StoryEditorOCM
ŽivotUMIJEĆE ŽIVLJENJA

Svi vjernici bi trebali ovo pročitati: što je famozni hygge, ali na kršćanski način i zašto obični nije bio primjeren

Piše Lenka Gospodnetić
28. lipnja 2024. - 19:15
‘Hygge na kršćanski način‘ lako je čitljivo, no zapravo duhovno štivo s čestim referencijama na ulomke iz Biblije i puno misli koje nude utjehu i zagrljaj osobi koja čitaProfimedia

Jamačno ste čuli za hygge, dansku tvorenicu koja je iz Skandinavije šarmirala svijet, a na hrvatskom jeziku ne postoji adekvatan prijevod. No, već smo naučili da "hygge" označava nekakvu ugodu življenja, najsličnije tomu glasilo bi "blagostanje", nipošto neumjereni hedonizam, počesto i dekadentan – da ne bude zabune. Hygge se "rodio" u državi koja ima jako malo sunčanih dana, nama je s druge strane osunčano blagostanje sudbina – barem ono "osunčano", u Dalmaciji, veći dio godine je zajamčeno.

Danci su izumili supstitut za tmurno nebo i nepovoljne vremenske prilike, oni život umiju uljepšati svijećama, ukusnom hranom bez brojenja kalorija - tu sasvim sigurno možemo ubrojiti njihove čuvene cimet-role i(li) izdašnju krišku čokoladne torte – uz veliku šalicu toplog napitka, i slično. Hygge promovira ugodu toplog doma, ali i boravak u prirodi bez stresa, u ugodnoj osami ili pak u društvu dragih ljudi. Hygge stavlja naglasak na ugodu i relaksiranje a nipošto na stres, adrenalin pa i seksipil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 19:16