StoryEditorOCM
ŽivotNIJE LOŠE

Romanin savjet: Želite iz Splita negdje na vikend, provesti se, dobro jesti i to sve za male pare. Evo ‘bomba‘ lokacije

Piše MOZAIK SD
27. srpnja 2024. - 15:35

Splićanka Romana je na svome TikToku pitala "Čini li se vama da je odlazak bilo gdje po Hrvatskoj postao ekstremni sport (po pitanju novaca)?  Evo ideja za low budget vikendić...‘

- Živite recimo u Splitu i ne želite potrošiti 1000 eura za jedan najobičniji ljetni vikend? A želite se dobro zabaviti i malo maknuti iz Splita? EVo prijedloga. U petak smo sjeli u auto i otišli do Ljubuškog, tu nas je čekao apartman koji sam bukirala za 108 eura, a u apartmanu nas je dočekalo svježe povrće, rakija i prekasno uređen stan.

Zatim smo s uputili na prvu lokaciju - kupalište Božjak, to se pokazalo idealnim. Možete malo plivati, možete popit kavu, nešto pojesti. A kasnije smo otišli do apartmana i onda išli malo prošetati po Ljubuškom. To je baš jedan jako simpatičan gradić.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Na večeri smo bili u restoranu Toscana, sve je bilo preukusno i koštalo je nekih 30 eura.

Restorane u Ljubuškom pogledajte OVDJE, a smještaj možete pronaći OVDJE.

Dan poslije bukirala sam nam dvije ležaljke u u ‘Clubu Divine‘, to mjesto zovu hercegovački Maldivi.

To je kupalište na rijeci Trebižat koje je od Ljubuškog udaljeno nekih 25 minuta vožnje. Tu smo proveli šest sati. Ležanje, čitanje knjige, ispijanje koktela, kupanje, hladovina, skakanje u rijeku. Može se igrati i odbojka, ručati, večerati, a klub radi do dva sata ujutro, pa se dnevni izlazak može pretvoriti u noćni. Ako želite ‘chillati‘, kao i nas dvoje, ja ne znam postoji li idealnije mjesto. Klub radi svaki dan, nije potrebno rezervirati, a ako želite najava ležaljki za cijeli dan vas to dođe oko 20 maraka. U Ljubuškom ima i predobrih butika, pa sam kupila dvije haljinice... - napisala je Romana. 

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Više o Ljubuškom pročitajte dolje, a pogledajte i Romanin video: 

@romanna94 Cini li se vama da je odlazak bilo gdje po Hrv postao ekstremni sport (po pitanju novaca) ? Evo ideja za low budget vikendić❤️  #balkantiktok #vikendizlet #clubdivine ♬ Summer Vibes - GRLN

Inače, turistička zajednica Ljubuškog navodi ove zanimljivosti: 

► Vodopad Kravica

Vodopad Kravica nalazi se na rijeci Trebižat, a udaljen je od Ljubuškog 7 km. To je jedinstvena prirodna ljepota koju je izgradila voda rijeke Trebižat prolazeći kroz krečnjačke terene i taložeći sedru.

Nadmorska visina rijeke Trebižat ispod vodopada iznosi 28 metara, dok je iznad vodopada 54 metra. Vodopad na vrhu ima oblik polukruga širokog oko 120 metara, a sastavljen je od sedre. U ljetnom periodu zbog nižeg vodostaja u bazenu ispod slapa je moguće kupanje i uživanje u vodenim sportovima.

U svako doba godine zbog velikih promjene u vodostaju i naravno promjeni vegetacije vodopad Kravica pruža različita i jedinstvena iskustva.

Vodopad Koćuša

Vodopad Koćuša nalazi se u selu Veljaci u općini Ljubuški i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Ljepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika neće vas ostaviti ravnodušnim. Visina slapa je pet, a dužina 50 metara a u neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koji su godinama krasili ovo mjesto.

