StoryEditorOCM
ŽivotIMAMO I VIDEO

Poslušajte, oduševit ćete se! Jeste li znali da cvijeće pjeva? Šaptač biljkama Splićanin Hrvoje Cokarić nam je to dokazao, bilje će s ekipom iz Josipa Hatzea održati koncert!

13. svibnja 2021. - 10:46
Hrvoje Cokarić, predsjednik udruge Uzgon i zaposlenik Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta na MarjanuDuje Klarić/Cropix

Možete vi misliti što god hoćete nakon što vam ovo ispričamo, ali na svoje smo uši čuli kako biljka na naš dodir priča, pjeva, čavrlja, preko niza spojenih uređaja i zvučne kartice iz računala pušta zvukove različitih i tonova i intenziteta.

Glasa se u duru, molu, ponekad brzo, ponekad nježno, mirno, pa opet naglo visoko ili duboko. I vrlo intenzivno na ljudsku blizinu reagira veseljem, ugodom, ljutnjom, čak i uvrijeđenošću. Govor biljke se lako može počuti putem njenih prerađenih elektromagnetskih signala, transformiranih u zvuk koji stiže iz tehničkog uređaja.

Ne biste vjerovali, ali ako joj malo snažnije pritisnete list, biljka se neće maknuti ni milimetar, ali uz prave uređaje, uz eksperiment koji smo svojim očima vidjeli, ušima čuli u splitskom Zoološkom vrt...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:26