stdClass Object ( [id] => 1360695 [title] => Usporedili smo cijene kod nas i preko granice. Za samo dva proizvoda uštedi se za više ručkova: Kradu nas na sve strane! [alias] => usporedili-smo-cijene-kod-nas-i-preko-granice-za-samo-dva-proizvoda-ustedi-se-za-vise-ruckova-kradu-nas-na-sve-strane [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Lupkam po kasi cijeli dan račune od desetak do maksimalno 20 eura, dok kolegice u našim trgovinama u Mallu ili Jokeru uglavnom kucaju one od četrdesetak, maksimalno 50 eura. U svom kvartovskom dućanu mogu na prste jedne ruke izbrojiti račune s tolikim iznosima. Ali imam ih više, jer radim na blagajni cijeli dan. I opet u kasi imam isto koliko je imala novopridošla nam kolegica dok je prethodno radila u našem dućanu u šoping centru. Naravno, vikendi su izuzetak, kad u velike splitske šoping centre zalazi veći broj kupaca, tamo se bolje trguje nego u kvartu. I Joker i Mall žive vikendom... - komentira nam splitska trgovkinja D. B. (podaci poznati redakciji), inače dugogodišnja djelatnica poznatog domaćeg trgovačkog lanca, trenutne potrošačke navike kupaca koje svakodnevno uočava u eri strahovitog poskupljenja života u Hrvatskoj.

Mahom male plaće u kombinaciji s visokim cijenama najnužnijih proizvoda do ludila dovode građane s prosječnim primanjima. Umirovljenici su ionako odavno na koljenima, zapravo bliže tlu.

Naša sugovornica, zaposlenica u kvartovskoj trgovini mješovite robe u jednoj od većih splitskih četvrti, zamjećuje da se, od uvođenja eura, kupuje znatno opreznije.

- Tijekom jednog dana dođu nam ljudi, oni koji imaju vremena, čak i više puta u trgovinu, a sve zato što konstantno računaju. Procjenjuju vrijednost za novac. Čini im se da je 15 eura ništa, a u pitanju je više od sto kuna za koje se malo što konkretnije može kupiti - govori D. B., navodeći da se kupci iz dana u dan, u ćakuli na kasi, referiraju na cijene iz razdoblja prije korone.

Svima nam se, kaže, čini da je to bilo nedavno, a zapravo je prošlo pet godina. Priča s koronom počela je 2019. Nakon nje sve je dobilo ubrzanje, pa i rast cijena. U Hrvatskoj pogotovo s uvođenjem eura...

- Stalno ih mijenjamo, to je više nemoguće upratiti. Dižemo, pa spuštamo... Non-stop promjena. Akcije... Super akcije... Nekad se cijene mijenjaju za jedan cent, ni mi same ne možemo vjerovati. Dok je bilo dvojno iskazivanje naši bi krivo preračunali, pa bi nam vraćali... Svi bucaju od previše promjena - govori trgovkinja, u isti mah spominjući da su u posljednje vrijeme stopirane cijene sireva. Trgovci su ih polako počeli vraćati nazad, ali su, ističe, zato enormno poskupjeli omekšivači za rublje, sapuni, paste za zube. I cijena toalet papira se, veli, vrti gore-dolje. A kupci po cijele dane mahom kupuju šunku i sir na akciji. To je ono što ide...

---

image

Pakiranje sira maasdamer ili gauda s prefiksom bio prodaje se sada u Hrvatskoj za 2,89 eura (kilogram je 14,45 eura), dok je u austrijskom Lidlu bio tilsit ili gaudu moguće kupiti u pakiranju od 150 g za 1,45 eura (kilogram je 9,67 eura)

Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

S čime se svakodnevno bore kupci u Hrvatskoj, pokušat ćemo zorno prikazati na primjeru kupnje u istim trgovačkim lancima u Sloveniji i Austriji, zoni aktualnih skijaških odmora u koju ovih tjedana hrli i velik broj Hrvata. Oni ekonomičniji usput u susjedstvu obave i spizu/špeceraj, pa su u prilici uvjeriti se na licu mjesta što koliko košta u istim trgovinama u različitim EU državama. Mi smo se, za usporedbu, odlučili za Lidl i Spar.

Primjerice, energetski napitak Kong Strong (0,25 l) trenutno je u Hrvatskoj na Lidlovoj akciji od 33 posto i košta 0,40 eura, redovna cijena mu je 0,60 eura. U Austriji se isto piće sada prodaje u Lidlovim prodavaonicama po također sniženoj cijeni za 0,35 eura, dok mu je redovna cijena 0,49 eura. Snižena je za 28 posto.

Litru suncokretova ulja Vita D‘or u austrijskom Lidlu trenutno je moguće kupiti po 1,79 eura, cijena je, na akciji, snižena za 25 posto, redovno se prodaje za 2,39 eura. S druge strane, ulje domaće proizvodnje Sunce Vinkovaca trenutno se u hrvatskom Lidlu u super vikendu pod sloganom "ugrabi priliku", prodaje za 1,99 eura.

