StoryEditor
ŽivotSVAKA IM ČAST!

Sprema se doček na Braču: Daniel i Ranko su nakon 49 dana i prijeđenih više od 1100 kilometara zaradili 142.700 kuna za mališane s teškoćama u razvoju

7. svibnja 2021. - 17:57

Nakon 49 dana i prijeđenih više od 1100 kilometara Via Adriatice, Daniel Lončar i Ranko Dragičević stigli su ovog petka do rta Oštro, konačnog cilja humanitarne akcije "1100 kilometara za 1100 terapija“.

Čudesna je priča koju su ispisali hodajući toliko kilometara u plemenite svrhe - kako bi svojim malim otočanima iz udruge Brački pušpoljci osigurali sredstva za potrebne terapije.

- Zajedničkim snagama postigli smo nešto što će se još dugo pamtiti i premašili svoj cilj prikupivši, na kraju, 142.700 kuna za 1427 terapija potrebnih bračkim mališanima s teškoćama u razvoju.

Teško je reći kako se osjećamo jer su cijelim putem od Istre do Prevlake emocije prevladavale sav umor, glad i strah. Puno su nam pomogli naši "trail angeli“, koji su nas na određenim rutama opskrbljivali hranom, pićem i svim drugim potrepštinama.

Najveće hvala upućujemo svim članovima "Udruge Brački pupoljci“ koji se iz dana u dan neprekidno bore za svjetliju budućnost naših malih suotočana te, u konačnici, hvala svima onima koji su planinarili s nama te nas na ovom dugom putu podržavali, bodrili i donirali.

Bez svih vas ovo ne bi bilo moguće - rekli su Daniel i Ranko koje su na Prevlaci dočekali obitelj, prijatelji među kojima i supetarski vatrogasci, te Stipe Božić i Darko Gavrić Čerčo, pročelnik HGSS Stanice Split, njihov pravi anđeo čuvar koji im je čitavim putem pružao potporu i logistiku.


Posljednju etapu svoga puta, planinari su proveli hodajući 74 kilometra kroz Konavle od Srđa do Prevlake. U tom finalnom potezu, popeli su se na sv. Ilija, na visini od 1234 metara nadmorske visine. Uslijedilo je spuštanje sve do Rta Oštro, konačnog cilja humanitarne akcije „1100 kilometara za 1100 terapija“.

Baš kao i na koncu svake dionice i ovaj put momci su predstavili konačan cilj Udruge Brački pupoljci, a to je otvaranje Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači na Braču.

Ovaj Centar obučava vrhunski stručni kadar, a ima podružnice u Sinju i Makarskoj, u kojima se nude nužne usluge korisnicima, poput rane intervencije, savjetovanja i pomaganja, individualne, grupne i obiteljske psihosocijalne podrške te pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja.

Dolaskom na Prevlaku, planinari su prikazali metaforu dostizanja najviših ciljeva i tako apostrofirali da vjeruju u naredna postignuća udruge koja godišnje organizira prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču.


Djeci u udruzi pomažu logoped, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog, no da bi njihova pomoć i dalje ostala dostupna i besplatna, potrebno je kontinuirano osiguravati stabilno financiranje rada Udruge, stoga su momci prehodali Via Adriaticu u njihovo ime, prikupljajući potrebna sredstva koja bi zaoravo država trebala osigurati malim otočanima.

- Pet do podne je. I doslovno i simbolički. Već 10 godina ovakvim akcijama skupljamo sredstva za terapije, socijalne usluge i barem dio onog što je djeci s teškoćama potrebno.

Zar mora uvijek sve ovisiti o dobroj volji dobrih ljudi? Zar nije uloga države da se brine za svoje građane, a posebno za one najranjivije? Koliko će još bračka (i brojna druga!) djeca čekati da ih država vidi? - poručuju Bračani. Nadamo se da će ih se čuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 01:19