stdClass Object ( [id] => 1191151 [title] => Više nismo crna rupa! Jeste i vi od onih koje sve više živcira prognoza koja ne pogađa vrijeme? Uloženi milijuni u visoko sofisticirani meteoradar na Jadranu, u minutu ćemo znati kad će pasti kiša, evo detalja [alias] => vise-nismo-crna-rupa-jeste-i-vi-od-onih-koje-sve-vise-zivcira-prognoza-koja-ne-pogada-vrijeme-ulozeni-milijuni-u-visoko-sofisticirani-meteoradar-na-jadranu-u-minutu-cemo-znati-kad-ce-pasti-kisa-evo-detalja [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se uspnete na Glavicu, ispred vas se rastvore Ravni kotari: od Zemunika do Vranskog jezera, nekoliko desetaka kvadratnih kilometara nikad ostvarene dalmatinske Kalifornije.

Iza leđa, prema moru, pogled puca na Kornate i zadarske otoke, od Pašmana do Molata. Prve kuće u Debeljaku - velebne novoizgrađene vile s bazenima - udaljene su samo nekoliko stotina metara zračne linije, a uz njih vijuga zemljana cesta koja se nešto niže širi na asfaltnu prometnicu, sve do sukošanskog polja.

Na Glavici dere jugo i osim novinarske ekipe i velike metalne konstrukcije u obliku nogometne lopte iznad naših glava, nema nikoga.

Na okolnoj makiji još su svježi tragovi teških radnih strojeva koji su probili put do vrha i na dva proširenja uredili odmorište s vidikovcem za izletnike.

S ovog brda iznad Debeljaka u Općini Sukošan svakih pet minuta u eter stižu novi meteorološki snimci Jadrana. Sredinom travnja, naime, dovršeno je inicijalno testiranje novog radarskog uređaja čime je i službeno započeo operativni rad Meteorološkog radarskog centra Debeljak.

Prvi put u povijesti

- Prvi put u povijesti hrvatski dio jadranske obale je pokriven radarskim mjerenjima što će doprinijeti zaštiti ljudi, njihove imovine i okoliša.

Cijeli Jadran bit će pokriven radarskim mjerenjima kad se instaliraju radari kod Labina u Istri i kod Stona na Pelješcu - istaknula je dr. sc. Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Jednostavnije rečeno, područje Zadarske županije, odnosno Dalmacije, odsad više nije “crna rupa Europe”, jedina regija u Europskoj uniji koja nije bila pokrivena meteorološkim mjerenjima!

Zašto dosad nismo imali meteorološke radare na Jadranu, kao jedna od zemalja s najrazvedenijom obalom i najvećim brojem nautičara na Mediteranu tijekom ljeta, pitamo Stjepana Ivateka-Šahdana, voditelja projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH (METMONIC).

---

image

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

Jure Mišković/Cropix
---


- Ideja o postavljanju meteoroloških radara na području Jadranskog mora je dugogodišnja želja hrvatskih meteorologa, ali zbog niza razloga do sada se nisu mogli osigurati kvalitetni uvjeti za ostvarivanje tog cilja.

Provedbom projekta METMONIC konačno su se osigurala sredstva potrebna za ostvarivanje tog cilja – kaže ovaj diplomirani inženjer fizike i magistar prirodnih znanosti koji od 1998. radi u DHMZ-u. Do 2017. godine je bio angažiran na razvoju i primjeni operativnog numeričkog modela za prognozu vremena ALADIN, a od tada do danas radi na provedbi projekta METMONIC.

Projekt se provodi uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijednost od gotovo 344 milijuna kuna

Ukupna procijenjena vrijednost Projekta METMONIC iznosi gotovo 344 milijuna kuna, od čega 85 posto financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalih 15 posto Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Projektom METMONIC predviđeno je postavljanje šest novih meteoroloških radara čime ćemo osigurati sljedive, reprezentativne, visokokvalitetne, pouzdane i pravovremene podatke o stanju atmosfere i mora na cijelom prostoru Republike Hrvatske – kaže Ivateka-Šahdan.

Trenutno su u funkciji meteorološki radari na lokacijama MRC Bilogora i MRC Gradište koji svojim radom pokrivaju kontinentalni dio Hrvatske, dok je na području Jadrana u funkciji radarski uređaj na MRC Sjeverna Dalmacija (Debeljak).

---

image

Radar u Debeljaku

---


Tijekom mjeseca svibnja planirana je instalacija u Istri (vrh Goli pored Labina), a do kraja godine planirano je postavljanje meteorološkog radara i na lokaciju Uljenje na poluotoku Pelješcu čime će se osigurati pokrivenost cijelog Jadrana produktima meteoroloških radara.

Zašto su kao lokacije izabrani Debeljak, odnosno Pelješac i Labin?

- Budući da meteorološki radar emitira elektromagnetsku energiju koja se prostire pravocrtno, pri mjerenju meteoroloških pojava (oblaka) nije poželjno da ta energija nailazi na neke druge prepreke, primjerice brda ili građevine, jer radar tada ne može detektirati cilj.

Dominantne točke

Zato se meteorološki radari postavljaju na dominantne točke u okolini − vrhove brda ili planina te uzvisine ali ispod razine naoblake. To je bio glavni razlog smještanja radarskog uređaja na uzvisini iznad naselja Debeljak.

Drugi razlog leži u činjenici da smještanjem radarskog uređaja u Dalmaciji osiguravamo pokrivanje središnjeg dijela Jadranskog mora radarskim mjerenjem što je iznimno bitno zbog poljoprivrede, turizma, cestovnog i morskog prometa u tom kraju Hrvatske.

Sustavi ranog upozorenja na opasne vremenske pojave osiguravaju preduvjet za pravovremeno upozorenje i pripremu na nadolazeće nepovoljne vremenske uvjete i slijedom toga smanjuje se materijalna šteta i spašavaju dragocjeni ljudski životi.

