StoryEditorOCM
Životopaka bolest

Teška životna bitka kćeri poznatog fotografa: ‘Moja dijagnoza bila je teški šok i nešto u što nisam mogla povjerovati‘

Piše MOZAIK SD
28. svibnja 2024. - 18:40

Liječnica Tamara Lazić Strugar (42), kći poznatog splitskog fotografa Jadrana Lazića bori se sa četvrtim stadijem raka debelog crijeva i redovito na Instagram profilu svoje pratitelje izvještava o napretku i borbi s opakom bolešću.  Nakon prvog šoka, Tamara je krenula u hrabru borbu. 

Tko je Tamara Lazić Strugar?

Osim što je kćer poznatih roditelja, fotografa Jadrana Lazića i odvjetnice Vesne Lazić, Tamara je i uspješna liječnica, dermatologinja. Diplomirala je na Yaleu, bila je najbolji student, postala je doktorica koja vodi jednu od najboljih dermatoloških ordinacija u Hudson Dermatology and Laser Surgery.

Svoje djetinjstvo i tinejdžerske dane je provela u Beogradu, a kasnije se preselila u Ameriku. Kako i sama Tamara voli istaknuti, sebe smatra "po duši" Beograđankom. Sa suprugom Johnom Strugarom, uglednim neurokirurgom živi skladan i miran obiteljski život sa njihovo dvoje djece Mijom i Lukom.

Tamara ima pet godina mlađeg brata Aleksandra i petnaest godina mlađu sestru po ocu, odnosno polusestru Aleksandru.

Osim što je dermatologinja, Tamara je i "beauty" influencerica, koja na Instagram savjetuje žene i djevojke o njezi kože.

Teška borba

Posljednje dvije godine, suočena je sa teškom dijagnozom, koja joj je život preokrenula. Kada je saznala da ima četvrti stadij raka debelog crijeva, bila je u potpunom šoku. Ali, nastavila se hrabro boriti. Kao što je jednom rekla, da u njenoj obitelji postoje slučajevi raka debelog crijeva, točnije, njena teta ga je uspješno izlječila prije 30 godina, no ipak nije očekivala da će i nju zateći isto. Iako je bila redovita na kolonoskopskim pregledima na koje je počela ići s 35 godina. 

Tamara Lazić Strugar: ‘Rekli su mi - četvrti stadij. Ali nema odustajanja. Pokušavam shvatiti što mi moj rak želi reći‘

Ispričala je kako se tada osjećala umorno, ali nije pridavala tome toliku pažnju, misleći možda da je od napora.

Primjetila je krv u stolici, ali je imala uredan nalaz koji nije pokazivao polipe.

Uvjeravala je samu sebe i liječnike da joj nije ništa. Čak su i doktori sumnjali da se možda radi o autoimunoj bolesti crijeva. Tamara je, međutim, imala "zrno" sumnje da je riječ o nečem puno ozbiljnijem, zahtijevala je novu kolonoskopiju, gdje su joj otkrili da ima tumor. 

Uklonili su joj 30 cm debelog crijeva i izvadili 40 limfnih žlijezda, a nažalost 9 ih je bilo maligno, stoga je morala hitno na kemoterapiju. Potom su joj otkrili metastaze na jetri, stoga su je operirali i otklonili 40 posto organa. Napokon nakon 24 kemoterapije, na skeneru nisu pronašli vidljive stanice raka.

Tamara je samo nakratko odahnula, jer nakon što je odlučila otići na odmor u Srbiju, po povratku su je čekali loši rezultati.

Tri nove metastaze

Nakon povratka kući, Tamaru ponovno čeka borba s opakom bolesti. Stanice raka su nabujale. Ima tri metastaze, ponovno mora krenuti sa ciklusom komoterapije. Doktori su joj ponudili tri opcije: zračenje, nova oprecija jetre ili transplatacija jetre. Iako je iscrpljena fizički i psihički, ne pada joj napamet odustati. Odlučno će se boriti kao lavica.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 15:10