stdClass Object ( [id] => 1371977 [title] => Baka Danica proslavila je stotu! Ispričala nam je svoju životnu štoriju, dala savjete: ‘Dite moje, ne daj na se...‘ [alias] => baka-danica-proslavila-je-stotu-ispricala-nam-je-svoju-zivotnu-storiju-dala-savjete-dite-moje-ne-daj-na-se [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da se rodila dan kasnije, baka Danica Mihaljević proslavila bi 25. rođendan, no kako je rođena dvadeset i osmog dana veljače, zaokružila je, kako sama kaže, "stotku".

- Ne daj da te itko gnjavi! Ne daj na se! Ne daj da te itko pod papuču meće - grli nas, sretna što smo joj došli u posjet.

Topao i mekan dlan bake Danice miluje naš, kao da nije upamtio sve one motike koje su se u tim rukama slomile, sve naramke drva koje je iznosila, sve izvađene mreže iz mora, na noge podignutu djecu...

Istu onu koja o njoj danas brinu, da joj ni "tičjeg mlika ne fali".

---

image

Danica Mihaljević okružena svojim najmilijima

Ivo Ravlić/Cropix
---

Ruke su možda zaboravile, ali baka Danica nije. Britka uma, zvonkog glasa, kao da nije zagazila u sto i prvu godinu na planetu.

Život joj je, priznajemo, poput romana. Ne bi čovjek vjerovao što je sve uspjela preživjeti, stoga onaj njezin savjet s početka dobija novo značenje.

- Ne daj na se, dite!

U Igranima smo. Biseru dalmatinske obale. Biseru u kojem su Daničini pretci davno sidro bacili, mistu u kojem je ona svojeg sina i kći podigla na noge.

---

---

Svijet je vidao rane koje mu je nanio i ostavio Prvi rat. Mara Tomina, rođena Duka, i suprug joj Paško Lulić pokušavali su prehraniti svoju obitelj, učvrstiti im krov nad glavom, učiniti im život toplijim. A bilo je teško. Tri djevojčice Neda, Karmela i Franka i dječak Ljubomir držali su se ocu za hlače ne dajući mu da ode, da ih ostavi. U potrazi za boljim životom svima ipak je to uradio, isplovio je prema Americi, a u Igranima ostala uplakana obitelj i malena Danica, ušćućurena majci Mari podno srca, otac njezina skorog dolaska ni svjestan bio nije.

- Otac se vratio doma kad sam već imala 33 godine. Bilo mi je teško reći mu "tata", jer se nismo poznavali - roman, kažemo vam, stane u te dvije rečenice bake Danice.

---

image

Za stoti je rođendan od svećenika na dar dobila krunicu, ne ispušta je iz ruku

Ivo Ravlić/Cropix
---

Radio je Paško u New Orleansu, slao pisma i novac obitelji, supruga Mara ga čekala, skrbeći za obitelj.

- Majka mi je bila i otac i majka, znaš, sjećan se ja dobro. Sve je radila sama, imali smo vinograde, masline, kozu, kokoše, sve se to radilo. Pažljiva je bila prema nama, pazila je da ne odemo naopako - veli nam.

- Velika vam je majka bila žena - to mi, onako, zamišljeno, začarani štorijom, kazujemo baki.

- Velika. Dobra. Plemenita. Vrijedna. Mirna. Topla. Borila se, jadna, kroz život, znaš kako je, nije joj bilo lako ni jednostavno - tako će stogodišnjakinja kojoj je majka, priznaje nam, u srce usadila sve što ju je kroz život vodilo.

- Budi dobar prema drugima, taman takav kakav želiš da je taj prema tebi. Poštivaj druge. Poštivaj starije, ali i djecu. Sloga u familiji je sve što je vrijedno - mudrošću nas obasipa starica.

Malo u tišini probavljamo sve što smo doznali i čuli, a onda dobivamo, pjevnim glasom bake Danice servirano - još jednu nevjerojatnu epizodu njezina stogodišnjeg života.

---

image

Svjećice za stoti rođendan i molitvenik koji je dobila od svećenika

Ivo Ravlić/Cropix
---

- Bila san ti u El Shattu - kaže nam.

- Jel se sićate kako ste do tamo došli, kakav je put bio, koliko vas je bilo - naredali mi pitanja, potpuno nesvjesni kako je pred nama "dama u najboljim godinama", a ona se smije.

- Kako se ne sjećam! Sve ti ja znan! Odavde, iz Igrana smo brodon pošli na Hvar, ukrcavali su na par mjesta ljude, nismo mi bili sami. Onda direktno priko Sredozemnog mora - veli nam, pa pripovijeda o prostoru velikom na brodu. O dijelu na kojem je obitavala posada, dijelu na kojem je bio naš narod, Dalmatinci...

Kad su stigli u pustinju, doživjeli su šok. Nisu, kaže, mogli ni zamisliti kako ima zemlje koja zemlje nema.

- Ko je bija mlad, taj je radija, mene tokalo radit u pekari - veli nam.

U njezinu kampu bilo je tisuću i dvjesto ljudi, koliko je to napečenog kruha bilo... Čuvali su ih, kaže nam, naoružani engleski vojnici i ono nešto naših muškaraca što su imali pušku. Pribojavali su se za svoj život jer bi ih nerijetko napale grupe lokalnih plemena. Dojahali bi na konjima...

---

image

Slika iz mladosti

Ivo Ravlić/Cropix
---

- Da nije bilo engleske vojske, ne bi se mi živi vratili! Arapi bi nas bili pobili u šatoru, viruj ti meni. Mi bi spavali u šatorima s glavama u sredini, a noge prema vanka jer su nan govorili "ako vas u noge ubode, priživit ćeš, ako te pogodi u glavu - nećeš!"... Nije bilo jednostavno - prisjeća se, pa joj sve suze nahrupiše jer se sjetila scene koja ju je proganjala desetljećima.

