StoryEditorOCM
ŽivotDOBRO JE ZNATI

Na ovo svi zaboravljamo prilikom planiranja putovanja, a može nam uništiti cijeli doživljaj. Evo kako ćete to izbjeći

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
22. veljače 2024. - 01:00

Slobodni dani, praznici ili produženi vikendi idealna su prilika za bijeg od stvarnosti i odlazak na put. Sigurni smo da kada obavijestite prijatelje i kolege da idete na godišnji odmor, automatski dobijete pitanje "Gdje putuješ?". Putovanja nikada nisu bila pristupačnija, a daleke i egzotične destinacije nikada dostupnije pa se na popisu omiljenih turističkih destinacija, osim klasičnog odlaska na more i skijanja, sve češće pojavljuju i azijske, afričke te američke zemlje. 

Izgleda da Hrvati ozbiljno shvaćaju putovanje kao investiciju u sebe jer su istraživanja zabilježila značajan porast višednevnih putovanja u inozemstvo, u odnosu na razdoblje obilježeno pandemijom. Pritom su među glavnim razlozima putovanja, uz posjet rodbini i prijateljima, sve češći oni poput razgledavanja grada, upoznavanja drugih kultura, rekreacije te posjeta različitim manifestacijama i festivalima. 

Prilikom planiranja ništa se ne prepušta slučaju, karte i smještaj bukirani su tjednima ili mjesecima ranije, a mnogi vole unaprijed isplanirati i sve aktivnosti kako bi što bolje iskoristili vrijeme. Ipak, postoji jedna stvar na koju mnogi zaborave ili je odluče zaboraviti, a mogla bi vam itekako utjecati na cjelokupan doživljaj putovanja. 

Pogađate, ono na što svi odmahujemo rukom i za što govorimo "nismo valjda baš te sreće" su zdravstvene tegobe. Pozitivan stav je uvijek poželjan, ali statistike su zabrinjavajuće. Procjenjuje se da od 15 do 37 posto putnika na kratkoročnim međunarodnim putovanjima iskusi neki zdravstveni problem. Drugim riječima, prava je lutrija otići na put nepripremljen na potencijalne tegobe.

Kako vam nepredviđene situacije ne bi uništile željno iščekivano putovanje, istražili smo zdravstvene tegobe s kojima se putnici najčešće susreću i pronašli savjete koji će vam pomoći da ih izbjegnete ili barem olakšate njihove posljedice. 

Putnički proljev 

Neslavno prvo mjesto nosi putnički proljev sa simptomima rijetke stolice, grčeva u trbuhu i mučnina, koje sigurno ne želite na svom putovanju. Razlozi infekcije mogu biti različiti, a najčešće uključuju konzumaciju kontaminirane vode i hrane. Kako bi izbjegli ovu neugodu, savjetujemo vam da pijete isključivo flaširanu i pročišćenu vodu te izbjegavate hranu koja se poslužuje u sumnjivim higijenskim uvjetima. Za ublažavanje simptoma preporučuje se nadoknada tekućine, ako su u pitanju djeca i dojenčad obvezno se trebate obratiti i liječniku.

image
/Shutterstock

Respiratorne infekcije

Zbog nagle promjene temperature i boravka u napučenim zatvorenim prostorima, respiratorne infekcije česta su pojava na putovanjima. Simptomi mogu uključivati ​​kašalj, kihanje, curenje nosa, začepljen nos, teškoće s disanjem, groznicu, umor i opću malaksalost. Pravilna higijena i oprez prilikom kontakta s drugim osobama mogu značajno smanjiti rizik razvoja tegoba, ako simptomi respiratorne infekcije postanu teški ili se pogoršaju, važno je potražiti medicinsku pomoć.