Lokacije na Pelješcu i Labinu su odabrane jer će se na tim lokacijama, koje su na uzvisini a istovremeno ne previsoko, osigurati dobivanje kvalitetnih radarskih mjerenja na sjeveru i krajnjem jugu Republike Hrvatske – objašnjava nam voditelj projekta.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---


Funkcija meteorološkog radarskog uređaja smještenog na lokaciji Debeljak iznad Sukošana je prikupljanje informacije o stanju atmosfere.

Riječ je o meteorološkom radaru najnovije generacije (dvojno polarizirani Doppler radar) koji pruža informacije o raznim meteorološkim pojavama na širokom području (operativnom dometu 240 km).

Tako se uz podatke o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina dobivaju i informacije o očekivanom intenzitetu oborine na tlu, brzini i smjeru vjetra u slojevima atmosfere, akumuliranoj količini oborine na tlu za određeno razdoblje i područje, vrsti oborine (snijeg, susnježica, kiša, tuča) i druge informacije koje su od velike koristi javnosti.

Do kraja lipnja 2023.

- Radar na Debeljaku dio je novog sustava meteoradara na našoj obali. U sklopu novog sustava je predviđeno i postavljanje 100 meteopostaja duž obale.

Za sjeverni dio obale ugovoreni su građevinski radovi i početak radova očekuje se u svibnju. Za južni dio obale u tijeku je postupak javne nabave, a početak radova očekuje se tijekom ljeta. Većina osjetnika i drugih uređaja koji su potrebni za rad meteoroloških postaja su nabavljeni i očekuje se njihovo postavljanje čim završe građevinski i elektroinstalaterski radovi na postajama.

Planirano je da sve postaje budu u funkciji do kraja lipnja 2023. kada se i završava projekt METMONIC – kaže naš sugovornik.

Prikupljeni meteopodaci bit će od najveće koristi nautičarima jer će uz pomoć njih jednostavnije i sigurnije moći planirati plovidbu otvorenim morem i pronaći zaklon u slučaju nepovoljnih meteoroloških prilika.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---


Podaci meteoroloških radara osvježavaju se svakih 5 minuta tako da je moguće u realnom vremenu pratiti kretanje oblačnih sustava i pravodobno osigurati podatke neophodne za izdavanje upozorenja o nadolazećoj vremenskoj nepogodi. Svi prikupljeni podaci, ističe inženjer Ivatek-Šahdan, bit će dostupni javnosti na web-stranici DHMZ-a kao i kroz sve postojeće kanale informiranja javnosti, ali i na nekim novim aplikacijama koje su u pripremi.

Javno dostupni

- Postupak modernizacije svakako doprinosi proširenju djelokruga rada DHMZ-a jer unaprjeđenjem motriteljske mreže osiguravamo potpunu pokrivenost meteorološkim, oceanografskim i visinskim mjerenjima kopna i teritorijalnog mora, te javnu dostupnost svih mjerenih podataka.

Prikupljeni meteorološki podaci kao i arhivirani meteorološki podaci bit će javno dostupni te će služiti znanstveno-istraživačkim institucijama, nevladinim organizacijama i zainteresiranim korisnicima podataka za istraživanja o klimatskim promjenama i njihovu utjecaju na ranjive sektore te cjelokupnoj javnosti – naglašava.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---


Na koncu ga pitamo nešto što mnoge zanima u poplavi fake news informacija i tako zamagljuje istinu o dobrobiti ovakvih uređaja: jesu li postavljeni meteoradari štetni za zdravlje ljudi te je li znanstveno dokazano njihovo štetno zračenje?

Što je sa zračenjem?

- Razumljivo je kako postoji određena zabrinutost javnosti oko postavljanja meteoroloških radara zbog nepoznavanja rada tih uređaja, ali o štetnom utjecaju zračenja meteoroloških radara ne postoje nikakvi znanstveni dokazi. Ipak, preventivno, u svakoj državi pa tako i u Republici Hrvatskoj, postoji zakonska regulativa koja propisuje dozvoljene razine elektromagnetskog zračenja u okolini.

Regulativom su propisane maksimalne dozvoljene vrijednosti elektromagnetskog zračenja. Vrijednosti propisane našim zakonima daleko su ispod vrijednosti na kojima se pojavljuje mjerljiv efekt štetnog djelovanja. Svi instalirani uređaji koji emitiraju elektromagnetsko zračenje, pa tako i meteorološki radari, moraju udovoljavati toj regulativi.

---

image

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

Jure Mišković/Cropix
---


Za svaki se uređaj prije instalacije radi procjena razine elektromagnetskog zračenja u okolini koje će uređaj emitirati i tek ako je ona prihvatljiva pristupa se instalaciji.

Nakon instalacije rade se mjerenja stvarne razine elektromagnetskog zračenja s ciljem provjere jesu li izmjerene razine zračenja niže od zakonski dozvoljenih.

U praksi su mjerenja zračenja meteoroloških radara uvijek višestruko niža od zakonski dozvoljenih vrijednosti – poručuje inženjer Ivatek-Šahdan. 

---

Sprečavanje gubitaka i velikih materijalnih šteta


Meteorološki radar (skr. od engl. Radio Detection and Ranging) sastoji se od dva osnovna dijela: elektroničkog dijela i antene. Elektronski dio radara se sastoji od odašiljača, prijamnika i računala te je instaliran u prostorijama objekta pored kojeg se nalazi ili u kontejneru.

Antena meteorološkog radara instalirana je na specijalno dizajniranom tornju i zaštićena kupolom te odašilje signal te prima reflektirani signal od čestica u atmosferi (npr. kapljice kiše, snijeg, led, …). Kupola štiti antenu od raznih vanjskih utjecaja npr. oborine, vjetra, prašine, pijeska itd.

Osnovni princip rada meteorološkog radara sastoji se u odašiljanju usmjerenih kratkotrajnih impulsa u nebo i potom detektiranju reflektiranog signala od potencijalnih ciljeva.