Merlot del Veneto iz obližnje talijanske pokrajine, u pakiranju od litre, u austrijskom Lidlu moguće je kupiti za 2,52 eura (redovna cijena inače iznosi 3,79 eura). Istodobno se u vikend-akciji, na sniženju od 30 posto, u Hrvatskoj reklamira prekooceanski merlot iz Čilea, ali u pakiranju od 0,75 l. Boca košta 2,09 eura, puna cijena mu je 2,99 eura.

Primjerice, pakiranje sira maasdamer ili gauda s prefiksom bio prodaje se sada u Hrvatskoj za 2,89 eura (kilogram je 14,45 eura), dok je u austrijskom Lidlu bio tilsit ili gaudu moguće kupiti u pakiranju od 150 g za 1,45 eura (kilogram je 9,67 eura).

Uzmimo za primjer samo Lidlov tzv. talijanski tjedan i proizvode koji se rado kupuju i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Reklamira se pod sloganom "uživaj u okusima Italije po Lidl cijeni". Tako se u slovenskom Lidlu sir Pecorino Toscano (pakiranje 250 g) nudi za 4,99 eura, a u Hrvatskoj Pecorino Romano (pakiranje 100 g) stoji 2,69 eura. Za kilogram njegove toskanske verzije potrebno je izdvojiti 19,96 eura, a istu količinu romanske, namijenjene hrvatskom tržištu, 26,90 eura.

---

image

Kilogram uvoznog pršuta u istom trgovačkom lancu u deželi košta 32,38 eura, a kod nas 44,33 eura.

Stephane Mouchmouche/Hans Lucas Via Afp
---

Ako biste malo talijanskog pršuta, u slovenskom Lidlu koštat će vas 2,59 eura (80 g), a u domovini 3,99 eura (90 g). Prevedeno, kilogram uvoznog pršuta u istom trgovačkom lancu u deželi košta 32,38 eura, a kod nas 44,33 eura.

Ista tjestenina za lazanje (pola kilograma), uz primamljivu oznaku njemačkog trgovca "super cijena" ovdje nam se nudi za 1,89 eura, a u Sloveniji za 1,29 eura. Još je zanimljivija situacija u slučaju tjestenine, kojom se, kako bi preživjeli, Hrvati mahom hrane, ali i neophodne namirnice za njezin najbazičniji umak, tako blizak ovdašnjim prehrambenim navikama. Tricolore tjestenina u susjedstvu označena je cijenom 1,49 eura, ovdje 1,69 eura.

Znatno skuplja u Hrvatskoj je često korištena pasirana rajčica - za njezino pakiranje u staklenci (720 ml) Slovenci u Lidlu plaćaju 1,19 eura, a Hrvati 1,89 eura za robu istog proizvođača.

Ništa bolje ne stoje stvari za ovdašnji živalj i u slučaju smrznutih pizza - Slovenci ih također imaju mogućnost kušati po znatno povoljnijoj cijeni. Primjerice, Italiamo verziju pizze Arrabiatta kupuju za 2,69 eura, a Hrvati za 3,49 eura. Skuplje su kod nas i ostale kombinacije omiljenog, brzopoteznog jela istog proizvođača.

- Evo što mene izuje iz cipela, zbog ovoga dobijem slom živaca, jer mi svi živimo od ovih jadnih plaća. Litra i četiri decilitra omekšivača za robu na akciji 3,39 eura. Kaže, sniženo 45 posto. Pa što je ovo?! Kad je ovo ovoliko koštalo? Ne može biti da taj omekšivač redovno košta 6,19 eura. Ovo je ludilo, čovječe. Kradu nas na sve moguće strane - požalila nam se ovih dana jedna sugrađanka, pitajući se kada će više inspekcije ući u dućane mješovitom robom i pozabaviti se trgovcima koji najprije nabildaju cijene proizvoda do neslućenih visina, a onda ih, kao, rapidno spuštaju na akcijama.

---

image

Ista tjestenina za lazanje (pola kilograma), uz primamljivu oznaku njemačkog trgovca "super cijena" ovdje nam se nudi za 1,89 eura, a u Sloveniji za 1,29 eura

Eric Lalmand/Belga Via Afp
---

- Možda ćemo do tada svi pocrkati - živčano je zaključila nakon kupnje u Konzumu. Da ne "vrte" s gore-dolje cijenama i akcijama samo domaći, svjedoči i primjer austrijskog trgovca.

Omekšivač za rublje Lenor u hrvatskom Sparu košta 3,35 eura, u austrijskom 3,39. Trenutno je na akciji u Austriji za njegova dva pakiranja moguće dobiti pristupačniju cijenu od 2,89 eura po komadu.

