stdClass Object ( [id] => 1325223 [title] => Kaštelanka (19) ‘rastura‘ korejski: ‘Sama sam počela učiti jezik, prevodim i filmove; kad su u Koreji čuli za mene...‘ [alias] => kastelanka-19-rastura-korejski-sama-sam-pocela-uciti-jezik-prevodim-i-filmove-kad-su-u-koreji-culi-za-mene [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dea Vincek 19-godišnjakinja je iz Kaštel Gomilice, koju na prvi pogled ništa ne razlikuje od vršnjaka, ali njezina životna priča vrijedna je spomena. Dea je početkom ove godine odustala od studija na Ekonomiji u Splitu i odlučila pokrenuti svoj posao.

- Nakon prvog semestra shvatila sam da to nije ono što želim i gdje se vidim u budućnosti. Razmišljala sam kako mogu sada odustati i pokrenuti svoj posao pa za pet godina imati već uhodanu priču i možda tada završiti studij. Ili studirati pet godina kako bih došla do diplome i tek onda pokrenuti nešto svoje. Izbor je bio lagan, strast je presudila tako da sam odustala od fakulteta i prijavila se za sredstva za samozapošljavanje kako bih otvorila obrt vezan uz fotografiju – govori nam Dea, kojoj je fotografija jedna od ljubavi.

---

image

Dea pomaže u Zakladi za zaštitu životinja ‘Bestie‘

Vojko Bašić/Cropix
---

No, kako biste shvatili naše divljenje prema ovoj mladoj curi, trebamo krenuti od početka.

Dea je prošle godine završila srednju Tehničku prometnu školu, smjer zrakoplovni prometnik. Tijekom školovanja rodila se ljubav prema korejskom jeziku, zbog čega je željela u dalekoj zemlji i studirati, ali zbog životnih okolnosti i financijske situacije od tog sna morala je odustati. Uz korejski tečno priča engleski, talijanski izvrsno, a još ima vrlo dobro znanje njemačkog, španjolskog i japanskog jezika.

Istražila povijest, kulturu, arhitekturu...

- Baka na Pelješcu ima apartmane i 2019. godine, kada sam bila na ljetovanju kod nje, upoznala sam goste iz Koreje koji su odsjeli kod nje. U nekoliko navrata pričala sam s njima o njihovoj zemlji i kulturi i zaintrigiralo me sve to. Pokazali su mi i hanbok, njihovu nacionalnu nošnju, što me oduševilo i nakon toga se rodila moja ljubav prema Koreji. Krenula sam s istraživanjem i učenjem jezika. Znam apsolutno sve o njima, istražila sam njihovu povijest, dinastije, kako izgledaju tradicionalne kuće, nošnje, ma sve što vam padne na pamet – objašnjava na Dea.

Nakon toga sama je počela učiti korejski jezik, ali i pripremati se za njihov državni ispit kako bi se mogla prijaviti na studij na jednom sveučilištu. Kako bi se što bolje pripremila, upisala je i korejski na Filozofskom fakultetu, ali i pronašla učiteljicu iz Koreje koja joj je bila od velike pomoći.

- Unatoč velikoj vremenskoj razlici ona se potrudila da bude uz mene i pomogne mi što bolje naučiti jezik. Pomogla mi je i s literaturom koja mi je bila potrebna za spremanje za njihov državni ispit. Naručivala sam knjige iz Koreje i srećom da se carina ne plaća na njih. Poštarina je nekada znala biti četverostruka od same cijene knjige – objašnjava nam Dea.

Krajem 2021. godine poslala je prijavnicu i položila njihove ispite, ali onda je naišla na zid.

- Čak mi se smiješila i njihova stipendija, ali kad sam na papir stavila koliko bi me koštalo prevođenje svih dokumenata, karta do tamo i sve popratno, shvatila sam da jednostavno nemam financijske mogućnosti za to. Primjerice, sve dokumente nisam mogla prevoditi direktno na korejski jer to nitko ne radi, već sam trebala prvo prevesti ih, primjerice, na engleski pa tek onda na korejski. U prijevodu, sve bih duplo platila – govori nam Dea koja živi samo s ocem koji je nezaposlen.

Iako joj plan nije uspio, Dea je odlučila da se sve događa s razlogom i da će je život sigurno kad-tad odvesti do Koreje.