- Jedna je žena za ruku vodila sina, tri godine je bilo malome, šetali su se, pa je izašla izvan kampa. Doletija je jedan na konju, zgrabija joj dite iz ruke i otiša. Nikad ga nismo našli, ni njega, ni dite... Svi smo plakali... I sad mi je u očima to dite, Bože sačuvaj. Nije to bilo jednostavno, mila - tješi i sebe i nas.

Bilo je i slatkih pričica, da ne zacrnimo ovu životnu štoriju. Tako je lijepoj i mlađahnoj Danici dok je u pekari dane provodila dolazio vršnjak Ivo, Primoštenac, u "vižite". Sve je pogledava. Sve joj se smješka. A onda majka Mara preuzela stvar u svoje ruke i "isprašila" prosca.

- Nismo se mi ovdi došli ženit i udavat, nego priživit i žive glave izvuć, kazala mu je - smije se baka Danica.

No, prvu vijest o odlasku iz El Shatta je dobila od budućega supruga.

- Moj mištanin, znali smo se, stariji je od mene bija 17 godina. On mi je doša i reka: "Danice, idemo kući!", pa mi je ruku stisnija, onako jako. Sve san materi ispripovidila - sjeća se baka.

---

image

Zdravlje je toliko dobro služi da ne pije ni jednu tabletu! Ni za tlak ni za cukar!

Ivo Ravlić/Cropix
---

I stigli su u Igrane, brzo se oženili, imala je 21 godinu tada. Rodio im se Zdravko, tri godine poslije i Mirjana.

- Anđelko, od Bakračevih, bija je puno dobar prema meni. Lipo nam je bilo. Vidi, ćerce, uvik je bilo i zla i dobra, ali ako ćeš birat - biraj ono šta valja, a ne ono šta ne valja. U neznanju se može čovik privarit - kaže nam.

Suprug joj je radio u luci u Pločama, umro je, nažalost, 1988., od tada je, eto, udovica. Ostavio joj je sina i kćer, oni su joj darovali Danijelu, Anđelka, Mirjanu, Zoricu i Franu, a unuci na svijet donijeli i praunuke: Franu, Petra, Marina, Neru, Lukasa i Elu.

- Svega blaga u mene - kaže nam, ponosna.

- I nevistu Slavicu zapiši i zeta Marinka, puno su mi dobri - veli nam.

---

image

‘Dođi mi opet‘, kaže nam. Naravno da hoćemo, pomoći ćemo joj dogodine ispuhati 101 svjećicu

Ivo Ravlić/Cropix
---

Pa malo uzdasima smirujemo priču, a onda nam baka bljeskovima sjećanja upotpunjuje godine kojih se nismo dotakli pa veli:

- Kad bi moj Anđelko iša radit, ja bi mu spremila marendu. Ispekla bi mu kruv, to san dobro u El Shattu izučila. Onda bi mi on reka: Spremi mi nešto lošije, ovo tvoje su mi sve drugi odnili i izili - smijemo se.

I opet nam mudrost servira: Ne daj da je iko uz tebe gladan, radije od svojih usta uzmi i drugome daj!

- Imam sreću, mir i duhovni i tjelesni - svakome dobro želi.

- Tuđe ti ne triba! Moje dite drago, tako ti je, hvala Bogu, najvažnije je da te savjest ne mori. Kad ti je čista savjest, sve ti je super - dodaje, a od njezinih najmilijih doznajemo kako je zdravlje toliko dobro služi da ne pije ni jednu tabletu!

---

image

‘Vidi, tamo na kantunu Sućuraj‘, pokazuje nam preko mora. Naočale joj ne trebaju...

Ivo Ravlić/Cropix
---

- Ni za tlak ni za cukar! - kaže nam, a ne tribaju joj ni naočale.

Čita bez pomagala, a bome i gleda u daljinu bez njih.

- Vidi, tamo na kantunu Sućuraj - pokazuje nam preko mora.

I mogli bismo mi još s bakom ćakulat, ali vrime...

- Dođi mi opet - kaže nam, naravno da hoćemo, pomoći ćemo joj dogodine ispuhati 101 svijećicu.

- Dogovoreno - kaže nam.

---

image

‘Ne daj da te itko gnjavi! Ne daj na se!‘

Ivo Ravlić/Cropix
---

---

Riceta za dugo življenje

Ima li ricete za tako dug život, postavljamo pitanje koje postavljaju svi, nismo nešto maštoviti, priznajemo.

- Pola života san bila gladna - kaže nam.

- Rekla bi nan mater: danas nema kruva za nas, ali nemojte da iko to dozna - prisjeća se.

Možda je skromnost taj recept? Ili ipak jelo ima utjecaja?

- Ne pijem alkohol. Nikad. A jedem sve. I sve volim - počastile smo se fetom domaćega pršuta i sira. Red je, ipak se slavi stoti rođendan...

---

---

Vješte ruke

Daničin brat Ljubomir bio je vrstan krojač, karijeru je u Zagrebu ostvario. Uz njega je i Danica naučila puno toga.

- Znan ti i veštit učinit, i košulju i bluzu - doznajemo.

---

---

Poruka mladosti

- Šta bi, bako, poručila mladima?

- Neka biraju dobra druga! Neka poštivaju svoje starije, neka poštivaju svoju suprugu, neka su složni u familji, neka dicu čuvaju. Velika je to obaveza, ali tako mora bit!

Nasmijali nas njezini najmiliji bakinom dosjetkom, kada im je kazala da joj nikad ne kažu ako se tko razboli ili rastavi. Za loše vijesti život je prekratak.

---

---

Vjera je bitna

- Isuse moj mili, svojom snagom me zakrili, prema Božjem obećanje, ti me čuvaj noću, danju, osobito pak me brani da mi dušu grijeh ne rani - izrecitirala nam je molitvu koju ponavlja od djetinjstva, a svu je svoju djecu i unučad i praunučad tu molitvicu naučila.

