StoryEditorOCM
Životnaporne krvopije

Komarci su u niskom letu, danima nikome ne daju mira. Ovo su recepti pomoću kojih ćete ih se jeftino i lako riješiti

Piše MOZAIK SD
15. srpnja 2023. - 07:01

Posljednjih dana mnogi traže savjete kako se obraniti od komaraca koji su krenuli u ovogodišnju akciju. Aparatići se vade iz ormara, kupuju se razni flasteri protiv krvopija, a mame se vrlo često odlučuju zaštititi sebe i svoje potomke na prirodan način: mirisnim biljkama i eteričnim uljima. O biljkama koje se mogu upotrijebiti kako bi se riješili komaraca pisala je i naša kolegica Javorka Luetić u tekstu Iz kućne radinosti: mirisnim biljkama otjerajte komarce.

Brojne su studije pokazale da mirisne biljke i eterična ulja učinkovito odbijaju komarce, pa umjesto da se štitite štetnim kemikalijama i umjetnim pripravcima, radije koristite aromatične biljke, a insekti najviše mrze ulja eukaliptusa i citronele (dobiveni iz limunske trave). Mirisi citrusa (limuna, naranče, grejpa, mandarine...) neka budu u zraku oko vas, a možete ih postaviti na okvir prozora ili posaditi na balkonu ili u vrtu. Još bolji zaštitni učinak postiže se ako miris komarcima mrskih biljaka imate na sebi. Stoga - izmrvite biljke, utrljajte ih u kožu i provjerite rezultat.

Koje biljke odbijaju komarce?

image

Melisa

Shutterstock

Melisa

Ova biljka lijepih bijelih cvjetova ima lagan kiselkast okus, poznat po svojoj ljekovitosti i tome što odbija komarce i druge insekte, ali imajte na umu da je to vrlo invazivna vrsta koja se brzo širi, pa je radije posadite u lonac.

Mačja metvica

Mačja metvica (Nepeta) bliski je srodnik paprene metvice i sadrži poseban kemijski nepetalakton, koji privlači mačke, a odbija komarce.

Limunska trava

Njezin osebujni i svježi miris učinkovito odbija komarce i muhe, bez problema, a može se lako uzgajati u cvjetnom loncu. Listovi su u obliku trave, a može poslužiti kao dodatak osvježavajućem ledenom čaju ili kao izvrstan ljetni začin.

Bazilika

Istraživanja su pokazala da je eterično ulje ove popularne biljke u mediteranskoj prehrani otrovno za ličinke komaraca.

image

Lavanda

Shutterstock

Lavanda

Znamo da miris lavande smiruje i opušta, ali možda niste znali da se ne sviđa komarcima, moljcima i muhama. Lavanda će biti najučinkovitija ako se kao repelent nanese direktno na kožu.

Divlja metvica

Koncentrat metvice dokazano odbija insekte, dok eterično ulje metvice uništava ličinke komaraca i tjera odrasle komarce. Zasadite metvicu u vrtu ili na balkonu i uživajte u mirisu, a možete je dodavati u različite recepte i praviti čaj.

Kadulja i ružmarin

Ako planirate provesti večer u vrtu, zapalite nekoliko grančica ružmarina i kadulje i tako osigurajti mir, barem što se tiče komaraca. Miris ovih začina nije neugodan, a komarci će od njega garantirano bježati.

Domaći sprej protiv komaraca

Sastojci:

1 l jabučnog octa

10 žlica suhog bilja po izboru (ružmarin, lavanda, kadulja, metvica...)

Priprema:

Kombinaciju biljaka stavite u veću staklenu posudu i zalijte jabučnim octom, pokrijte i ostavite tri tjedna tijekom kojih posudu treba češće protresti. Nakon toga procijedite, ulijte u staklenku i spremite u hladnjak. Prije upotrebe ulijte u raspršivač i nanosite na najizloženije dijelove tijela.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:23