StoryEditorOCM
Životnovi udar na džepove

Cijena struje leti u nebo: Dalmacija pred najskupljom zimom u povijesti, otkrivamo kako drastično uštedjeti na grijanju

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
25. rujna 2024. - 08:45

Sve je poskupjelo. Danas nas rijetko što više može iznenaditi. Fenomen rasta cijena se nastavlja, a novi udar na naše džepove stiže već ove jeseni. Skače cijena struje i računa, a građane, osobito one u Dalmaciji, ove zime čeka najskuplje grijanje.

Cijena električne energije skače za 10 posto, što će se odvijati u dva vala tijekom šest mjeseci. Prvi porast od 6,5 posto stiže nam s računima za studeni, dok će preostali rast od 4 posto biti primijenjen početkom 2025. godine. No što to znači za kućanstva i naše budžete? Postoji li prostor za smanjenje? I je li sada pravo vrijeme da poduzmemo mjere s ciljem uštede novca?

Pridružili smo se stručnom timu za montažu solarnih elektrana "MS2 Energo" u njihovu showroomu u Kaštelima i kroz besplatnu edukaciju saznali odgovore na sva ova pitanja iz prve ruke...

Isplati li se sad ulagati u solarnu elektranu?

Ukupno povećanje za struju od 10 posto neće proći neopaženo na mjesečnim računima, pogotovo u zimskim mjesecima, kada potrošnja energije prirodno raste. Cijena struje će, dugoročno gledano, vjerojatno nastaviti rasti i nakon toga, potaknuta inflacijom i globalnim političkim previranjima.

Kućanstva se, međutim, mogu zaštititi od tih poskupljenja. Jedna od opcija je ugradnja solarnih elektrana, koje omogućuju veću energetsku neovisnost – a sada je, kažu nam stručnjaci, idealno vrijeme za nju!

Za sve postojeće vlasnike solarnih elektrana i one koji će to tek postati, ovo znači malo brži povrat njihova ulaganja, od četiri do čak osam mjeseci, ovisno o veličinama elektrana te navikama potrošnje.

image

Matija Sučić, direktor i jedan od vlasnika tvrtke ‘MS2 Energo‘

Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

– Primjerice, elektrana od 6 kW koja proizvodi 7.200 kWh kućanstvu je do sada donosila godišnju uštedu od oko 900 eura. Očekivani period povrata investicije iznosio je 7 godina. Nakon povećanja računa za električnu energiju od 10 posto, ista elektrana će kućanstvu donositi uštedu od oko 990 eura, a period povrata iznosit će 6 godina i 5 mjeseci – objašnjava Matija Sučić, direktor i jedan od vlasnika tvrtke "MS2 Energo".

Ako trenutno plaćate visok račun za struju, ulaganje u solarnu elektranu na obiteljskoj kući ključna je strategija za dugoročnu uštedu i najbolje ulaganje koje danas možete napraviti. Ugradnja solarne elektrane isplati se svakom kućanstvu koje troši barem 3.000 kWh godišnje (odnosno, plaća oko 480 eura godišnje za struju). Veća godišnja potrošnja podrazumijeva ugradnju veće elektrane, ali i brži povrat.

Svi govore o solarnim panelima. Građani pokazuju sve veći interes za ugradnju solarne elektrane. A njihova cijena je, uz mnoge benefite, jeftinija nešto što mislite...

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Uz subvencije je još povoljnije

Na ugradnju solarnih panela na krov obiteljske kuće malo se lakše odlučiti uz poticaje. Trenutno postoje značajne subvencije koje čine ulaganje u solarne elektrane još atraktivnijima i jeftinijima.

– Još prije godinu i pol država je uvela jednu subvenciju koja je trajna. Ukinut je PDV na solarnu elektranu, što znači da je cijela investicija manja za 20 posto – objašnjava Sučić, ali dodaje kako ne zna dokad će ta subvencija trajati. Ako se do kraja godine ponovno uvede PDV, cijena će, sukladno tome, biti i skuplja.

– Može se dogoditi da Vlada do kraja godine vrati PDV... Stoga je zaista sad vrijeme za investiciju u solarnu elektranu – ističe.

Osim toga, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost redovito raspisuje natječaje za dodatne subvencije za kućanstva, kojim se prošle godine moglo ostvariti čak 50 posto sufinanciranja.

– Ove godine natječaj je bio u ožujku. Hoće li ga do kraja ove godine još jednom otvarati, zasad nije sigurno, ali postoji mogućnost da će se neiskorišteni novac iz trećeg mjeseca preliti u kraj jedanaestog, ako ostane novca... Ako ne, 2025. u prvom kvartalu godine, natječaj se sigurno otvara – govori nam direktor.

Jedan od načina da građani subvencioniraju kućne solarne elektrane su i lokalni natječaji koje raspisuju gradovi, općine i županije. Sve aktualne poticaje prati i savjetuje svojim klijentima tim "MS2 Energo" kako bi iskoristili sve ono što je dostupno i umanjili trošak investicije.

Zanima vas solarna elektrana, ali niste sigurni je li to pravi izbor za vaše kućanstvo?