Prilikom mjerenja, antena radara se istovremeno kreće po smjeru (azimutu) i po nagibu (elevaciji) iznad horizonta prikupljajući potrebne informacije. Pokretna antena radara usmjerava signal tako da formira neku vrstu kružnih stožaca na različitim nagibima iznad horizonta.

Moderni meteorološki radari poput ovog na brdu iznad Debeljaka nezaobilazan su instrument u današnjoj meteorologiji, a produkti meteoroloških radara nalaze višestruku primjenu u mnogim segmentima ljudskog djelovanja npr. u poljoprivredi, pomorskom, zračnom i cestovnom prometu, elektroprivredi, zaštiti od požara i poplava u prirodi...

S obzirom na sve češće pojave izraženih meteoroloških ekstrema povezanih s velikom količinom oborine u vrlo kratkom vremenu (intenzivna oborina, bujične poplave), uloga meteoroloških radara postaje sve važnija.

Pravovremenim otkrivanjem opasnih meteoroloških pojava te dostavljanjem upozorenja nadležnim službama za zaštitu i spašavanje i široj javnosti stvaraju se preduvjeti za pravovremeno i adekvatno djelovanje u sprečavanju gubitaka ljudskih života i velikih materijalnih šteta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTENZITET, BRZINA, SMJER... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => INTENZITET, BRZINA, SMJER... 2 0 9373 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-01 09:32:59 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-09 13:03:38 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2022-05-09 12:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1064 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746556.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746550.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21775766.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746558.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746554.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746546.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746542.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746538.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746534.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746528.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746532.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746524.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746518.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746516.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/01\/21746514.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u op\u0107ini Suko\u0161an kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima \u0107e po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima\u00a0<\/p>","

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u op\u0107ini Suko\u0161an kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima \u0107e po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima\u00a0<\/p>","

Radar u Debeljaku<\/p>","

