StoryEditorOCM
ŽivotJESTE LI ZNALI?

Sva kućanstva imaju prekidače, znate li koji trebate redovito provjeravati? Riskirate strujni udar i požar, nemojte

Piše MOZAIK SD
24. lipnja 2024. - 11:19

Gotovo sva kućanstva imaju prekidače, znate li koji među njima trebate redovito provjeravati?

FI sklopka, također poznata kao uređaj za zaostalu struju ili RCD (Residual Current Device), električni je zaštitni uređaj koji štiti od električnih nezgoda i strujnih udara, piše fenix-magazin.de.

Riječ je o sklopci koja otkriva odstupanja u električnom krugu i prekida napajanje ako se pojavi struja kvara. Struja kvara može se pojaviti kada električna struja varira zbog kvara na uređaju, oštećenog kabela ili kontakta s komponentom pod naponom. FI sklopka brzo reagira i isključuje strujni krug kako bi zaštitila ljude od strujnog udara. To je važan dio električne sigurnosti u stambenim i poslovnim zgradama.

Preporučljivo je svakih šest mjeseci provjeriti zaštitnu sklopku na zaostalu struju. Ovo je bitno kako bi osigurali da FI sklopka ispravno radi i da se pouzdano isključuje u slučaju struje kvara.

Neprovjera RCD-a povremeno može dovesti do sljedećih rizika, navodi fenix-magazin.de:

1. Strujni udar

FI sklopka štiti od strujnog udara zaustavljanjem napajanja u slučaju struje kvara. Ako FI sklopka ne radi ispravno ili se ne provjerava redovito, postoji povećan rizik od strujnog udara.

image
/Shutterstock

2. Opasnost od požara

FI sklopka također otkriva male zaostale struje, koje mogu ukazivati na kvar izolacije u električnim uređajima ili kabelima. Ako se ove struje kvara ne primijete i strujni tok se ne zaustavi, može doći do pregrijavanja i požara.

3. Osobna ozljeda

Bez povremene provjere FI sklopke postoji opasnost da će ljudi raditi u rizičnim situacijama ili biti u blizini električnih uređaja bez zaštitnog mehanizma koji ih isključuje. Važno je redovito provjeravati GFCI kako biste smanjili te potencijalne rizike i osigurali električnu sigurnost u svom domu ili na radnom mjestu.

Neispravan FI prekidač: Što trebate učiniti?

Neispravne zaštitne prekidače zaostalih struja trebao bi popraviti isključivo kvalificirani električar. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 11:32