U slučaju higijenskih proizvoda, uostalom, nije teško izračunati gdje je kupnja povoljnija. Hrvatski Spar, uz istaknutu oznaku "uvijek jeftino!" trenutno nudi Nivein šampon za kosu (400 ml) po cijeni 4,79 eura, a u Austriji se istodobno tamošnjim kupcima, za njihov novčanik, nudi privlačna pogodnost - dvije vrste Panteneova šampona (u pakiranjima od 300 i 250 ml) za 3,79 eura po komadu i još će kupnjom oba (zahvaljujući akciji 2+1) besplatno dobiti regenerator za kosu (200 ml) istog proizvođača, što znači da će ih svako od tri pakiranja ukupne količine 750 ml zasebno koštati 2,52 eura ili ukupno 7,58 eura.

Da u Hrvatskoj kupe dva Niveina šampona (800 ml), što je gotovo istovjetna ukupna količina prethodno spomenutih proizvoda, platili bi ukupno 9,58 eura. Dva eura je, ne zaboravimo, 15 kuna. Toliko bi uštedjeli u Austriji na proizvodu za elementarnu higijenu, u koju spada pranje kose.

Još je zanimljivija situacija s praškom za odjeću - u austrijskom Sparu ista količina praška za odjeću Weißer Riese (45 pranja) trenutno se prodaje za 9,99 eura, a u Hrvatskoj, opet pod sloganom ‘Uvijek jeftino!‘ (i to od, kako reklamira isti trgovac, 13. listopada 2023.) za 12,99 eura. Tri eura su, podsjetimo se, 22 kune. Samo na Sparovom šamponu i prašku za odjeću dalo bi se uštedjeti 5 eura. Dovoljno za nekoliko ručkova s Lidlovom tricolore tjesteninom i pasiranom rajčicom.

 

---

Minimalna plaća u Hrvatskoj 677 eura, u Austriji oko 1500 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj u studenome je iznosila 1200 eura, dok je medijalna neto plaća u istom mjesecu iznosila 1030 eura, što znači da je više onih koji su imali ispodprosječnu plaću od onih koji su imali plaću veću od prosječne.

Minimalna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 677, a u Sloveniji 902 eura. Istodobno je minimalna plaća u Austriji oko 1500 eura, a prosječna 2600 eura.

---

---

U Sloveniji dodatno štede Sparovom karticom

Hrvati iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koji kupuju u Sloveniji, dodatno štede i zahvaljujući registraciji kartice/aplikacije u tamošnjem Sparu. Njome ostvaruju popuste na određene proizvode, a Slovenci su dodatno uveli petkom i subotom 10 posto popusta na ukupan iznos kupnje (odnosi se i na snižene proizvode).

---

---

Trgovci: Na cijene utječu brojni faktori

Različitost cijena istih proizvoda u svojim trgovinama u raznim europskim zemljama trgovci objašnjavaju činjenicom da na njihovo formiranje utječu brojni faktori, ponajviše iznos stope PDV-a na hranu.

Tako u svojim službenim priopćenjima često objašnjavaju da na cijene utječu i troškovi logistike, najam, transport, kao i ostali operativni troškovi.

Pravdaju se i da dobavljači često moraju prilagoditi proizvode koji su deklarirani na njemačkom ili nekom drugom jeziku, a koji su namijenjeni tržištu srednje i istočne Europe, te ih uskladiti sa zakonskim regulativama koje se razlikuju po zemljama što, prema njihovim riječima, zahtijeva dodatne logističke procese.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razlike su znatne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => razlike su znatne 2 0 8356 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-02 10:50:39 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-03 06:44:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-03 06:44:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Usporedili smo cijene kod nas i preko granice. Za samo dva proizvoda uštedi se za više ručkova: Kradu nas na sve strane! page_title=Usporedili smo cijene kod nas i preko granice. Za samo dva proizvoda uštedi se za više ručkova: Kradu nas na sve strane! [metakey] => usporedba cijena, cijene namirnica, lidl spar, cijene u sloveniji, cijene u austriji [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26152331.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/25568128.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26494584.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26494585.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26494587.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Stephane Mouchmouche\/Hans Lucas Via Afp","Jens Kalaene\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Eric Lalmand\/Belga Via Afp","Artur Widak\/Nurphoto Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

S \u010dime se svakodnevno bore kupci u Hrvatskoj, poku\u0161at \u0107emo zorno prikazati na primjeru kupnje u istim trgova\u010dkim lancima u Sloveniji i Austriji<\/p>","

Kilogram uvoznog pr\u0161uta u istom trgova\u010dkom lancu u de\u017eeli ko\u0161ta 32,38 eura, a kod nas 44,33 eura.<\/p>","

Pakiranje sira maasdamer ili gauda s prefiksom bio prodaje se sada u Hrvatskoj za 2,89 eura (kilogram je 14,45 eura), dok je u austrijskom Lidlu bio tilsit ili gaudu mogu\u0107e kupiti u pakiranju od 150 g za 1,45 eura (kilogram je 9,67 eura)<\/p>","

Ista tjestenina za lazanje (pola kilograma), uz primamljivu oznaku njema\u010dkog trgovca \u201dsuper cijena\u201d ovdje nam se nudi za 1,89 eura, a u Sloveniji za 1,29 eura<\/p>","