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u op\u0107ini Suko\u0161an kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima \u0107e po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima\u00a0<\/p>","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["46:29","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21746556_1920.jpg":"1920x1080","k_21746556_1280.jpg":"1280x1280","k_21746556_1024.jpg":"1024x1024","k_21746556_640.jpg":"640x640","k_21746556_480.jpg":"480x480","k_21746556_340.jpg":"340x340","k_21746556_220.jpg":"220x220","o_21746556_1280.jpg":"1280x853","o_21746556_1024.jpg":"1024x682","o_21746556_640.jpg":"640x426","o_21746556_480.jpg":"480x320","o_21746556_340.jpg":"340x226","o_21746556_220.jpg":"220x146","h_21746556_1280.jpg":"1280x854","h_21746556_1024.jpg":"1024x683","h_21746556_640.jpg":"640x427","h_21746556_480.jpg":"480x320","h_21746556_340.jpg":"340x227","h_21746556_220.jpg":"220x147","pp_21746556_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746556_1024.jpg":"805x1024","pp_21746556_640.jpg":"503x640","pp_21746556_480.jpg":"377x480","pp_21746556_340.jpg":"267x340","pp_21746556_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746550_1920.jpg":"1920x1080","k_21746550_1280.jpg":"1280x1280","k_21746550_1024.jpg":"1024x1024","k_21746550_640.jpg":"640x640","k_21746550_480.jpg":"480x480","k_21746550_340.jpg":"340x340","k_21746550_220.jpg":"220x220","o_21746550_1280.jpg":"1280x853","o_21746550_1024.jpg":"1024x682","o_21746550_640.jpg":"640x426","o_21746550_480.jpg":"480x320","o_21746550_340.jpg":"340x226","o_21746550_220.jpg":"220x146","h_21746550_1280.jpg":"1280x854","h_21746550_1024.jpg":"1024x683","h_21746550_640.jpg":"640x427","h_21746550_480.jpg":"480x320","h_21746550_340.jpg":"340x227","h_21746550_220.jpg":"220x147","pp_21746550_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746550_1024.jpg":"805x1024","pp_21746550_640.jpg":"503x640","pp_21746550_480.jpg":"377x480","pp_21746550_340.jpg":"267x340","pp_21746550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x1047","hd_21775766_1920.jpg":"1920x1080","k_21775766_1280.jpg":"1280x1280","k_21775766_1024.jpg":"1024x1024","k_21775766_640.jpg":"640x640","k_21775766_480.jpg":"480x480","k_21775766_340.jpg":"340x340","k_21775766_220.jpg":"220x220","o_21775766_1280.jpg":"1280x1308","o_21775766_1024.jpg":"1024x1047","o_21775766_640.jpg":"640x654","o_21775766_480.jpg":"480x490","o_21775766_340.jpg":"340x347","o_21775766_220.jpg":"220x224","h_21775766_1280.jpg":"1280x854","h_21775766_1024.jpg":"1024x683","h_21775766_640.jpg":"640x427","h_21775766_480.jpg":"480x320","h_21775766_340.jpg":"340x227","h_21775766_220.jpg":"220x147","pp_21775766_1280.jpg":"1006x1280","pp_21775766_1024.jpg":"805x1024","pp_21775766_640.jpg":"503x640","pp_21775766_480.jpg":"377x480","pp_21775766_340.jpg":"267x340","pp_21775766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746558_1920.jpg":"1920x1080","k_21746558_1280.jpg":"1280x1280","k_21746558_1024.jpg":"1024x1024","k_21746558_640.jpg":"640x640","k_21746558_480.jpg":"480x480","k_21746558_340.jpg":"340x340","k_21746558_220.jpg":"220x220","o_21746558_1280.jpg":"1280x853","o_21746558_1024.jpg":"1024x682","o_21746558_640.jpg":"640x426","o_21746558_480.jpg":"480x320","o_21746558_340.jpg":"340x226","o_21746558_220.jpg":"220x146","h_21746558_1280.jpg":"1280x854","h_21746558_1024.jpg":"1024x683","h_21746558_640.jpg":"640x427","h_21746558_480.jpg":"480x320","h_21746558_340.jpg":"340x227","h_21746558_220.jpg":"220x147","pp_21746558_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746558_1024.jpg":"805x1024","pp_21746558_640.jpg":"503x640","pp_21746558_480.jpg":"377x480","pp_21746558_340.jpg":"267x340","pp_21746558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746554_1920.jpg":"1920x1080","k_21746554_1280.jpg":"1280x1280","k_21746554_1024.jpg":"1024x1024","k_21746554_640.jpg":"640x640","k_21746554_480.jpg":"480x480","k_21746554_340.jpg":"340x340","k_21746554_220.jpg":"220x220","o_21746554_1280.jpg":"1280x853","o_21746554_1024.jpg":"1024x682","o_21746554_640.jpg":"640x426","o_21746554_480.jpg":"480x320","o_21746554_340.jpg":"340x226","o_21746554_220.jpg":"220x146","h_21746554_1280.jpg":"1280x854","h_21746554_1024.jpg":"1024x683","h_21746554_640.jpg":"640x427","h_21746554_480.jpg":"480x320","h_21746554_340.jpg":"340x227","h_21746554_220.jpg":"220x147","pp_21746554_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746554_1024.jpg":"805x1024","pp_21746554_640.jpg":"503x640","pp_21746554_480.jpg":"377x480","pp_21746554_340.jpg":"267x340","pp_21746554_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746546_1920.jpg":"1920x1080","k_21746546_1280.jpg":"1280x1280","k_21746546_1024.jpg":"1024x1024","k_21746546_640.jpg":"640x640","k_21746546_480.jpg":"480x480","k_21746546_340.jpg":"340x340","k_21746546_220.jpg":"220x220","o_21746546_1280.jpg":"1280x853","o_21746546_1024.jpg":"1024x682","o_21746546_640.jpg":"640x426","o_21746546_480.jpg":"480x320","o_21746546_340.jpg":"340x226","o_21746546_220.jpg":"220x146","h_21746546_1280.jpg":"1280x854","h_21746546_1024.jpg":"1024x683","h_21746546_640.jpg":"640x427","h_21746546_480.jpg":"480x320","h_21746546_340.jpg":"340x227","h_21746546_220.jpg":"220x147","pp_21746546_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746546_1024.jpg":"805x1024","pp_21746546_640.jpg":"503x640","pp_21746546_480.jpg":"377x480","pp_21746546_340.jpg":"267x340","pp_21746546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746542_1920.jpg":"1920x1080","k_21746542_1280.jpg":"1280x1280","k_21746542_1024.jpg":"1024x1024","k_21746542_640.jpg":"640x640","k_21746542_480.jpg":"480x480","k_21746542_340.jpg":"340x340","k_21746542_220.jpg":"220x220","o_21746542_1280.jpg":"1280x853","o_21746542_1024.jpg":"1024x682","o_21746542_640.jpg":"640x426","o_21746542_480.jpg":"480x320","o_21746542_340.jpg":"340x226","o_21746542_220.jpg":"220x146","h_21746542_1280.jpg":"1280x854","h_21746542_1024.jpg":"1024x683","h_21746542_640.jpg":"640x427","h_21746542_480.jpg":"480x320","h_21746542_340.jpg":"340x227","h_21746542_220.jpg":"220x147","pp_21746542_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746542_1024.jpg":"805x1024","pp_21746542_640.jpg":"503x640","pp_21746542_480.jpg":"377x480","pp_21746542_340.jpg":"267x340","pp_21746542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746538_1920.jpg":"1920x1080","k_21746538_1280.jpg":"1280x1280","k_21746538_1024.jpg":"1024x1024","k_21746538_640.jpg":"640x640","k_21746538_480.jpg":"480x480","k_21746538_340.jpg":"340x340","k_21746538_220.jpg":"220x220","o_21746538_1280.jpg":"1280x853","o_21746538_1024.jpg":"1024x682","o_21746538_640.jpg":"640x426","o_21746538_480.jpg":"480x320","o_21746538_340.jpg":"340x226","o_21746538_220.jpg":"220x146","h_21746538_1280.jpg":"1280x854","h_21746538_1024.jpg":"1024x683","h_21746538_640.jpg":"640x427","h_21746538_480.jpg":"480x320","h_21746538_340.jpg":"340x227","h_21746538_220.jpg":"220x147","pp_21746538_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746538_1024.jpg":"805x1024","pp_21746538_640.jpg":"503x640","pp_21746538_480.jpg":"377x480","pp_21746538_340.jpg":"267x340","pp_21746538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746534_1920.jpg":"1920x1080","k_21746534_1280.jpg":"1280x1280","k_21746534_1024.jpg":"1024x1024","k_21746534_640.jpg":"640x640","k_21746534_480.jpg":"480x480","k_21746534_340.jpg":"340x340","k_21746534_220.jpg":"220x220","o_21746534_1280.jpg":"1280x853","o_21746534_1024.jpg":"1024x682","o_21746534_640.jpg":"640x426","o_21746534_480.jpg":"480x320","o_21746534_340.jpg":"340x226","o_21746534_220.jpg":"220x146","h_21746534_1280.jpg":"1280x854","h_21746534_1024.jpg":"1024x683","h_21746534_640.jpg":"640x427","h_21746534_480.jpg":"480x320","h_21746534_340.jpg":"340x227","h_21746534_220.jpg":"220x147","pp_21746534_