StoryEditor
ŽivotNužna prtljaga

Krećete li na putovanje, makar i blizu, obavezno sa sobom ponesite ove stvari: maske i rukavice se podrazumijevaju, ali nisu jedine na popisu

Piše PSD
30. lipnja 2020. - 11:47
Shutterstock

Ukoliko ste među onima koji su se odvažili na putovanje, makar i kraće, pa makar i do susjednog grada/ općine, vjerojatno ste utrošili koju minutu viška na mozganje oko pakiranja. Jer u novonastalim uvjetima neke se stvari podrazumijevaju, ali na neke čak ni najdetaljnije pripremljeni ne obraćaju pažnju.

Budući se ne smiješi kraj epidemije koronavirusa, a stručnjaci upozoravaju isto tako i na potrebu prilagodbe u suživotu sa zarazom, i putovanja izgledaju nešto drugačije. Čak i ona od nekoliko desetaka kilometara, nekoliko dana uz more.

Vratimo se na prtljagu. Što je ono što apsolutno morate imati sa sobom? Za maske svi znamo, no čini se kako neki detalji ostaju zanemareni. Reader's Digest donosi popis takvih, ovo su oni koji bi se svakako trebali naći u vašemu kuferu ukoliko se spremate na kraći "bijeg" od kuće.

1. Toplomjer

Ono što se i inače nalazi u putnom neseseru onih najspremnijih, u jeku pandemije doći će kao sps u trenucia sumnje. Jedan od prvih simptoma koronavirusa povišena je tjelesna temperatura - iako ne trebate opsesivno provjeravati svakih nekoliko sati jeste li "zafibrali", jednom dnevno možete provjeriti.

Isto tako, toplomjer je koristan za pokušaje razlučivanja "običnog" ljetnog umora od cijelog dana provedenog na plaži i znakova viroze.

2. Maska i rukavice

Ne treba posebno napominjati. Nošenje maski preporučuje se, a u nekim je situacijama, kao što je primjerice korištenje javnog prijevoza, obavezno. Nošenje rukavica nije obavezno, no ukoliko se osjećate ugodnije i zaštićenije noseći ih, pripazite samo na način njihova odlaganja.

3. Sunčane naočale

Ono što će se, pretpostavljamo, ionako naći u vašoj putnoj torbi, moglo bi poslužiti kao dodatna zaštita. Iako nije istraživanjima potvrđeno, neki liječnici vjeruju kako su i sunčane naočale zaštita od virusnih čestica.

Uostalom, one kvalitetnije predstavljaju i prijeko potrebnu UV zaštitu, na koju nikako ne smijemo zaboraviti dok se pokušavamo zaštititi od virusa.

4. Vrećice za smeće

Ponesite ih sa sobom i uvijek imajte u autu - budući da mjere predostrožnosti, konstantno čišćenje, brisanje vlažnim maramicama i odlaganje iskorištenih maski i rukavica mogu stvoriti i popriličnu količinu smeća, pobrinite se da ga ne odlažete "usput", već sa sobom u vrećicama koje ćete baciti u prvi prikladan kontejner.

5. Sredstvo za dezinfekciju i papirnati ručnici

Zvuči podjednako logično kao nošenje maski i rukavica, ali nije zgorega pripomenuti. Osim dezinficijensa za ruke u gelu, dobro je sa sobom imati i onaj u spreju za površine, kao i papirnate ručnike kojima ćete prebrisati plohu.

6. Putni deterdžent za pranje rublja

Deterdžent za pranje rublja u putnom pakiranju ponesite ukoliko vam mjesto na koje idete isti ne omogućuje. Iako se pokazalo da su šanse za zarazu ekstremno male preko odjeće, pa čak i površina, briga za higijenu u "novom normalnom" uključuje i češće pranje odjeće koju nosimo.

7. Putna hrana

Bolje je "snackove" i sendviče unaprijed pripremiti u vlastitoj kuhinji nego kupovati hranu usput. Naravno da restorani ne predstavljaju prijetnju, a da je zaraza preko hrane nemoguća, no ne možete predvidjeti gužvu u trgovinama, kao što ne možete temeljito očistiti kupljeno tijekom putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 12:02