StoryEditorOCM
Životuznemirujući podaci

Zastrašujuće: 302 milijuna djece seksualno se zlostavlja na internetu! Nagovaraju klince od 7 godina, evo što se događa

Piše L. G. K.
31. svibnja 2024. - 08:39

U svijetu su svake godine 302 milijuna djece mlađe od 18 godina žrtve seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja na internetu.

Izneseno je to u novom izvještaju – nazvanom Into the Light – Globalnog instituta za sigurnost djece Childlight (pokrenutog u ožujku prošle godine) sa sjedištem na Sveučilištu u Edinburghu.

Sve iznesene brojčane procjene Childlighta temelje se na metaanalizi 125 reprezentativnih studija objavljenih između 2011. i 2023. i ističu da je jedno od osmero djece (ili njih 302 milijuna) doživjelo seksualno zlostavljanje i iskorištavanje na internetu u razdoblju od godinu dana prije nacionalnih istraživanja. Otkriveno je da je gotovo 13 posto djece u svijetu bilo žrtvama snimanja, dijeljenja i izlaganja seksualnim slikama i videozapisima bez pristanka.

Osim toga, procjenjuje se da je nešto više od 12 posto djece na globalnoj razini bilo izloženo nagovaranju putem interneta na neželjeni seksualni razgovor, neželjena seksualna pitanja i zahtjeve za neželjeni seksualni čin od strane odraslih ili drugih mladih. Slučajevi su porasli otkako je COVID promijenio internetske navike u svijetu.

Na primjer, Zaklada za praćenje interneta (IWF) izvijestila je 2023. da je – nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo ušlo u karantenu – materijal o seksualnom zlostavljanju djece koji prikazuje osnovnoškolsku djecu u dobi od sedam do deset godina koju se nagovaralo na seksualne radnje na internetu porastao za više od tisuću posto.

image
/Shutterstock

U svakom slučaju, Into the Light, globalni indeks seksualnog iskorištavanja djece i prevalencija zlostavljanja, ukazuje na zastrašujuće brojke.

Prateći izvještaj koji se odnosi na istočnu Europu i Središnju Aziju govori o jednoj od najvećih procjena prevalencije snimanja, dijeljenja i izlaganja seksualnim slikama i videozapisima bez pristanka, u odnosu na ostale UNICEF regije.

Na temelju šest reprezentativnih studija iz Turske, Bugarske, Rumunjske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, regionalna procjena prevalencije djece žrtava seksualnog zlostavljanja na temelju slika prošle godine iznosi 20,2 posto, odmah iza Sjeverne Amerike. Autori napominju da je interval pouzdanosti u rasponu od 10,8 do 34,7 posto, što sugerira da bi mogle postojati varijacije među zemljama u regiji.

No umjetna inteligencija mogla bi u ovoj skrivenoj pandemiji seksualnog zlostavljanja djece puno napraviti: arsenal AI alata, naime ubrzano se razvija – i već primjenjuje – kako bi se brzo identificiralo i lociralo počinitelje i žrtve seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece na internetu.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 15:30