StoryEditorOCM
ŽivotNATJECANJE                                                             

Učenice OŠ Krune Krstića iz Zadra pobjednice su Natjecanja u financijskoj pismenosti

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
6. svibnja 2024. - 14:21

Zadru se smiješi lijepa financijska budućnost – ako se pita mlade. Učenice Osnovne škole Krune Krstića iz Arbanasa u Zadru pobjednice su Natjecanja u financijskoj pismenosti na kojem je više od 1800 učenika iz 256 škola učilo o ispravnom upravljanju novcem!

Vita Bajlo, Ivona Karuc i Dora Baćac iz 6.a OŠ Krune Krstića pobjednice su Natjecanja u financijskoj pismenosti, održanog putem online platforme Kahoot! u organizaciji Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje i uz partnerstvo Addiko banke. Natjecanje je bilo namijenjeno učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola u svrhu povećanja financijske pismenosti mladih. Održalo se 29. veljače 2024., a sudjelovalo je 605 ekipa, odnosno 1815 učenika iz 256 škola diljem Hrvatske.

image
Luka Gerlanc/

Ovo natjecanje ću pamtiti kao jako lijepo iskustvo u životu. Naučila sam puno o upravljanju novcem, odnosno džeparcu, štednji, izradi financijskog proračuna i još mnogo stvari koje do sada nisam znala ili o tome jednostavno nisam razmišljala – izjavila je Dora iz pobjedničke ekipe. Vita dodaje da su pripremajući se naučile o važnosti štednje, razlikovanju potreba od želja, postavljanju financijskih ciljeva, pa čak i to gdje mogu zamijeniti stare novčanice kune.

Nakon što je kviz završio, tako smo se smijale da smo zaboravile pogledati na kojem smo mjestu. Zato smo se iznenadile kada smo saznale da smo prve. Ovo natjecanje ću sigurno pamtiti kao jako lijepo iskustvo u životu – izjavila je Dora. Ni Vita nije očekivala pobjedu, te dodaje da je puno toga naučila iz ovoga natjecanja dok je Ivona saznala i kako funkcionirati u timu na koji je jako ponosna.

Sadržaj natjecanja je poučan i zanimljiv, a radost i zadovoljstvo djece su dodatna motivacija – ponosno je izjavila mentorica pobjedničkog tima, učiteljica informatike Branka Bajo.

Veliki odaziv osnovnih škola na prošlogodišnje natjecanje Štedopisa pokazao je da interes za financijskim obrazovanjem itekako postoji te da su važnost financijske pismenosti prepoznali i nastavnici i učenici. To nam je drago jer su učenici stekli osnovna financijska znanja pripremajući se za online kviz iz naših obrazovnih materijala, što ih je potaklo na daljnje financijsko obrazovanje – izjavila je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa, dodavši da su najuspješnije ekipe osvojile vrijedne nagrade partnera natjecanja Addiko banke – pametne ploče, pametne satove i radionice financijske pismenosti Štedopisa za svoje razrede kroz koje će preko 500 učenika učiti o upravljanju novcem.

U Osnovnoj školi Krune Krstića prije uručenja nagrada organizirano je korisno predavanje o financijskoj pismenosti u okviru projekta Štedopisa s ciljem poboljšanja financijske pismenosti mladih. Šestaši su sa zanimanjem slušali predavanje stručnjaka o tome kako upravljati novcem, na koji način čak i s malim iznosima džeparca štedjeti i postaviti sebi realne financijske ciljeve, koja je razlika između debitnih i kreditnih kartica, što su krediti i čemu služe... Treba reći da bi predavanje i za odrasle bilo jako korisno s obzirom na to da se mnogi često “zaigraju” s novcem, pa troše više od svojih mogućnosti.

image
Luka Gerlanc/

Uz predstavnike Štedopisa i škole, na događaju je bila i predstavnica Addika, voditeljica poslovnice Zadar Jasminka Sutlović.

Ovo natjecanje je zaista jedno od onih u kojima je najvažnije sudjelovanje, te nam je drago što je tako velik broj učenika pokazao želju za učenjem i produbljivanjem znanja iz područja financijske pismenosti. Ovo je druga godina za redom da ponosno podržavamo ovo natjecanje, kao što uvijek rado podržavamo projekte financijske pismenosti u školama jer smatramo da je temelje odgovornog upravljanja financijama važno usvajati što ranije. Vjerujemo da odgovorno upravljanje financijama donosi dobrobit cijeloj zajednici, a mi u Addiko banci smo tu da pomognemo ostvariti tu viziju. Posebno nam je drago da su ove godine pobijedile naše Zadranke, kojima od srca čestitam! Znanjem su zaradile korisnu edukativnu opremu za svoju školu i radionicu financijske pismenosti za cijeli razred, što već samo po sebi traži veliku pohvalu, te im zauvijek ostaje znanje koje će im u životu zasigurno biti od velike koristi!

A onda je uslijedio najradosniji trenutak – djevojke iz pobjedničkog tima dobile su zaslužene nagrade, dok je njihova, također nagrađena, učiteljica Branka Bajo odlučila svoju nagradu iskoristiti tako da počasti pizzama čitavi razred, što je naravno naišlo na sveopće oduševljenje.

Drugo mjesto pripalo je šestašima Tadeju Lešnjaku, Eleonori Orlović i Marinu Galiću iz VI. osnovne škole Varaždin pod mentorstvom Natalije Hranjec, učiteljice engleskog i njemačkog jezika i voditeljice izvannastavne aktivnosti Poduzetništvo.

Treće mjesto osvojili su učenici Osnovne škole “Turanj” iz Karlovca Filip Vrbanić, David Majdančić i Matej Sabljarić koje je za ovo natjecanje pripremala Antonia Špoljarić, učiteljica matematike. 

Rezultati natjecanja u financijskoj pismenosti 2024.

POREDAK NAZIV ŠKOLE I GRAD/MJESTO BROJ OSVOJENIH BODOVA

1. OŠ Krune Krstića, Zadar 12.939

2. VI. osnovne škole Varaždin 12.855

3. OŠ Turanj, Karlovac 12.664

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 14:21