U austrijskom Sparu ista koli\u010dina pra\u0161ka za odje\u0107u Wei\u00dfer Riese (45 pranja) trenutno se prodaje za 9,99 eura, a u Hrvatskoj za 12,99 eura<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1192","hd_26152331_1920.jpg":"1920x1080","k_26152331_1280.jpg":"1280x1280","k_26152331_1024.jpg":"1024x1024","k_26152331_640.jpg":"640x640","k_26152331_480.jpg":"480x480","k_26152331_340.jpg":"340x340","k_26152331_220.jpg":"220x220","o_26152331_1280.jpg":"1280x794","o_26152331_1024.jpg":"1024x635","o_26152331_640.jpg":"640x397","o_26152331_480.jpg":"480x298","o_26152331_340.jpg":"340x211","o_26152331_220.jpg":"220x136","h_26152331_1280.jpg":"1280x854","h_26152331_1024.jpg":"1024x683","h_26152331_640.jpg":"640x427","h_26152331_480.jpg":"480x320","h_26152331_340.jpg":"340x227","h_26152331_220.jpg":"220x147","pp_26152331_1280.jpg":"1280x1628","pp_26152331_1024.jpg":"1024x1303","pp_26152331_640.jpg":"640x814","pp_26152331_480.jpg":"480x611","pp_26152331_340.jpg":"340x432","pp_26152331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25568128_1920.jpg":"1920x1080","k_25568128_1280.jpg":"1280x1280","k_25568128_1024.jpg":"1024x1024","k_25568128_640.jpg":"640x640","k_25568128_480.jpg":"480x480","k_25568128_340.jpg":"340x340","k_25568128_220.jpg":"220x220","o_25568128_1280.jpg":"1280x852","o_25568128_1024.jpg":"1024x682","o_25568128_640.jpg":"640x426","o_25568128_480.jpg":"480x319","o_25568128_340.jpg":"340x226","o_25568128_220.jpg":"220x146","h_25568128_1280.jpg":"1280x854","h_25568128_1024.jpg":"1024x683","h_25568128_640.jpg":"640x427","h_25568128_480.jpg":"480x320","h_25568128_340.jpg":"340x227","h_25568128_220.jpg":"220x147","pp_25568128_1280.jpg":"1280x1628","pp_25568128_1024.jpg":"1024x1303","pp_25568128_640.jpg":"640x814","pp_25568128_480.jpg":"480x611","pp_25568128_340.jpg":"340x432","pp_25568128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x725","hd_26494584_1920.jpg":"1920x1080","k_26494584_1280.jpg":"1280x1280","k_26494584_1024.jpg":"1024x1024","k_26494584_640.jpg":"640x640","k_26494584_480.jpg":"480x480","k_26494584_340.jpg":"340x340","k_26494584_220.jpg":"220x220","o_26494584_1280.jpg":"1280x906","o_26494584_1024.jpg":"1024x725","o_26494584_640.jpg":"640x453","o_26494584_480.jpg":"480x339","o_26494584_340.jpg":"340x240","o_26494584_220.jpg":"220x155","h_26494584_1280.jpg":"1280x854","h_26494584_1024.jpg":"1024x683","h_26494584_640.jpg":"640x427","h_26494584_480.jpg":"480x320","h_26494584_340.jpg":"340x227","h_26494584_220.jpg":"220x147","pp_26494584_1280.jpg":"1280x1628","pp_26494584_1024.jpg":"1024x1303","pp_26494584_640.jpg":"640x814","pp_26494584_480.jpg":"480x611","pp_26494584_340.jpg":"340x432","pp_26494584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26494585_1920.jpg":"1920x1080","k_26494585_1280.jpg":"1280x1280","k_26494585_1024.jpg":"1024x1024","k_26494585_640.jpg":"640x640","k_26494585_480.jpg":"480x480","k_26494585_340.jpg":"340x340","k_26494585_220.jpg":"220x220","o_26494585_1280.jpg":"1280x852","o_26494585_1024.jpg":"1024x682","o_26494585_640.jpg":"640x426","o_26494585_480.jpg":"480x319","o_26494585_340.jpg":"340x226","o_26494585_220.jpg":"220x146","h_26494585_1280.jpg":"1280x854","h_26494585_1024.jpg":"1024x683","h_26494585_640.jpg":"640x427","h_26494585_480.jpg":"480x320","h_26494585_340.jpg":"340x227","h_26494585_220.jpg":"220x147","pp_26494585_1280.jpg":"1280x1628","pp_26494585_1024.jpg":"1024x1303","pp_26494585_640.jpg":"640x814","pp_26494585_480.jpg":"480x611","pp_26494585_340.jpg":"340x432","pp_26494585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x677","hd_26494587_1920.jpg":"1920x1080","k_26494587_1280.jpg":"1280x1280","k_26494587_1024.jpg":"1024x1024","k_26494587_640.jpg":"640x640","k_26494587_480.jpg":"480x480","k_26494587_340.jpg":"340x340","k_26494587_220.jpg":"220x220","o_26494587_1280.jpg":"1280x846","o_26494587_1024.jpg":"1024x677","o_26494587_640.jpg":"640x423","o_26494587_480.jpg":"480x317","o_26494587_340.jpg":"340x224","o_26494587_220.jpg":"220x145","h_26494587_1280.jpg":"1280x854","h_26494587_1024.jpg":"1024x683","h_26494587_640.jpg":"640x427","h_26494587_480.jpg":"480x320","h_26494587_340.jpg":"340x227","h_26494587_220.jpg":"220x147","pp_26494587_1280.jpg":"1280x1628","pp_26494587_1024.jpg":"1024x1303","pp_26494587_640.jpg":"640x814","pp_26494587_480.jpg":"480x611","pp_26494587_340.jpg":"340x432","pp_26494587_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5715261 Threads: 78 Questions: 1022275408 Slow queries: 0 Opens: 182399 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.867 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9166477 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/usporedili-smo-cijene-kod-nas-i-preko-granice-za-samo-dva-proizvoda-ustedi-se-za-vise-ruckova-kradu-nas-na-sve-strane-1360695 [printLink] => /mozaik/zivot/usporedili-smo-cijene-kod-nas-i-preko-granice-za-samo-dva-proizvoda-ustedi-se-za-vise-ruckova-kradu-nas-na-sve-strane-1360695?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 612942 [name] => usporedba cijena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-17 20:41:11 [main_article_id] => 0 [alias] => usporedba-cijena [link] => /tag/usporedba-cijena ) [1] => stdClass Object ( [id] => 316855 [name] => cijene namirnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-namirnica [link] => /tag/cijene-namirnica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 746562 [name] => lidl spar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-03 07:44:59 [main_article_id] => 0 [alias] => lidl-spar-0 [link] => /tag/lidl-spar-0 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 746563 [name] => cijene u sloveniji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-03 07:45:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-u-sloveniji [link] => /tag/cijene-u-sloveniji ) [4] => stdClass Object ( [id] => 746564 [name] => cijene u austriji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-03 07:45:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-u-austriji [link] => /tag/cijene-u-austriji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razlike su znatne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Usporedili smo cijene kod nas i preko granice. Za samo dva proizvoda uštedi se za više ručkova: Kradu nas na sve strane! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26152331.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