Volonterka i ovisnica o adrenalinu

---

image

Prijavila se za sredstva za samozapošljavanje kako bi otvorila obrt vezan uz fotografiju

Vojko Bašić/Cropix
---

- Fakultet u Koreji bio je oduševljen mojom pričom jer sam ja ipak samo jedna cura iz male države na drugom kraju svijeta. Bilo im je žao što sam odustala, a koliko sam im se svidjela, najbolje govori i činjenica da su mi dali preporuku za zaposlenje za jednu streaming platformu, gdje prevodim filmove i serije na korejski jezik – govori nam 19-godišnjakinja.

U slobodno vrijeme Dea volontira u najvećoj svjetskoj studentskoj organizaciji AIESEC, također planinari, kada stigne pomaže u Zakladi za zaštitu životinja "Bestie", a sezonski radi kao vodič ekstremnih sportova na Cetini.

- Životinje obožavam i imaju veliku ulogu u mom životu jer i sama imam dva psa, Manga i Blueberry. Obitelj Filipović koja to vodi je savršena, fascinirana sam njima i sretna što toliko vremena koriste za pomoć životinjama. Većina kad zamišlja o odmoru misli o pijuckanju vina u Provansi, a ja bih bila najsretnija da po cijeli dan mogu čistiti pseću kakicu i imati prljave šape na licu – iskreno će Dea.

Do vodiča ekstremnih sportova je došla slučajno, nakon jednog izleta na Cetini gdje je upoznala i sadašnjeg dečka, koji je također vodič.

- Adrenalinski sam ovisnik, tako da je to bio logičan izbor. Završila sam tečaj koji organiziraju HGSS i HGK kako bih naučila o svim opasnostima koje vrebaju na Cetini, prvu pomoć, ali i kako medicinski pristupiti u slučaju ozlijeđenih i psihološki cijeloj grupi. Primjerice, vodim kanjoning, što je ruta duga 2,5 kilometara kroz kanjon Cetine. Ne daj Bože da se nekom nešto dogoditi, nigdje si i dok HGSS dođe u pomoć treba zbrinuti ozlijeđenu osobu, ali i pomoći cijeloj grupi da ne paničari i da se još nekome ne bi nešto dogodilo – objašnjava nam Dea, koja kao vodič radi već dvije godine. Riječ je o primjerice raftingu, kanjoningu, kajakingu, kanuingu i slično.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Prioritet - obrt za fotografiranje

Zanimalo nas je i kako sve stiže i je li joj malo 24 sata u danu.

- Iskreno, osjećam da imam dovoljno vremena za sve, pa čak i viška. Primjerice, da mi se nešto novo ukaže u životu i zaintrigira me, imala bih vremena i za to. Vjerojatno bih u tom slučaju neki stariji hobi u kojem sam se, haj‘mo reći, ispunila, malo stavila sa strane, ali ne bih ga u potpunosti isključila zbog nečeg novog – jednostavno nam prezentira Dea.

Planova za budućnost ima mnogo, a prvi joj je otvorenje svoga obrta za fotografiranje. Nakon toga kaže, vidjet će što će joj život donijeti.

---

PROFESORI SU VJEROVALI U NJU:

ADHD je za mene dar

Cijeli Dein život i aktivnosti kojima se bavi treba promatrati i kroz prizmu poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD-om) koji joj je dijagnosticiran u drugoj polovici osnovne škole.

- ADHD je u mojim očima dar za mene jer kad su mi ga dijagnosticirali, znala sam na čemu sam. Rekla bih da on tvori sigurno 80 posto moje osobnosti jer mogu raditi toliko stvari a se psihički ne iscrpim i da me ne umara raznolikost poslova i stvari koje radim – govori nam Dea.

Dodaje da joj je pozornost takva da kada radi nešto što je zanima, cijela se da u to.

- Problem mi je, s druge strane, što ako nešto ne želim raditi, a trebala bih, teško mi se na to prisiliti. Tako sam jedne sezone imala neslavna tri radna dana na Hvaru kao konobarica. Kada sam tek došla bilo mi je sve super, ali neke stvari mi se nisu svidjele i ja jednostavno nisam mogla preko toga prijeći. Kolege su me nagovarali da ostanem jer bi mi značilo za životopis, ali ja jednostavno nisam mogla protiv sebe. Otišla sam – priznaje nam Dea.

Zbog ADHD-a je znala imati i poteškoća u školi.