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746534_1024.jpg":"805x1024","pp_21746534_640.jpg":"503x640","pp_21746534_480.jpg":"377x480","pp_21746534_340.jpg":"267x340","pp_21746534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21746528_1920.jpg":"1920x1080","k_21746528_1280.jpg":"1280x1280","k_21746528_1024.jpg":"1024x1024","k_21746528_640.jpg":"640x640","k_21746528_480.jpg":"480x480","k_21746528_340.jpg":"340x340","k_21746528_220.jpg":"220x220","o_21746528_1280.jpg":"1280x1920","o_21746528_1024.jpg":"1024x1536","o_21746528_640.jpg":"640x960","o_21746528_480.jpg":"480x720","o_21746528_340.jpg":"340x510","o_21746528_220.jpg":"220x330","h_21746528_1280.jpg":"1280x854","h_21746528_1024.jpg":"1024x683","h_21746528_640.jpg":"640x427","h_21746528_480.jpg":"480x320","h_21746528_340.jpg":"340x227","h_21746528_220.jpg":"220x147","pp_21746528_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746528_1024.jpg":"805x1024","pp_21746528_640.jpg":"503x640","pp_21746528_480.jpg":"377x480","pp_21746528_340.jpg":"267x340","pp_21746528_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746532_1920.jpg":"1920x1080","k_21746532_1280.jpg":"1280x1280","k_21746532_1024.jpg":"1024x1024","k_21746532_640.jpg":"640x640","k_21746532_480.jpg":"480x480","k_21746532_340.jpg":"340x340","k_21746532_220.jpg":"220x220","o_21746532_1280.jpg":"1280x853","o_21746532_1024.jpg":"1024x682","o_21746532_640.jpg":"640x426","o_21746532_480.jpg":"480x320","o_21746532_340.jpg":"340x226","o_21746532_220.jpg":"220x146","h_21746532_1280.jpg":"1280x854","h_21746532_1024.jpg":"1024x683","h_21746532_640.jpg":"640x427","h_21746532_480.jpg":"480x320","h_21746532_340.jpg":"340x227","h_21746532_220.jpg":"220x147","pp_21746532_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746532_1024.jpg":"805x1024","pp_21746532_640.jpg":"503x640","pp_21746532_480.jpg":"377x480","pp_21746532_340.jpg":"267x340","pp_21746532_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746524_1920.jpg":"1920x1080","k_21746524_1280.jpg":"1280x1280","k_21746524_1024.jpg":"1024x1024","k_21746524_640.jpg":"640x640","k_21746524_480.jpg":"480x480","k_21746524_340.jpg":"340x340","k_21746524_220.jpg":"220x220","o_21746524_1280.jpg":"1280x853","o_21746524_1024.jpg":"1024x682","o_21746524_640.jpg":"640x426","o_21746524_480.jpg":"480x320","o_21746524_340.jpg":"340x226","o_21746524_220.jpg":"220x146","h_21746524_1280.jpg":"1280x854","h_21746524_1024.jpg":"1024x683","h_21746524_640.jpg":"640x427","h_21746524_480.jpg":"480x320","h_21746524_340.jpg":"340x227","h_21746524_220.jpg":"220x147","pp_21746524_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746524_1024.jpg":"805x1024","pp_21746524_640.jpg":"503x640","pp_21746524_480.jpg":"377x480","pp_21746524_340.jpg":"267x340","pp_21746524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746518_1920.jpg":"1920x1080","k_21746518_1280.jpg":"1280x1280","k_21746518_1024.jpg":"1024x1024","k_21746518_640.jpg":"640x640","k_21746518_480.jpg":"480x480","k_21746518_340.jpg":"340x340","k_21746518_220.jpg":"220x220","o_21746518_1280.jpg":"1280x853","o_21746518_1024.jpg":"1024x682","o_21746518_640.jpg":"640x426","o_21746518_480.jpg":"480x320","o_21746518_340.jpg":"340x226","o_21746518_220.jpg":"220x146","h_21746518_1280.jpg":"1280x854","h_21746518_1024.jpg":"1024x683","h_21746518_640.jpg":"640x427","h_21746518_480.jpg":"480x320","h_21746518_340.jpg":"340x227","h_21746518_220.jpg":"220x147","pp_21746518_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746518_1024.jpg":"805x1024","pp_21746518_640.jpg":"503x640","pp_21746518_480.jpg":"377x480","pp_21746518_340.jpg":"267x340","pp_21746518_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1267","hd_21746516_1920.jpg":"1920x1080","k_21746516_1280.jpg":"1280x1280","k_21746516_1024.jpg":"1024x1024","k_21746516_640.jpg":"640x640","k_21746516_480.jpg":"480x480","k_21746516_340.jpg":"340x340","k_21746516_220.jpg":"220x220","o_21746516_1280.jpg":"1280x844","o_21746516_1024.jpg":"1024x675","o_21746516_640.jpg":"640x422","o_21746516_480.jpg":"480x316","o_21746516_340.jpg":"340x224","o_21746516_220.jpg":"220x145","h_21746516_1280.jpg":"1280x854","h_21746516_1024.jpg":"1024x683","h_21746516_640.jpg":"640x427","h_21746516_480.jpg":"480x320","h_21746516_340.jpg":"340x227","h_21746516_220.jpg":"220x147","pp_21746516_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746516_1024.jpg":"805x1024","pp_21746516_640.jpg":"503x640","pp_21746516_480.jpg":"377x480","pp_21746516_340.jpg":"267x340","pp_21746516_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21746514_1920.jpg":"1920x1080","k_21746514_1280.jpg":"1280x1280","k_21746514_1024.jpg":"1024x1024","k_21746514_640.jpg":"640x640","k_21746514_480.jpg":"480x480","k_21746514_340.jpg":"340x340","k_21746514_220.jpg":"220x220","o_21746514_1280.jpg":"1280x853","o_21746514_1024.jpg":"1024x682","o_21746514_640.jpg":"640x426","o_21746514_480.jpg":"480x320","o_21746514_340.jpg":"340x226","o_21746514_220.jpg":"220x146","h_21746514_1280.jpg":"1280x854","h_21746514_1024.jpg":"1024x683","h_21746514_640.jpg":"640x427","h_21746514_480.jpg":"480x320","h_21746514_340.jpg":"340x227","h_21746514_220.jpg":"220x147","pp_21746514_1280.jpg":"1006x1280","pp_21746514_1024.jpg":"805x1024","pp_21746514_640.jpg":"503x640","pp_21746514_480.jpg":"377x480","pp_21746514_340.jpg":"267x340","pp_21746514_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5911896 Threads: 77 Questions: 1063485404 Slow queries: 0 Opens: 191910 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.889 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9530926 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/vise-nismo-crna-rupa-jeste-i-vi-od-onih-koje-sve-vise-zivcira-prognoza-koja-ne-pogada-vrijeme-ulozeni-milijuni-u-visoko-sofisticirani-meteoradar-na-jadranu-u-minutu-cemo-znati-kad-ce-pasti-kisa-evo-detalja-1191151 [printLink] => /mozaik/zivot/vise-nismo-crna-rupa-jeste-i-vi-od-onih-koje-sve-vise-zivcira-prognoza-koja-ne-pogada-vrijeme-ulozeni-milijuni-u-visoko-sofisticirani-meteoradar-na-jadranu-u-minutu-cemo-znati-kad-ce-pasti-kisa-evo-detalja-1191151?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676970 [name] => projekt METMONIC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-09 15:02:42 [main_article_id] => 0 [alias] => projekt-metmonic [link] => /tag/projekt-metmonic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 412240 [name] => DHMZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dhmz [link] => /tag/dhmz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 276642 [name] => vremenska prognoza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vremenska-prognoza [link] => /tag/vremenska-prognoza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 676971 [name] => C-band Doppler [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-09 15:02:42 [main_article_id] => 0 [alias] => c-band-doppler [link] => /tag/c-band-doppler ) [4] => stdClass Object ( [id] => 285949 [name] => Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => debeljak [link] => /tag/debeljak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 676972 [name] => Meteorološki radarski centar Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-09 15:03:40 [main_article_id] => 0 [alias] => meteoroloski-radarski-centar-debeljak [link] => /tag/meteoroloski-radarski-centar-debeljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTENZITET, BRZINA, SMJER... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Više nismo crna rupa! Jeste i vi od onih koje sve više živcira prognoza koja ne pogađa vrijeme? Uloženi milijuni u visoko sofisticirani meteoradar na Jadranu, u minutu ćemo znati kad će pasti kiša, evo detalja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746556.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jure Mišković/Cropix [mainImageDesc] =>

