Kolagen...
Koliko smo puta zadnjih godina čuli tu riječ u nekom kontekstu ljepote kose, noktiju i kože? Bezbroj puta, zar ne?
No, kolagen nije "nadležan" samo za ljepotu; to je jedan od najvažnijih proteina u tijelu, k tomu najzastupljeniji i stoga važan za održavanje funkcija. Dijetetičar i nutricionist Tony Castillo objašnjava da je najbolji način razmišljanja o kolagenu "kao o ljepilu koje drži stvari zajedno". To je glavni građevni blok tetiva, ligamenata, kostiju, mišića i kože. Također, tijelu pomaže i da se obnovi nakon ozljeda, posebno na mjestima kao što su tetive, ligamenti i mišići, prenosi Ordinacija.hr.
Dobrobiti kolagena je puno: jača kosti, smanjuje bol u zglobovima, poboljšava tonus kože, utječe na zdravlje kose, jača mišićje... No, s vremenom "napušta" naše tijelo u procesu starenja, pa je dobro unositi ga. Za to nam nije potrebno bogatstvo, skupe kreme i suplementi. Dovoljno je – štoviše, najvažnije – unositi ga putem ispravne prehrane.
Kada naše tijelo proizvodi kolagen, ono koristi aminokiseline, vitamin C, cink i bakar. Da bismo dobili potrebne aminokiseline (Castillo posebno navodi prolin i glicin) možemo jesti jaja, juhu od kostiju, grah i meso. Za vitamin C biramo citrusno voće, bobičasto voće i papriku, dok nam za cink i bakar valja jesti meso, školjke, orašaste plodove, cjelovite žitarice i grah.
No, kad bismo morali odabrati samo jedno jelo za povećanje razine kolagena, to bi definitivno trebala biti juha od kostiju! Naime, kad pirjamo goveđe, pileće ili riblje kosti u vodi, kolagen i drugi minerali prodiru u vodu, stvarajući ukusnu tekućinu bogatu hranjivim tvarima, prenosi Ordinacija.hr.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....