StoryEditorOCM
ŽivotProšlo savršeno vrijeme

U kartu u koju smo stoljećima utiskivali misli i osjećaje danas možemo samo tragove vlastite sraćke!; Gorko svjedočanstvo našeg novinara počinje pričom o ribi i krumpirićima

13. travnja 2022. - 18:39

Zlobnici kažu kako je fish and chips jedini izvorno britanski doprinos gastronomiji. Ta opaska, osim što se podsmjehuje kuhinji jedne velike zemlje i njezinih stanovnika, imala bi značiti i kako se radi o jelu koje je tamo duboko ukorijenjeno.

No, može li se ta dubina precizno izmjeriti? Zapravo može, vele povjesničari.

Iako bi prosječan svijet očekivao kako se radi o receptu koji je samo malo mlađi od otkrića Amerike, odakle se krumpir raširio po starome svijetu, to ipak nije slučaj.

Komadi bakalara (ili kakve slične, mesnatije ribe) obloženi tijestom i prženi u dubokom ulju zajedno s krumpirićima, postali su nacionalnim specijalitetom puno kasnije, debelo nakon početka industrijske revolucije.

Sad biste mogli upitati kakve, pobogu, veze imaju prijelomna tehnološka otkrića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:42