S čime se svakodnevno bore kupci u Hrvatskoj, pokušat ćemo zorno prikazati na primjeru kupnje u istim trgovačkim lancima u Sloveniji i Austriji

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26152331.jpg [title] =>

S čime se svakodnevno bore kupci u Hrvatskoj, pokušat ćemo zorno prikazati na primjeru kupnje u istim trgovačkim lancima u Sloveniji i Austriji

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/25568128.jpg [title] =>

Kilogram uvoznog pršuta u istom trgovačkom lancu u deželi košta 32,38 eura, a kod nas 44,33 eura.

Stephane Mouchmouche/Hans Lucas Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26494584.jpg [title] =>

Pakiranje sira maasdamer ili gauda s prefiksom bio prodaje se sada u Hrvatskoj za 2,89 eura (kilogram je 14,45 eura), dok je u austrijskom Lidlu bio tilsit ili gaudu moguće kupiti u pakiranju od 150 g za 1,45 eura (kilogram je 9,67 eura)

Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26494585.jpg [title] =>

Ista tjestenina za lazanje (pola kilograma), uz primamljivu oznaku njemačkog trgovca ”super cijena” ovdje nam se nudi za 1,89 eura, a u Sloveniji za 1,29 eura

Eric Lalmand/Belga Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26494587.jpg [title] =>

U austrijskom Sparu ista količina praška za odjeću Weißer Riese (45 pranja) trenutno se prodaje za 9,99 eura, a u Hrvatskoj za 12,99 eura

Artur Widak/Nurphoto Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Lupkam po kasi cijeli dan račune od desetak do maksimalno 20 eura, dok kolegice u našim trgovinama u Mallu ili Jokeru uglavnom kucaju one od četrdesetak, maksimalno 50 eura. U svom kvartovskom dućanu mogu na prste jedne ruke izbrojiti račune s tolikim iznosima. Ali imam ih više, jer radim na blagajni cijeli dan. I opet u kasi imam isto koliko je imala novopridošla nam kolegica dok je prethodno radila u našem dućanu u šoping centru. Naravno, vikendi su izuzetak, kad u velike splitske šoping centre zalazi veći broj kupaca, tamo se bolje trguje nego u kvartu. I Joker i Mall žive vikendom... - komentira nam splitska trgovkinja D. B. (podaci poznati redakciji), inače dugogodišnja djelatnica poznatog domaćeg trgovačkog lanca, trenutne potrošačke navike kupaca koje svakodnevno uočava u eri strahovitog poskupljenja života u Hrvatskoj.

Mahom male plaće u kombinaciji s visokim cijenama najnužnijih proizvoda do ludila dovode građane s prosječnim primanjima. Umirovljenici su ionako odavno na koljenima, zapravo bliže tlu.

Naša sugovornica, zaposlenica u kvartovskoj trgovini mješovite robe u jednoj od većih splitskih četvrti, zamjećuje da se, od uvođenja eura, kupuje znatno opreznije.