Za stoti je rođendan od svećenika na dar dobila krunicu, ne ispušta je iz ruku. Vjera je bitna, kaže nam, vjera donosi mir.

- A kad s ovog svijeta pođem, daj da sretno u raj dođem - dodaje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Baka Danica proslavila je stotu! Britka uma, nijedan lijek ne pije. Ispričala nam je svoju životnu štoriju, dala savjete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život kao roman [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Baka Danica proslavila je stotu! Britka uma, nijedan lijek ne pije. Ispričala nam je svoju životnu štoriju, dala savjete život kao roman 2 0 7365 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-12 09:17:16 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Milena Budimir [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-13 16:57:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-13 16:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Baka Danica proslavila je stotu! Britka uma, nijedan lijek ne pije. Ispričala nam je svoju životnu štoriju, dala savjete [metadata] => robots= author= title=Da se rodila dan kasnije, baka Danica Mihaljević bi proslavila 25. rođendan page_title=Da se rodila dan kasnije, baka Danica Mihaljević bi proslavila 25. rođendan [metakey] => danica mihaljević, stogodišnjaci, Igrane, stoti rođendan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756605.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756623.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756622.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756620.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756619.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756618.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756616.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756614.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756600.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756602.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756607.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756609.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756613.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26756598.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Britka uma, zvonkoga glasa, kao da nije zagazila u sto i prvu godinu na planetu<\/p>","

Za stoti je ro\u0111endan od sve\u0107enika na dar dobila krunicu, ne ispu\u0161ta je iz ruku<\/p>","","

Svje\u0107ice za stoti ro\u0111endan i molitvenik koji je dobila od sve\u0107enika<\/p>","

\u2018Do\u0111i mi opet\u2018, ka\u017ee nam. Naravno da ho\u0107emo,\u00a0pomo\u0107i \u0107emo joj dogodine ispuhati 101 svje\u0107icu<\/p>","

\u2018Kad ti je \u010dista savjest, sve ti je super\u2018<\/p>","

Pokloni za stoti ro\u0111endan<\/p>","

Danica Mihaljevi\u0107 okru\u017eena svojim\u00a0najmilijima<\/p>","

\u00a0Danica Mihaljevi\u0107\u00a0u mla\u0111im danima<\/p>","

Zdravlje je toliko dobro slu\u017ei da ne pije ni\u00a0jednu tabletu!\u00a0Ni za tlak\u00a0ni za cukar!<\/p>","","

\u2018Vidi, tamo na kantunu Su\u0107uraj\u2018, pokazuje nam preko mora. Nao\u010dale joj ne trebaju...<\/p>","

Slika iz mladosti<\/p>","