- Učitelji su mi uvijek govorili da imam "crve u guzici". Tipa kada bi učitelj postavio pitanje na koje ja znam odgovoriti, "ispalila" bih odgovor. Jednostavno se ne bih mogla suzdržati i izišlo bi iz mene kao kokica iz lonca kad je gotova – iskreno će Dea.

No, usprkos tome, priznaje, dosta učitelja i profesora je vidjelo potencijal u njoj.

- Vjerovali su u mene i shvaćali da te neke stvari ne radim namjerno. Pronašli su način kako da funkcioniram na nastavi i budem zadovoljna. Tako su mi razrednica iz osnovne škole i profesorica engleskog jezika u srednjoj ostavile velike trag. I dandanas se čujem s njima i jako su mi bitne u životu. Najjednostavnije rečeno, obilježile su mi te afirmativne godine – priznaje nam Dea.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE DOGAĐA SE ČESTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NE DOGAĐA SE ČESTO 2 0 5691 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-18 08:54:47 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Pivčević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-24 17:11:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-24 17:11:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kaštelanka (19) 'rastura' korejski: 'Sama sam počela učiti jezik, prevodim i filmove; kad su u Koreji čuli za mene...' [metakey] => dea vincek, korejki jezik, Stipendija, prevoditeljica, adrenalin, ekstremni sportovi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25632802.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25632804.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25632803.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25632801.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/18\/25632800.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Uz korejski, te\u010dno pri\u010da engleski, talijanski izvrsno, a jo\u0161 ima vrlo dobro znanje njema\u010dkog, \u0161panjolskog i japanskog jezika<\/p>","

Dea poma\u017ee u Zakladi za za\u0161titu \u017eivotinja \u2018Bestie\u2018<\/p>","

Prijavila se za sredstva za samozapo\u0161ljavanje kako bi otvorila obrt vezan uz fotografiju<\/p>","

