StoryEditor
ŽivotUSTRAJALI I USPJELI

Mladi par, Josipa i Matija, u avanturi zvanoj ‘Via Adriatica‘: 54 dana planina, 1100 kilometara i jedno pitanje ‘ustati ili odustati?‘

27. veljače 2021. - 20:24

Ustati ili odustati, pitanje je koje su sebi neprestano postavljali Josipa Staroveški i Matija Pievac, mladi par iz Kamanja, općine u Karlovačkoj županiji, gledajući nepovoljnu vremensku prognozu koja ih je pratila većinu dana na neizvjesnu putovanju na 1100 kilometara dugoj "Via Adriatici", dugopružnoj stazi koja povezuje planinske grebene i planinarske staze od Prevlake do rta Kamenjak.

Gusta magla, neumorna kiša, snažna bura s rekordnim udarima, zaleđene staze, pa bljuzgavi snijeg koji se topio na južini, zatvoreni planinarski domovi i kuće zbog epidemioloških mjera, mjesta bez signala, GPS koji je znao otkazati poslušnost, minski sumnjivi dijelovi, tragovi medvjeda i vuka u snijegu... samo su neki od izazova s kojima su se suočavali ovi hodači primorani na svakodnevni test vlastite izdržljivosti, kako fizičke, tako i psihičke.

Ipak, ustrajali su, bodreći se međusobno i nakon 54 dana uspješno završili svoju avanturu "Via Adriatica", i to kao najmlađi par koji je savladao stazu u zimskim uvjetima.

image
Na Biokovu

- Prvi mjesec nam je prošao uz odlično vrijeme, tek uz malo kiše. Iako nas je najviše bilo strah Biokova, zbog zahtjevna terena i snijega, taj dio puta prošao je dobro. Imali smo potrebnu zimsku opremu i nije bilo problema. Potom smo uživali preko Omiške Dinare, Perun smo prešli u kratkim rukavima, ali nastavak puta bio je sušta suprotnost. Svilaju tako nismo ni vidjeli zbog magle. Na Orlovim stijenama bili smo tri dana zbog kiše... - priča nam Josipa, priznajući kako ih druga polovica puta nimalo nije mazila.

Red kiše, red magle, od juga do jake bure, teške prohodnosti i nikakve vidljivosti - takav su ritam vremena imali.

- Ustati ili odustati, pitanje je koje se konstantno vrtjelo u našim glavama gledajući danima lošu prognozu. Od Knina pa gotovo do pred sam kraj vjerno nas je pratio oblak kiše, tu i tamo bi uzeo pauzu, no onda bi bura uzela stvar u svoje ruke i prodrmala nam kosti. Kada bi ono malo sunca provirilo i uljepšalo nam dan, teren nas je počastio ledom i velikim strminama, a kad bi pak teren bio pjesma, kiša, magla i hladnoća pokazali su nam zube - tim riječima javili su se pratiteljima na Facebooku opisujući put koji su prešli.

image
Sklonište 'Pume' na Dinari

- Krenuli smo preko perućke brane do planinarskog skloništa "Vjetar s Dinare", a po nama je padalo sve što je tog dana moglo padati. Mokri i promrzli uspjeli smo se ugrijati i nastaviti drugi dan do skloništa "Pume", gdje smo zbog obilnih padalina uz orkanski vjetar morali čekati smirenje. Nismo ga dočekali pa smo do skloništa "Rupe" hodali po olujnoj buri i napokon dobili blagoslov vremena. U zoru smo krenuli na Lišanjski vrh i Dinara nam je tad podarila fascinantne prizore za pamćenje, predivnu bjelinu, pogled na udaljene vrhove. Pamtit ćemo i uspon na Sinjal, najviši vrh Hrvatske, gdje smo osjetili istinski ponos što smo tu - kazuje nam ovo dvoje mladih ljudi koji su lockdown odlučili iskoristiti za "Via Adriaticu".

Matija inače vodi agenciju za pustolovni turizam, a Josipa radi kao recepcionarka u jednom hotelu koji, eto, ima prisilnu pauzu. Posao im je zbog pandemije na čekanju, pa su krenuli u ovu avanturu.

Moćni Velebit dočekao ih je u svom najsurovijem izdanju, s orkanskom burom i ledom. A baš njemu su se nadali kao starom znancu kojeg često posjećuju kao planinari. No, ovaj put bio je nemilosrdan.

image
Po Velebitu

- Velebit nam je zadao najveću kušnju na putu. Htjeli smo odustati. Imali smo pet, šest dana južine i kiše, pa smo duboko propadali u snijeg i sporo se kretali. Uhvatila nas je i gusta magla, GPS nije funkcionirao pa smo bili i dezorijentirani - kažu.

Dogodila su im se i tri velebitska dana s temperaturama do minus 20, praćena orkanskom burom.

Kada su jutrom krenuli sa Šugarske dulibe, na minus 18, udari vjetra tukli su i do 150 kilometara na sat, sve do Baških Oštarija. Sitnu Josipu samo je teški ruksak spašavao da ne odleti poput lista niz vjetar.

- Borili smo se ko da nosimo uteg od stotinu kila na leđima dok te bura baca. Premužićevoj stazi smo se najviše radovali, ali u ovo doba godine ona zapravo ne postoji jer je prekrivena snijegom, s nagibima od 45 stupnjeva, pa smo izvrtali korake. Zaista, Velebit nas nikako nije mazio. Ideja je da ga u proljeće prođemo čitavog po tragu i doživimo na onaj lijepi način - odlučni su Josipa i Matija.

image
Prekrasni prizori

I druge dionice nakon Velebita bile su izazov za sebe. Platak, Risnjak, Tuhobić. I ostalo su prošli u magli, no jedno drugoga su hrabrili, a vjetar u leđa davali su im i prijatelji.

Josipa i Matija članovi su PD "Vrlovka" iz Kamanja i njihovi kolege nekoliko puta su ih uhvatili na putu i pružili im podršku, opskrbljujući ih opremom i hranom, baš kao i trail angeli, volonteri koji su im putem bili velika pomoć u smještaju, savjetima ili nekom logistikom.

- Bez svih njih ovaj put bi bio gotovo nemoguć u ovim zimskim uvjetima. Od srca svima hvala! Kada sve zbrojimo, bilo je puno više lijepog nego ružnog na našem putu i definitivno preporučujemo svima da prođu "Via Adriaticu" i upoznaju ljepote Lijepe naše, ali u drugim sezonama jer je zaista izazov proći stazu u zimskim uvjetima. Potrebno je jako puno opreme, poznavanja planina, snalaženja, treba voditi računa o sigurnosti... Mi smo imali krizne trenutke, često loše vrijeme, no s druge strane, imali smo toliko prekrasnih trenutaka kojih ćemo se sjećati. Bili smo uporni, a priroda nas je za to nagradila - kazali su nam mladi Karlovčani.

image
Uživanje na suncu

Tek koji dan prije njih, svoju avanturu "Via Adriatica" završio je i Igor Mlinarević, osnivač "Highlandera". Njemu je trebalo ukupno 38 dana u dva navrata jer je napravio pauzu između dva dijela.

No, brzina i dani ovdje nisu važni. Rezultati se mjere u količini ljepote koju hodači prime od prirode koja ih okružuje. Kako čujemo, već novi hodači pakiraju stvari za svoju avanturu i dozu čudesne ljepote koju pruža staza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 16:41