\u2018Ne daj da te itko gnjavi! Ne daj na se!\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26756605_1920.jpg":"1920x1080","k_26756605_1280.jpg":"1280x1280","k_26756605_1024.jpg":"1024x1024","k_26756605_640.jpg":"640x640","k_26756605_480.jpg":"480x480","k_26756605_340.jpg":"340x340","k_26756605_220.jpg":"220x220","o_26756605_1280.jpg":"1280x853","o_26756605_1024.jpg":"1024x682","o_26756605_640.jpg":"640x426","o_26756605_480.jpg":"480x320","o_26756605_340.jpg":"340x226","o_26756605_220.jpg":"220x146","h_26756605_1280.jpg":"1280x854","h_26756605_1024.jpg":"1024x683","h_26756605_640.jpg":"640x427","h_26756605_480.jpg":"480x320","h_26756605_340.jpg":"340x227","h_26756605_220.jpg":"220x147","pp_26756605_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756605_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756605_640.jpg":"640x814","pp_26756605_480.jpg":"480x611","pp_26756605_340.jpg":"340x432","pp_26756605_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756623_1920.jpg":"1920x1080","k_26756623_1280.jpg":"1280x1280","k_26756623_1024.jpg":"1024x1024","k_26756623_640.jpg":"640x640","k_26756623_480.jpg":"480x480","k_26756623_340.jpg":"340x340","k_26756623_220.jpg":"220x220","o_26756623_1280.jpg":"1280x853","o_26756623_1024.jpg":"1024x682","o_26756623_640.jpg":"640x426","o_26756623_480.jpg":"480x320","o_26756623_340.jpg":"340x226","o_26756623_220.jpg":"220x146","h_26756623_1280.jpg":"1280x854","h_26756623_1024.jpg":"1024x683","h_26756623_640.jpg":"640x427","h_26756623_480.jpg":"480x320","h_26756623_340.jpg":"340x227","h_26756623_220.jpg":"220x147","pp_26756623_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756623_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756623_640.jpg":"640x814","pp_26756623_480.jpg":"480x611","pp_26756623_340.jpg":"340x432","pp_26756623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756622_1920.jpg":"1920x1080","k_26756622_1280.jpg":"1280x1280","k_26756622_1024.jpg":"1024x1024","k_26756622_640.jpg":"640x640","k_26756622_480.jpg":"480x480","k_26756622_340.jpg":"340x340","k_26756622_220.jpg":"220x220","o_26756622_1280.jpg":"1280x853","o_26756622_1024.jpg":"1024x682","o_26756622_640.jpg":"640x426","o_26756622_480.jpg":"480x320","o_26756622_340.jpg":"340x226","o_26756622_220.jpg":"220x146","h_26756622_1280.jpg":"1280x854","h_26756622_1024.jpg":"1024x683","h_26756622_640.jpg":"640x427","h_26756622_480.jpg":"480x320","h_26756622_340.jpg":"340x227","h_26756622_220.jpg":"220x147","pp_26756622_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756622_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756622_640.jpg":"640x814","pp_26756622_480.jpg":"480x611","pp_26756622_340.jpg":"340x432","pp_26756622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756620_1920.jpg":"1920x1080","k_26756620_1280.jpg":"1280x1280","k_26756620_1024.jpg":"1024x1024","k_26756620_640.jpg":"640x640","k_26756620_480.jpg":"480x480","k_26756620_340.jpg":"340x340","k_26756620_220.jpg":"220x220","o_26756620_1280.jpg":"1280x853","o_26756620_1024.jpg":"1024x682","o_26756620_640.jpg":"640x426","o_26756620_480.jpg":"480x320","o_26756620_340.jpg":"340x226","o_26756620_220.jpg":"220x146","h_26756620_1280.jpg":"1280x854","h_26756620_1024.jpg":"1024x683","h_26756620_640.jpg":"640x427","h_26756620_480.jpg":"480x320","h_26756620_340.jpg":"340x227","h_26756620_220.jpg":"220x147","pp_26756620_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756620_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756620_640.jpg":"640x814","pp_26756620_480.jpg":"480x611","pp_26756620_340.jpg":"340x432","pp_26756620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756619_1920.jpg":"1920x1080","k_26756619_1280.jpg":"1280x1280","k_26756619_1024.jpg":"1024x1024","k_26756619_640.jpg":"640x640","k_26756619_480.jpg":"480x480","k_26756619_340.jpg":"340x340","k_26756619_220.jpg":"220x220","o_26756619_1280.jpg":"1280x853","o_26756619_1024.jpg":"1024x682","o_26756619_640.jpg":"640x426","o_26756619_480.jpg":"480x320","o_26756619_340.jpg":"340x226","o_26756619_220.jpg":"220x146","h_26756619_1280.jpg":"1280x854","h_26756619_1024.jpg":"1024x683","h_26756619_640.jpg":"640x427","h_26756619_480.jpg":"480x320","h_26756619_340.jpg":"340x227","h_26756619_220.jpg":"220x147","pp_26756619_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756619_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756619_640.jpg":"640x814","pp_26756619_480.jpg":"480x611","pp_26756619_340.jpg":"340x432","pp_26756619_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756618_1920.jpg":"1920x1080","k_26756618_1280.jpg":"1280x1280","k_26756618_1024.jpg":"1024x1024","k_26756618_640.jpg":"640x640","k_26756618_480.jpg":"480x480","k_26756618_340.jpg":"340x340","k_26756618_220.jpg":"220x220","o_26756618_1280.jpg":"1280x853","o_26756618_1024.jpg":"1024x682","o_26756618_640.jpg":"640x426","o_26756618_480.jpg":"480x320","o_26756618_340.jpg":"340x226","o_26756618_220.jpg":"220x146","h_26756618_1280.jpg":"1280x854","h_26756618_1024.jpg":"1024x683","h_26756618_640.jpg":"640x427","h_26756618_480.jpg":"480x320","h_26756618_340.jpg":"340x227","h_26756618_220.jpg":"220x147","pp_26756618_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756618_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756618_640.jpg":"640x814","pp_26756618_480.jpg":"480x611","pp_26756618_340.jpg":"340x432","pp_26756618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756616_1920.jpg":"1920x1080","k_26756616_1280.jpg":"1280x1280","k_26756616_1024.jpg":"1024x1024","k_26756616_640.jpg":"640x640","k_26756616_480.jpg":"480x480","k_26756616_340.jpg":"340x340","k_26756616_220.jpg":"220x220","o_26756616_1280.jpg":"1280x853","o_26756616_1024.jpg":"1024x682","o_26756616_640.jpg":"640x426","o_26756616_480.jpg":"480x320","o_26756616_340.jpg":"340x226","o_26756616_220.jpg":"220x146","h_26756616_1280.jpg":"1280x854","h_26756616_1024.jpg":"1024x683","h_26756616_640.jpg":"640x427","h_26756616_480.jpg":"480x320","h_26756616_340.jpg":"340x227","h_26756616_220.jpg":"220x147","pp_26756616_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756616_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756616_640.jpg":"640x814","pp_26756616_480.jpg":"480x611","pp_26756616_340.jpg":"340x432","pp_26756616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756614_1920.jpg":"1920x1080","k_26756614_1280.jpg":"1280x1280","k_26756614_1024.jpg":"1024x1024","k_26756614_640.jpg":"640x640","k_26756614_480.jpg":"480x480","k_26756614_340.jpg":"340x340","k_26756614_220.jpg":"220x220","o_26756614_1280.jpg":"1280x853","o_26756614_1024.jpg":"1024x682","o_26756614_640.jpg":"640x426","o_26756614_480.jpg":"480x320","o_26756614_340.jpg":"340x226","o_26756614_220.jpg":"220x146","h_26756614_1280.jpg":"1280x854","h_26756614_1024.jpg":"1024x683","h_26756614_640.jpg":"640x427","h_26756614_480.jpg":"480x320","h_26756614_340.jpg":"340x227","h_26756614_220.jpg":"220x147","pp_26756614_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756614_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756614_640.jpg":"640x814","pp_26756614_480.jpg":"480x611","pp_26756614_340.jpg":"340x432","pp_26756614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