StoryEditor
ŽivotBOLJE OD KAVE I ČAJA

Da bi bile fit i zadovoljne, ukradite navike od Nizozemki, Grkinja, Australki: na jednom mjestu sabrano je devet pametnih navika žena širom svijeta

Piše M.Z.
28. lipnja 2020. - 17:25
Ilustracija/Shutterstock

"Aguas frescas", odnosno "svježa voda", napitak je koji sebi pripremaju Meksikanke. Jedna je to od devet zdravih navika žena iz različitih svijeta koje su, prema savjetima i mišljenjima stručnjaka tih zemalja, pobrojene u časopisu "Prevention". Najveća je vrijednost svih devet navika njihova univerzalna primjenjivost.

Meksiko: Aguas frescas

U Meksiku se "agua fresca" može naručiti u restoranu ili kupiti kod uličnih prodavača, no to je prilično zaslađena verzija ovoga pića: Meksikanke radije dozu vitamina, minerala i antioksidansa sebi osiguraju same tako što u hladnoj vodi usitne svježe voće, povrće i ljekovito bilje. Najpopularniji su okusi krastavac, limun i kokos.

Australija: Ravnoteža i bijeg

Ključna je riječ koja označava čemu teže Australke – ravnoteža. Sve ih više teži upravo ravnoteži svih aspekata života; sve ih više daje prednost društvenim aktivnostima i redovitom odmoru.

Vole vikendom pobjeći kako bi promijenile okružje i u krajolicima punim prirodnih ljepota brzo resetirale um i tijelo.

Nizozemska: Lijepe noge

Žene u Nizozemskoj bicikl voze uvijek i svugdje, računajući i odlazak na posao. Smatra se da je upravo puno bicikliranja tajna njihovih prekrasnih nogu. Europska komisija utvrdila je, inače, da Nizozemci koriste bicikle kao glavni način prijevoza za oko trećinu svojih dnevnih aktivnosti, više od bilo koje druge europske nacije.

Grčka: 'Pretjeruju' u povrću

Grčka ima najveću potrošnju povrća u svijetu; puno glavnih jela od povrća ključan je dio zdrave prehrane Grkinja. Više studija pokazalo je, inače, da prehrana bogata biljnom hranom pomaže zadržavanju zdravlja tijekom starenja.

U American Journal of Clinical Nutrition nedavno je objavljen članak prema kojemu i zdrava vegetarijanska prehrana sadrži više zaštitnih hranjivih tvari, uključujući magnezij, kalij i vitamin K.

Tajland: Masaža za vitkost i spretnost

Žene u Tajlandu čvrsto vjeruju da im česte i redovite masaže pomažu da ostanu zdrave, vitke i u dobroj tjelesnoj formi.

Popularna tajlandska masaža može poboljšati mnoge aspekte tjelesne kondicije, uključujući fleksibilnost, spretnost, brzinu i snagu. Omogućuje, također, protok energije i uspostavu ravnoteže u tijelu.

Argentina: Tajna yerba matea

Yerba mate je piće nalik čaju koje djeluje kao prirodni stimulans, a vjeruje se da najviše pomaže u zaštiti zdravlja kostiju. U većem dijelu Južne Amerike, osobito u Argentini, popularniji je od kave ili čaja.

image
Ilustracija/Shutterstock


Djelovanje yerba matea veže se uz stimuliranje živaca, mišića i općenito metabolizma, poticanje probave, diuretička svojstva i pojačavanje znojenja.

Švedska: Druženje ispred svega

Šveđanke se opuštaju i otklanjaju stres tako što nađu vremena sjesti s prijateljima u tradicionalnoj dnevnoj pauzi koju uzimaju oko 15 sati.

Studije su pokazale da su žene s jakim društvenim vezama sretnije i zdravije, a u članku nedavno objavljenom u magazinu Perspectives on Psychological Science utvrđeno je da čvrsta prijateljstva pomažu dugovječnosti.

Brazil: Šećer da, ali iz voća

Ozloglašeni, šećeri su tvari koje (ne samo) žene širom svijeta sve više izbjegavaju. To, međutim, ne vrijedi za Brazilke: zdrave žene u Brazilu ne ustručavaju se jesti voće zbog šećera koje sadrži.

Dapače – prirodne šećere one vide kao veliki izvor energije i za potrebe vježbanja i za potrebe uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Indija: Guru ili terapeut

Žene u Indiji tradicionalno se uči da potrebe drugih stavljaju ispred vlastitih. To se, međutim, počinje mijenjati, opet zahvaljujući tradiciji – oživljavanju starog običaja odlaska osobnom duhovnom guruu kako bi se uz njegovu pomoć osigurao zdraviji način života. Tu ulogu u zapadnjačkoj kulturi preuzimaju psihoterapeuti, životni treneri i slično.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 13:58