stdClass Object ( [id] => 1199300 [title] => Danielov predak Ivan Eterović u 19. stoljeću je napustio Brač i otišao u Čile: ovo je dirljiva priča o momku koji se odlučio vratiti na ‘daleku, toplu obalu‘: Splićanke me se boje, mislim da znam zašto! [alias] => danielov-predak-ivan-eterovic-u-19-stoljecu-je-napustio-brac-i-otisao-u-cile-ovo-je-dirljiva-prica-o-momku-koji-se-odlucio-vratiti-na-daleku-toplu-obalu-splicanke-me-se-boje-mislim-da-znam-zasto [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Naši preci odlazili su u Čile i druge daleke zemlje trbuhom za kruhom, ima tu bezbroj dirljivih priča o bodulima koji su sa škrtoga škoja otišli pogonjeni doslovce glađu; neki su proputovali pola zemaljske kugle da bi sišli pod zemlju, radili u rudniku, e kako bi se barem jednom tjedno najeli mesa.

Bilo je to, u povijesnim okvirima, relativno nedavno, prije stotinjak godina. Neki od tih iseljenih mladića bi sebi naknadno doveli suprugu iz rodnog kraja, upoznavali su je preko pisama, a braku je prethodila pokoja crno-bijela fotografija.

Drugi su ženili lokalne djevojke, stanovnice Čilea, Ognjene zemlje, mjesta na koje ih je već dovezao parobrod i "bacio život". Novaca za povratnu kartu nije bilo, vrijedilo je pravilo: cvjetaj gdje si posađen (presađen).

Iz tih su "nasada" nikli naši izdanci, s vremenom se (za)gubio hrvatski im identitet, već treća generacija nije znala ni jezik predaka, hrvatski; njega je donekle, s jakim bodulskim naglaskom, govorila tek prva garnitura, djeca iseljenika.

Više nije bio materinji

Poslije taj jezik više nije bio "materinji", nego bakin ili prabakin; nebitan. I ti su se potomci mahom "ne-vraćali". Nisu ni imali gdje, niti ih je više zanimala ta daleka obala na toplom Jadranu, na drugom kontinentu, taj škoj kojemu je teško izgovoriti čak i ime, Brač.

Zato je začudno, pa i medijski zanimljivo, da se jedan izdanak čak pete generacije Bračana u Čileu, 33-godišnji Daniel Orlando Cerda Guisande, potomak roda Eterović iz Pučišća na Braču, odlučio vratiti u Hrvatsku. Točnije rečeno, doći u Hrvatsku, budući da u njoj nije rođen.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Simpatičnog Daniela upoznali smo u jednom "music shopu" u Splitu, uočili da čudno priča, raspitali se i na mješavini hrvatskog i engleskog saznali da je djed njegove još žive bake, Ivan Eterović, Pučišćanin koji je u (ne)davnom migrantskom valu koncem 19. stoljeća zbog potrage za boljim životom napustio Brač i, poput mnogih svojih zemljaka, otišao živjeti u Republiku Čile, u Punta Arenas.

Tamo je dobio djecu, među njima i kćer Magdalenu. Ona se udala za Čileanca Ramona Diaza, rodila je unuke, jedna od njih je Danielova baka, Lenka Diaz Eterović. Ona je također rodila kćer sa Čileancem, i nadjenula joj isto, staro bračko ime: Lenka.

Stalno ga je 'golicalo'

I onda se Ivanova praunuka Lenka (54) udala za Čileanca iz Santiaga, Hernana (64). Hernan je, pak, španjolske krvi, no ta kolonijalna priča datira još puno dublje u prošlost...

Supružnici Lenka i Ramon Cerda Guisande u Punta Arenasu dobili su sina Daniela, protagonista ove priče, momka koji je međutim uvijek bio svjesan hrvatskih korijena zahvaljujući njegovanju veza s pradomovinom putem zavičajnih društava u Čileu; osobno je bio i predsjednik (počasni) Hrvatskog doma u Punta Arenasu.

Cijeli je život Daniel slušao o "dalekoj, toploj obali", svome "lijepom otoku predaka" u Europi, na Mediteranu. Stalno ga je to golicalo čak i kad se jezik izgubio u svakodnevnom životu; i onda je u cvijetu mladosti, u svojim ranim tridesetima odlučio: doći ću u Hrvatsku, tu želim živjeti!

Hoće li u nakani uspjeti, vrijeme će pokazati; Daniel ovdje više nema bliske rodbine niti imanja, podstanar je u Splitu, ali uči jezik i radi u prodavaonici glazbenih instrumenata.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Inače je po zanimanju glazbenik, svira gitaru, sklada i pjeva, a njegov glazbeni izraz je "lounge latin jazz", i tomu slično. Najveća želja mu je afirmirati se u toj branši, glazbom stvoriti most između dva daleka kontinenta, dvije zemlje koje obje smatra svojima; osjeća se i kao Hrvat, i Čileanac podjednako.

Ovo je divna zemlja

- Bio sam prije sedam godina već u Zagreb, na tečaj za hrvatski. Ali stalno sam htio doći u Split; na moru je, još je toplije, bliže Braču. Da, posjetio sam i Brač. Ovo je divna zemlja - na još uvijek škrtom hrvatskom veli Daniel. Odmjerava riječi, ne razbacuje se njima; pa nije on Talijan, nego Dalmatinac!