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746556.jpg [title] =>

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

Jure Mišković/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746550.jpg [title] =>

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

Jure Mišković/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21775766.jpg [title] =>

Radar u Debeljaku

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746558.jpg [title] =>

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

Jure Mišković/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746554.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746546.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746542.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746538.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746534.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746528.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746532.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746524.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746518.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746516.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/01/21746514.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se uspnete na Glavicu, ispred vas se rastvore Ravni kotari: od Zemunika do Vranskog jezera, nekoliko desetaka kvadratnih kilometara nikad ostvarene dalmatinske Kalifornije.

Iza leđa, prema moru, pogled puca na Kornate i zadarske otoke, od Pašmana do Molata. Prve kuće u Debeljaku - velebne novoizgrađene vile s bazenima - udaljene su samo nekoliko stotina metara zračne linije, a uz njih vijuga zemljana cesta koja se nešto niže širi na asfaltnu prometnicu, sve do sukošanskog polja.

Na Glavici dere jugo i osim novinarske ekipe i velike metalne konstrukcije u obliku nogometne lopte iznad naših glava, nema nikoga.

Na okolnoj makiji još su svježi tragovi teških radnih strojeva koji su probili put do vrha i na dva proširenja uredili odmorište s vidikovcem za izletnike.

S ovog brda iznad Debeljaka u Općini Sukošan svakih pet minuta u eter stižu novi meteorološki snimci Jadrana. Sredinom travnja, naime, dovršeno je inicijalno testiranje novog radarskog uređaja čime je i službeno započeo operativni rad Meteorološkog radarskog centra Debeljak.

Prvi put u povijesti

- Prvi put u povijesti hrvatski dio jadranske obale je pokriven radarskim mjerenjima što će doprinijeti zaštiti ljudi, njihove imovine i okoliša.

Cijeli Jadran bit će pokriven radarskim mjerenjima kad se instaliraju radari kod Labina u Istri i kod Stona na Pelješcu - istaknula je dr. sc. Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Jednostavnije rečeno, područje Zadarske županije, odnosno Dalmacije, odsad više nije “crna rupa Europe”, jedina regija u Europskoj uniji koja nije bila pokrivena meteorološkim mjerenjima!

Zašto dosad nismo imali meteorološke radare na Jadranu, kao jedna od zemalja s najrazvedenijom obalom i najvećim brojem nautičara na Mediteranu tijekom ljeta, pitamo Stjepana Ivateka-Šahdana, voditelja projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH (METMONIC).

---

image

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

Jure Mišković/Cropix
---


- Ideja o postavljanju meteoroloških radara na području Jadranskog mora je dugogodišnja želja hrvatskih meteorologa, ali zbog niza razloga do sada se nisu mogli osigurati kvalitetni uvjeti za ostvarivanje tog cilja.

Provedbom projekta METMONIC konačno su se osigurala sredstva potrebna za ostvarivanje tog cilja – kaže ovaj diplomirani inženjer fizike i magistar prirodnih znanosti koji od 1998. radi u DHMZ-u. Do 2017. godine je bio angažiran na razvoju i primjeni operativnog numeričkog modela za prognozu vremena ALADIN, a od tada do danas radi na provedbi projekta METMONIC.

Projekt se provodi uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijednost od gotovo 344 milijuna kuna

Ukupna procijenjena vrijednost Projekta METMONIC iznosi gotovo 344 milijuna kuna, od čega 85 posto financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalih 15 posto Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Projektom METMONIC predviđeno je postavljanje šest novih meteoroloških radara čime ćemo osigurati sljedive, reprezentativne, visokokvalitetne, pouzdane i pravovremene podatke o stanju atmosfere i mora na cijelom prostoru Republike Hrvatske – kaže Ivateka-Šahdan.

Trenutno su u funkciji meteorološki radari na lokacijama MRC Bilogora i MRC Gradište koji svojim radom pokrivaju kontinentalni dio Hrvatske, dok je na području Jadrana u funkciji radarski uređaj na MRC Sjeverna Dalmacija (Debeljak).