26756600_1920.jpg":"1920x1080","k_26756600_1280.jpg":"1280x1280","k_26756600_1024.jpg":"1024x1024","k_26756600_640.jpg":"640x640","k_26756600_480.jpg":"480x480","k_26756600_340.jpg":"340x340","k_26756600_220.jpg":"220x220","o_26756600_1280.jpg":"1280x1920","o_26756600_1024.jpg":"1024x1536","o_26756600_640.jpg":"640x960","o_26756600_480.jpg":"480x720","o_26756600_340.jpg":"340x510","o_26756600_220.jpg":"220x330","h_26756600_1280.jpg":"1280x854","h_26756600_1024.jpg":"1024x683","h_26756600_640.jpg":"640x427","h_26756600_480.jpg":"480x320","h_26756600_340.jpg":"340x227","h_26756600_220.jpg":"220x147","pp_26756600_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756600_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756600_640.jpg":"640x814","pp_26756600_480.jpg":"480x611","pp_26756600_340.jpg":"340x432","pp_26756600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756602_1920.jpg":"1920x1080","k_26756602_1280.jpg":"1280x1280","k_26756602_1024.jpg":"1024x1024","k_26756602_640.jpg":"640x640","k_26756602_480.jpg":"480x480","k_26756602_340.jpg":"340x340","k_26756602_220.jpg":"220x220","o_26756602_1280.jpg":"1280x853","o_26756602_1024.jpg":"1024x682","o_26756602_640.jpg":"640x426","o_26756602_480.jpg":"480x320","o_26756602_340.jpg":"340x226","o_26756602_220.jpg":"220x146","h_26756602_1280.jpg":"1280x854","h_26756602_1024.jpg":"1024x683","h_26756602_640.jpg":"640x427","h_26756602_480.jpg":"480x320","h_26756602_340.jpg":"340x227","h_26756602_220.jpg":"220x147","pp_26756602_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756602_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756602_640.jpg":"640x814","pp_26756602_480.jpg":"480x611","pp_26756602_340.jpg":"340x432","pp_26756602_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26756607_1920.jpg":"1920x1080","k_26756607_1280.jpg":"1280x1280","k_26756607_1024.jpg":"1024x1024","k_26756607_640.jpg":"640x640","k_26756607_480.jpg":"480x480","k_26756607_340.jpg":"340x340","k_26756607_220.jpg":"220x220","o_26756607_1280.jpg":"1280x1920","o_26756607_1024.jpg":"1024x1536","o_26756607_640.jpg":"640x960","o_26756607_480.jpg":"480x720","o_26756607_340.jpg":"340x510","o_26756607_220.jpg":"220x330","h_26756607_1280.jpg":"1280x854","h_26756607_1024.jpg":"1024x683","h_26756607_640.jpg":"640x427","h_26756607_480.jpg":"480x320","h_26756607_340.jpg":"340x227","h_26756607_220.jpg":"220x147","pp_26756607_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756607_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756607_640.jpg":"640x814","pp_26756607_480.jpg":"480x611","pp_26756607_340.jpg":"340x432","pp_26756607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756609_1920.jpg":"1920x1080","k_26756609_1280.jpg":"1280x1280","k_26756609_1024.jpg":"1024x1024","k_26756609_640.jpg":"640x640","k_26756609_480.jpg":"480x480","k_26756609_340.jpg":"340x340","k_26756609_220.jpg":"220x220","o_26756609_1280.jpg":"1280x853","o_26756609_1024.jpg":"1024x682","o_26756609_640.jpg":"640x426","o_26756609_480.jpg":"480x320","o_26756609_340.jpg":"340x226","o_26756609_220.jpg":"220x146","h_26756609_1280.jpg":"1280x854","h_26756609_1024.jpg":"1024x683","h_26756609_640.jpg":"640x427","h_26756609_480.jpg":"480x320","h_26756609_340.jpg":"340x227","h_26756609_220.jpg":"220x147","pp_26756609_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756609_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756609_640.jpg":"640x814","pp_26756609_480.jpg":"480x611","pp_26756609_340.jpg":"340x432","pp_26756609_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26756613_1920.jpg":"1920x1080","k_26756613_1280.jpg":"1280x1280","k_26756613_1024.jpg":"1024x1024","k_26756613_640.jpg":"640x640","k_26756613_480.jpg":"480x480","k_26756613_340.jpg":"340x340","k_26756613_220.jpg":"220x220","o_26756613_1280.jpg":"1280x1920","o_26756613_1024.jpg":"1024x1536","o_26756613_640.jpg":"640x960","o_26756613_480.jpg":"480x720","o_26756613_340.jpg":"340x510","o_26756613_220.jpg":"220x330","h_26756613_1280.jpg":"1280x854","h_26756613_1024.jpg":"1024x683","h_26756613_640.jpg":"640x427","h_26756613_480.jpg":"480x320","h_26756613_340.jpg":"340x227","h_26756613_220.jpg":"220x147","pp_26756613_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756613_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756613_640.jpg":"640x814","pp_26756613_480.jpg":"480x611","pp_26756613_340.jpg":"340x432","pp_26756613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26756598_1920.jpg":"1920x1080","k_26756598_1280.jpg":"1280x1280","k_26756598_1024.jpg":"1024x1024","k_26756598_640.jpg":"640x640","k_26756598_480.jpg":"480x480","k_26756598_340.jpg":"340x340","k_26756598_220.jpg":"220x220","o_26756598_1280.jpg":"1280x853","o_26756598_1024.jpg":"1024x682","o_26756598_640.jpg":"640x426","o_26756598_480.jpg":"480x320","o_26756598_340.jpg":"340x226","o_26756598_220.jpg":"220x146","h_26756598_1280.jpg":"1280x854","h_26756598_1024.jpg":"1024x683","h_26756598_640.jpg":"640x427","h_26756598_480.jpg":"480x320","h_26756598_340.jpg":"340x227","h_26756598_220.jpg":"220x147","pp_26756598_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756598_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756598_640.jpg":"640x814","pp_26756598_480.jpg":"480x611","pp_26756598_340.jpg":"340x432","pp_26756598_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4539719 Threads: 4 Questions: 148727838 Slow queries: 63456 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4423046 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/baka-danica-proslavila-je-stotu-ispricala-nam-je-svoju-zivotnu-storiju-dala-savjete-dite-moje-ne-daj-na-se-1371977 [printLink] => /mozaik/zivot/baka-danica-proslavila-je-stotu-ispricala-nam-je-svoju-zivotnu-storiju-dala-savjete-dite-moje-ne-daj-na-se-1371977?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 751627 [name] => danica mihaljević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-13 14:08:09 [main_article_id] => 0 [alias] => danica-mihaljevic [link] => /tag/danica-mihaljevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 182024 [name] => stogodišnjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stogodisnjaci [link] => /tag/stogodisnjaci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 180745 [name] => igrane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igrane [link] => /tag/igrane ) [3] => stdClass Object ( [id] => 494487 [name] => stoti rođendan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stoti-rodendan [link] => /tag/stoti-rodendan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Baka Danica proslavila je stotu! Britka uma, nijedan lijek ne pije. Ispričala nam je svoju životnu štoriju, dala savjete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život kao roman [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Baka Danica proslavila je stotu! Ispričala nam je svoju životnu štoriju, dala savjete: ‘Dite moje, ne daj na se...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756605.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Britka uma, zvonkoga glasa, kao da nije zagazila u sto i prvu godinu na planetu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756605.jpg [title] =>