- S obzirom da mi je tata Španjolac, ja sam "sto posto Mediteran" - osmjehuje se Daniel, koji je ovdje već trinaest mjeseci; uskoro mu istječe studentska viza, mora potražiti i novi stan. Zasad povratak u Čile nije opcija jer...

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


- Bolje je ovdje! Puno ljepše vrijeme. Uvijek toplo! U Punta Arenasu jako puše, svi su "shocked" kad dođu tamo prvi put od tako puno vjetar. Zimi temperatura bude minus deset, to je normalno. A ovdje uopće nema minus - navodi Daniel jaku komparativnu prednost Dalmacije u odnosu na Čile.

Dok se on još muči (ali i napreduje) s našim jezikom, baka i mama znaju tek pokoju riječ. No, Dalmacija se zadržala - u njihovim kuhinjama. Na upit koje naše jelo poznaje, Daniel ispaljuje kao iz topa:

- Pršurate!

Pršurate, crni rižot, pašticada

Osim pršurati ili fritula, tog jednostavnog slatkiša od tijesta prženog u tavi ili "pršuri" (po brački), Daniel poznaje dobro i crni rižot te pašticadu. Iz kuhinje svoje mame Lenke, inače art-terapeutkinje koja vodi keramičarsku radionicu u Punta Arenasu.

Dobro Daniel poznaje i našu glazbu; tu smo malko ostali "paf".

- Poznam Oliver, kako da ne! Dino Dvornik, super. Arsen Dedić; on je iz Šibenik. Jednom sam u Zagreb susreo Miju Dimšić, da. Mišo Kovač ima amazing songwritera; sviđa mi se "Ostala si uvijek ista".

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Poznam i Mladen Grdović, "Bolje živim nego ministar", "Dalmatinac sam"... Jako dobri Urban, Goran Bare. Silente! Nika Turković. Volio bih raditi s nekim od njih, latin fusion, bossanovu... Volim mentalitet Dalmatinaca, zgodne su i cure. Ne, nemam još curu; čini mi se da me se malo boje; možda izgledam kao iz Afganistan? Crn, i to - smije se Daniel.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Puna usta hvale ima za svog splitskog profesora dr. sc. Josipa Lasića koji mu je, uz jezik, uspio približiti i osnovne konture domovine svojih predaka, te možebitno zemlje u kojoj će i sam provesti ostatak života.

---

image

Daniel je bio predsjednik Hrvatskog doma u Punta Arenasu

Privatni Album
---


Na koncu, na sočnom hrvatskom iznese jedan neoboriv argument pro-Hrvatska:

- Krv nije voda!

---

Predsjednik Čilea podrijetlom je Hrvat


Od Branke Bezić Filipović, dugogodišnje voditeljice nekadašnjeg Ureda za Dalmaciju hrvatske Matice iseljenika, saznajemo da u Čileu živi oko 200 tisuća Čileanaca hrvatskoga porijekla, a mahom se radi o četvrtoj ili čak petoj generaciji.

Većina su potomci Bračana i Mimičana, te u manjem broju Hvarana, Višana, nađe se koji Splićanin i nekolicina iz okolice Dubrovnika.

- Budući da je već prva generacija naših iseljenika sve učinila za školovati djecu, njihove potomke nalazimo među akademicima, znanstvenicima, liječnicima, sveučilišnim profesorima, admiralima, političarima, pa nije niti veliko iznenađenje što je sadašnji predsjednik Republike Čile, Gabriel Borić Font, porijeklom Hrvat.

Njegovi su preci s očeve strane (Borić) došli s otoka Ugljana, Hvara i Brača, dok mu je majka Čileanka (Font). Za one koji ne znaju, u Čileu svi nose očevo i majčino prezime - ukazuje Bezić Filipović.

Domeće i da većina drži do svoga hrvatskog porijekla, makar je ono često samo djelomično. Postoji veliko zanimanje za dobivanjem hrvatskog državljanstva, ali i za učenjem hrvatskog jezika.

Teško do zaposlenja

- Još od 2017. godine na Visokoj školi Aspira u Splitu organizira se jednom godišnje besplatni online tečaj za sve polaznike iz Južne Amerike, za koji potporu daje Splitsko - dalmatinska županija. Ove godine je bilo 320 upisanih.

Na Filozofskom fakultetu u Splitu održava se intenzivni tečaj hrvatskoga jezika u trajanju od dva ili četiri semestra. Stipendije za taj tečaj daje Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dok je nekada bio u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, a mogao se pohađati samo u Zagrebu.

No, kako je postojalo zanimanje polaznika i za pohađanjem tečaja u Splitu iz čije su okolice došli njihovi preci, ja sam pred petnaestak godina postigla dogovor s Ministarstvom da dio polaznika može doći i u Split; jedan od njih je i Daniel.

Dio njih bi rado ostao ovdje živjeti, međutim, najčešće se kratko zadrže, pa odu u neku od europskih zemalja ili se vrate kući, budući da je ovdje teško dobiti stalno zaposlenje od kojega se mogu pokrivati troškovi života.

