StoryEditorOCM
ŽivotNACIONALNE MIROVINE

Srbima je glumac za kojim su ludjele Hrvatice preplaćen!? Penzija mu je 624 eura, šokirat ćete se koliko je Arsen primao

Piše SCENA SD
4. srpnja 2024. - 14:09

Vojislava Voju Brajovića oduvijek se držalo kao jednog od najpoznatijih, najuspješnijih, najtalentiranijih, ali i najšarmantnijih srpskih glumaca.

Klinci koji su odrastali u bivšoj Jugoslaviji 70-ih pamte ga kao nezaboravnog Tihoga iz "Otpisanih" i "Povratka otpisanih", zagrebačka publika ga je prošle godine gledala u kazalištu Gavella u ulozi Andreja u predstavi "Otac", za koju je i nagrađen, Brajović je gostovao i u zagrebačkom Kerempuhu s predstavom "Voz".

Voja je igrao u više od 60 filmova i TV serija, a neke od najpoznatijih su one u "Nacionalnoj klasi" (1979.), "Halo taxi" (1983.), "Tesnoj koži 2" (1987.), "Bure baruta" (1998.).

Uloga Tihoga u "Otpisanima" priskrbila mu je i epitet najvećeg ljepotana ondašnje kinematografije. Za Tihim su naprosto ludovale djevojke.

No, Brajović je, dakako, bio puno više od lijepog lica s malog ekrana, njegov glumački rad je bio ozbiljan, posvećen i plodan, pratile su ga i nagrade, a 2022. godine dobio je priznanje za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, koje je usvojeno na sjednici Vlade Republike Srbije.

Time je zaslužio primati tzv. nacionalnu mirovinu, koja za zaslužne umjetnike u Srbiji iznosi oko 73.114 dinara, što je oko 624,80 eura, piše hellomagazin.rs.

Sudeći po naslovu objavljenom upravo na tom portalu: "Da li je Tihi zaslužio toliko? Penzija Voje Brajovića je ovolika", stječe se dojam da se prosječnom Srbinu, s prosječnim primanjima i mirovinom, to čini kao pravo bogatstvo.

"Osim zadovoljstva i radosti što sam među odabranima, moram reći da osjećam potrebu da utječem da svatko dobije nacionalnu mirovinu zbog svog doprinosa u kulturi. I važnije mi je da postoje nacionalne penzije, iz vremena kada sam se za to zalagao, nego da sam izabran. Nacionalnu penziju doživljavam kao priznanje, a ne kao materijalnu vrijednost" - izjavio je Brajović, koji je na čelu Dramskih umjetnika Srbije.

image
Tea Cimaš/Cropix

Prosječna mirovina u Srbiji, usporedbe radi, iznosi 45.775 dinara, odnosno 391,18 eura. Visina mirovine ovisi o visini plaće,  pa ta računica u Srbiji za umirovljenike koji imaju punih 40 godina staža izgleda otprilike ovako: tko je imao plaću od 427,28 eura prima 305,08 eura penzije, oni koji su, u prosjeku, primali plaću od 598,19 eura primaju 441,81 eura mirovine, dok će onima koji su bili među najbolje plaćenima, s plaćama od 769,11 eura - umirovljeničke dane pratiti isplata od 546,92 eura.

Što se Hrvatske tiče, usporedbe radi, prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža iznosi 719,10 eura, a njen udio u prosječnoj neto plaći u Republici Hrvatskoj za travanj 2024. (1323 eura) iznosi 54,35%.

image

Gabi Novak i njezin voljeni Arsen u pozadini

Nikša Stipaničev/Cropix

Što se tiče tzv. "povlaštenih" mirovina u RH, Zakonom o dodjeljivanju stal­nih novčanih nadoknada zaslužnim osobama iz 1994. godine propisano je davanje mirovinskih nado­knada zaslužnim osobama zbog nji­hove znanstvene, kulturne ili druge društvene djelatnosti te članovima obitelji nakon njihove smrti. 

Portal Dnevno.hr prenio je izjavu Tonyja Cetinskog da je Arsen Dedić imao 1600 kuna mirovine kao zaslužni umjetnik. Ako ćemo pošteno, jedan od daleko najzaslužnijih iz područja glazbene umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 01:55