StoryEditorOCM
ŽivotSUPER SAVJETI

Miteseri i akne divljaju, vi se zbog paprenih cijena ne naručujete na čišćenje lica? Ovo pomaže, ključna je jedna stvar

Piše M. K. P./MOZAIK SD
18. rujna 2024. - 09:17

Soda bikarbona, ili natrijev bikarbonat, jedan je od najkorisnijih proizvoda koji možete imati u svom domu. Ovaj višenamjenski prah nije samo sastojak za pečenje, već i moćno sredstvo za čišćenje, prirodni dezodorans, pa čak i dodatak za njegu tijela.

Zahvaljujući svojim blagim abrazivnim svojstvima i sposobnosti neutraliziranja mirisa, soda bikarbona nudi ekološki prihvatljive i učinkovite alternative mnogim kemijskim sredstvima.

image

.

/Shutterstock

Upotreba u kozmetici 

Naime, soda bikarbona se često koristi i u kozmetici, gdje može biti korisna u rješavanju određenih problema s kožom, no važno je biti oprezan pri njenoj upotrebi. Ako koristite sodu bikarbonu, važno je da bude medicinske kvalitete, kako biste izbjegli moguće nuspojave, iritacije ili alergijske reakcije.

Ovaj sastojak može pomoći u održavanju ravnoteže pH vrijednosti kože, a osim toga, učinkovit je u tretiranju ožiljaka od akni, suzbijanju mitesera, osipa i gljivičnih infekcija. Također je odličan izbor za razne kozmetičke trikove i svakodnevnu njegu kože, pa čak i za ublažavanje posljedica opeklina od sunca.

1. Čisti i uklanja mitesere

Svojstva ‘čišćenja‘ kože sadržana u ovoj tvari također su korisna u slučaju mitesera. Detox, antibakterijska i antifungalna svojstva, očistit će i dezinficirati sve slojeve kože te pomoći da miteseri nestanu bez nakupljanja nečistoća. 

Prokuhajte vodu, pa kada se ohladi dodajte sodu bikarbonu. Područja lica s miteserima istrljajte, dobro natopite i nemojte ih istiskivati, već vatom nježno uklonite nečistoću.

image
/Shutterstock
image

.

/Shutterstock

2. Kombinacija s kokosovim uljem za osipe

Soda bikarbona ima protuupalna i antibakterijska svojstva. Osipi nastaju zbog raznih uzroka i bilo bi dobro znati što bi mogli biti posljedica. U svakom slučaju, kod velikog broja iritacija koje uzrokuju otekline i osipe, soda bikarbona je učinkovita u smirivanju .

Dodate li mu kokosovo ulje, pojačat ćete njegova hidratantna svojstva. Pomiješajte kokosovo ulje i sodu bikarbonu u gustu smjesu, nanesite na osip i držite do pet minuta. Činite to dva puta dnevno, dok se situacija ne smiri i osip ne nestane, piše Stil.

3. Svakodnevna njega

Ovo je jedno od najpristupačnijih i najprirodnijih sredstava za svakodnevno čišćenje kože. Omekšat ćete naslage sebuma, očistiti i otvoriti pore. Pranje lica vodom i sodom bikarbonom može pomoći u izbjeljivanju i boljoj hidrataciji kože lica.

Masku (pastu) za redovitu njegu možete nanositi svaki dan čak i ako nemate problema s kožom. Lagano utrljajte pastu na lice kružnim pokretima i držite dvije minute. Nakon toga isperite vodom i nanesite hidratantnu kremu.

image
/Shutterstock

4. Olakšava gljivične infekcije

Candida Albicans je najčešća gljivica koja nastaje zbog poremećene ravnoteže bakterija u ustima, probavnom traktu, grlu ili genitalijama. Soda bikarbona može pomoći eliminirati ovu gljivičnu infekciju zbog svojih svojstava kao što su lužnatost, sposobnost balansiranja pH vrijednosti i antigljivična svojstva. 

Za liječenje gljivične infekcije na koži napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je na kožu i ostavite da djeluje dvije do četiri minute, zatim isperite.

Ako imate crijevnu kandidu, uzimajte pola žličice sode bikarbone razmućene u čaši vode svaki dan 10-15 dana. Oralna kandida je uporna, ali jedno od rješenja za nju je soda bikarbona. Isperite usnu šupljinu i grgljajte sodom bikarbonom i fiziološkom otopinom tri puta dnevno po nekoliko gutljaja, a zatim ispljunite.

image

.

/Shutterstock

5. Smanjuje ožiljke od akni

Soda bikarbona svoju sposobnost da uravnoteži pH razine naše kože duguje svom alkalnom sastavu. Kada se kanali kože začepe mrtvim stanicama i drugim nečistoćama poput ulja ili bakterija, pojavljuju se akne. Ako se ne tretiraju pravilno ili ako se zanemare, ostavljaju ožiljke.

Možete jednostavno napraviti pastu od sode bikarbone tako da je pomiješate s vodom. Smjesa treba biti dovoljno gusta da se može nanijeti na kožu i zadržati na njoj u sloju, piše Eklinika.

Ovu pastu možete nanijeti dva ili tri puta dnevno na tri do četiri minute , a zatim je isperite mlakom vodom. Soda bikarbona će oljuštiti dio epitela koji je oštećen. Još jednom vas podsjećamo da ne stavljate ništa na kožu, ako je već preosjetljiva ili nadražena, već se obratite stručnoj osobi.

image
/Shutterstock

6. Opekline od sunca

Ako ste se pretjerano izlagali suncu, soda bikarbona ima rashlađujući učinak. Napravite pastu od sode bikarbone i hladne vode, nanesite je na kožu, držite desetak minuta pa isperite. Ako vam je koža previše ispucala i potamnila, pomiješajte žličicu sode bikarbone, vode i octa te napravite pastu. Ostavite na koži pet do 10 minuta. Ponovite dva do tri puta tjedno, prenosi Stil

image
/Shutterstock
image

Smjesu od sode, vode i octa nanijeti na opekline

/Shutterstock

Soda bikarbona može biti koristan prirodni saveznik u njezi kože, pod uvjetom da se koristi pažljivo i u umjerenim količinama. Pravilna primjena sode može značajno poboljšeti izgled i zdravlje kože, ali oprez je ključan, kako bi se izbjegle negativne reakcije.

image

.

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:43