Opekline od sunca i toplinski udar

Očekivanja od odlaska na more, osim dobre zabave i odmora, najčešće uključuju i povratak s preplanulim tenom. Međutim, predugo izlaganje kože jakom sunčevom zračenju može oštetiti gornje slojeve kože i izazvati opekline. Uz crvenilo, bol, osjetljivost kože, oticanje i mjehuriće na koži, sunčanje prestaje biti ugodno. Dodatno, kada tijelo ne može adekvatno regulirati temperaturu te se pregrije, u uvjetima visoke temperature i vlažnosti zraka, može doći do toplinskog udara popraćenog glavoboljama, vrtoglavicama, mučninama, povišenom tjelesnom temperaturom, zbunjenosti ili gubitkom svijesti. Zbog pojave tegoba važno je skloniti se u hlad, osvježiti se hladnim tušem i piti puno tekućine, ako simptomi ne popuštaju ili se pogoršavaju, hitno posjetiti liječnika. 

image
/Shutterstock

Bolest putovanja

Bolest putovanja javlja se pri putovanju raznim prometnim sredstvima, a najviše putnika doživi probleme na putovanju brodom po kojemu je bolest dobila  naziv "morska bolest". Glavni simptomi uključuju mučninu, vrtoglavicu, znojenje, bljedilo kože i opću nelagodu, a u težim slučajevima može doći do povraćanja. Složit ćete se, nitko ne želi ovakav početak odmora pa preporučujemo sjedenje na mjestima gdje su pokreti najmanje primjetni, fokusiranje pogleda na horizont ili stacionarne točke, izbjegavanje teške hrane i alkohola prije putovanja, uzimanje lijekova protiv mučnine ili korištenje akupresurnih narukvica. Ako se simptomi bolesti putovanja ne mogu kontrolirati ili su izuzetno teški, važno je konzultirati se s liječnikom. 

KAKO SE OSIGURATI NA PUTU

Brinemo se o vašoj sigurnosti na putovanju pa smo istražili sve opcije na tržištu i pronašli jednu koja ima baš sve - pokriva zdravstveno osiguranje, uključujući bolničko i izvanbolničko liječenje, prijevoz, traganje i spašavanje, osiguranje od nezgode, koje podrazumijeva zaštitu za vas i vašu obitelj u slučaju teže nezgode na putovanju, osiguranje prtljage, u slučaju oštećenja, uništenja ili gubitka prtljage na putovanju, te osiguranje od kašnjenja i otkazivanja leta, koje će pokriti troškove smještaja uslijed kašnjenja i otkazivanja leta.

Bitno je i naglasiti da za razliku od većine drugih putnih osiguranja, korisnici ove opcije uslugu plaćaju na sljedećem A1 računu, samo za dane provedene u inozemstvu, i to po cijeni već od 1,69 eura dnevno. 

Riječ je o Putnom osiguranju za A1 korisnike, za čiju je aktivaciju potrebno samo nekoliko klikova u Moj A1 aplikaciji ili jedan posjet ovlaštenom prodajnom mjestu.

Usluga je dostupna odmah nakon registracije i vrijedi za sva buduća putovanja. Kada napustite zemlju i povežete se na mobilnu mrežu lokalnog operatora u inozemstvu, stići će vam SMS o aktivnom pokriću za to putovanje. Pri povratku u državu dobit ćete SMS obavijest o završetku pokrića za to putovanje. 

Ne zaboravite i na ove potencijalne opasnosti 

Zbog širenja i pojačavanja međunarodnog turizma, učestalost putnih ozljeda i bolesti raste iz godine u godinu. Ozljede povezane s putovanjem su ujedno i vodeći uzrok smrtnosti u cijelome svijetu, uzrokujući do 25 puta više smrtnih slučajeva nego zarazne bolesti.

Pritom su najčešći uzroci ozljeda putnika prometne nesreće, utapanja, nesreće povezane s vodenim rekreacijskim aktivnostima i nasiljem. Ostali uzroci ozljeda uključuju prirodne opasnosti tijekom aktivnosti na otvorenom i u divljini, zbog popularnosti ekoturizma i avanturističkih putovanja vjerojatno će se povećati broj i raznolikost nesreća na udaljenim lokacijama, padova, opeklina, trovanja, predoziranja drogama, samoubojstava, građanskih nemira i terorizma.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i A1 Hrvatska.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:50