- Tijekom jednog dana dođu nam ljudi, oni koji imaju vremena, čak i više puta u trgovinu, a sve zato što konstantno računaju. Procjenjuju vrijednost za novac. Čini im se da je 15 eura ništa, a u pitanju je više od sto kuna za koje se malo što konkretnije može kupiti - govori D. B., navodeći da se kupci iz dana u dan, u ćakuli na kasi, referiraju na cijene iz razdoblja prije korone.

Svima nam se, kaže, čini da je to bilo nedavno, a zapravo je prošlo pet godina. Priča s koronom počela je 2019. Nakon nje sve je dobilo ubrzanje, pa i rast cijena. U Hrvatskoj pogotovo s uvođenjem eura...

- Stalno ih mijenjamo, to je više nemoguće upratiti. Dižemo, pa spuštamo... Non-stop promjena. Akcije... Super akcije... Nekad se cijene mijenjaju za jedan cent, ni mi same ne možemo vjerovati. Dok je bilo dvojno iskazivanje naši bi krivo preračunali, pa bi nam vraćali... Svi bucaju od previše promjena - govori trgovkinja, u isti mah spominjući da su u posljednje vrijeme stopirane cijene sireva. Trgovci su ih polako počeli vraćati nazad, ali su, ističe, zato enormno poskupjeli omekšivači za rublje, sapuni, paste za zube. I cijena toalet papira se, veli, vrti gore-dolje. A kupci po cijele dane mahom kupuju šunku i sir na akciji. To je ono što ide...

---

image

Pakiranje sira maasdamer ili gauda s prefiksom bio prodaje se sada u Hrvatskoj za 2,89 eura (kilogram je 14,45 eura), dok je u austrijskom Lidlu bio tilsit ili gaudu moguće kupiti u pakiranju od 150 g za 1,45 eura (kilogram je 9,67 eura)

Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

S čime se svakodnevno bore kupci u Hrvatskoj, pokušat ćemo zorno prikazati na primjeru kupnje u istim trgovačkim lancima u Sloveniji i Austriji, zoni aktualnih skijaških odmora u koju ovih tjedana hrli i velik broj Hrvata. Oni ekonomičniji usput u susjedstvu obave i spizu/špeceraj, pa su u prilici uvjeriti se na licu mjesta što koliko košta u istim trgovinama u različitim EU državama. Mi smo se, za usporedbu, odlučili za Lidl i Spar.

Primjerice, energetski napitak Kong Strong (0,25 l) trenutno je u Hrvatskoj na Lidlovoj akciji od 33 posto i košta 0,40 eura, redovna cijena mu je 0,60 eura. U Austriji se isto piće sada prodaje u Lidlovim prodavaonicama po također sniženoj cijeni za 0,35 eura, dok mu je redovna cijena 0,49 eura. Snižena je za 28 posto.

Litru suncokretova ulja Vita D‘or u austrijskom Lidlu trenutno je moguće kupiti po 1,79 eura, cijena je, na akciji, snižena za 25 posto, redovno se prodaje za 2,39 eura. S druge strane, ulje domaće proizvodnje Sunce Vinkovaca trenutno se u hrvatskom Lidlu u super vikendu pod sloganom "ugrabi priliku", prodaje za 1,99 eura.

Merlot del Veneto iz obližnje talijanske pokrajine, u pakiranju od litre, u austrijskom Lidlu moguće je kupiti za 2,52 eura (redovna cijena inače iznosi 3,79 eura). Istodobno se u vikend-akciji, na sniženju od 30 posto, u Hrvatskoj reklamira prekooceanski merlot iz Čilea, ali u pakiranju od 0,75 l. Boca košta 2,09 eura, puna cijena mu je 2,99 eura.

Primjerice, pakiranje sira maasdamer ili gauda s prefiksom bio prodaje se sada u Hrvatskoj za 2,89 eura (kilogram je 14,45 eura), dok je u austrijskom Lidlu bio tilsit ili gaudu moguće kupiti u pakiranju od 150 g za 1,45 eura (kilogram je 9,67 eura).

Uzmimo za primjer samo Lidlov tzv. talijanski tjedan i proizvode koji se rado kupuju i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Reklamira se pod sloganom "uživaj u okusima Italije po Lidl cijeni". Tako se u slovenskom Lidlu sir Pecorino Toscano (pakiranje 250 g) nudi za 4,99 eura, a u Hrvatskoj Pecorino Romano (pakiranje 100 g) stoji 2,69 eura. Za kilogram njegove toskanske verzije potrebno je izdvojiti 19,96 eura, a istu količinu romanske, namijenjene hrvatskom tržištu, 26,90 eura.

---

image

Kilogram uvoznog pršuta u istom trgovačkom lancu u deželi košta 32,38 eura, a kod nas 44,33 eura.

Stephane Mouchmouche/Hans Lucas Via Afp
---

Ako biste malo talijanskog pršuta, u slovenskom Lidlu koštat će vas 2,59 eura (80 g), a u domovini 3,99 eura (90 g). Prevedeno, kilogram uvoznog pršuta u istom trgovačkom lancu u deželi košta 32,38 eura, a kod nas 44,33 eura.