Nadam se da će to Danielu ipak poći za rukom - izražava želju Bezić Filipović, koja je u suradnji s počasnim konzulom Republike Čile u Splitu, Juroslavom Buljubašićem, utemeljila i vritualni Muzej iseljenika.

Isti će biti predstavljem povodom proslave tridesete obljetnice uspostave diplomatskih i kulturnih odnosa Republike Čile i Republike Hrvatske ovih dana u Splitu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘KRV NIJE VODA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘KRV NIJE VODA‘ 2 0 5999 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-13 14:22:43 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-08 19:22:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-06-08 18:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 58 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/13\/22336092.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21961026.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21961040.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21961038.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21961036.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21961034.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21961030.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21961024.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21961020.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21961016.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21987006.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/13\/21987008.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Slobodna Dalmacija","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Privatni Album","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Daniel Orlando Cerda Guisande\u00a0ro\u0111en je u Santiagu kao peta
\ngeneracija Eterovi\u0107a s\u00a0Bra\u010da. Lijevo\u00a0je njegov \u010dukun\u010dukundjed Ivan Eterovi\u0107,\u00a0na slici s jednom od unuka<\/p>","","","","","","","","","","

Danielov predak Ivan Eterovi\u0107 iz Pu\u010di\u0161\u0107a (Bra\u010d), s jednom od unuka<\/p>","