Radi i kao vodi\u010d ekstremnih sportova na Cetini<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1346","hd_25632802_1920.jpg":"1920x1080","k_25632802_1280.jpg":"1280x1280","k_25632802_1024.jpg":"1024x1024","k_25632802_640.jpg":"640x640","k_25632802_480.jpg":"480x480","k_25632802_340.jpg":"340x340","k_25632802_220.jpg":"220x220","o_25632802_1280.jpg":"1280x897","o_25632802_1024.jpg":"1024x717","o_25632802_640.jpg":"640x448","o_25632802_480.jpg":"480x336","o_25632802_340.jpg":"340x238","o_25632802_220.jpg":"220x154","h_25632802_1280.jpg":"1280x854","h_25632802_1024.jpg":"1024x683","h_25632802_640.jpg":"640x427","h_25632802_480.jpg":"480x320","h_25632802_340.jpg":"340x227","h_25632802_220.jpg":"220x147","pp_25632802_1280.jpg":"1280x1628","pp_25632802_1024.jpg":"1024x1303","pp_25632802_640.jpg":"640x814","pp_25632802_480.jpg":"480x611","pp_25632802_340.jpg":"340x432","pp_25632802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2952","hd_25632804_1920.jpg":"1920x1080","k_25632804_1280.jpg":"1280x1280","k_25632804_1024.jpg":"1024x1024","k_25632804_640.jpg":"640x640","k_25632804_480.jpg":"480x480","k_25632804_340.jpg":"340x340","k_25632804_220.jpg":"220x220","o_25632804_1280.jpg":"1280x1968","o_25632804_1024.jpg":"1024x1574","o_25632804_640.jpg":"640x984","o_25632804_480.jpg":"480x738","o_25632804_340.jpg":"340x522","o_25632804_220.jpg":"220x338","h_25632804_1280.jpg":"1280x854","h_25632804_1024.jpg":"1024x683","h_25632804_640.jpg":"640x427","h_25632804_480.jpg":"480x320","h_25632804_340.jpg":"340x227","h_25632804_220.jpg":"220x147","pp_25632804_1280.jpg":"1280x1628","pp_25632804_1024.jpg":"1024x1303","pp_25632804_640.jpg":"640x814","pp_25632804_480.jpg":"480x611","pp_25632804_340.jpg":"340x432","pp_25632804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2945","hd_25632803_1920.jpg":"1920x1080","k_25632803_1280.jpg":"1280x1280","k_25632803_1024.jpg":"1024x1024","k_25632803_640.jpg":"640x640","k_25632803_480.jpg":"480x480","k_25632803_340.jpg":"340x340","k_25632803_220.jpg":"220x220","o_25632803_1280.jpg":"1280x1963","o_25632803_1024.jpg":"1024x1570","o_25632803_640.jpg":"640x981","o_25632803_480.jpg":"480x736","o_25632803_340.jpg":"340x521","o_25632803_220.jpg":"220x337","h_25632803_1280.jpg":"1280x854","h_25632803_1024.jpg":"1024x683","h_25632803_640.jpg":"640x427","h_25632803_480.jpg":"480x320","h_25632803_340.jpg":"340x227","h_25632803_220.jpg":"220x147","pp_25632803_1280.jpg":"1280x1628","pp_25632803_1024.jpg":"1024x1303","pp_25632803_640.jpg":"640x814","pp_25632803_480.jpg":"480x611","pp_25632803_340.jpg":"340x432","pp_25632803_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_25632801_1920.jpg":"1920x1080","k_25632801_1280.jpg":"1280x1280","k_25632801_1024.jpg":"1024x1024","k_25632801_640.jpg":"640x640","k_25632801_480.jpg":"480x480","k_25632801_340.jpg":"340x340","k_25632801_220.jpg":"220x220","o_25632801_1280.jpg":"1280x848","o_25632801_1024.jpg":"1024x678","o_25632801_640.jpg":"640x424","o_25632801_480.jpg":"480x318","o_25632801_340.jpg":"340x225","o_25632801_220.jpg":"220x145","h_25632801_1280.jpg":"1280x854","h_25632801_1024.jpg":"1024x683","h_25632801_640.jpg":"640x427","h_25632801_480.jpg":"480x320","h_25632801_340.jpg":"340x227","h_25632801_220.jpg":"220x147","pp_25632801_1280.jpg":"1280x1628","pp_25632801_1024.jpg":"1024x1303","pp_25632801_640.jpg":"640x814","pp_25632801_480.jpg":"480x611","pp_25632801_340.jpg":"340x432","pp_25632801_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1459","hd_25632800_1920.jpg":"1920x1080","k_25632800_1280.jpg":"1280x1280","k_25632800_1024.jpg":"1024x1024","k_25632800_640.jpg":"640x640","k_25632800_480.jpg":"480x480","k_25632800_340.jpg":"340x340","k_25632800_220.jpg":"220x220","o_25632800_1280.jpg":"1280x972","o_25632800_1024.jpg":"1024x778","o_25632800_640.jpg":"640x486","o_25632800_480.jpg":"480x364","o_25632800_340.jpg":"340x258","o_25632800_220.jpg":"220x167","h_25632800_1280.jpg":"1280x854","h_25632800_1024.jpg":"1024x683","h_25632800_640.jpg":"640x427","h_25632800_480.jpg":"480x320","h_25632800_340.jpg":"340x227","h_25632800_220.jpg":"220x147","pp_25632800_1280.jpg":"1280x1628","pp_25632800_1024.jpg":"1024x1303","pp_25632800_640.jpg":"640x814","pp_25632800_480.jpg":"480x611","pp_25632800_340.jpg":"340x432","pp_25632800_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5425819 Threads: 46 Questions: 970198806 Slow queries: 0 Opens: 171537 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.811 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8676520 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/kastelanka-19-rastura-korejski-sama-sam-pocela-uciti-jezik-prevodim-i-filmove-kad-su-u-koreji-culi-za-mene-1325223 [printLink] => /mozaik/zivot/kastelanka-19-rastura-korejski-sama-sam-pocela-uciti-jezik-prevodim-i-filmove-kad-su-u-koreji-culi-za-mene-1325223?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 730748 [name] => dea vincek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 14:56:32 [main_article_id] => 0 [alias] => dea-vincek [link] => /tag/dea-vincek ) [1] => stdClass Object ( [id] => 730749 [name] => korejki jezik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 14:56:32 [main_article_id] => 0 [alias] => korejki-jezik [link] => /tag/korejki-jezik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 421792 [name] => stipendija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipendija [link] => /tag/stipendija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 475667 [name] => prevoditeljica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prevoditeljica [link] => /tag/prevoditeljica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 522380 [name] => adrenalin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => adrenalin [link] => /tag/adrenalin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 236554 [name] => ekstremni sportovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ekstremni-sportovi [link] => /tag/ekstremni-sportovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE DOGAĐA SE ČESTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kaštelanka (19) ‘rastura‘ korejski: ‘Sama sam počela učiti jezik, prevodim i filmove; kad su u Koreji čuli za mene...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25632802.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Uz korejski, tečno priča engleski, talijanski izvrsno, a još ima vrlo dobro znanje njemačkog, španjolskog i japanskog jezika

