StoryEditorOCM
ŽivotSRETAN ROĐENDAN

Prije 90 godina rođena je francuska filmska ikona, seks-simbol sredine prošlog stoljeća i velika zaštitnica životinja

Piše Marija Čović
28. rujna 2024. - 08:00

Željela je postati balerina, a umjesto toga postala je jedan od najvećih seks-simbola 20. stoljeća. Dok je pohađala baletnu školu život joj se promijenio kad se 1949. pojavila na modnoj reviji i kasnije te godine na stranicama modnog magazina.

Sa samo 15 godina se 1950. pojavila je naslovnici vodećeg francuskog ženskog magazina Elle i privukla pozornost mladog filmskog redatelja Rogera Vadima, za kojega se kasnije i udala. Radi se o francuskoj filmskoj ikoni, koja danas slavi 90. rođendan, rođena je 28. rujna 1934. godine, a mnogi rado u vezi s rođendanom parafraziraju naslov njezinog najpoznatijeg filma i kažu "I Bog stvori Brigitte Bardot".

image

Brigitte Bardot 2007. godine

Eric Feferberg/Afp

Strogi roditelji

Punog imena Brigitte Anne-Marie Bardot, rođena je u Parizu, kći inžinjera i vlasnika nekoliko tvornica Louisa Bardota i Anne-Marie Mucel, kćeri direktora osiguravajućeg društva. Usprkos činjenici da je njezina obitelj bila dobrostojeća, živjeli su u velikom stanu sa sedam spavaonica u 16. pariškom arondismanu, Brigitte nije bila zadovoljna, njezin otac imao je stroge standarde ponašanja i nošenja prikladne odjeće, njezina majka je bila vrlo izbirljiva po pitanju društva za svoju kćer pa tijekom djetinjstva nije imala puno prijatelja, a to je pridonijelo i njezinom kasnijem buntovničkom životnom stilu.

Tijekom Drugog svjetskog rata i njemačke okupacije Pariza, Brigitte je više vremena provodila u kući, plesala je slušajući ploče, što je njezina majka vidjela kao potencijal za baletnu karijeru i 1949. je primljena na pariški konzervatorij, a pohađala je i privatnu katoličku srednju školu nedaleko svog doma.

image

Brigitte Bardot i Louis Jourdan

Generale De Films/societe Nouv/Collection Christophel Via Afp

U svijet modelinga ušla je kad ju je zapazila Helene Gordon-Lazareff, direktorica magazina Elle i Le Jardin des Modes, a ubrzo je slijedila i ponuda za prvu filmsku ulogu. Njezini roditelji protivili su se glumačkoj karijeri, ali ju je djed podržavao, navodno je jednom prilikom kazao "ako ova djevojčica postane kurva, kino neće biti uzrok toga". Otišla je na audiciji, nije dobila ulogu, ali je upoznala Rogera Vadima.

Njihovoj vezi njezini su se roditelji žestoko protivili, otac joj je jedne večeri najavio da će nastaviti školovanje u Engleskoj i da joj je kupio kartu za vlak za sljedeći dan. Brigittin odgovor bio je guranje glave u pećnicu s otvorenim plinom, roditelji su je zaustavili i na koncu prihvatili njezinu vezu s Vadimom uz uvjet da se uda za njega kad napuni 18 godina.

Važna kao i Renault

On ju je ne samo upoznao sa svijetom filma nego vodio njezinu karijeru i pažljivo razvijao njezin imidž erotičnog, senzualnog i amoralnog djeteta prirode. Nakon nekoliko beznačajnih filmova, Brigitte je pokorila svijet 1956. u Vadimovom filmu "I Bog stvori ženu", bio je to globalni uspjeh, ne zbog radnje nego zbog magnetizma mlade glumice koja je postala međunarodna zvijezda.

Film snimljen u St. Tropezu na Francuskoj rivijeri, rušio je tadašnje tabue o golotinji i postizao rekordnu gledanost u Europi, SAD-u i drugdje. Brigitte je 1959. bila subjekt eseja "Sindrom Lolite" filozofkinje Simone de Beauvoir, a predsjednik Charles de Gaulle opisao ju je kao francusku izvoznu robu važnu poput automobila Renault.

image

Brigitte i Alain Delon

Unidex/gilbert Bokanowski Prod/Collection Christophel Via Afp

Brigitte se povukla iz filmskog svijeta 1973. u dobi od 38 godina i 47 snimljenih filmova, niza nastupa u glazbenim programima i više od 60 snimljenih pjesama, često surađujući sa Sergeom Gainsbourgom i Sachom Distelom, a 1985. dobila je i orden Legije časti, ali nikad nije bila impresionirana vlastitim sposobnostima. U autobiografiji je napisala da je počela kao loša glumica i da je takva i ostala.

Među njezinim obožavateljima bili su John Lennon i Paul McCartney, planirali su se njom snimiti film sličan "A Hard Day‘s Night", ali ti se planovi nikad nisu ostvarili. Bila je stilska ikona i muza Dioru, Balmainu i Cardinu, u modi je poznat "Bardot izrez" s otkrivenim ramenima, popularizirala je bikini, 1953. je fotografirana u bikiniju na svakoj plažu na jugu Francuske tijekom filmskog festivala u Cannesu.

Četiri braka i brojne afere

Osvrćući se na život tijekom kojeg se nekoliko puta pokušala ubiti, kazala je "bila sam jako sretna, jako bogata, jako lijepa, dodvoravali su mi se i laskali, jako slavna, ali i jako nesretna".

image
Les Productions Jacques Gauthier/Collection Christophel Via Afp

Osim za Vadima, udavala se još tri puta, a njezin aktualni, četvrti brak, traje dulje nego prethodna tri zajedno. Prema vlastitoj "računici", imala je 17 romantičnih veza, a uobičajeno je napuštala veze kad su postajale "mlake" i upuštala se u nove, uvijek tražeći strast, kazala je kako je "kad se strast bližila kraju, pakirala svoje kufere".