Daniel je bio predsjednik Hrvatskog doma u Punta Arenasu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1312","hd_22336092_1920.jpg":"1920x1080","k_22336092_1280.jpg":"1280x1280","k_22336092_1024.jpg":"1024x1024","k_22336092_640.jpg":"640x640","k_22336092_480.jpg":"480x480","k_22336092_340.jpg":"340x340","k_22336092_220.jpg":"220x220","o_22336092_1280.jpg":"1280x874","o_22336092_1024.jpg":"1024x699","o_22336092_640.jpg":"640x437","o_22336092_480.jpg":"480x328","o_22336092_340.jpg":"340x232","o_22336092_220.jpg":"220x150","h_22336092_1280.jpg":"1280x854","h_22336092_1024.jpg":"1024x683","h_22336092_640.jpg":"640x427","h_22336092_480.jpg":"480x320","h_22336092_340.jpg":"340x227","h_22336092_220.jpg":"220x147","pp_22336092_1280.jpg":"1280x1628","pp_22336092_1024.jpg":"1024x1303","pp_22336092_640.jpg":"640x814","pp_22336092_480.jpg":"480x611","pp_22336092_340.jpg":"340x432","pp_22336092_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_21961026_1920.jpg":"1920x1080","k_21961026_1280.jpg":"1280x1280","k_21961026_1024.jpg":"1024x1024","k_21961026_640.jpg":"640x640","k_21961026_480.jpg":"480x480","k_21961026_340.jpg":"340x340","k_21961026_220.jpg":"220x220","o_21961026_1280.jpg":"1280x862","o_21961026_1024.jpg":"1024x689","o_21961026_640.jpg":"640x431","o_21961026_480.jpg":"480x323","o_21961026_340.jpg":"340x228","o_21961026_220.jpg":"220x148","h_21961026_1280.jpg":"1280x854","h_21961026_1024.jpg":"1024x683","h_21961026_640.jpg":"640x427","h_21961026_480.jpg":"480x320","h_21961026_340.jpg":"340x227","h_21961026_220.jpg":"220x147","pp_21961026_1280.jpg":"1280x1628","pp_21961026_1024.jpg":"1024x1303","pp_21961026_640.jpg":"640x814","pp_21961026_480.jpg":"480x611","pp_21961026_340.jpg":"340x432","pp_21961026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1536","hd_21961040_1920.jpg":"1920x1080","k_21961040_1280.jpg":"1280x1280","k_21961040_1024.jpg":"1024x1024","k_21961040_640.jpg":"640x640","k_21961040_480.jpg":"480x480","k_21961040_340.jpg":"340x340","k_21961040_220.jpg":"220x220","o_21961040_1280.jpg":"1280x1024","o_21961040_1024.jpg":"1024x819","o_21961040_640.jpg":"640x512","o_21961040_480.jpg":"480x384","o_21961040_340.jpg":"340x272","o_21961040_220.jpg":"220x176","h_21961040_1280.jpg":"1280x854","h_21961040_1024.jpg":"1024x683","h_21961040_640.jpg":"640x427","h_21961040_480.jpg":"480x320","h_21961040_340.jpg":"340x227","h_21961040_220.jpg":"220x147","pp_21961040_1280.jpg":"1280x1628","pp_21961040_1024.jpg":"1024x1303","pp_21961040_640.jpg":"640x814","pp_21961040_480.jpg":"480x611","pp_21961040_340.jpg":"340x432","pp_21961040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_21961038_1920.jpg":"1920x1080","k_21961038_1280.jpg":"1280x1280","k_21961038_1024.jpg":"1024x1024","k_21961038_640.jpg":"640x640","k_21961038_480.jpg":"480x480","k_21961038_340.jpg":"340x340","k_21961038_220.jpg":"220x220","o_21961038_1280.jpg":"1280x854","o_21961038_1024.jpg":"1024x683","o_21961038_640.jpg":"640x427","o_21961038_480.jpg":"480x320","o_21961038_340.jpg":"340x227","o_21961038_220.jpg":"220x146","h_21961038_1280.jpg":"1280x854","h_21961038_1024.jpg":"1024x683","h_21961038_640.jpg":"640x427","h_21961038_480.jpg":"480x320","h_21961038_340.jpg":"340x227","h_21961038_220.jpg":"220x147","pp_21961038_1280.jpg":"1280x1628","pp_21961038_1024.jpg":"1024x1303","pp_21961038_640.jpg":"640x814","pp_21961038_480.jpg":"480x611","pp_21961038_340.jpg":"340x432","pp_21961038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1375","hd_21961036_1920.jpg":"1920x1080","k_21961036_1280.jpg":"1280x1280","k_21961036_1024.jpg":"1024x1024","k_21961036_640.jpg":"640x640","k_21961036_480.jpg":"480x480","k_21961036_340.jpg":"340x340","k_21961036_220.jpg":"220x220","o_21961036_1280.jpg":"1280x916","o_21961036_1024.jpg":"1024x733","o_21961036_640.jpg":"640x458","o_21961036_480.jpg":"480x343","o_21961036_340.jpg":"340x243","o_21961036_220.jpg":"220x157","h_21961036_1280.jpg":"1280x854","h_21961036_1024.jpg":"1024x683","h_21961036_640.jpg":"640x427","h_21961036_480.jpg":"480x320","h_21961036_340.jpg":"340x227","h_21961036_220.jpg":"220x147","pp_21961036_1280.jpg":"1280x1628","pp_21961036_1024.jpg":"1024x1303","pp_21961036_640.jpg":"640x814","pp_21961036_480.jpg":"480x611","pp_21961036_340.jpg":"340x432","pp_21961036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2655","hd_21961034_1920.jpg":"1920x1080","k_21961034_1280.jpg":"1280x1280","k_21961034_1024.jpg":"1024x1024","k_21961034_640.jpg":"640x640","k_21961034_480.jpg":"480x480","k_21961034_340.jpg":"340x340","k_21961034_220.jpg":"220x220","o_21961034_1280.jpg":"1280x1770","o_21961034_1024.jpg":"1024x1416","o_21961034_640.jpg":"640x885","o_21961034_480.jpg":"480x663","o_21961034_340.jpg":"340x470","o_21961034_220.jpg":"220x304","h_21961034_1280.jpg":"1280x854","h_21961034_1024.jpg":"1024x683","h_21961034_640.jpg":"640x427","h_21961034_480.jpg":"480x320","h_21961034_340.jpg":"340x227","h_21961034_220.jpg":"220x147","pp_21961034_1280.jpg":"1280x1628","pp_21961034_1024.jpg":"1024x1303","pp_21961034_640.jpg":"640x814","pp_21961034_480.jpg":"480x611","pp_21961034_340.jpg":"340x432","pp_21961034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_21961030_1920.jpg":"1920x1080","k_21961030_1280.jpg":"1280x1280","k_21961030_1024.jpg":"1024x1024","k_21961030_640.jpg":"640x640","k_21961030_480.jpg":"480x480","k_21961030_340.jpg":"340x340","k_21961030_220.jpg":"220x220","o_21961030_1280.jpg":"1280x806","o_21961030_1024.jpg":"1024x644","o_21961030_640.jpg":"640x403","o_21961030_480.jpg":"480x302","o_21961030_340.jpg":"340x214","o_21961030_220.jpg":"220x138","h_21961030_1280.jpg":"1280x854","h_21961030_1024.jpg":"1024x683","h_21961030_640.jpg":"640x427","h_21961030_480.jpg":"480x320","h_21961030_340.jpg":"340x227","h_21961030_220.jpg":"220x147","pp_21961030_1280.jpg":"1280x1628","pp_21961030_1024.jpg":"1024x1303","pp_21961030_640.jpg":"640x814","pp_21961030_480.jpg":"480x611","pp_21961030_340.jpg":"340x432","pp_21961030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_21961024_1920.jpg":"1920x1080","k_21961024_1280.jpg":"1280x1280","k_21961024_1024.jpg":"1024x1024","k_21961024_640.jpg":"640x640","k_21961024_480.jpg":"480x480