Britka uma, zvonkoga glasa, kao da nije zagazila u sto i prvu godinu na planetu

Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756623.jpg [title] =>

Za stoti je rođendan od svećenika na dar dobila krunicu, ne ispušta je iz ruku

Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756622.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756620.jpg [title] =>

Svjećice za stoti rođendan i molitvenik koji je dobila od svećenika

Ivo Ravlić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756619.jpg [title] =>

‘Dođi mi opet‘, kaže nam. Naravno da hoćemo, pomoći ćemo joj dogodine ispuhati 101 svjećicu

Ivo Ravlić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756618.jpg [title] =>

‘Kad ti je čista savjest, sve ti je super‘

Ivo Ravlić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756616.jpg [title] =>

Pokloni za stoti rođendan

Ivo Ravlić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756614.jpg [title] =>

Danica Mihaljević okružena svojim najmilijima

Ivo Ravlić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756600.jpg [title] =>

 Danica Mihaljević u mlađim danima

Ivo Ravlić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756602.jpg [title] =>

Zdravlje je toliko dobro služi da ne pije ni jednu tabletu! Ni za tlak ni za cukar!

Ivo Ravlić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756607.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756609.jpg [title] =>

‘Vidi, tamo na kantunu Sućuraj‘, pokazuje nam preko mora. Naočale joj ne trebaju...

Ivo Ravlić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756613.jpg [title] =>

Slika iz mladosti

Ivo Ravlić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26756598.jpg [title] =>

‘Ne daj da te itko gnjavi! Ne daj na se!‘

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da se rodila dan kasnije, baka Danica Mihaljević proslavila bi 25. rođendan, no kako je rođena dvadeset i osmog dana veljače, zaokružila je, kako sama kaže, "stotku".

- Ne daj da te itko gnjavi! Ne daj na se! Ne daj da te itko pod papuču meće - grli nas, sretna što smo joj došli u posjet.

Topao i mekan dlan bake Danice miluje naš, kao da nije upamtio sve one motike koje su se u tim rukama slomile, sve naramke drva koje je iznosila, sve izvađene mreže iz mora, na noge podignutu djecu...

Istu onu koja o njoj danas brinu, da joj ni "tičjeg mlika ne fali".

---

image

Danica Mihaljević okružena svojim najmilijima

Ivo Ravlić/Cropix
---

Ruke su možda zaboravile, ali baka Danica nije. Britka uma, zvonkog glasa, kao da nije zagazila u sto i prvu godinu na planetu.

Život joj je, priznajemo, poput romana. Ne bi čovjek vjerovao što je sve uspjela preživjeti, stoga onaj njezin savjet s početka dobija novo značenje.

- Ne daj na se, dite!

U Igranima smo. Biseru dalmatinske obale. Biseru u kojem su Daničini pretci davno sidro bacili, mistu u kojem je ona svojeg sina i kći podigla na noge.

---

---

Svijet je vidao rane koje mu je nanio i ostavio Prvi rat. Mara Tomina, rođena Duka, i suprug joj Paško Lulić pokušavali su prehraniti svoju obitelj, učvrstiti im krov nad glavom, učiniti im život toplijim. A bilo je teško. Tri djevojčice Neda, Karmela i Franka i dječak Ljubomir držali su se ocu za hlače ne dajući mu da ode, da ih ostavi. U potrazi za boljim životom svima ipak je to uradio, isplovio je prema Americi, a u Igranima ostala uplakana obitelj i malena Danica, ušćućurena majci Mari podno srca, otac njezina skorog dolaska ni svjestan bio nije.

- Otac se vratio doma kad sam već imala 33 godine. Bilo mi je teško reći mu "tata", jer se nismo poznavali - roman, kažemo vam, stane u te dvije rečenice bake Danice.

---

image

Za stoti je rođendan od svećenika na dar dobila krunicu, ne ispušta je iz ruku

Ivo Ravlić/Cropix
---

Radio je Paško u New Orleansu, slao pisma i novac obitelji, supruga Mara ga čekala, skrbeći za obitelj.

- Majka mi je bila i otac i majka, znaš, sjećan se ja dobro. Sve je radila sama, imali smo vinograde, masline, kozu, kokoše, sve se to radilo. Pažljiva je bila prema nama, pazila je da ne odemo naopako - veli nam.

- Velika vam je majka bila žena - to mi, onako, zamišljeno, začarani štorijom, kazujemo baki.

- Velika. Dobra. Plemenita. Vrijedna. Mirna. Topla. Borila se, jadna, kroz život, znaš kako je, nije joj bilo lako ni jednostavno - tako će stogodišnjakinja kojoj je majka, priznaje nam, u srce usadila sve što ju je kroz život vodilo.

- Budi dobar prema drugima, taman takav kakav želiš da je taj prema tebi. Poštivaj druge. Poštivaj starije, ali i djecu. Sloga u familiji je sve što je vrijedno - mudrošću nas obasipa starica.

Malo u tišini probavljamo sve što smo doznali i čuli, a onda dobivamo, pjevnim glasom bake Danice servirano - još jednu nevjerojatnu epizodu njezina stogodišnjeg života.

