StoryEditor
Životmuči sve

Ljeto je i brijete se stalno, pa muku mučite s nadraženom kožom? Dobro brisanje prva je stavka, a ovi pripravci iz kuhinje mogli bi vas spasiti

Piše MZ
30. lipnja 2020. - 14:34
brijanje noguShutterstock

Većina muškaraca brije se svaki dan, ili barem svaki drugi, i dobro znaju kako je imati osjetljivu kožu, stalno ili povremeno. To znači svrbež, peckanje, crvenilo i slične probleme koji muče i žene: i one se, naime, redovito briju, što se odnosi na pazuh i noge.

Iritacija kože može se, međutim, vrlo uspješno spriječiti nekim potpuno prirodnim preparatima.

No najprije treba istaknuti koliko je važno uvijek se nakon brijanja pravilno obrisati jer se na taj način znatno umanjuje i čak sprječava rizik od iritacije kože. Evo, dakle, što pomaže:

Eterično ulje čajevca

Poznato je da stablo čajevca ima dezinfekcijsko i protuupalno djelovanje, pa je već samim tim savršen izbor za prirodnu njegu kože nakon brijanja.

Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja čajevca u maslinovo ili neko drugo biljno ulje po vlastitu izboru. Odmah nakon brijanja utrljajte pripremljenu smjesu. Ako je potrebno, ponovite aplikaciju za nekoliko sati.

Hidrolat ljekovite piskavice

Hidrolat ljekovite piskavice (Trigonella foenum – graecum), ljekovitog samoniklog bilja koje raste posvuda na Mediteranu, također pruža dezinfekciju, umiruje crvenilo i sprječava infekciju i upalu.

Može pomoći i kod uraslih dlačica koje su čest problem nakon brijanja. Nanesite hidrolat na mali komad pamučne tkanine i nježno natapkajte kožu nakon brijanja.

Jabučni ocat

Jabučni ocat vjerojatno nije prvo što vam padne na pamet kad pomislite na njegu kože. A zapravo je jedan od najboljih prirodnih izbora za sprečavanje upale i infekcija poslije brijanja. Jabučni ocat najprije razrijedite vodom.

Umočite čistu krpu u smjesu i stavite je kao oblog na kožu nekoliko minuta. Postupak je, naime, posebno prikladan nakon brijanja nogu.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je također izvrsna pomoćnica za smirivanje kože nakon brijanja jer pruža brzo olakšanje. Pomiješajte sodu bikarbonu i vodu u omjeru 1:2 da biste dobili gustu pastu.

Zatim pastu nanesite na kožu i pričekajte desetak minuta. Isperite mlakom vodom i nježno obrišite kožu. 

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 03:33