","k_21961024_340.jpg":"340x340","k_21961024_220.jpg":"220x220","o_21961024_1280.jpg":"1280x854","o_21961024_1024.jpg":"1024x683","o_21961024_640.jpg":"640x427","o_21961024_480.jpg":"480x320","o_21961024_340.jpg":"340x227","o_21961024_220.jpg":"220x146","h_21961024_1280.jpg":"1280x854","h_21961024_1024.jpg":"1024x683","h_21961024_640.jpg":"640x427","h_21961024_480.jpg":"480x320","h_21961024_340.jpg":"340x227","h_21961024_220.jpg":"220x147","pp_21961024_1280.jpg":"1280x1628","pp_21961024_1024.jpg":"1024x1303","pp_21961024_640.jpg":"640x814","pp_21961024_480.jpg":"480x611","pp_21961024_340.jpg":"340x432","pp_21961024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_21961020_1920.jpg":"1920x1080","k_21961020_1280.jpg":"1280x1280","k_21961020_1024.jpg":"1024x1024","k_21961020_640.jpg":"640x640","k_21961020_480.jpg":"480x480","k_21961020_340.jpg":"340x340","k_21961020_220.jpg":"220x220","o_21961020_1280.jpg":"1280x863","o_21961020_1024.jpg":"1024x690","o_21961020_640.jpg":"640x431","o_21961020_480.jpg":"480x323","o_21961020_340.jpg":"340x229","o_21961020_220.jpg":"220x148","h_21961020_1280.jpg":"1280x854","h_21961020_1024.jpg":"1024x683","h_21961020_640.jpg":"640x427","h_21961020_480.jpg":"480x320","h_21961020_340.jpg":"340x227","h_21961020_220.jpg":"220x147","pp_21961020_1280.jpg":"1280x1628","pp_21961020_1024.jpg":"1024x1303","pp_21961020_640.jpg":"640x814","pp_21961020_480.jpg":"480x611","pp_21961020_340.jpg":"340x432","pp_21961020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_21961016_1920.jpg":"1920x1080","k_21961016_1280.jpg":"1280x1280","k_21961016_1024.jpg":"1024x1024","k_21961016_640.jpg":"640x640","k_21961016_480.jpg":"480x480","k_21961016_340.jpg":"340x340","k_21961016_220.jpg":"220x220","o_21961016_1280.jpg":"1280x828","o_21961016_1024.jpg":"1024x662","o_21961016_640.jpg":"640x414","o_21961016_480.jpg":"480x310","o_21961016_340.jpg":"340x220","o_21961016_220.jpg":"220x142","h_21961016_1280.jpg":"1280x854","h_21961016_1024.jpg":"1024x683","h_21961016_640.jpg":"640x427","h_21961016_480.jpg":"480x320","h_21961016_340.jpg":"340x227","h_21961016_220.jpg":"220x147","pp_21961016_1280.jpg":"1280x1628","pp_21961016_1024.jpg":"1024x1303","pp_21961016_640.jpg":"640x814","pp_21961016_480.jpg":"480x611","pp_21961016_340.jpg":"340x432","pp_21961016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1431","hd_21987006_1920.jpg":"1920x1080","k_21987006_1280.jpg":"1280x1280","k_21987006_1024.jpg":"1024x1024","k_21987006_640.jpg":"640x640","k_21987006_480.jpg":"480x480","k_21987006_340.jpg":"340x340","k_21987006_220.jpg":"220x220","o_21987006_1280.jpg":"1280x1696","o_21987006_1024.jpg":"1024x1356","o_21987006_640.jpg":"640x848","o_21987006_480.jpg":"480x636","o_21987006_340.jpg":"340x450","o_21987006_220.jpg":"220x291","h_21987006_1280.jpg":"1280x854","h_21987006_1024.jpg":"1024x683","h_21987006_640.jpg":"640x427","h_21987006_480.jpg":"480x320","h_21987006_340.jpg":"340x227","h_21987006_220.jpg":"220x147","pp_21987006_1280.jpg":"1280x1628","pp_21987006_1024.jpg":"1024x1303","pp_21987006_640.jpg":"640x814","pp_21987006_480.jpg":"480x611","pp_21987006_340.jpg":"340x432","pp_21987006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1507x1600","hd_21987008_1920.jpg":"1920x1080","k_21987008_1280.jpg":"1280x1280","k_21987008_1024.jpg":"1024x1024","k_21987008_640.jpg":"640x640","k_21987008_480.jpg":"480x480","k_21987008_340.jpg":"340x340","k_21987008_220.jpg":"220x220","o_21987008_1280.jpg":"1280x1358","o_21987008_1024.jpg":"1024x1087","o_21987008_640.jpg":"640x679","o_21987008_480.jpg":"480x509","o_21987008_340.jpg":"340x360","o_21987008_220.jpg":"220x233","h_21987008_1280.jpg":"1280x854","h_21987008_1024.jpg":"1024x683","h_21987008_640.jpg":"640x427","h_21987008_480.jpg":"480x320","h_21987008_340.jpg":"340x227","h_21987008_220.jpg":"220x147","pp_21987008_1280.jpg":"1280x1628","pp_21987008_1024.jpg":"1024x1303","pp_21987008_640.jpg":"640x814","pp_21987008_480.jpg":"480x611","pp_21987008_340.jpg":"340x432","pp_21987008_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6067809 Threads: 82 Questions: 1095556376 Slow queries: 0 Opens: 202193 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.552 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9816206 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/danielov-predak-ivan-eterovic-u-19-stoljecu-je-napustio-brac-i-otisao-u-cile-ovo-je-dirljiva-prica-o-momku-koji-se-odlucio-vratiti-na-daleku-toplu-obalu-splicanke-me-se-boje-mislim-da-znam-zasto-1199300 [printLink] => /mozaik/zivot/danielov-predak-ivan-eterovic-u-19-stoljecu-je-napustio-brac-i-otisao-u-cile-ovo-je-dirljiva-prica-o-momku-koji-se-odlucio-vratiti-na-daleku-toplu-obalu-splicanke-me-se-boje-mislim-da-znam-zasto-1199300?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 680500 [name] => Daniel Orlando Cerda Guisande [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-08 21:23:40 [main_article_id] => 0 [alias] => daniel-orlando-cerda-guisande [link] => /tag/daniel-orlando-cerda-guisande ) [1] => stdClass Object ( [id] => 680501 [name] => Daniel iz Čilea [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-08 21:23:40 [main_article_id] => 0 [alias] => daniel-iz-cilea [link] => /tag/daniel-iz-cilea ) [2] => stdClass Object ( [id] => 680502 [name] => Eterovići s Brača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-08 21:23:40 [main_article_id] => 0 [alias] => eterovici-s-braca [link] => /tag/eterovici-s-braca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 680503 [name] => iseljenici Eterović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-08 21:23:40 [main_article_id] => 0 [alias] => iseljenici-eterovic [link] => /tag/iseljenici-eterovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘KRV NIJE VODA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Danielov predak Ivan Eterović u 19. stoljeću je napustio Brač i otišao u Čile: ovo je dirljiva priča o momku koji se odlučio vratiti na ‘daleku, toplu obalu‘: Splićanke me se boje, mislim da znam zašto! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/22336092.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Slobodna Dalmacija [mainImageDesc] =>

