StoryEditorOCM
ŽivotISKRENO

Ispovijest Srbina koji je u dugoj vezi s Hrvaticom: ‘Bojim se doći u Zagreb, strahujem od ovakvih situacija...‘

Piše Vijesti sd
5. rujna 2024. - 15:49

- Imam 28 godina, iz Beograda sam i već dvije godine sam u vezi na daljinu s Hrvaticom. Početkom iduće godine planiramo početi živjeti zajedno u Hrvatskoj (vjerojatno u Zagrebu) - započeo je jedan mladić svoju ispovijest na Redditu.

Kaže da je ovo treće ljeto koje provode na hrvatskom primorju, a tijekom cijele veze su pola vremena u Zagrebu, a pola u Beogradu.

- Nisam niti jednom imao loše iskustvo. Osim jednog povika od grupice momaka koji imaju 20-ak godina. Djevojka i ja smo prolazili ulicom u Crikvenici mojim autom (BG tablice) i viknuli su nam u prozor "mrš". Ne obazirem se previše na to jer je veći broj ljudi pozitivno prokomentirao BG table i izrazio određenu vrstu pozitivnih emocija prema Srbiji. Ipak, uvijek se nekako suzdržavam koliko ću glasno pričati kada sam vani jer negdje u malom mozgu imam tu scenu kako će netko ćuti moju ekavicu i napraviti mi problem - nastavlja mladić. 

Dodaje da mu nije svejedno doći živjeti u Hrvatsku.

- Sada kada se planiram preseliti u Hrvatsku malo me hvata muka hoću li imati problem zbog toga što sam Srbin. Zabrinut sam recimo kako ću biti prihvaćen na radnom mjestu, hoću li moći pronaći društvo za igranje nogometa bez da strahujem hoće li mi netko polomiti nogu ako dam gol i kažem "To bre!".  

image

Zagreb

Dragan Matić/Cropix

Iz iskustva koje imam vozeći se s Hrvatima raznih generacija na relaciji Beograd-Zagreb stekao sam dojam da neću imati problem s bilo kim koga osobno upoznam, ali se više plašim situacija u kojima će netko čuti moj naglasak, ili ću ja (nesvjesno) reći/učiniti nešto što će biti shvaćeno kao provokacija - stoji u objavi mladića na Redditu te je zamolio ostale korisnike da s njim podijele svoja iskustva. 

Objava je uskoro dobila brojne komentare: 

Ako planiraš dugoročno živjeti u Hrvatskoj, trebaš i učiti hrvatski/ijekavicu, kao što bih ja trebalo obrnuto da preselim u Srbiju. A na budale koje će komentirati kada čuju ekavicu se ne osvrći. Nisu vrijedni pažnje, ali isto tako je fer s tvoje strane učiti jezik države u kojoj živiš. Ako to pravilno postaviš, nećeš imati nikakvog problema.

Tu na sjeveru nemaš brige. Na ljetovanje u Istru i dobar si stari moj. ... Zezam, možeš ti gdje hoćeš, ima onih rijetkih koji će lajati kada vide BG tablice, ali ne grizu.

Jedan je došao sezonski kod mog strica, i moji mu mira nisu dali. Čovjek nije mogao odraditi smjenu jer je morao biti za njihovim stolom i točili su mu gemišt za gemištom i samo priče o jugi i nogometu lol. Dragane, gdje god bio, živ i zdrav mi bio.

Ako se hoćeš što prije uklopiti u Zagrebu samo govori kaj.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 09:37