ove uznosite riječi zapisane su na službenim stranicama izbora ljepote Miss Hrvatske, koji je od osnutka do danas imao nekoliko vlasnika licencije i 23 misice, dakle, onoliko godina koliko je hrvatska država samostalna.

A dok se upravo zahuktavaju pripreme za izbor dvadeset i četvrte djevojke, koja će na tronu naslijediti aktualnu Šibenčanku Maju Spahiju, mi smo se prisjetili nekadašnjih ljepotica. To, naravno, ne znači da više nisu lijepe, dapače; no, njihov jednogodišnji mandat već je povijest...

U drugom filmu

To pogotovo vrijedi za Elenu Šuran, koja je ratne 1992. godine bila prva Miss netom priznate samostalne Hrvatske. Iako joj je spletom okolnosti titulom prve službeno okrunjene ljepotice mlade države ukazana velika čast, Šuran to nije previše značilo, barem ne u javnom eksponiranju; jer, javnost za crnokosu krasoticu rodom iz Rovinja jedva da je više i čula.

Na službenim stranicama izbora, međutim, dostupan je podatak da je Elena danas sretno udana gospođa Banović i majka troje djece. Njezin je suprug, stoji u službenom životopisu, nekadašnji veslač Marko Banović, brat najpoznatijeg hrvatskog "fashion gurua".

Nina Slamić, Ivana Žnidarić, Tajana Jeremić, Ivana Vasilj, Maja Nikolić, Lana Gržetić... Hajde, recite pošteno, znače li vam išta ta imena? To je, inače, plejada misica Hrvatske od 2002. godine naovamo, kad – sasvim je jasno već po razini prepoznavanja – ta titula nije bogznašto značila.

Međutim, njima su prethodile ljepotice koje ulaze u antologiju: ratnih godina Šuran su na tronu zamijenile Fani Čapalija, Branka Bebić, Anica Martinović...

Dok je sudbina nekoć najljepše Europljanke Fani prilično tragična – nakon razvoda od nogometaša Ivice Mornara preminuli su joj roditelji, a ona sama povukla se iz javnosti i živi dosta osamljeno na poluotoku Čiovu kod Trogira – Anica uživa svu sreću života...

Anica Martinović udana Kovač na izboru za Miss svijeta 1995. godine proglašena je prvom pratiljom najljepše Zemljanke, nakon čega je, naime, postala ponosna majka troje djece i poduzetnica.

- Joj, ja sam vam danas skroz u drugom filmu! Trinaestogodišnja Leticija ima brata Marka od devet godina i sestru Viktoriju od sedam. Oko njih su mi pune ruke posla, kao i oko vođenja restorana "Vallis" u Sesvetama, u Zagrebu. Robert radi kao trener u Frankfurtu, pa – tko zna? – možda se opet odselimo u Njemačku. Revije su sada prošlost – ljubazno nam je kazala Anica, koja se međutim ipak odazove nastupima humanitarnog karaktera, poput onoga lani vezanog uz financiranje jednoga splitskoga dječjeg doma.

Jedna od, po mnogima, najljepših misica je Branka Bebić, okrunjena godinu dana prije Anice, to jest 1994. godine, kad je kao i Fani postala i najljepša Europljanka. Ona je nakon razvoda od pjevača Sandija Cenova bračnu sreću našla s poduzetnikom Hrvojem Krstulovićem, s kojim ima dvoje djece i nerado se eksponira u javnosti, slično kao i Martina Novosel (danas Todorić), Miss Hrvatske 1997. godine.

Njezina prethodnica na tronu, Vanja Rupena, pak, afirmirala se kao model u Italiji, dok je Lejla Šehović nakon pobjede 1998. godine, koju su joj pokušali osporiti, "happiend" dočekala u bračnoj luci s poznatim glumcem i voditeljem Tarikom Filipovićem.

Milenijska misica u pošti

Uslijedile su manje karizmatične Miss, od kojih smo neke zapamtili najviše po napisima iz tabloida, vezanih uz njihove veze i prekide s poznatim osobama, poput Maje Cvjetković (Miss je bila 2005. godine), ali i skandaloznijim naslovima.