---

image

Svjećice za stoti rođendan i molitvenik koji je dobila od svećenika

Ivo Ravlić/Cropix
---

- Bila san ti u El Shattu - kaže nam.

- Jel se sićate kako ste do tamo došli, kakav je put bio, koliko vas je bilo - naredali mi pitanja, potpuno nesvjesni kako je pred nama "dama u najboljim godinama", a ona se smije.

- Kako se ne sjećam! Sve ti ja znan! Odavde, iz Igrana smo brodon pošli na Hvar, ukrcavali su na par mjesta ljude, nismo mi bili sami. Onda direktno priko Sredozemnog mora - veli nam, pa pripovijeda o prostoru velikom na brodu. O dijelu na kojem je obitavala posada, dijelu na kojem je bio naš narod, Dalmatinci...

Kad su stigli u pustinju, doživjeli su šok. Nisu, kaže, mogli ni zamisliti kako ima zemlje koja zemlje nema.

- Ko je bija mlad, taj je radija, mene tokalo radit u pekari - veli nam.

U njezinu kampu bilo je tisuću i dvjesto ljudi, koliko je to napečenog kruha bilo... Čuvali su ih, kaže nam, naoružani engleski vojnici i ono nešto naših muškaraca što su imali pušku. Pribojavali su se za svoj život jer bi ih nerijetko napale grupe lokalnih plemena. Dojahali bi na konjima...

---

image

Slika iz mladosti

Ivo Ravlić/Cropix
---

- Da nije bilo engleske vojske, ne bi se mi živi vratili! Arapi bi nas bili pobili u šatoru, viruj ti meni. Mi bi spavali u šatorima s glavama u sredini, a noge prema vanka jer su nan govorili "ako vas u noge ubode, priživit ćeš, ako te pogodi u glavu - nećeš!"... Nije bilo jednostavno - prisjeća se, pa joj sve suze nahrupiše jer se sjetila scene koja ju je proganjala desetljećima.

- Jedna je žena za ruku vodila sina, tri godine je bilo malome, šetali su se, pa je izašla izvan kampa. Doletija je jedan na konju, zgrabija joj dite iz ruke i otiša. Nikad ga nismo našli, ni njega, ni dite... Svi smo plakali... I sad mi je u očima to dite, Bože sačuvaj. Nije to bilo jednostavno, mila - tješi i sebe i nas.

Bilo je i slatkih pričica, da ne zacrnimo ovu životnu štoriju. Tako je lijepoj i mlađahnoj Danici dok je u pekari dane provodila dolazio vršnjak Ivo, Primoštenac, u "vižite". Sve je pogledava. Sve joj se smješka. A onda majka Mara preuzela stvar u svoje ruke i "isprašila" prosca.

- Nismo se mi ovdi došli ženit i udavat, nego priživit i žive glave izvuć, kazala mu je - smije se baka Danica.

No, prvu vijest o odlasku iz El Shatta je dobila od budućega supruga.

- Moj mištanin, znali smo se, stariji je od mene bija 17 godina. On mi je doša i reka: "Danice, idemo kući!", pa mi je ruku stisnija, onako jako. Sve san materi ispripovidila - sjeća se baka.

---

image

Zdravlje je toliko dobro služi da ne pije ni jednu tabletu! Ni za tlak ni za cukar!

Ivo Ravlić/Cropix
---

I stigli su u Igrane, brzo se oženili, imala je 21 godinu tada. Rodio im se Zdravko, tri godine poslije i Mirjana.

- Anđelko, od Bakračevih, bija je puno dobar prema meni. Lipo nam je bilo. Vidi, ćerce, uvik je bilo i zla i dobra, ali ako ćeš birat - biraj ono šta valja, a ne ono šta ne valja. U neznanju se može čovik privarit - kaže nam.

Suprug joj je radio u luci u Pločama, umro je, nažalost, 1988., od tada je, eto, udovica. Ostavio joj je sina i kćer, oni su joj darovali Danijelu, Anđelka, Mirjanu, Zoricu i Franu, a unuci na svijet donijeli i praunuke: Franu, Petra, Marina, Neru, Lukasa i Elu.

- Svega blaga u mene - kaže nam, ponosna.

- I nevistu Slavicu zapiši i zeta Marinka, puno su mi dobri - veli nam.

---

image

‘Dođi mi opet‘, kaže nam. Naravno da hoćemo, pomoći ćemo joj dogodine ispuhati 101 svjećicu

Ivo Ravlić/Cropix
---

Pa malo uzdasima smirujemo priču, a onda nam baka bljeskovima sjećanja upotpunjuje godine kojih se nismo dotakli pa veli:

- Kad bi moj Anđelko iša radit, ja bi mu spremila marendu. Ispekla bi mu kruv, to san dobro u El Shattu izučila. Onda bi mi on reka: Spremi mi nešto lošije, ovo tvoje su mi sve drugi odnili i izili - smijemo se.

I opet nam mudrost servira: Ne daj da je iko uz tebe gladan, radije od svojih usta uzmi i drugome daj!

- Imam sreću, mir i duhovni i tjelesni - svakome dobro želi.

- Tuđe ti ne triba! Moje dite drago, tako ti je, hvala Bogu, najvažnije je da te savjest ne mori. Kad ti je čista savjest, sve ti je super - dodaje, a od njezinih najmilijih doznajemo kako je zdravlje toliko dobro služi da ne pije ni jednu tabletu!

---

image

‘Vidi, tamo na kantunu Sućuraj‘, pokazuje nam preko mora. Naočale joj ne trebaju...

Ivo Ravlić/Cropix
---

- Ni za tlak ni za cukar! - kaže nam, a ne tribaju joj ni naočale.

Čita bez pomagala, a bome i gleda u daljinu bez njih.

