StoryEditor
ŽivotPOLJUPCI I ZAGRLJAJI

I Splićani su slavili na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta, a iskoristila se prilika i za druženje i poziranje: evo tko je privlačio pažnju na sceni, a tko u backstageu

Piše M.P./Hina
25. studenog 2021. - 10:36

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 28 kategorija, dok su nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje uručene Ivici Kunčeviću i Ivanki Boljkovac.

Nakon prošlogodišnjeg pandemijskog izdanja u studiju HRT-a, ove godine dodjela Nagrada hrvatskog glumišta HDDU-a ponovo je upriličena u središnjem hrvatskom nacionalnom teatru, uz izravan prijenos na Prvom programu HTV-a.

image
Damir Krajač/Cropix


Dodjelu, koja se tradicionalno održava 24. studenoga u spomen na isti datum 1860. kada je s pozornice Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu glumac Vilim Lesić najavio ulazak hrvatskoga jezika na zagrebačku pozornicu, vodio je glumac Fabijan Pavao Medvešek.

Najbolje u drami, operi i baletu

Najboljim dramskim ostvarenjem u cjelini proglašena je predstava "Matiaš Grabancijaš Dijak" u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a Varaždin, a Dolenčić je za istu predstavu dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u drami.

image
Krešimir Dolenčić
Damir Krajač/Cropix


U drami je u protekloj sezoni najbolju glavnu mušku ulogu realizirao Siniša Popović, kojemu je nagrada pripala za ulogu Henrika u predstavi "Kad svijeće dogore" u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato iz Zagreba i HNK-a Zagreb, dok je nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu otišla u ruke Blanki Bart Hajoš za ulogu Majke u predstavi "Alabama" u režiji Darija Harjačeka i produkciji Kazališta Virovitica.

image
Damir Krajač/Cropix


Dodijeljene su i nagrade za najbolje sporedne dramske uloge, i to Zrinki Cvitešić i Bojanu Brajčiću, dok su laureati nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u drami ove godine Dea Presečki i Eugen Stjepan Višić.

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u cjelini pripala je produkciji HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Anne Bogart.

Nagrada za maestra Lipanovića

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u istoj kategoriji nagrađen je maestro Ivo Lipanović, za dirigiranje opere "Lombardijci" Giussepea Verdija u režiji Roberta Boškovića i produkciji HNK-a Split.

image
Srećko Šestan
Damir Krajač/Cropix


U području opere, najbolju mušku ulogu u protekloj je kazališnoj sezoni ostvario Ljubomir Puškarić (Rigoletto u operi "Rigoletto" u režiji Dražena Siriščevića i produkciji HNK-a Split), a najbolju žensku Kristina Kolar (Santuzza u operi "Cavalleria rusticana" u režiji Jelene Bosančić i produkciji HNK-a Split).

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi nagrađena je Josipa Bilić.

Najboljom baletnom predstavom u cjelini proglašen je balet "Ponos i predrasude" na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK-a Zagreb, a Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje.

image
Damir Krajač/Cropix

Najbolja ženska i muška baletna umjetnička ostvarenja realizirali su Iva Vitić Gameiro i Tomislav Petranović te, u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina Anamarija Marković, i to za uloge u baletu "Orašar" na glazbu P.I. Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova i izvedbi HNK-a Zagreb.

Bravo za splitske lutkare

U kategoriji lutkarskih predstava i/ili predstava za djecu i mlade najboljom je proglašena predstava "Miš u toću" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split. 

image
Nagradu Gradskom kazalištu lutaka Split za predstavu "Miš u toću" predala je Marija Sekelez
Damir Krajač/Cropix


Adam Skendžić ostvario je najbolje muško glumačko ostvarenje u toj kategoriji, ulogom Krtice Šktice u predstavi "Medo Đuro u vrtiću" u režiji Petre Mrduljaš i produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka, a Buga Marija Šimić ulogama u predstavi "Sunce djever i Neva Nevičica" u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba zaslužila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade.

image
Mirjana Bohanec
Damir Krajač/Cropix
image
Daria Lorenci Flatz sa suprugom Emilom
Damir Krajač/Cropix
image
Lana Kos
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
item - id = 1145893
related id = 0 -> 1119650
related id = 1 -> 1095340
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 10:55