StoryEditorOCM
ŽivotPOMOZIMO MU

Vojnik iz Omiša jedini ima ovu tešku bolest u Hrvatskoj, žena apelira: Treba mu pomoć, bojin se da neće dočekat jutro

Piše Ivana Kapetanović
7. svibnja 2023. - 18:58

Hrvatski vojnik Damir Košević teško je bolestan, i više je puta hospitaliziran zbog trpljenja abnormalnih bolova. Ovaj 40-godišnji Omišanin otac je šestogodišnje djevojčice i suprug Nine Stanić Košević, a u zadnjih godinu dana obolio je od retroperitonealne fibroze, drugim nazivom - Ormondove bolesti.

Bolest napreduje brzo, a bolovi su mu naprosto neizdrživi. Nezaustavljivo povraćanje, proljev, temperatura od 40 i bolovi u abdomenu i leđima postali su njegova svakodnevica. Trenutno mu pomoći u Hrvatskoj nema. Šansa za liječenje postoji, no da bi se to dogodilo trebao bi otići u bolnicu u Ameriku u kojoj bi trebao biti hospitaliziran 6. lipnja.

Damira i Ninu posjetili smo u Omišu. Njegova supruga s tugom u očima, drhtava glasa i sa strahom od neizvjesnosti što ih sve čeka objasnila nam je kako im možemo pomoći.

image



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Da bi Damir uopće krenuo na liječenje u newyoršku bolnicu potrebna mu je naša pomoć. Nedostaje mu oko 45 tisuća eura koje bi trebao prikupiti kako bi mogao pokriti troškove liječenja.

U New Yorku postoji tim stručnjaka koji se bavi ovom iznimno rijetkom kroničnom imunološkom bolesti nepoznatog uzroka.

‘Ta bolest je recimo nakupina tkiva oko organa. On ne može normalno funkcionirati jer mu se dogode ogromni, nenormalni bolovi, fibra 40, proljev i povraćanje. Nemoguć je normalan svakodnevan život. Jednom je imao firbu 40 petnaestak dana. Ne znamo hoće li bolest eksplodirati i hoće li završiti na dijalizi uskoro jer bolest zahvaća bubrege i mokraćovod.’ kaže nam Nina.

U Splitu i Zagrebu su pokušali sve, ali pomoći ovdje trenutno nema i u našim bolnicama ne znaju što da naprave. Da bi ga se mogao liječiti, potrebno je napraviti biopsiju, a ovdje je ne mogu napraviti, odnosno odbijaju, jer bi, kažu, mogla biti smrtonosna. Kažu im da lijek postoji, ali ga ne mogu liječiti dok se ne napravi biopsija.

Zato su Damir i Nina stupili u kontakt s bolnicom u New Yorku. Tamo bi mu tim stručnjaka za ovu bolest napravio biopsiju, da se vidi od čega je to tkivo sastavljeno i onda bi se napravio plan liječenja.

‘Prije godinu ipo dana otkrili su mu početne znakove ove bolesti. Otkad se vratio u Loru s radarskih postaja uočio je probleme sa želucem, leđima i završio je u bolnici. Nije bilo pomaka. Uočili su mu širenje tog tkiva. Bio je 20-ak dana hospitaliziran. Nakon što u Splitu nije bilo rješenja, išli smo u Zagreb. Tamo su mu isto rekli da je nemoguće napraviti biopsiju jer je to tkivo toliko vezano uz organe da se oni boje to dirati. Nitko neće da kaže zašto neće da mu naprave biopsiju, a smatraju da je nužna.’ priča nam njegova supruga Nina.

image
Screenshoot Dalmatinski portal

‘Njegovo povraćanje je nenormalno. Jednom je vanka bilo 0 stupnjeva, a s njega grašci znoja padaju. Mislila sam da neće dočekat jutro kako je izgleda. Bija je blid ka krpa. Nikako zaustavit povraćanje.’ govori nam Nina.

Damir je već skoro godinu dana na bolovanju.

‘On je na 50 posto osnovice svoje plaće, jedva tako možemo priživit, a ne liči se. Ja radin nekoliko poslova i čistin apartmane. Čini nam se da je ovo ‘pustite čovika da živi dok živi’, ali mi se želimo borit. Ne želimo odustat. Imamo ćer od šest godina.’ govori nam Nina.

‘Prvi je put završio u bolnici 2021., ali tada još nije imao ovu dijagnozu. Samo od lani je završava u bolnici 6-7 puta. To su takvi bolovi da vi to ne možete zamislit. Dogode se svaka tipa 3 tjedna, traje po 2-3 tjedna, pa bude dobro, pa opet, i tako stalno ispočetka. U tih 10 dana dok je dobro samo molimo Boga da se opet ne dogodi, dok se ne dogodi. Ako se ta upala širi tako brzo, straj nas je da to ide sve gore i gore.’ priča nam Nina.

‘Ta je bolest toliko rijetka da je to neviđeno. Rekli su nam iz bolnice u NY da od 1990. do danas nisu imali stotinjak pacijenata s tom bolešću. U Zagrebu u Centru za rijetke bolesti rekli su nam da ni jedna osoba nije zabilježena s ovom bolešću od njihovog postojanja.’ objašnjava Nina.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

S obzirom da ipak postoji tim liječnika u New Yorku koji bi mu napravio biopsiju Damir i Nina žele dati sve od sebe da mu pomognu. Žele da njihova šestogodišnja kći ima oca. U New Yorku bi trebao biti hospitaliziran 6. lipnja. Iznos se bolnici treba uplatiti prije. Trebaju platiti bolnicu, smještaj i hranu, a cijene su jako skupe. U bolnici bi trebao bit do 20 dana.

Imaju i zakazan odlazak u ambasadu gdje bi trebao dobiti medicinsku B2 vizu, neophodnu za boravke duže od šest mjeseci.

Nakon nalaza biopsije i plana što bi trebalo, pokušali bi se liječiti u Hrvatskoj, ako lijek postoji.

Zato im je potrebna naša pomoć da uopće odu u Ameriku. Novac bi trebao skupiti do 15. svibnja. 

Svi koji bi našem vojniku Damiru mogli pomoći i uplatiti donaciju to mogu učiniti na način da uplate na tekući račun Ninine majke. Hvala vam od srca!

PODACI ZA UPLATU

IBAN: HR0423400093215542688

Vlasnik računa: Višnja Stanić

SWIFT adresa (bic) Privredna banka Zagreb d.d.PBZHR2X

Opis plaćanja:

Donacija za Damira

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:15