Daniel Orlando Cerda Guisande rođen je u Santiagu kao peta
generacija Eterovića s Brača. Lijevo je njegov čukunčukundjed Ivan Eterović, na slici s jednom od unuka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/22336092.jpg [title] =>

Daniel Orlando Cerda Guisande rođen je u Santiagu kao peta
generacija Eterovića s Brača. Lijevo je njegov čukunčukundjed Ivan Eterović, na slici s jednom od unuka

/Slobodna Dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21961026.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21961040.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21961038.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21961036.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21961034.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21961030.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21961024.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21961020.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21961016.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21987006.jpg [title] =>

Danielov predak Ivan Eterović iz Pučišća (Brač), s jednom od unuka

Privatni Album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/13/21987008.jpg [title] =>

Daniel je bio predsjednik Hrvatskog doma u Punta Arenasu

Privatni Album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Naši preci odlazili su u Čile i druge daleke zemlje trbuhom za kruhom, ima tu bezbroj dirljivih priča o bodulima koji su sa škrtoga škoja otišli pogonjeni doslovce glađu; neki su proputovali pola zemaljske kugle da bi sišli pod zemlju, radili u rudniku, e kako bi se barem jednom tjedno najeli mesa.

Bilo je to, u povijesnim okvirima, relativno nedavno, prije stotinjak godina. Neki od tih iseljenih mladića bi sebi naknadno doveli suprugu iz rodnog kraja, upoznavali su je preko pisama, a braku je prethodila pokoja crno-bijela fotografija.

Drugi su ženili lokalne djevojke, stanovnice Čilea, Ognjene zemlje, mjesta na koje ih je već dovezao parobrod i "bacio život". Novaca za povratnu kartu nije bilo, vrijedilo je pravilo: cvjetaj gdje si posađen (presađen).

Iz tih su "nasada" nikli naši izdanci, s vremenom se (za)gubio hrvatski im identitet, već treća generacija nije znala ni jezik predaka, hrvatski; njega je donekle, s jakim bodulskim naglaskom, govorila tek prva garnitura, djeca iseljenika.

Više nije bio materinji

Poslije taj jezik više nije bio "materinji", nego bakin ili prabakin; nebitan. I ti su se potomci mahom "ne-vraćali". Nisu ni imali gdje, niti ih je više zanimala ta daleka obala na toplom Jadranu, na drugom kontinentu, taj škoj kojemu je teško izgovoriti čak i ime, Brač.

Zato je začudno, pa i medijski zanimljivo, da se jedan izdanak čak pete generacije Bračana u Čileu, 33-godišnji Daniel Orlando Cerda Guisande, potomak roda Eterović iz Pučišća na Braču, odlučio vratiti u Hrvatsku. Točnije rečeno, doći u Hrvatsku, budući da u njoj nije rođen.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Simpatičnog Daniela upoznali smo u jednom "music shopu" u Splitu, uočili da čudno priča, raspitali se i na mješavini hrvatskog i engleskog saznali da je djed njegove još žive bake, Ivan Eterović, Pučišćanin koji je u (ne)davnom migrantskom valu koncem 19. stoljeća zbog potrage za boljim životom napustio Brač i, poput mnogih svojih zemljaka, otišao živjeti u Republiku Čile, u Punta Arenas.

Tamo je dobio djecu, među njima i kćer Magdalenu. Ona se udala za Čileanca Ramona Diaza, rodila je unuke, jedna od njih je Danielova baka, Lenka Diaz Eterović. Ona je također rodila kćer sa Čileancem, i nadjenula joj isto, staro bračko ime: Lenka.

Stalno ga je 'golicalo'

I onda se Ivanova praunuka Lenka (54) udala za Čileanca iz Santiaga, Hernana (64). Hernan je, pak, španjolske krvi, no ta kolonijalna priča datira još puno dublje u prošlost...

Supružnici Lenka i Ramon Cerda Guisande u Punta Arenasu dobili su sina Daniela, protagonista ove priče, momka koji je međutim uvijek bio svjesan hrvatskih korijena zahvaljujući njegovanju veza s pradomovinom putem zavičajnih društava u Čileu; osobno je bio i predsjednik (počasni) Hrvatskog doma u Punta Arenasu.