S prvim suprugom Rogerom Vadimom razišla se 1956. (razveli su se sljedeće godine) nakon što se upustila u vezu s Jean-Louisom Trintignantom, s kojim je glumila u filmu "I Bog stvori ženu". Trintignant je u to vrijeme bio u braku s glumicom Stephane Audrant. Bardot i Vadim nisu imali djece, a ostali su bliski i surađivali su na još nekim projektima.

Brigitte i Trintignant živjeli su zajedno oko dvije godine, ali se nikad nisu vjenčali, njihovu vezu komplicirala je njegova česta odsutnost zbog vojnih obaveza i njezina afera s glazbenikom Gilbertom Becaudom. Početkom 1958. godine, brzo nakon razlaza s Trintignantom mediji su pisali da je imala nervni slom u Italiji, govorilo se i o pokušaju samoubojstva tabletama za spavanje, a to je demantirao njezin menadžer.

image
Comacico/les Films Du Quadrang/Collection Christophel Via Afp

Brzo se oporavila i započela vezu s glumcem Jacquesom Charrierom, ostala je trudna dosta prije nego što su se vjenčali u lipnju 1959. godine. Brigittino jedino dijete, sin Nicolas-Jacques Charrier rođen je 11. siječnja 1960. godine, a imala je i nekoliko pobačaja. Nakon što se razvela od Charriera 1962. godine, Nicolasa je odgajala očeva obitelj i imao je vrlo malo kontakta s majkom.

Odbačeni sin

U jednoj od svojih biografija pisala je kako je o svom nerođenom sinu razmišljala kao o "tumoru" kojeg se pokušala riješiti udarajući se u trbuh. Pisala je da nije stvorena da bude majka, da je to grozno priznati, ali da nije dovoljno odrasla da bi brinula o djetetu. Sin i bivši muž su je tužili 1997. zbog "bolnih opaski" u memoarima, napisala je, među ostalim, da bi radije rodila psića, te da je Charrier bio "vulgarni, diktatorski, nekontrolirani mačo". Morala im je je, prema pisanju medija, platiti odštetu od 36.200 dolara.

image
Afp

Njezin treći brak bio je s njemačkim milijarderom i playboyjem Gunterom Sachsom. Vjenčali su se u srpnju 1966. i razveli u listopadu 1969. godine, nakon što su se razišli godinu prije. Dok su snimali film "Shalako" Brigitte je odbila Seana Conneryja, kasnije je kazala kako nije bila tip Bondove djevojke i nikad nije podlegla njegovom šarmu. Među partnerima sljedećih godina joj je bio i Warren Beatty, 1974. se razgolitila za Playboy za proslavu njezinog 40. rođendana.

Od 1980. do 1985. živjela je s francuskim televizijskim producentom Allainom Bougrain-Dubourgom, a u rujnu 1983. godine, večer prije svog 49. rođendana, s vinom je popila preveliku dozu tableta za spavanje ili umirenje i odlutala na plažu gdje je kasnije izvučena iz valova i prevezena u bolnicu. Život joj je spašen ispumpavanjem sadržaja želuca.

Rak dojke joj je dijagnosticiran 1984. godine, odbila je kemoterapiju i podvrgla se samo zračenju, oporavila se 1986. godine. Brigittin četvrti suprug, s kojim je još uvijek u braku, je Bernard d‘Ormale, vjenčali su se u kolovozu 1992. godine, ona je u razgovoru za Le Journal du Dimanche 2018. demantirala priče o vezama sa Johnnyjem Hallydayjem, Jimijem Hendixom i Mickom Jaggerom.

image
Les Productions Jacques Gauthier/Christophel Collection/Profimedia/Les Productions Jacques Gauthier/Christophel Collection/Profimedia

Kontroverzni politički stavovi

D‘Ormale je bivši savjetnik Nacionalne fronte, stranke sa snažnim antiimigracijskim i antimuslimanskim stajalištima. Poznata i po kontroverznim političkim pogledima, Brigitte je podupirala Marine Le Pen, kandidatkinju Nacionale fronte na predsjedničkim izborima 2012. godine i 2017. godine, nazivajući je Ivanom Orleanskom 21. stoljeća, a više je puta jnovčano kažnjena zbog izjava koje su poticale na rasnu mržnju.

Nakon što se povukla iz zabavljačke industrije, život je posvetila zaštiti životinja i 1986. je osnovala fondaciju za dobrobit i zaštitu životinja, prikupila je golema sredstva prodajući na aukcijama nakit i osobne stvari.

image

Brigitte Bardot

Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia/Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia

- Svoju ljepotu sam dala muškarcima. Svoju mudrost i iskustvo dat ću životinjama, one me nikad nisu izdale. One su lak plijen, kao što sam i ja bila tijekom karijere. Jednako se osjećamo, volim ih – kazala je jednom prilikom dana 90-godišnja Brigitte Bardot, koja je dobila nekoliko priznanja UNESCO-a i organizacije PETA.

Među ženama koje su je oponašale ili ih je inspirirala su i Claudia Schiffer, Emmanuelle Beart, Kate Moss, Isabele Adjani, Diane Kruger, Kylie Minogue, Amy Winehouse, Georgia May Jagger, Scarlett Johansson, Paris Hilton..., ali Bardot kaže "nijedna nema moju osobnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 08:02