StoryEditorOCM
ŽivotSUSJEDSTVO JOŠ GORE

Koliko se radi sati tjedno u Europi? Hrvatska u prvoj trećini ‘najgorih‘, evo u kojim zemljama žive i rade kao carevi

Piše MOZAIK SD
15. listopada 2024. - 11:38

Zemlje koja je na svijetu, po istraživanju od prošle godine, prednjačile po broju radnih sati u tjednu bile su Meksiko, Kostarika i Čile. U tim zemljama prosječni radni vijek nosi oko 2 200 radnih sati godišnje, što znači oko 43-44 radna sata tjedno. Glavni razlog dužeg radnog vremena u tim zemljama je veći udio industrija poput poljoprivrede, kao i slabije razvijene socijalne politike.

S druge strane, Njemačka, Danska i Norveška imaju najkraće prosječno radno vrijeme! U Njemačkoj prosječan radnik radi oko 1 343 sata godišnje, što znači manje od 27 sati tjedno. Kulture u tim zemljama stavljaju veći naglasak na ravnotežu između posla i privatnog života, a razvijene socijalne politike podržavaju fleksibilnije uvjete rada, rad izvan ureda i slično, rezultati su istraživanja Visual Capitalista.

Razlike između najduljeg i najkraćeg radnog vremena mogu biti i do 900 sati godišnje, što ukazuje na značajne razlike u radnim i kulturama života diljem svijeta.

Evo Eurostatove liste od 32 zemlje Europe, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu. Nije ohrabrujuće, a što tek reći na susjede iz BiH i Srbije? Oni se "ubijaju" radeći i, mahom, adekvatno ne zarađujući.

Turska je trenutno na vrhu sa 44,2 radna sata tjedno, a odmah iza nje je Srbija na drugom mjestu sa 41,7 sati tjedno. Na trećem mjestu je Bosna i Hercegovina sa 41,4 sata tjedno, zatim Grčka 39,8, Rumunjska 39,5, Poljska 39,3, Hrvatska 38,1, Slovenija 38,1.

Na dnu liste s prosječnim radnim satima su Nizozemska s 32,2 i Austrija s 33,6 sati.

Nova.rs, navodi kako je uSrbiji, prema tvrdnjama Saveza samostalnih sindikata iz 2022. godine, situacija po radnika još nepovoljnija. Po njima, prosječni radni tjedan traje 43.5 sati, što je, kako kažu, "najviše na Starom kontinentu".

"Ljudi rade po 10 i 12 sati da bi primili plaću od 500, 600 ili 700 eura", navodi se.

image

U Njemačkoj prosječan radnik radi oko 1 343 sata godišnje, što znači manje od 27 sati tjedno. Kulture u tim zemljama stavljaju veći naglasak na ravnotežu između posla i privatnog života, a razvijene socijalne politike podržavaju fleksibilnije uvjete rada, rad izvan ureda i slično

Marcus Lund/imagesource/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:37