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25632802.jpg [title] =>

Uz korejski, tečno priča engleski, talijanski izvrsno, a još ima vrlo dobro znanje njemačkog, španjolskog i japanskog jezika

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25632804.jpg [title] =>

Dea pomaže u Zakladi za zaštitu životinja ‘Bestie‘

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25632803.jpg [title] =>

Prijavila se za sredstva za samozapošljavanje kako bi otvorila obrt vezan uz fotografiju

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25632801.jpg [title] =>

Radi i kao vodič ekstremnih sportova na Cetini

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/18/25632800.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dea Vincek 19-godišnjakinja je iz Kaštel Gomilice, koju na prvi pogled ništa ne razlikuje od vršnjaka, ali njezina životna priča vrijedna je spomena. Dea je početkom ove godine odustala od studija na Ekonomiji u Splitu i odlučila pokrenuti svoj posao.

- Nakon prvog semestra shvatila sam da to nije ono što želim i gdje se vidim u budućnosti. Razmišljala sam kako mogu sada odustati i pokrenuti svoj posao pa za pet godina imati već uhodanu priču i možda tada završiti studij. Ili studirati pet godina kako bih došla do diplome i tek onda pokrenuti nešto svoje. Izbor je bio lagan, strast je presudila tako da sam odustala od fakulteta i prijavila se za sredstva za samozapošljavanje kako bih otvorila obrt vezan uz fotografiju – govori nam Dea, kojoj je fotografija jedna od ljubavi.

---

image

Dea pomaže u Zakladi za zaštitu životinja ‘Bestie‘

Vojko Bašić/Cropix
---

No, kako biste shvatili naše divljenje prema ovoj mladoj curi, trebamo krenuti od početka.

Dea je prošle godine završila srednju Tehničku prometnu školu, smjer zrakoplovni prometnik. Tijekom školovanja rodila se ljubav prema korejskom jeziku, zbog čega je željela u dalekoj zemlji i studirati, ali zbog životnih okolnosti i financijske situacije od tog sna morala je odustati. Uz korejski tečno priča engleski, talijanski izvrsno, a još ima vrlo dobro znanje njemačkog, španjolskog i japanskog jezika.

Istražila povijest, kulturu, arhitekturu...

- Baka na Pelješcu ima apartmane i 2019. godine, kada sam bila na ljetovanju kod nje, upoznala sam goste iz Koreje koji su odsjeli kod nje. U nekoliko navrata pričala sam s njima o njihovoj zemlji i kulturi i zaintrigiralo me sve to. Pokazali su mi i hanbok, njihovu nacionalnu nošnju, što me oduševilo i nakon toga se rodila moja ljubav prema Koreji. Krenula sam s istraživanjem i učenjem jezika. Znam apsolutno sve o njima, istražila sam njihovu povijest, dinastije, kako izgledaju tradicionalne kuće, nošnje, ma sve što vam padne na pamet – objašnjava na Dea.

Nakon toga sama je počela učiti korejski jezik, ali i pripremati se za njihov državni ispit kako bi se mogla prijaviti na studij na jednom sveučilištu. Kako bi se što bolje pripremila, upisala je i korejski na Filozofskom fakultetu, ali i pronašla učiteljicu iz Koreje koja joj je bila od velike pomoći.

- Unatoč velikoj vremenskoj razlici ona se potrudila da bude uz mene i pomogne mi što bolje naučiti jezik. Pomogla mi je i s literaturom koja mi je bila potrebna za spremanje za njihov državni ispit. Naručivala sam knjige iz Koreje i srećom da se carina ne plaća na njih. Poštarina je nekada znala biti četverostruka od same cijene knjige – objašnjava nam Dea.

Krajem 2021. godine poslala je prijavnicu i položila njihove ispite, ali onda je naišla na zid.