Jedna od njih je 'zločesta djevojka' Aleksandra Grdić, koja danas u svojoj 35. godini međutim mirno čeka svoje prvo dijete s dečkom Markom Šijakovićem iz Zagreba.

- Moj bebač dolazi u srpnju! Nakon titule, o kojoj sam sanjala još u svom djetinjstvu u Virovitici, nosila sam tisuće revija, vrlo intenzivno radila i obišla cijeli svijet. Sam mandat Miss bio je super iskustvo, dobila sam auto i krunu u trajno vlasništvo te 2003. godine, kao i put u Kinu.

A sad je sve to prošlost, i moje dijete je najvažnija stvar na svijetu – povjerila je Alex.

"Milenijska misica", to jest pobjednica "okrugle" 2000. godine bila je pak Andreja Ćupor iz Ozlja. Andreja danas nakon magisterija na Ekonomiji radi kao voditeljica Odjela za tržišno komuniciranje u Hrvatskoj pošti, ima 33 godine i osjeća se sjajno...

- Živim u Zagrebu i lijepo mi je u ovom poslu u struci. Manekenstvo sam oduvijek ionako doživljavala kao hobi – kazala je.

Miss Hrvatske prije točno deset godina bila je Šibenčanka Ivana Ergić, jedna od mnogih Dalmatinki na tronu. Danas je u svojoj 28. godini u sretnoj vezi s osam godina starijim dečkom Marinom Cvitanom, s kojim ljeti skupa radi na plaži u mjestu Srima kod Vodica gdje imaju koncesiju.
 

Zimi, pak, radi nekoliko zanimljivih poslova, najviše u metropoli, ali i u Šibeniku...

- Izrađujem personalizirane lampe, to jest sjenila, s fotografijama osoba po želji. To je kućna radinost i veoma me veseli, kao i pro bono rad s gluhoslijepom populacijom. Završila sam, naime, dvogodišnji tečaj za intervenora, to jest svojevrsnog pratitelja i komunikologa za njih, pri Savezu gluhoslijepih osoba "Dodir"; na taj me potez ponukala dvije godine mlađa sestra Vanja. Kanim završiti još četiri semestra za prevoditelja za znakovni jezik – najavila je dobrotvorka i ljepotica, koju je za potrebe medija fotografirala Rajna Raguž, također Miss Hrvatske četiri godine ranije.

Rajna fotografkinja

- Bila sam Miss 2001. godine, a danas sam već godinu dana udana! Nemam još djece, ali imam firmu za digitalni marketing i fotografiju. Ne nosim revije, ali radim puno na terenu; ovaj put sam s ove strane objektiva. Fotografiram druge, za promjenu – vedro nam je kazala ljepotica rodom iz slavonskih Drenovaca, već deset godina nastanjena u Zagrebu.

Valja reći da ni jedna od nasljednica Anice Martinović, koja je postigla najveći uspjeh ikad, nije ni približno ponovila plasman u vrh svijeta, to jest nije uspjela ući ni u "top 30"; tek je Josipa Kusić 2008. godine zasjela na osmo mjesto.

Osebujna Imoćanka, koju se svojedobno povezivalo u ljubavi sa rokerom Goranom Baretom, danas surađuje s britanskom modnom agencijom i većinu vremena provodi u Londonu. Nedavno je iskreno izjavila da je taj grad "okrutan ako ne radiš i ne zarađuješ", te da se namjerava ipak vratiti u Hrvatsku dovršiti fakultet.

Studij, koji je na zagrebačkom VERN-u zamrznula na prvoj godini, kani dovršiti i posljednja bivša Miss Hrvatske, Antonija Gogić (okrunjena 2014. u Splitu).

- Upravo sam se zaručila s Marijanom Bračuljem i čekamo dijete, već sam u šestom mjesecu trudnoće – sretno nam je priopćila mlada Zagrepčanka, koju je naslijedila Šibenčanka Spahija, još uvijek aktualna Miss Hrvatske. Ona pak odrađuje posljednje dana mandata; pripreme za novu najljepšu Hrvaticu u punom su jeku, a "big bang" dogodit će se 17. lipnja, najavile su vlasnice licencije Iva Loparić Kontek i Maja Vračarić Kuljiš.

item - id = 313347
related id = 0 -> 1127621
related id = 1 -> 1119201
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 10:49