---

image

Radar u Debeljaku

---


Tijekom mjeseca svibnja planirana je instalacija u Istri (vrh Goli pored Labina), a do kraja godine planirano je postavljanje meteorološkog radara i na lokaciju Uljenje na poluotoku Pelješcu čime će se osigurati pokrivenost cijelog Jadrana produktima meteoroloških radara.

Zašto su kao lokacije izabrani Debeljak, odnosno Pelješac i Labin?

- Budući da meteorološki radar emitira elektromagnetsku energiju koja se prostire pravocrtno, pri mjerenju meteoroloških pojava (oblaka) nije poželjno da ta energija nailazi na neke druge prepreke, primjerice brda ili građevine, jer radar tada ne može detektirati cilj.

Dominantne točke

Zato se meteorološki radari postavljaju na dominantne točke u okolini − vrhove brda ili planina te uzvisine ali ispod razine naoblake. To je bio glavni razlog smještanja radarskog uređaja na uzvisini iznad naselja Debeljak.

Drugi razlog leži u činjenici da smještanjem radarskog uređaja u Dalmaciji osiguravamo pokrivanje središnjeg dijela Jadranskog mora radarskim mjerenjem što je iznimno bitno zbog poljoprivrede, turizma, cestovnog i morskog prometa u tom kraju Hrvatske.

Sustavi ranog upozorenja na opasne vremenske pojave osiguravaju preduvjet za pravovremeno upozorenje i pripremu na nadolazeće nepovoljne vremenske uvjete i slijedom toga smanjuje se materijalna šteta i spašavaju dragocjeni ljudski životi.

Lokacije na Pelješcu i Labinu su odabrane jer će se na tim lokacijama, koje su na uzvisini a istovremeno ne previsoko, osigurati dobivanje kvalitetnih radarskih mjerenja na sjeveru i krajnjem jugu Republike Hrvatske – objašnjava nam voditelj projekta.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---


Funkcija meteorološkog radarskog uređaja smještenog na lokaciji Debeljak iznad Sukošana je prikupljanje informacije o stanju atmosfere.

Riječ je o meteorološkom radaru najnovije generacije (dvojno polarizirani Doppler radar) koji pruža informacije o raznim meteorološkim pojavama na širokom području (operativnom dometu 240 km).

Tako se uz podatke o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina dobivaju i informacije o očekivanom intenzitetu oborine na tlu, brzini i smjeru vjetra u slojevima atmosfere, akumuliranoj količini oborine na tlu za određeno razdoblje i područje, vrsti oborine (snijeg, susnježica, kiša, tuča) i druge informacije koje su od velike koristi javnosti.

Do kraja lipnja 2023.

- Radar na Debeljaku dio je novog sustava meteoradara na našoj obali. U sklopu novog sustava je predviđeno i postavljanje 100 meteopostaja duž obale.

Za sjeverni dio obale ugovoreni su građevinski radovi i početak radova očekuje se u svibnju. Za južni dio obale u tijeku je postupak javne nabave, a početak radova očekuje se tijekom ljeta. Većina osjetnika i drugih uređaja koji su potrebni za rad meteoroloških postaja su nabavljeni i očekuje se njihovo postavljanje čim završe građevinski i elektroinstalaterski radovi na postajama.

Planirano je da sve postaje budu u funkciji do kraja lipnja 2023. kada se i završava projekt METMONIC – kaže naš sugovornik.

Prikupljeni meteopodaci bit će od najveće koristi nautičarima jer će uz pomoć njih jednostavnije i sigurnije moći planirati plovidbu otvorenim morem i pronaći zaklon u slučaju nepovoljnih meteoroloških prilika.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---


Podaci meteoroloških radara osvježavaju se svakih 5 minuta tako da je moguće u realnom vremenu pratiti kretanje oblačnih sustava i pravodobno osigurati podatke neophodne za izdavanje upozorenja o nadolazećoj vremenskoj nepogodi. Svi prikupljeni podaci, ističe inženjer Ivatek-Šahdan, bit će dostupni javnosti na web-stranici DHMZ-a kao i kroz sve postojeće kanale informiranja javnosti, ali i na nekim novim aplikacijama koje su u pripremi.

Javno dostupni

- Postupak modernizacije svakako doprinosi proširenju djelokruga rada DHMZ-a jer unaprjeđenjem motriteljske mreže osiguravamo potpunu pokrivenost meteorološkim, oceanografskim i visinskim mjerenjima kopna i teritorijalnog mora, te javnu dostupnost svih mjerenih podataka.

Prikupljeni meteorološki podaci kao i arhivirani meteorološki podaci bit će javno dostupni te će služiti znanstveno-istraživačkim institucijama, nevladinim organizacijama i zainteresiranim korisnicima podataka za istraživanja o klimatskim promjenama i njihovu utjecaju na ranjive sektore te cjelokupnoj javnosti – naglašava.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---


Na koncu ga pitamo nešto što mnoge zanima u poplavi fake news informacija i tako zamagljuje istinu o dobrobiti ovakvih uređaja: jesu li postavljeni meteoradari štetni za zdravlje ljudi te je li znanstveno dokazano njihovo štetno zračenje?

Što je sa zračenjem?

- Razumljivo je kako postoji određena zabrinutost javnosti oko postavljanja meteoroloških radara zbog nepoznavanja rada tih uređaja, ali o štetnom utjecaju zračenja meteoroloških radara ne postoje nikakvi znanstveni dokazi. Ipak, preventivno, u svakoj državi pa tako i u Republici Hrvatskoj, postoji zakonska regulativa koja propisuje dozvoljene razine elektromagnetskog zračenja u okolini.

Regulativom su propisane maksimalne dozvoljene vrijednosti elektromagnetskog zračenja. Vrijednosti propisane našim zakonima daleko su ispod vrijednosti na kojima se pojavljuje mjerljiv efekt štetnog djelovanja. Svi instalirani uređaji koji emitiraju elektromagnetsko zračenje, pa tako i meteorološki radari, moraju udovoljavati toj regulativi.