Prirodno bogatstvo ovog kraja čine sedimentne stijene tzv. sedra koja se taloži godinama, te ovaj slap čini atraktivnim. Visina slapa je pet, a dužina pedeset metara. U neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koje su godinama krasili ovo mjesto.

image
/Shutterstock

Tvrđava hercega Stjepana

U srednjem vijeku, iznad Ljubuškog, na vrhu Buturovice podignuta je tvrđava koja se obično pripisuje hercegu Stjepanu, premda je starija od njega, a u pisanim se izvorima Ljubuški prvi put spominje 21. veljače 1444. pod nazivom Lubussa.

Kompleks tvrđave sastoji se iz dva dijela. Središnja kula četverokutnog oblika, popularno zvana „Herceguša“, izgrađena krajem 14. ili početkom 15. st te perimetralni zid u obliku nepravilnog višekutnika sa masivnim kulama, nastao u osmanskom razdoblju nakon 1472. Godine. STARI GRAD U LJUBUŠKOM proglašena je u listopadu 2003. nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nešto prije 1477. grad je pao u turske ruke i postaje pogranična tvrđava s jakom posadom. Turci su tvrđavu preuredili u vojnu nastambu, sa svim pratećim objektima. Nakon 1835. ljubuška tvrđava gubi svoju obrambenu i stratešku ulogu.

Muzej Humac

U franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu nalazi se najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. Ovdje je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice) na području današnje Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući sakupljačkim aktivnostima brojnih franjevaca kao i raznim donacijama civilnog stanovništva, fundus se kontinuirano povećavao kao i potreba za novim prostorijama arheološke zbirke. Današnji muzejski postav, osnovan 2003. godine, smješten je u podrumskim prostorijama samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu.

image
/Shutterstock

Arheološki materijal prikupljen je na širem prostoru Hercegovine a podijeljen na prapovijesnu, antičku i srednjovjekovnu  u vremenskom rasponu od gotovo 16 000 godina. Dio kompleksa čini i prostor lapidarija za izložbu kamenih spomenika koji se nalazi u samostanskom dvorištu.

Na prostoru Ljubuškog kraja pronađeno je 70 rimskih spomenika, od čega je najveći broj nadgrobnih spomenika (stela) koji pripadaju veteranima i vojnicima različitih legijskih i augzilijarnih postrojbi. U muzeju je izložen najstariji ćirilo-glagoljski spomenik koji govori o obnovi crkve Arkanđela Mihovila u vremenu 11./12. st., popularan pod nazivom „Humačka ploča. Humačka ploča najstariji je pisani spomenik Hrvata u BiH.

Druge zanimljivosti pogledajte OVDJE i OVDJE.

Samo 120 km od Splita

Ljubuški je grad u Bosni i Hercegovini. Grad je smješten s lijeve strane obale Trebižata, rijeci na kojoj se nalaze brojni slapovi od kojih su najpoznatiji Kravica i Koćuša.

Ljubuški se nalazi u samom zapadu Hercegovine uz granicu Republike Hrvatske. Susjedne općine su Čitluk na istoku i Grude na zapadu te gradovi Široki Brijeg na sjeveru i Čapljina prema jugu, te s hrvatske strane Metković i Vrgorac na zapadu.

Grad Ljubuški se nalazi na značajnim prometnicama prema Mostaru (36 km), Makarskoj (55 km), Splitu (120 km), Dubrovniku (130 km) i Sarajevu (170 km).

Trebižat je rijeka u Hercegovini, na jugu Bosne i Hercegovine. Najveća je pritoka Neretve kad se uzme u obzir čitav tok ove rijeke, koja izvire i ponire više puta, zbog čega ima nekoliko imena. U općini Ljubuški Trebižat stvara dva atraktivna čuda prirode: slapove Kravice i Koćušu. Od izvora u Peć-Mlinima u blizini Ljubuškog do ušća u Neretvu u selu Struge Trebižat je dug 51,3 km i s riječnim slivom površine blizu 646 km². Ova rijeka ima čak devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrlika (Imotski) – Tihaljina – Mlade – Trebižat (Ljubuški).

Trebižat počinje od jakog kraškog vrela, iz pećine u podnožju planine Jagodnice, što je nastavak podzemnog toka Vrljike. Teče iz Imotskog polja i nastavlja od Posušja (Tribistovo, kota 903) prema jugoistoku duž krečnjačkog riječnog korita i teče pod imenom Tihaljina do sela Klobuk..., piše Wiki. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 14:12