StoryEditorOCM
ŽivotVAŽNE SMJERNICE

U Hrvatskoj se samo 10 % do 20 % autosjedalica koristi ispravno. Ne propustite priliku za besplatan pregled u Splitu

Piše Anamaria Mikulić
22. listopada 2024. - 15:09

Prometne nesreće najčešće se događaju unutar naselja i u poznatom okruženju, upravo ondje gdje se vozači osjećaju najsigurnije. Čak i kada je riječ o manjim brzinama, posljedice sudara mogu biti ozbiljne, osobito kada su u vozilu mala djeca. Pravilno postavljena autosjedalica u smjeru suprotnom od vožnje dokazano smanjuje rizik smrtnog stradanja dojenčadi za čak 71 %, a rizik od teških ozljeda za više od 90 %.

Nijedan improvizirani način držanja djeteta ne može osigurati sigurnost kao pravilno korištena autosjedalica. Zbog snažnih sila koje nastaju tijekom sudara ili naglog kočenja, dijete je nemoguće zaštititi u naručju ili koristeći tradicionalna sredstva poput košara i jastuka.

Usprkos brojnim studijama koje potvrđuju ključnu ulogu dječjih autosjedalica u očuvanju života naših najmlađih, te zakonskim odredbama koje obvezuju vozače na korištenje autosjedalica za prijevoz djece, nažalost, još uvijek se na hrvatskim cestama vozi prevelik broj djece bez odgovarajuće zaštite. Posebno je zabrinjavajući podatak da se u Hrvatskoj samo 10 % do 20 % autosjedalica koristi ispravno.

- Najčešće pogreške su nepravilno montirana autosjedalica i nepravilno vezano dijete u autosjedalici ili autosjedalica koja nije primjerena dobi djeteta. Prilikom montaže autosjedalice uvijek je potrebno slijediti upute proizvođača. Dijete treba pravilno pozicionirati u autosjedalicu i nakon toga čvrsto zategnuti, djetetu ne oblačiti debelu odjeću, ništa ne podmetati između djeteta i autosjedalice, treba koristiti samo originalne dijelove autosjedalice - rekla nam je Milka Bogunović Barbir, educirana savjetnica za autosjedalice udruge "Roda". 

Sigurnost na prvom mjestu

Često se susrećemo s različitim savjetima i informacijama o vezanju djeteta u autosjedalici, od kojih nisu svi nužno točni ili sigurni. Stoga je važno upoznati se i pridržavati se jasnih smjernica za korištenje autosjedalica, čak i tijekom najkraćih vožnji.

image

Udruga Roda

Upravo iz tog razloga udruga "Roda", u sklopu projekta "Sigurno u prometu", organizira preglede autosjedalica kako bi podigla svijest među roditeljima i javnosti o važnosti dječjih autosjedalica u sprječavanju ozljeda i smrtnosti djece kao putnika zbog prometnih nesreća.

- Prvi pregled autosjedalica u Hrvatskoj udruga "Roda" organizirala je u srpnju 2004. godine, od tada u našoj županiji, uz manje prekide, imamo volonterke i volontere. Trenutno nas je osam aktivnih, a nadamo se da će se taj broj povećati već sa sljedećom edukacijom. Edukacije se obično održavaju u proljeće pa stoga ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se već sad jave i prijave za sljedeću edukaciju - pozvala je Bogunović Barbir.

Pregled prvenstveno služi tome da roditelji mogu provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. 

- Kada sam došla na pregled, saznala sam da je moja autosjedalica zapravo neispravna i odmah kupila novu. Važno je da obratite pažnju na rok trajanja autosjedalice. Često ih prosljeđujemo rodbini i prijateljima, a da pritom ne provjeravamo datum proizvodnje koji je utisnut na plastičnom dijelu. Ako je rok trajanja istekao, plastični dijelovi sjedalice mogu izgubiti svoju zaštitnu funkciju, što ugrožava sigurnost djeteta u slučaju nesreće - ispričala nam je Petra, koja se odazvala besplatnom pregledu udruge "Roda".  

image

Udruga ‘Roda‘

/Udruga Roda

Na stranicama udruge nalazi se i online tečaj za zdravstvene radnike, a u planu je izrada i online tečaja za roditelje. Udruga se uključuje i u druge teme vezane uz sigurnosti djece u prometu te su se počeli fokusirati i na djecu kao samostalne sudionike u prometu u sklopu projekta "zakOČI - Take a brake!" i projekta "Sigurno na dva kotača".

Kako znati je li autosjedalica sigurna?

  • Koristi se prema uputama, koristi se od rođenja djeteta i okrenuta je u suprotnom smjeru od smjera vožnje.
  • Ima naljepnicu s važećim atestom (R44/04 ili R129).
  • Ima naljepnicu s naznačenim slikovnim uputama kako se učvršćuje u automobil. Ima sve originalne dijelove, odnosno nema zamjenskih dijelova.
  • Nije bila u automobilu koji je sudjelovao u sudaru.
  • U roku je upotrebe (na plastičnom dijelu utisnut je datum proizvodnje, a rok trajanja piše u uputama).
  • Isprobana je prije korištenja u automobilu i moguće ju je pravilno učvrstiti.

Besplatni pregledi 

U subotu 26. listopada od 16 do 18 sati na parkingu City Centra one na etaži -1 (red D) udruga "Roda" organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica. Ovaj pregled dio je Auto-moto salona koji se i ove godine održava u organizaciji Slobodne Dalmacije i City Centra one. 

Od 24. do 27. listopada posjetitelji City Centra one imat će priliku na jednom mjestu razgledati novitete iz automoto industrije, uz nezaobilazni popratni program. Tako najmlađe posjetitelje u petak 25. listopada očekuje dječji interaktivni mjuzikl "Prometna priča", koja će ih educirati o pravilnom ponašanju u prometu i važnosti prometne kulture.

Osim pregleda, "Rodini" savjetnici i savjetnice pružit će roditeljima i vozačima informacije o važnosti pravilnog korištenja autosjedalica i odgovoriti na sva njihova pitanja. Kako bi savjeti bili što učinkovitiji, "Roda" moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je moguće, donesu upute proizvođača sjedalice te svakako dovedu i dijete.

Naravno, pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice. Napominjemo da svi zainteresirani za pregled autosjedalica trebaju rezervirati svoj termin slanjem poruke na broj 098 651 699 (SMS, Viber, WhatsApp).

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 15:10