StoryEditorOCM
Život‘Race for the Cure‘

Trčite ili šećite u Splitu, novac ide za veliku stvar! Uređaj koji sprječava ispadanje kose u kemoterapiji. Evo detalja

Piše Željko Simunić
29. rujna 2024. - 15:09

Županijska liga protiv raka – Split poziva sve zainteresirane da sudjeluju na humanitarnoj utrci Race for the Cure, koja će se 6. listopada u 11 sati održati na splitskoj Rivi.

- Svakim korakom podržavamo jedni druge - moto je ovogodišnje najveće europske humanitarne utrke za zdravlje žena u kojoj je svatko pobjednik.

Širom Europe utrka Race for the Cure pomaže organizacijama za borbu protiv raka dojke u prikupljanju sredstava i podizanju svijesti o ovom pitanju. A koliko je tema važna, pokazuje podatak da godišnje u Europi 125.000 osoba umre od raka dojke, te se potvrdi čak pola milijuna novih dijagnoza.

Race for the Cure posljednjih se 5 godina trči se i hoda u Hrvatskoj u sklopu krovne organizacije Think Pink Europe.

Broj prijavljenih sudionika za šestu po redu utrku u Splitu stalo raste i vjerojatno će premašiti prošlogodišnju brojku od 3000. - Registrirajte svoju ekipu, pozovite svoje najbliže, trčite ili hodajte na ovoj humanitarnoj utrci u kojoj slavimo život, podržavamo sve oboljele žene i sjećamo se naših mama, teta, prijateljica, kolegica koje su izgubile bitku – poručuju iz Županijske lige.

image
Vojko Bašić/Cropix

Sudionici će moći otrčati 5 ili prohodati 2 kilometra, a sudjelovati se može pojedinačno ili kao dio tima uz plaćanje registracije po cijeni od 10 eura. Podsjetimo se, Županijska liga protiv raka je od registracija lanjske utrke organizirala javno-zdravstveni pregled mobilnim mamografom za 178 žena u dobi od 38 do 80 godina.

Važnost prevencije

- Sudjelovanjem na ovoj utrci slavimo život i šaljemo poruku o važnosti brige za vlastito zdravlje. Ujedno ističemo iznimnu važnost preventivnih pregleda, naročito na područjima gdje se žene zbog objektivnih i životnih razloga često ne stignu posvetiti brizi o svom zdravlju - kaže Vinka Abramović iz Županijske liga protiv raka.

Posebno je naglasila kako će sredstva prikupljena tijekom ovogodišnje utrke biti utrošena za preglede mobilnim mamografom, ali i kupnju uređaja koji sprječava ispadanje kose prilikom primanja kemoterapije.

- Premda očekivan tijekom liječenja, djelomični ili potpuni gubitak kose osobama koje primaju kemoterapiju predstavlja veliki psihosocijalni teret. Ovaj uređaj radi na principu hlađenja glave tijekom kemoterapije i suženja krvnih žila oko korijena vlasi, čime se smanjuje dotok kemoterapije u njih i gubitak kose – pojasnila je Abramović, dodajući kako uređaj za koji će sudionici utrke u Splitu nastojati prikupiti novac stoji 40 tisuća eura plus PDV.

Kompanija koja proizvodi uređaj je Paxman Coolers Limited iz engleskog Huddersfielda. Još 50-ih godina prošlog stoljeća je Eric Paxman, otac sadašnjeg predsjednika Glenna, izumio sustav za hlađenje piva za pivovare. Paxmanov sustav za hlađenje vlasišta, poznat i kao Kapa za hlađenje, razvijen je kada je supruga Glenna Paxmana Sue izgubila kosu tijekom kemoterapije raka dojke.

image
/Shutterstock

Shvativši koliko je gubitak kose bio traumatičan za nju, Glenn i njegov brat Neil su nakon godina istraživanja i razvoja napravili prvi prototip sustava za hlađenje vlasišta Paxman, a instaliran je u Huddersfield Royal Infirmary 1997.

Alternativa gubitku kose

Tvrtka Paxman osnovana je ubrzo nakon toga te provela opsežna istraživanja i daljnja testiranja. U 10 godina su Englezi napokon stvorili alternativu gubitku kose (alopecija) tijekom kemoterapije, odnosno isplativ sustav koji je djelovao, a prihvatili su ga liječnici, medicinske sestre i pacijenti. Danas se Paxman sustav koristi u većem dijelu Velike Britanije i Europe u javnim bolnicama, privatnim klinikama i ambulantama.

Svakako treba istaknuti da je Paxman, kao jedna od vodećih svjetskih tvrtki za hlađenje vlasišta pacijenata na kemoterapiji, dobila odobrenje od američke FDA (Američke Agencije za hranu i lijekove) za istraživanje patentiranog sustava za hlađenje u raznim medicinskim centrima u SAD-u. Povijest hlađenja vlasišta i rashladnih kapa seže unatrag više od 30 godina, s 56 studija provedenih između 1973.-2003. i brojne dodatne studije su pružile opsežne kliničke dokaze.