- Vidi, tamo na kantunu Sućuraj - pokazuje nam preko mora.

I mogli bismo mi još s bakom ćakulat, ali vrime...

- Dođi mi opet - kaže nam, naravno da hoćemo, pomoći ćemo joj dogodine ispuhati 101 svijećicu.

- Dogovoreno - kaže nam.

---

image

‘Ne daj da te itko gnjavi! Ne daj na se!‘

Ivo Ravlić/Cropix
---

---

Riceta za dugo življenje

Ima li ricete za tako dug život, postavljamo pitanje koje postavljaju svi, nismo nešto maštoviti, priznajemo.

- Pola života san bila gladna - kaže nam.

- Rekla bi nan mater: danas nema kruva za nas, ali nemojte da iko to dozna - prisjeća se.

Možda je skromnost taj recept? Ili ipak jelo ima utjecaja?

- Ne pijem alkohol. Nikad. A jedem sve. I sve volim - počastile smo se fetom domaćega pršuta i sira. Red je, ipak se slavi stoti rođendan...

---

---

Vješte ruke

Daničin brat Ljubomir bio je vrstan krojač, karijeru je u Zagrebu ostvario. Uz njega je i Danica naučila puno toga.

- Znan ti i veštit učinit, i košulju i bluzu - doznajemo.

---

---

Poruka mladosti

- Šta bi, bako, poručila mladima?

- Neka biraju dobra druga! Neka poštivaju svoje starije, neka poštivaju svoju suprugu, neka su složni u familji, neka dicu čuvaju. Velika je to obaveza, ali tako mora bit!

Nasmijali nas njezini najmiliji bakinom dosjetkom, kada im je kazala da joj nikad ne kažu ako se tko razboli ili rastavi. Za loše vijesti život je prekratak.

---

---

Vjera je bitna

- Isuse moj mili, svojom snagom me zakrili, prema Božjem obećanje, ti me čuvaj noću, danju, osobito pak me brani da mi dušu grijeh ne rani - izrecitirala nam je molitvu koju ponavlja od djetinjstva, a svu je svoju djecu i unučad i praunučad tu molitvicu naučila.

Za stoti je rođendan od svećenika na dar dobila krunicu, ne ispušta je iz ruku. Vjera je bitna, kaže nam, vjera donosi mir.

- A kad s ovog svijeta pođem, daj da sretno u raj dođem - dodaje.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Britka uma, zvonkoga glasa, kao da nije zagazila u sto i prvu godinu na planetu

Ivo Ravlić/Cropix

Za stoti je rođendan od svećenika na dar dobila krunicu, ne ispušta je iz ruku

Ivo Ravlić/Cropix

Svjećice za stoti rođendan i molitvenik koji je dobila od svećenika

Ivo Ravlić/Cropix

‘Dođi mi opet‘, kaže nam. Naravno da hoćemo, pomoći ćemo joj dogodine ispuhati 101 svjećicu

Ivo Ravlić/Cropix

‘Kad ti je čista savjest, sve ti je super‘

Ivo Ravlić/Cropix

Pokloni za stoti rođendan

Ivo Ravlić/Cropix

Danica Mihaljević okružena svojim najmilijima

Ivo Ravlić/Cropix

 Danica Mihaljević u mlađim danima

Ivo Ravlić/Cropix

Zdravlje je toliko dobro služi da ne pije ni jednu tabletu! Ni za tlak ni za cukar!

Ivo Ravlić/Cropix

‘Vidi, tamo na kantunu Sućuraj‘, pokazuje nam preko mora. Naočale joj ne trebaju...

Ivo Ravlić/Cropix

Slika iz mladosti

Ivo Ravlić/Cropix

‘Ne daj da te itko gnjavi! Ne daj na se!‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/baka-danica-proslavila-je-stotu-ispricala-nam-je-svoju-zivotnu-storiju-dala-savjete-dite-moje-ne-daj-na-se-1371977 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=33016875df33b29862f2c168b83493317aa0c719 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Baka+Danica+proslavila+je+stotu%21+Ispri%C4%8Dala+nam+je+svoju+%C5%BEivotnu+%C5%A1toriju%2C+dala+savjete%3A+%E2%80%98Dite+moje%2C+ne+daj+na+se...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbaka-danica-proslavila-je-stotu-ispricala-nam-je-svoju-zivotnu-storiju-dala-savjete-dite-moje-ne-daj-na-se-1371977 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbaka-danica-proslavila-je-stotu-ispricala-nam-je-svoju-zivotnu-storiju-dala-savjete-dite-moje-ne-daj-na-se-1371977 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Baka Danica proslavila je stotu! Britka uma, nijedan lijek ne pije. Ispričala nam je svoju životnu štoriju, dala savjete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život kao roman [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Životživot kao roman

Baka Danica proslavila je stotu! Ispričala nam je svoju životnu štoriju, dala savjete: ‘Dite moje, ne daj na se...‘

Piše Milena Budimir
13. ožujka 2024. - 17:57

Da se rodila dan kasnije, baka Danica Mihaljević proslavila bi 25. rođendan, no kako je rođena dvadeset i osmog dana veljače, zaokružila je, kako sama kaže, "stotku".

- Ne daj da te itko gnjavi! Ne daj na se! Ne daj da te itko pod papuču meće - grli nas, sretna što smo joj došli u posjet.

Topao i mekan dlan bake Danice miluje naš, kao da nije upamtio sve one motike koje su se u tim rukama slomile, sve naramke drva koje je iznosila, sve izvađene mreže iz mora, na noge podignutu djecu...

Istu onu koja o njoj danas brinu, da joj ni "tičjeg mlika ne fali".

Ruke su možda zaboravile, ali baka Danica nije. Britka uma, zvonkog glasa, kao da nije zagazila u sto i prvu godinu na planetu.

Život joj je, priznajemo, poput romana. Ne bi čovjek vjerovao što je s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 17:30