- Čak mi se smiješila i njihova stipendija, ali kad sam na papir stavila koliko bi me koštalo prevođenje svih dokumenata, karta do tamo i sve popratno, shvatila sam da jednostavno nemam financijske mogućnosti za to. Primjerice, sve dokumente nisam mogla prevoditi direktno na korejski jer to nitko ne radi, već sam trebala prvo prevesti ih, primjerice, na engleski pa tek onda na korejski. U prijevodu, sve bih duplo platila – govori nam Dea koja živi samo s ocem koji je nezaposlen.

Iako joj plan nije uspio, Dea je odlučila da se sve događa s razlogom i da će je život sigurno kad-tad odvesti do Koreje.

Volonterka i ovisnica o adrenalinu

---

image

Prijavila se za sredstva za samozapošljavanje kako bi otvorila obrt vezan uz fotografiju

Vojko Bašić/Cropix
---

- Fakultet u Koreji bio je oduševljen mojom pričom jer sam ja ipak samo jedna cura iz male države na drugom kraju svijeta. Bilo im je žao što sam odustala, a koliko sam im se svidjela, najbolje govori i činjenica da su mi dali preporuku za zaposlenje za jednu streaming platformu, gdje prevodim filmove i serije na korejski jezik – govori nam 19-godišnjakinja.

U slobodno vrijeme Dea volontira u najvećoj svjetskoj studentskoj organizaciji AIESEC, također planinari, kada stigne pomaže u Zakladi za zaštitu životinja "Bestie", a sezonski radi kao vodič ekstremnih sportova na Cetini.

- Životinje obožavam i imaju veliku ulogu u mom životu jer i sama imam dva psa, Manga i Blueberry. Obitelj Filipović koja to vodi je savršena, fascinirana sam njima i sretna što toliko vremena koriste za pomoć životinjama. Većina kad zamišlja o odmoru misli o pijuckanju vina u Provansi, a ja bih bila najsretnija da po cijeli dan mogu čistiti pseću kakicu i imati prljave šape na licu – iskreno će Dea.

Do vodiča ekstremnih sportova je došla slučajno, nakon jednog izleta na Cetini gdje je upoznala i sadašnjeg dečka, koji je također vodič.

- Adrenalinski sam ovisnik, tako da je to bio logičan izbor. Završila sam tečaj koji organiziraju HGSS i HGK kako bih naučila o svim opasnostima koje vrebaju na Cetini, prvu pomoć, ali i kako medicinski pristupiti u slučaju ozlijeđenih i psihološki cijeloj grupi. Primjerice, vodim kanjoning, što je ruta duga 2,5 kilometara kroz kanjon Cetine. Ne daj Bože da se nekom nešto dogoditi, nigdje si i dok HGSS dođe u pomoć treba zbrinuti ozlijeđenu osobu, ali i pomoći cijeloj grupi da ne paničari i da se još nekome ne bi nešto dogodilo – objašnjava nam Dea, koja kao vodič radi već dvije godine. Riječ je o primjerice raftingu, kanjoningu, kajakingu, kanuingu i slično.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Prioritet - obrt za fotografiranje

Zanimalo nas je i kako sve stiže i je li joj malo 24 sata u danu.

- Iskreno, osjećam da imam dovoljno vremena za sve, pa čak i viška. Primjerice, da mi se nešto novo ukaže u životu i zaintrigira me, imala bih vremena i za to. Vjerojatno bih u tom slučaju neki stariji hobi u kojem sam se, haj‘mo reći, ispunila, malo stavila sa strane, ali ne bih ga u potpunosti isključila zbog nečeg novog – jednostavno nam prezentira Dea.

Planova za budućnost ima mnogo, a prvi joj je otvorenje svoga obrta za fotografiranje. Nakon toga kaže, vidjet će što će joj život donijeti.

---

PROFESORI SU VJEROVALI U NJU:

ADHD je za mene dar

Cijeli Dein život i aktivnosti kojima se bavi treba promatrati i kroz prizmu poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD-om) koji joj je dijagnosticiran u drugoj polovici osnovne škole.

- ADHD je u mojim očima dar za mene jer kad su mi ga dijagnosticirali, znala sam na čemu sam. Rekla bih da on tvori sigurno 80 posto moje osobnosti jer mogu raditi toliko stvari a se psihički ne iscrpim i da me ne umara raznolikost poslova i stvari koje radim – govori nam Dea.