Ista tjestenina za lazanje (pola kilograma), uz primamljivu oznaku njemačkog trgovca "super cijena" ovdje nam se nudi za 1,89 eura, a u Sloveniji za 1,29 eura. Još je zanimljivija situacija u slučaju tjestenine, kojom se, kako bi preživjeli, Hrvati mahom hrane, ali i neophodne namirnice za njezin najbazičniji umak, tako blizak ovdašnjim prehrambenim navikama. Tricolore tjestenina u susjedstvu označena je cijenom 1,49 eura, ovdje 1,69 eura.

Znatno skuplja u Hrvatskoj je često korištena pasirana rajčica - za njezino pakiranje u staklenci (720 ml) Slovenci u Lidlu plaćaju 1,19 eura, a Hrvati 1,89 eura za robu istog proizvođača.

Ništa bolje ne stoje stvari za ovdašnji živalj i u slučaju smrznutih pizza - Slovenci ih također imaju mogućnost kušati po znatno povoljnijoj cijeni. Primjerice, Italiamo verziju pizze Arrabiatta kupuju za 2,69 eura, a Hrvati za 3,49 eura. Skuplje su kod nas i ostale kombinacije omiljenog, brzopoteznog jela istog proizvođača.

- Evo što mene izuje iz cipela, zbog ovoga dobijem slom živaca, jer mi svi živimo od ovih jadnih plaća. Litra i četiri decilitra omekšivača za robu na akciji 3,39 eura. Kaže, sniženo 45 posto. Pa što je ovo?! Kad je ovo ovoliko koštalo? Ne može biti da taj omekšivač redovno košta 6,19 eura. Ovo je ludilo, čovječe. Kradu nas na sve moguće strane - požalila nam se ovih dana jedna sugrađanka, pitajući se kada će više inspekcije ući u dućane mješovitom robom i pozabaviti se trgovcima koji najprije nabildaju cijene proizvoda do neslućenih visina, a onda ih, kao, rapidno spuštaju na akcijama.

---

image

Ista tjestenina za lazanje (pola kilograma), uz primamljivu oznaku njemačkog trgovca "super cijena" ovdje nam se nudi za 1,89 eura, a u Sloveniji za 1,29 eura

Eric Lalmand/Belga Via Afp
---

- Možda ćemo do tada svi pocrkati - živčano je zaključila nakon kupnje u Konzumu. Da ne "vrte" s gore-dolje cijenama i akcijama samo domaći, svjedoči i primjer austrijskog trgovca.

Omekšivač za rublje Lenor u hrvatskom Sparu košta 3,35 eura, u austrijskom 3,39. Trenutno je na akciji u Austriji za njegova dva pakiranja moguće dobiti pristupačniju cijenu od 2,89 eura po komadu.

U slučaju higijenskih proizvoda, uostalom, nije teško izračunati gdje je kupnja povoljnija. Hrvatski Spar, uz istaknutu oznaku "uvijek jeftino!" trenutno nudi Nivein šampon za kosu (400 ml) po cijeni 4,79 eura, a u Austriji se istodobno tamošnjim kupcima, za njihov novčanik, nudi privlačna pogodnost - dvije vrste Panteneova šampona (u pakiranjima od 300 i 250 ml) za 3,79 eura po komadu i još će kupnjom oba (zahvaljujući akciji 2+1) besplatno dobiti regenerator za kosu (200 ml) istog proizvođača, što znači da će ih svako od tri pakiranja ukupne količine 750 ml zasebno koštati 2,52 eura ili ukupno 7,58 eura.

Da u Hrvatskoj kupe dva Niveina šampona (800 ml), što je gotovo istovjetna ukupna količina prethodno spomenutih proizvoda, platili bi ukupno 9,58 eura. Dva eura je, ne zaboravimo, 15 kuna. Toliko bi uštedjeli u Austriji na proizvodu za elementarnu higijenu, u koju spada pranje kose.

Još je zanimljivija situacija s praškom za odjeću - u austrijskom Sparu ista količina praška za odjeću Weißer Riese (45 pranja) trenutno se prodaje za 9,99 eura, a u Hrvatskoj, opet pod sloganom ‘Uvijek jeftino!‘ (i to od, kako reklamira isti trgovac, 13. listopada 2023.) za 12,99 eura. Tri eura su, podsjetimo se, 22 kune. Samo na Sparovom šamponu i prašku za odjeću dalo bi se uštedjeti 5 eura. Dovoljno za nekoliko ručkova s Lidlovom tricolore tjesteninom i pasiranom rajčicom.

 

---

Minimalna plaća u Hrvatskoj 677 eura, u Austriji oko 1500 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj u studenome je iznosila 1200 eura, dok je medijalna neto plaća u istom mjesecu iznosila 1030 eura, što znači da je više onih koji su imali ispodprosječnu plaću od onih koji su imali plaću veću od prosječne.

