Kako idu planovi za mršavljenje, lako je vidjeti privlačnost povremenog posta: jedite što želite, ali samo tijekom određenih vremenskih okvira - često samo osam sati dnevno, piše ugledni Associated Press u svojoj analizi novog trenda u svijetu.
Umjesto da broje kalorije ili mjere porcije, osobe koje su na dijeti jednostavno moraju obratiti pozornost na sat, rekla je Courtney Peterson, istraživačica prehrane na Sveučilištu Alabama u Birminghamu.
“Imate ovo vrlo jednostavno pravilo: Jedi ili ne jedi”, rekao je istraživač.
Povremeni post je strategija obroka u kojoj se ljudi mijenjaju između posta i jedenja prema redovnom rasporedu, definiranom kao najmanje 14 sati bez hrane, rekla je Peterson. To može značiti varijacije kao što je jedenje svaki drugi dan, jedenje pet dana u tjednu i zatim post dva dana ili ograničavanje dnevne prehrane na određene sate.
Vremenski ograničena prehrana, gdje ljudi sažimaju svu svoju hranu u dnevni prozor od 10 sati ili manje, najpopularniji je oblik povremenog posta. Gosti će odgoditi doručak do 10 ujutro ili podne, a zatim pojesti večeru do 18 sati - ili 20 sati, a ostatak vremena se odričete hrane.
Većina se odlučuje za ovaj ritam, prvi obrok u 11 sati, a posljednji u 7 navačer. Ili prvi u podne, a posljednji u osam navečer. Dakle, 8 sati u kojima se kroz 2 - 3 obroka uzima hrana, te 16 sati odmora, neki bi rekli posta.
►Ako se želite detaljnije upoznati s ovim načinom prehrane, kliknite OVDJE.
Teorija koja stoji iza vremenski ograničene prehrane jest da ona podržava cirkadijalni ritam ili unutarnji sat tijela. Provođenje više vremena u stanju posta može potaknuti tjelesne procese koji upravljaju metabolizmom šećera u krvi i masti, na primjer, kažu znanstvenici.
Ukratko - tijelo se "prisiljava" trošiti unutarnje rezerve u vidu pohranjenih masti, te se "samoobnavlja".
Čini se da su prve studije na miševima počevši od 2012. godine pokazale zdravstvene dobrobiti vremenski ograničene prehrane. Male studije na ljudima s pretilošću sugerirale su da bi im ta praksa mogla pomoći da izgube težinu i poboljšaju druge pokazatelje zdravlja.
No, dr. Francisco Lopez-Jimenez s klinike Mayo poziva na oprez.
Dugogodišnji dokazi pokazuju da bi preskakanje doručka moglo biti povezano s kardiovaskularnim bolestima i smrću. Ljudi bi se trebali posavjetovati sa svojim pružateljima zdravstvenih usluga prije nego pokušaju s ograničenom prehranom, osobito ako razdoblje posta traje do podneva.
►Ako se želite detaljnije upoznati s ovim načinom prehrane, kliknite OVDJE.