---

image

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

Jure Mišković/Cropix
---


Za svaki se uređaj prije instalacije radi procjena razine elektromagnetskog zračenja u okolini koje će uređaj emitirati i tek ako je ona prihvatljiva pristupa se instalaciji.

Nakon instalacije rade se mjerenja stvarne razine elektromagnetskog zračenja s ciljem provjere jesu li izmjerene razine zračenja niže od zakonski dozvoljenih.

U praksi su mjerenja zračenja meteoroloških radara uvijek višestruko niža od zakonski dozvoljenih vrijednosti – poručuje inženjer Ivatek-Šahdan. 

---

Sprečavanje gubitaka i velikih materijalnih šteta


Meteorološki radar (skr. od engl. Radio Detection and Ranging) sastoji se od dva osnovna dijela: elektroničkog dijela i antene. Elektronski dio radara se sastoji od odašiljača, prijamnika i računala te je instaliran u prostorijama objekta pored kojeg se nalazi ili u kontejneru.

Antena meteorološkog radara instalirana je na specijalno dizajniranom tornju i zaštićena kupolom te odašilje signal te prima reflektirani signal od čestica u atmosferi (npr. kapljice kiše, snijeg, led, …). Kupola štiti antenu od raznih vanjskih utjecaja npr. oborine, vjetra, prašine, pijeska itd.

Osnovni princip rada meteorološkog radara sastoji se u odašiljanju usmjerenih kratkotrajnih impulsa u nebo i potom detektiranju reflektiranog signala od potencijalnih ciljeva.

Prilikom mjerenja, antena radara se istovremeno kreće po smjeru (azimutu) i po nagibu (elevaciji) iznad horizonta prikupljajući potrebne informacije. Pokretna antena radara usmjerava signal tako da formira neku vrstu kružnih stožaca na različitim nagibima iznad horizonta.

Moderni meteorološki radari poput ovog na brdu iznad Debeljaka nezaobilazan su instrument u današnjoj meteorologiji, a produkti meteoroloških radara nalaze višestruku primjenu u mnogim segmentima ljudskog djelovanja npr. u poljoprivredi, pomorskom, zračnom i cestovnom prometu, elektroprivredi, zaštiti od požara i poplava u prirodi...

S obzirom na sve češće pojave izraženih meteoroloških ekstrema povezanih s velikom količinom oborine u vrlo kratkom vremenu (intenzivna oborina, bujične poplave), uloga meteoroloških radara postaje sve važnija.

Pravovremenim otkrivanjem opasnih meteoroloških pojava te dostavljanjem upozorenja nadležnim službama za zaštitu i spašavanje i široj javnosti stvaraju se preduvjeti za pravovremeno i adekvatno djelovanje u sprečavanju gubitaka ljudskih života i velikih materijalnih šteta.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix Jure Mišković/Cropix
Jure Mišković/Cropix

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

Jure Mišković/Cropix

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 


Radar u Debeljaku

Jure Mišković/Cropix

Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/vise-nismo-crna-rupa-jeste-i-vi-od-onih-koje-sve-vise-zivcira-prognoza-koja-ne-pogada-vrijeme-ulozeni-milijuni-u-visoko-sofisticirani-meteoradar-na-jadranu-u-minutu-cemo-znati-kad-ce-pasti-kisa-evo-detalja-1191151 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=acbcdf62debf62a44d7d89e15fc99576535f09d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vi%C5%A1e+nismo+crna+rupa%21+Jeste+i+vi+od+onih+koje+sve+vi%C5%A1e+%C5%BEivcira+prognoza+koja+ne+poga%C4%91a+vrijeme%3F+Ulo%C5%BEeni+milijuni+u+visoko+sofisticirani+meteoradar+na+Jadranu%2C+u+minutu+%C4%87emo+znati+kad+%C4%87e+pasti+ki%C5%A1a%2C+evo+detalja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvise-nismo-crna-rupa-jeste-i-vi-od-onih-koje-sve-vise-zivcira-prognoza-koja-ne-pogada-vrijeme-ulozeni-milijuni-u-visoko-sofisticirani-meteoradar-na-jadranu-u-minutu-cemo-znati-kad-ce-pasti-kisa-evo-detalja-1191151 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvise-nismo-crna-rupa-jeste-i-vi-od-onih-koje-sve-vise-zivcira-prognoza-koja-ne-pogada-vrijeme-ulozeni-milijuni-u-visoko-sofisticirani-meteoradar-na-jadranu-u-minutu-cemo-znati-kad-ce-pasti-kisa-evo-detalja-1191151 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTENZITET, BRZINA, SMJER... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotINTENZITET, BRZINA, SMJER...

Više nismo crna rupa! Jeste i vi od onih koje sve više živcira prognoza koja ne pogađa vrijeme? Uloženi milijuni u visoko sofisticirani meteoradar na Jadranu, u minutu ćemo znati kad će pasti kiša, evo detalja

9. svibnja 2022. - 14:10
Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima Jure Mišković/Cropix

Kad se uspnete na Glavicu, ispred vas se rastvore Ravni kotari: od Zemunika do Vranskog jezera, nekoliko desetaka kvadratnih kilometara nikad ostvarene dalmatinske Kalifornije.

Iza leđa, prema moru, pogled puca na Kornate i zadarske otoke, od Pašmana do Molata. Prve kuće u Debeljaku - velebne novoizgrađene vile s bazenima - udaljene su samo nekoliko stotina metara zračne linije, a uz njih vijuga zemljana cesta koja se nešto niže širi na asfaltnu prometnicu, sve do sukošanskog polja.

Na Glavici dere jugo i osim novinarske ekipe i velike metalne konstrukcije u obliku nogometne lopte iznad naših glava, nema nikoga.

Na okolnoj makiji još su svježi tragovi teških radnih strojeva koji su probili put do vrha i na dva proširenja uredili odmorište s vidikovcem za izletnike.

S ovog brd...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:16