Dodaje da joj je pozornost takva da kada radi nešto što je zanima, cijela se da u to.

- Problem mi je, s druge strane, što ako nešto ne želim raditi, a trebala bih, teško mi se na to prisiliti. Tako sam jedne sezone imala neslavna tri radna dana na Hvaru kao konobarica. Kada sam tek došla bilo mi je sve super, ali neke stvari mi se nisu svidjele i ja jednostavno nisam mogla preko toga prijeći. Kolege su me nagovarali da ostanem jer bi mi značilo za životopis, ali ja jednostavno nisam mogla protiv sebe. Otišla sam – priznaje nam Dea.

Zbog ADHD-a je znala imati i poteškoća u školi.

- Učitelji su mi uvijek govorili da imam "crve u guzici". Tipa kada bi učitelj postavio pitanje na koje ja znam odgovoriti, "ispalila" bih odgovor. Jednostavno se ne bih mogla suzdržati i izišlo bi iz mene kao kokica iz lonca kad je gotova – iskreno će Dea.

No, usprkos tome, priznaje, dosta učitelja i profesora je vidjelo potencijal u njoj.

- Vjerovali su u mene i shvaćali da te neke stvari ne radim namjerno. Pronašli su način kako da funkcioniram na nastavi i budem zadovoljna. Tako su mi razrednica iz osnovne škole i profesorica engleskog jezika u srednjoj ostavile velike trag. I dandanas se čujem s njima i jako su mi bitne u životu. Najjednostavnije rečeno, obilježile su mi te afirmativne godine – priznaje nam Dea.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Uz korejski, tečno priča engleski, talijanski izvrsno, a još ima vrlo dobro znanje njemačkog, španjolskog i japanskog jezika

Vojko Bašić/Cropix

Dea pomaže u Zakladi za zaštitu životinja ‘Bestie‘

Vojko Bašić/Cropix

Prijavila se za sredstva za samozapošljavanje kako bi otvorila obrt vezan uz fotografiju

Vojko Bašić/Cropix

Radi i kao vodič ekstremnih sportova na Cetini

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/kastelanka-19-rastura-korejski-sama-sam-pocela-uciti-jezik-prevodim-i-filmove-kad-su-u-koreji-culi-za-mene-1325223 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=690c241799e79c184bdc6b03c314ae085d3dd50e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ka%C5%A1telanka+%2819%29+%E2%80%98rastura%E2%80%98+korejski%3A+%E2%80%98Sama+sam+po%C4%8Dela+u%C4%8Diti+jezik%2C+prevodim+i+filmove%3B+kad+su+u+Koreji+%C4%8Duli+za+mene...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkastelanka-19-rastura-korejski-sama-sam-pocela-uciti-jezik-prevodim-i-filmove-kad-su-u-koreji-culi-za-mene-1325223 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkastelanka-19-rastura-korejski-sama-sam-pocela-uciti-jezik-prevodim-i-filmove-kad-su-u-koreji-culi-za-mene-1325223 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE DOGAĐA SE ČESTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotNE DOGAĐA SE ČESTO

Kaštelanka (19) ‘rastura‘ korejski: ‘Sama sam počela učiti jezik, prevodim i filmove; kad su u Koreji čuli za mene...‘

Piše Ana Pivčević
24. rujna 2023. - 19:11
Uz korejski, tečno priča engleski, talijanski izvrsno, a još ima vrlo dobro znanje njemačkog, španjolskog i japanskog jezikaVojko Bašić/Cropix

Dea Vincek 19-godišnjakinja je iz Kaštel Gomilice, koju na prvi pogled ništa ne razlikuje od vršnjaka, ali njezina životna priča vrijedna je spomena. Dea je početkom ove godine odustala od studija na Ekonomiji u Splitu i odlučila pokrenuti svoj posao.

- Nakon prvog semestra shvatila sam da to nije ono što želim i gdje se vidim u budućnosti. Razmišljala sam kako mogu sada odustati i pokrenuti svoj posao pa za pet godina imati već uhodanu priču i možda tada završiti studij. Ili studirati pet godina kako bih došla do diplome i tek onda pokrenuti nešto svoje. Izbor je bio lagan, strast je presudila tako da sam odustala od fakulteta i prijavila se za sredstva za samozapošljavanje kako bih otvorila obrt vezan uz fotografiju – govori nam Dea, kojoj je fotografija jedna od ljubavi....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:14