StoryEditorOCM
ŽivotKAKAV USPJEH

Duje, splitski gimnastičar, o preokretu života: ‘Poslao sam životopis i molio Boga da me prime. Sad radim za milijunaše‘

Piše M. K. P.
13. lipnja 2024. - 14:11

Prošle večeri,  "Večernji  show s Giulianom" na Radio Dalmaciji, ugostio je Duju Madira (26), bivšeg gimnastičara i hrvatskog reprezentativca, koji je kao bivši sportaš, svojom disciplinom i posvećenošću postigao zavidne rezultate, ali nakon sinoćnjeg gostovanja te inspirativnom, neobičnom životnom pričom, osvojio i slušatelje.

Sezona je uglavnom počela, poslodavci se bore za kvalitetne radnike u hotelima, restoranima, kampovima,ali u porastu je i potražnja radne snage na brodovima, jahtama, kruzerima. Zvuči idealno  za sezonski posao, pogotovo ako voliš putovati po cijelome svijetu, upoznavati ljude, nove kulture, učiti jezike i uz to ste jako dobro plaćeni.

Međutim, nije to baš sve tako idealno kako izgleda, iz ‘prve ruke‘ je ispričao i sam Giulianov gost Duje. Sigurno vam sad ništa nije jasno. Naime, Duje je, kako smo sinoć doznali, iz svijeta sporta zaplovio u svijet nautike, gdje radi na jahti koja je u vlasništvu jedne od najbogatijih osoba na svijetu.

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

Sezona mu traje cijelu godinu, upravo je došao s broda prije tri dana, pa nastavlja ploviti dalje. Za početak emisije, Duje se kratko osvrnuo na svoju sportsku karijeru, gimnastičarske početke kao trogodišnjak, te uspjehe kroz 18 godina discipline , režime kroz treninge, prehranu, odmor  kao profesionalni gimnastičar.

Odlazak iz gimnastike u jahting industriju, dogodio se skroz nepovezano, nasmijao se Duje. 

- Sezonski sam počeo raditi sa 16 godina u hotelu na recepciji kroz praksu za školu, pa u dva restorana kao konobar. A kako sam uvik tražio neko uzbuđenje u poslovima, nešto izazovno, di sebi mogu podić ljestvicu, više nisam vidio sebe u tim poslovima... Jednog dana sam vidio brodove u splitskoj luci, a kako sam od malena govorio materi, kada bi prolazili Zapadnom obalom, da ću radit na jahti, postavio sam sebi cilj koji mogu ispuniti, priča Duje.

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

Uglavnom, Duje je krenuo u  pretraživanje Internetskih stranica, kako bi doznao  za svu dokumentaciju koja je potrebna  za rad na brodovima. Kako je u to vrijeme studirao KIF u Zagrebu, najbliža je bila Sisačka kapetanija za polagati sve potrebne licence  i - Tu sam bio jedini Hrvat, svi drugi iz okolnih zemalja, gdje im je bliže, nastavlja Duje svoju priču.

Prikupio je Duje sve dokumente i krenuo za Split te obilazio sve agencije, u nadi da će ga netko nazvati za posao mornara.

Tako je i bilo - Na početku sam radio na kratkim turama na gumenjacima, kao mornar, pa skiper i nakon tri, četiri godine, to mi je postalo monotono, bez uzbuđenja i postavio sam sebi ljestvicu - jahting industrija. I tada  opet počinje potraga ,koje sve papire moram skupiti za radit na jahtama... Sa svojim tada već stečenim iskustvom, nelošim životopisom, završenim svim potrebnim tečajevima, počeo sam slat molbe. Poslao sam negdi oko 400 životopisa u misec i po dana i molio Boga da me neko zove, sjeća se Duje.

image

PRIVATNI ALBUM

Duje danas radi kao ‘ chase boat kapetan‘ - kapetan dodatnog manjeg broda ili glisera, od cca 16 m na velikim, luksuznim  130 metarskim jahtama, s unutarnjim i vanjskim bazenima, saunama, ledenim sobama, kinima, teretanama, a služi za prijevoz u mjesta gdje jahta ne može pristati.

-Kako se u jahtingu sve vrti oko estetike, blještavila, priča Duje, ljudi moraju lipo figurat, da bi dobili posao. Tako su Duji njegov privlačan izgled, atletska građa, ali i marljivi rad i dodatne licenece, osigurali posao iz snova.

No, za svaku pohvalu je da je Duje ostao diskretan, nije otkrio nikakve detalje o poslodavcu, čuvao je svoje šefove i ‘tajne‘ na koje je možda i naišao zbog prirode svog posla. Svaka čast, pravi profesionalac!

Duju možete zapratiti OVDJE i OVDJE.

O hrani, životu na jahtama, bogatašima,  luksuzu, putovanjima, radnim satima, prednostima, manama, ugovoru o tajnosti, susretima s poznatima poput Johnny Deepa - koji bi moga živit u Splitu, kaže Duje kroz smiješak, i još mnogo pinkaterija o ovoj industriji, u cjelosti poslušajte  u nastavku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 19:13