StoryEditorOCM
Životbaza podataka

Talijani u borbi protiv vlasnika koji ne kupe za svojim psima smislili nešto genijalno, Hrvati se tome podsmjehivali

Piše JL
17. siječnja 2024. - 22:55

Bila je to ideja koja kod nas nikad nije zaživjela. Mnogi su se svojevremeno podsmjehivali kad je u Zagrebu pompozno najavljivano da će se napraviti baza DNK za sve pse (njih je oko 70 tisuća čipiranih u gradu), pa će se onda znati čiji vlasnik nije pokupio izmet i kaznit će se.

Od te se ideje nikad nije službeno odustalo, ali je potonula u zaborav.

No, ono što mi nismo napravili, rade naši susjedi Talijani. Kako piše Guardian, a prenosi Jutarnji, svi vlasnici pasa u gradu Bolzanu moraju dozvoliti da se uzme bris iz usta njihovih pasa, kako bi se uspostavila baza podataka.

Ona će biti dostupna policiji, koja će neodgovorne vlasnike kažnjavati s iznosima od 292 do 1048 eura. Na ulicama tog grada, naime, sve je puno izmeta pasa, pa su vlasti odlučile da će tome konačno stati na kraj.

No, ne odnosi se samo ova mjera na gradske pse. Ne - uzimaju se brisevi svih oko 45 tisuća pasa u pokrajini. Rok za to je bio do kraja prosinca prošle godine, jer je nova odredba trebala stupiti na snagu ovaj mjesec. No, zapelo je - samo pet tisuća pasa upisano je u registar. Nevjerojatno, ali nije zapelo samo na onima koji ne kupe izmet, pa neće da su podaci njihova psa u bazi. Protiv ovog su se pobunili i oni koji redovno čiste za svojim ljubimcima, jer svi, naime, moraju platiti 65 eura da bi se uzeo uzorak.

Zbog toga je rok za registraciju produžen do ožujka. Nakon toga će se kazniti i svi vlasnici koji svoje pse nisu upisati u bazu podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:18