Minimalna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 677, a u Sloveniji 902 eura. Istodobno je minimalna plaća u Austriji oko 1500 eura, a prosječna 2600 eura.

---

---

U Sloveniji dodatno štede Sparovom karticom

Hrvati iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koji kupuju u Sloveniji, dodatno štede i zahvaljujući registraciji kartice/aplikacije u tamošnjem Sparu. Njome ostvaruju popuste na određene proizvode, a Slovenci su dodatno uveli petkom i subotom 10 posto popusta na ukupan iznos kupnje (odnosi se i na snižene proizvode).

---

---

Trgovci: Na cijene utječu brojni faktori

Različitost cijena istih proizvoda u svojim trgovinama u raznim europskim zemljama trgovci objašnjavaju činjenicom da na njihovo formiranje utječu brojni faktori, ponajviše iznos stope PDV-a na hranu.

Tako u svojim službenim priopćenjima često objašnjavaju da na cijene utječu i troškovi logistike, najam, transport, kao i ostali operativni troškovi.

Pravdaju se i da dobavljači često moraju prilagoditi proizvode koji su deklarirani na njemačkom ili nekom drugom jeziku, a koji su namijenjeni tržištu srednje i istočne Europe, te ih uskladiti sa zakonskim regulativama koje se razlikuju po zemljama što, prema njihovim riječima, zahtijeva dodatne logističke procese.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Stephane Mouchmouche/Hans Lucas Via Afp Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp Eric Lalmand/Belga Via Afp Artur Widak/Nurphoto Via Afp
Joško Šupić/Cropix

S čime se svakodnevno bore kupci u Hrvatskoj, pokušat ćemo zorno prikazati na primjeru kupnje u istim trgovačkim lancima u Sloveniji i Austriji

Stephane Mouchmouche/Hans Lucas Via Afp

Kilogram uvoznog pršuta u istom trgovačkom lancu u deželi košta 32,38 eura, a kod nas 44,33 eura.

Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp

Pakiranje sira maasdamer ili gauda s prefiksom bio prodaje se sada u Hrvatskoj za 2,89 eura (kilogram je 14,45 eura), dok je u austrijskom Lidlu bio tilsit ili gaudu moguće kupiti u pakiranju od 150 g za 1,45 eura (kilogram je 9,67 eura)

Eric Lalmand/Belga Via Afp

Ista tjestenina za lazanje (pola kilograma), uz primamljivu oznaku njemačkog trgovca ”super cijena” ovdje nam se nudi za 1,89 eura, a u Sloveniji za 1,29 eura

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

U austrijskom Sparu ista količina praška za odjeću Weißer Riese (45 pranja) trenutno se prodaje za 9,99 eura, a u Hrvatskoj za 12,99 eura

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/usporedili-smo-cijene-kod-nas-i-preko-granice-za-samo-dva-proizvoda-ustedi-se-za-vise-ruckova-kradu-nas-na-sve-strane-1360695 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=130b23627c4e06fec1e8be2e799bb5e9fcd6bdf4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Usporedili+smo+cijene+kod+nas+i+preko+granice.+Za+samo+dva+proizvoda+u%C5%A1tedi+se+za+vi%C5%A1e+ru%C4%8Dkova%3A+Kradu+nas+na+sve+strane%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fusporedili-smo-cijene-kod-nas-i-preko-granice-za-samo-dva-proizvoda-ustedi-se-za-vise-ruckova-kradu-nas-na-sve-strane-1360695 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fusporedili-smo-cijene-kod-nas-i-preko-granice-za-samo-dva-proizvoda-ustedi-se-za-vise-ruckova-kradu-nas-na-sve-strane-1360695 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razlike su znatne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životrazlike su znatne

Usporedili smo cijene kod nas i preko granice. Za samo dva proizvoda uštedi se za više ručkova: Kradu nas na sve strane!

Piše Mirela Goreta
3. veljače 2024. - 07:44
S čime se svakodnevno bore kupci u Hrvatskoj, pokušat ćemo zorno prikazati na primjeru kupnje u istim trgovačkim lancima u Sloveniji i AustrijiJoško Šupić/Cropix

- Lupkam po kasi cijeli dan račune od desetak do maksimalno 20 eura, dok kolegice u našim trgovinama u Mallu ili Jokeru uglavnom kucaju one od četrdesetak, maksimalno 50 eura. U svom kvartovskom dućanu mogu na prste jedne ruke izbrojiti račune s tolikim iznosima. Ali imam ih više, jer radim na blagajni cijeli dan. I opet u kasi imam isto koliko je imala novopridošla nam kolegica dok je prethodno radila u našem dućanu u šoping centru. Naravno, vikendi su izuzetak, kad u velike splitske šoping centre zalazi veći broj kupaca, tamo se bolje trguje nego u kvartu. I Joker i Mall žive vikendom... - komentira nam splitska trgovkinja D. B. (podaci poznati redakciji), inače dugogodišnja djelatnica poznatog domaćeg trgovačkog lanca, trenutne potrošačke navike kupaca koje svakodnevno u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:38