Paxman Orbis Scalp Cooler je dokazano učinkovit uređaj u borbi protiv gubitka kose izazvanog kemoterapijom. Njegova uporaba može rezultirati visokom razinom zadržavanja ili čak potpunog očuvanja kose. Kapa za hlađenje smije se koristiti za sve tumore koji se liječe citostaticima kao što su taksani (npr. docetaksel), alkilirajuća sredstva (npr. ciklofosfamid) i antraciklin/DNA interkalacija (npr. doksorubicin).

Ovi lijekovi napadaju stanice i keratinocite koji se brzo dijele, uzrokujući gubitak kose. Hlađenje vlasišta ne smije se koristiti u sljedećim uvjetima: maligne hematološke bolesti (leukemija, non-Hodgkinov limfom i drugi generalizirani limfomi), alergije na hladnoću, hladnih aglutinina, metastaze na vlasištu, neposredne kemoterapije koštane srži i neposrednog zračenja lubanje.

Manji dotok krvi

Kemoterapija raka napada stanice koje se brzo dijele, a 90 posto ljudskih folikula dlaka cijelo je vrijeme u aktivnoj fazi diobe stanica. Do gubitka kose često dolazi zbog djelomične ili potpune atrofije korijena dlake, što uzrokuje sužavanje i lako pucanje vlasi. Folikuli dlake su napadnuti tijekom faze rasta, uzrokujući gubitak kose otprilike 2 tjedna nakon početka kemoterapije. Šteta koju kemoterapija uzrokuje folikulima smanjuje se hlađenjem vlasišta.

Temperatura vlasišta se smanjuje za nekoliko stupnjeva neposredno prije, tijekom i nakon primjene kemoterapije. Time se smanjuje dotok krvi u folikule dlake, te se gubitak kose može smanjiti, pa čak i potpuno spriječiti. Iako uspjeh hlađenja vlasišta ovisi o mnogim čimbenicima, a brojna istraživanja i studije su pokazale učinkovitost s mnogim citotoksičnim lijekovima. Usporavanje metaboličke aktivnosti u folikulima dlake može uzrokovati opće smanjenje citotoksičnosti lijekova u vlasištu.

image
/Shutterstock

Hlađenje vlasišta uzrokuje sužavanje krvnih žila, smanjujući dotok krvi u vlasište na 20-40 posto normalne brzine i isporučujući manje citotoksičnih lijekova u folikule dlake. Brzina difuzije lijekova kroz plazma membranu je smanjena, što rezultira ulaskom doza lijeka u stanice s nižom učinkovitošću.

Također se vjeruje da smanjena biokemijska aktivnost uzrokovana hlađenjem čini folikule dlake manje osjetljivima na oštećenja od primijenjenih citotoksičnih lijekova. Jedna je studija tako otkrila da se prevencija alopecije događa kada se temperatura vlasišta ohladi ispod 22 stupnja Celzija. Uspjeh prevencije gubitka kose ovisi o tome koliko se dobro može smanjiti i održati temperatura vlasišta tijekom tretmana, pa je Paxman razvio posebno laganu silikonsku kapicu, koja je nekoliko puta znanstveno ispitana.

Postoje i nuspojave

Paxmanov sustav hlađenja vlasišta koristi se u 32 zemlje širom svijeta i zaslužan je za povećanje prosječne stope uspješnosti s 56 na 73 posto. Englezi također navode kratkoročne i srednjoročne nuspojave što uključuje: loše osjećanje zbog hladnoće tijekom hlađenja, glavobolju (tijekom i nakon hlađenja vlasišta), bol u čelu zbog pritiska i stezanja poklopca za hlađenje, te vrtoglavicu ili ošamućenost za vrijeme hlađenja. Iz Paxmana navode kako su navedene nuspojave samo privremene i obično se javljaju samo tijekom hlađenja.

Pacijenti koji znaju ili sumnjaju da boluju od hladne urtikarije, odnosno alergijske reakcija na niske temperature koja uzrokuje osip, ne smiju koristiti rashladnu kapu zbog opasnosti od teške anafilaktičke reakcije, koja može biti opasna po život. Paxmanov uređaj ne smiju rabiti ni osobe sa bolesti hladnog aglutinina jer imaju visoku razinu antitijela koja se mogu vezati za crvena krvna zrnca. Postoji opasnost da hlađenje vlasišta zbog niske temperature pospješuje pričvršćivanje antitijela na crvena krvna zrnca, što zatim dovodi do hemolitičke anemije.

Do sada je poznata samo jedna moguća dugotrajna nuspojava Paxman uređaja. Naime, hlađenje može potencijalno dovesti do povećane stope metastaza na vlasištu kod pacijenata koji primaju kemoterapiju za rak dojke. Doduše, rezultati pokazuju da je rizik od razvoja metastaza na vlasištu kod žena vrlo mali (2,5 posto), a izuzetno je rijetko da metastaze na vlasištu budu prvo i jedino mjesto recidiva (0,025 posto). Treba kazati kako je utvrđeno da nema razlike u preživljenju bolesnica s rakom dojke s hlađenjem vlasišta tijekom kemoterapije i bolesnica s rakom dojke bez hlađenja vlasišta.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 15:10