Cijeli je život Daniel slušao o "dalekoj, toploj obali", svome "lijepom otoku predaka" u Europi, na Mediteranu. Stalno ga je to golicalo čak i kad se jezik izgubio u svakodnevnom životu; i onda je u cvijetu mladosti, u svojim ranim tridesetima odlučio: doći ću u Hrvatsku, tu želim živjeti!

Hoće li u nakani uspjeti, vrijeme će pokazati; Daniel ovdje više nema bliske rodbine niti imanja, podstanar je u Splitu, ali uči jezik i radi u prodavaonici glazbenih instrumenata.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Inače je po zanimanju glazbenik, svira gitaru, sklada i pjeva, a njegov glazbeni izraz je "lounge latin jazz", i tomu slično. Najveća želja mu je afirmirati se u toj branši, glazbom stvoriti most između dva daleka kontinenta, dvije zemlje koje obje smatra svojima; osjeća se i kao Hrvat, i Čileanac podjednako.

Ovo je divna zemlja

- Bio sam prije sedam godina već u Zagreb, na tečaj za hrvatski. Ali stalno sam htio doći u Split; na moru je, još je toplije, bliže Braču. Da, posjetio sam i Brač. Ovo je divna zemlja - na još uvijek škrtom hrvatskom veli Daniel. Odmjerava riječi, ne razbacuje se njima; pa nije on Talijan, nego Dalmatinac!

- S obzirom da mi je tata Španjolac, ja sam "sto posto Mediteran" - osmjehuje se Daniel, koji je ovdje već trinaest mjeseci; uskoro mu istječe studentska viza, mora potražiti i novi stan. Zasad povratak u Čile nije opcija jer...

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


- Bolje je ovdje! Puno ljepše vrijeme. Uvijek toplo! U Punta Arenasu jako puše, svi su "shocked" kad dođu tamo prvi put od tako puno vjetar. Zimi temperatura bude minus deset, to je normalno. A ovdje uopće nema minus - navodi Daniel jaku komparativnu prednost Dalmacije u odnosu na Čile.

Dok se on još muči (ali i napreduje) s našim jezikom, baka i mama znaju tek pokoju riječ. No, Dalmacija se zadržala - u njihovim kuhinjama. Na upit koje naše jelo poznaje, Daniel ispaljuje kao iz topa:

- Pršurate!

Pršurate, crni rižot, pašticada

Osim pršurati ili fritula, tog jednostavnog slatkiša od tijesta prženog u tavi ili "pršuri" (po brački), Daniel poznaje dobro i crni rižot te pašticadu. Iz kuhinje svoje mame Lenke, inače art-terapeutkinje koja vodi keramičarsku radionicu u Punta Arenasu.

Dobro Daniel poznaje i našu glazbu; tu smo malko ostali "paf".

- Poznam Oliver, kako da ne! Dino Dvornik, super. Arsen Dedić; on je iz Šibenik. Jednom sam u Zagreb susreo Miju Dimšić, da. Mišo Kovač ima amazing songwritera; sviđa mi se "Ostala si uvijek ista".

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Poznam i Mladen Grdović, "Bolje živim nego ministar", "Dalmatinac sam"... Jako dobri Urban, Goran Bare. Silente! Nika Turković. Volio bih raditi s nekim od njih, latin fusion, bossanovu... Volim mentalitet Dalmatinaca, zgodne su i cure. Ne, nemam još curu; čini mi se da me se malo boje; možda izgledam kao iz Afganistan? Crn, i to - smije se Daniel.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Puna usta hvale ima za svog splitskog profesora dr. sc. Josipa Lasića koji mu je, uz jezik, uspio približiti i osnovne konture domovine svojih predaka, te možebitno zemlje u kojoj će i sam provesti ostatak života.

---

image

Daniel je bio predsjednik Hrvatskog doma u Punta Arenasu

Privatni Album
---


Na koncu, na sočnom hrvatskom iznese jedan neoboriv argument pro-Hrvatska:

- Krv nije voda!

---

Predsjednik Čilea podrijetlom je Hrvat


Od Branke Bezić Filipović, dugogodišnje voditeljice nekadašnjeg Ureda za Dalmaciju hrvatske Matice iseljenika, saznajemo da u Čileu živi oko 200 tisuća Čileanaca hrvatskoga porijekla, a mahom se radi o četvrtoj ili čak petoj generaciji.

Većina su potomci Bračana i Mimičana, te u manjem broju Hvarana, Višana, nađe se koji Splićanin i nekolicina iz okolice Dubrovnika.

- Budući da je već prva generacija naših iseljenika sve učinila za školovati djecu, njihove potomke nalazimo među akademicima, znanstvenicima, liječnicima, sveučilišnim profesorima, admiralima, političarima, pa nije niti veliko iznenađenje što je sadašnji predsjednik Republike Čile, Gabriel Borić Font, porijeklom Hrvat.

Njegovi su preci s očeve strane (Borić) došli s otoka Ugljana, Hvara i Brača, dok mu je majka Čileanka (Font). Za one koji ne znaju, u Čileu svi nose očevo i majčino prezime - ukazuje Bezić Filipović.