"MS2 Energo" nudi besplatnu edukaciju i priliku da sve saznate iz prve ruke! Posjetite njihov showroom, gdje ćete uživo vidjeti komponente sustava, saznati kako se ugrađuju i dobiti detaljan i besplatan informativni izračun koji će vam pokazati koliko solarna energija može doprinijeti vašem domu.

Možda je to pravi izbor za vas, a možda ne – ali vrijedi se informirati i sagledati sve opcije. 

Cijena panela nikad jeftinija

Kad se sve skupa zbroji, troškovi investicije u solarnu elektranu padaju. Cijena, objašnjava nam stručnjak, ovisi o nekoliko važnih faktora, ali se najčešće kreće između 5.000 i 10.000 eura. Investicija se može vratiti kroz razdoblje od 5 do 7 godina, ovisno o subvencijama i količini proizvedene energije.

S obzirom na trenutačnu cijenu panela, koja je najniža do sada, te ukinuti PDV, sada je idealan trenutak za ugradnju solarne elektrane, koja je – jeftinija nego ikad prije.

image
Ante Cizmic/Cropix

Tome pridonosi i model netmeteringa, koji je trenutno najpovoljniji sustav u Europi. To znači da višak proizvedene energije možete "pohraniti" u mrežu i kasnije je iskoristiti, a za neiskorišteni višak dobit ćete 80 posto otkupne cijene!

– U Hrvatskoj još uvijek postoji, ali Europa ga lagano napušta zato što dolazi do opterećenja infrastrukture koja ne može više podnijeti tu količinu električne energije. U Hrvatskoj još nije ugrađeno toliko solarnih panela pa se ne događa opterećenje. Ovakav sustav kod nas će sigurno biti do kraja 2025. godine. Vidjet ćemo kakav model će najaviti od 1. siječnja 2026. godine. Ukupan broj solarnih elektrana ovdje će biti ključan za tu odluku. Zasad je još uvijek moguće otkupiti električnu energiju – pojašnjava Sučić i naglašava kako će svi oni koji potpišu ugovor za solarnu elektranu do kraja 2025. ostati na tom modelu.

Besplatni izračun i edukacija

Ugradnja solarne elektrane nije kompliciran proces, ali zahtijeva suradnju s pouzdanim partnerom. Tvrtka "MS2 Energo" nudi sveobuhvatnu uslugu – od prvog sastanka do instalacije, administraciju prema HEP-u te korisničku podršku i godinu dana nakon ugradnje.

– Proces administracije solarne elektrane je složen. Ali to mi ne prenosimo na kupce, već na sebe. Imamo to iskustvo i sve to rješavamo u pozadini bez da kupac to osjeti – poručuje Sučić.

image

Matija Sučić s timom inženjera i korisničke podrške u tvrtki ‘MS2 Energo‘

Ante Cizmic/Cropix

Tim inženjera i tim korisničke podrške dostupni su kupcima i godinu dana nakon ugradnje. Iz tvrtke ističu kako imaju dovoljan kapacitet ljudi da se dio tima može sasvim posvetiti korisnicima i biti 100 posto dostupan za bilo kakvu tehničku podršku.

Međutim, ono po čemu se tvrtka ističe na našem tržištu je jedinstveni showroom uz kojeg nude besplatne edukacije! Svaki kupac ima priliku vidjeti uživo kako sve to točno izgleda, koje su komponente sustava, što se i na koji način ugrađuje na kuću, a onda dobiti i matematički izračun kako bi to funkcioniralo u vašem kućanstvu.

– Možda vam to treba, a možda ne. Možda je trenutno preskupo i nije za vas. Možda ipak jest, ali nije loše educirati se i znati sve svoje opcije – poručuje direktor.

Danas možete biti vlastiti proizvođač električne energije i imati svoju malu "nuklearnu elektranu". Možete sami proizvoditi svoju struju te samim time štedjeti i ne ovisiti o poskupljenjima i promjenama. Ako niste sigurni je li solarna energija pravi izbor za vas, uvijek je dobro istražiti sve opcije, a upravo zato tvrtka nudi besplatne edukacije za sve zainteresirane.

Porast cijene električne energije još je jedan pokazatelj da je ulaganje u obnovljive izvore energije pametan potez. Solarne elektrane nisu samo način da se smanje troškovi, već su i dugoročna investicija u budućnost kućanstva. Iskoristite subvencije i povoljne uvjete dok traju, te osigurajte energetsku neovisnost za nadolazeće godine.

‘MS2 Energo‘ ured u Dubrovniku

Tvrtka također ima ured s pripadajućim showroomom u Dubrovniku, koji se nalazi na adresi Put Iva Vojnovića 11a. Potencijalne klijente čekaju individualne konzultacije sa stručnjakom, savjetovanje, informiranje o opremi i metodama montaže, besplatno kreiranje idejnog rješenja, upoznavanje sa sistemom funkcioniranja solarnih elektrana te dočaravanje kako to funkcionira u realnosti.

image

Matija Sučić, mag. ing. mech., i Matej Stipeljković, mag. ing. mech., vlasnici tvrtke

Sasa Buric/Cropix

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i MS2 Energo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 12:19