Domeće i da većina drži do svoga hrvatskog porijekla, makar je ono često samo djelomično. Postoji veliko zanimanje za dobivanjem hrvatskog državljanstva, ali i za učenjem hrvatskog jezika.

Teško do zaposlenja

- Još od 2017. godine na Visokoj školi Aspira u Splitu organizira se jednom godišnje besplatni online tečaj za sve polaznike iz Južne Amerike, za koji potporu daje Splitsko - dalmatinska županija. Ove godine je bilo 320 upisanih.

Na Filozofskom fakultetu u Splitu održava se intenzivni tečaj hrvatskoga jezika u trajanju od dva ili četiri semestra. Stipendije za taj tečaj daje Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dok je nekada bio u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, a mogao se pohađati samo u Zagrebu.

No, kako je postojalo zanimanje polaznika i za pohađanjem tečaja u Splitu iz čije su okolice došli njihovi preci, ja sam pred petnaestak godina postigla dogovor s Ministarstvom da dio polaznika može doći i u Split; jedan od njih je i Daniel.

Dio njih bi rado ostao ovdje živjeti, međutim, najčešće se kratko zadrže, pa odu u neku od europskih zemalja ili se vrate kući, budući da je ovdje teško dobiti stalno zaposlenje od kojega se mogu pokrivati troškovi života.

Nadam se da će to Danielu ipak poći za rukom - izražava želju Bezić Filipović, koja je u suradnji s počasnim konzulom Republike Čile u Splitu, Juroslavom Buljubašićem, utemeljila i vritualni Muzej iseljenika.

Isti će biti predstavljem povodom proslave tridesete obljetnice uspostave diplomatskih i kulturnih odnosa Republike Čile i Republike Hrvatske ovih dana u Splitu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Slobodna Dalmacija Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Privatni Album Privatni Album
/Slobodna Dalmacija

Daniel Orlando Cerda Guisande rođen je u Santiagu kao peta
generacija Eterovića s Brača. Lijevo je njegov čukunčukundjed Ivan Eterović, na slici s jednom od unuka

Privatni Album

Danielov predak Ivan Eterović iz Pučišća (Brač), s jednom od unuka

Privatni Album

Daniel je bio predsjednik Hrvatskog doma u Punta Arenasu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/danielov-predak-ivan-eterovic-u-19-stoljecu-je-napustio-brac-i-otisao-u-cile-ovo-je-dirljiva-prica-o-momku-koji-se-odlucio-vratiti-na-daleku-toplu-obalu-splicanke-me-se-boje-mislim-da-znam-zasto-1199300 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7459b0a4725e1c604755fff3a3689965a47786ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Danielov+predak+Ivan+Eterovi%C4%87+u+19.+stolje%C4%87u+je+napustio+Bra%C4%8D+i+oti%C5%A1ao+u+%C4%8Cile%3A+ovo+je+dirljiva+pri%C4%8Da+o+momku+koji+se+odlu%C4%8Dio+vratiti+na+%E2%80%98daleku%2C+toplu+obalu%E2%80%98%3A+Spli%C4%87anke+me+se+boje%2C+mislim+da+znam+za%C5%A1to%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdanielov-predak-ivan-eterovic-u-19-stoljecu-je-napustio-brac-i-otisao-u-cile-ovo-je-dirljiva-prica-o-momku-koji-se-odlucio-vratiti-na-daleku-toplu-obalu-splicanke-me-se-boje-mislim-da-znam-zasto-1199300 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdanielov-predak-ivan-eterovic-u-19-stoljecu-je-napustio-brac-i-otisao-u-cile-ovo-je-dirljiva-prica-o-momku-koji-se-odlucio-vratiti-na-daleku-toplu-obalu-splicanke-me-se-boje-mislim-da-znam-zasto-1199300 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘KRV NIJE VODA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Život‘KRV NIJE VODA‘

Danielov predak Ivan Eterović u 19. stoljeću je napustio Brač i otišao u Čile: ovo je dirljiva priča o momku koji se odlučio vratiti na ‘daleku, toplu obalu‘: Splićanke me se boje, mislim da znam zašto!

8. lipnja 2022. - 20:53
Daniel Orlando Cerda Guisande rođen je u Santiagu kao peta generacija Eterovića s Brača. Lijevo je njegov čukunčukundjed Ivan Eterović, na slici s jednom od unuka/Slobodna Dalmacija

Naši preci odlazili su u Čile i druge daleke zemlje trbuhom za kruhom, ima tu bezbroj dirljivih priča o bodulima koji su sa škrtoga škoja otišli pogonjeni doslovce glađu; neki su proputovali pola zemaljske kugle da bi sišli pod zemlju, radili u rudniku, e kako bi se barem jednom tjedno najeli mesa.

Bilo je to, u povijesnim okvirima, relativno nedavno, prije stotinjak godina. Neki od tih iseljenih mladića bi sebi naknadno doveli suprugu iz rodnog kraja, upoznavali su je preko pisama, a braku je prethodila pokoja crno-bijela fotografija.

Drugi su ženili lokalne djevojke, stanovnice Čilea, Ognjene zemlje, mjesta na koje ih je već dovezao parobrod i "bacio život". Novaca za povratnu kartu nije bilo, vrijedilo je pravilo: cvjetaj gdje si posađen (presađen).

Iz tih su "nasada" nik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:34