StoryEditor
Životrješenja iz prirode

Želite u miru na balkonu ispijati piće i pritom se ne češkati? Ovih pet biljki savršen su ukras, imaju super miris i štite vas od komaraca

Piše PSD
30. lipnja 2020. - 13:53
Shutterstock

Osvježenje za vrućih ljetnih večeri mnogi najradije potražuju na vlastitim balkonima i terasama, no ako ste na meti komaraca, ovaj tip opuštanja mogao bi vam se pretvoriti u pravu moru. 

Neumorno zujanje komaraca i ubodi raznih insekata većini ljudi tijekom ljetnih mjeseci stvaraju velike probleme, no nekoliko 'saveznika' iz prirode mogli bi jednostavno riješiti taj problem. Kada je riječ o odabiru biljaka za dvorište ili vrt, traženje onih koje vam mogu pomoći s komarcima svakako nije loša ideja.

Marc Hachadourian, iz njujorškog Botaničkog vrta za mindbodygreen pojasnio je da postoje mnoge biljke koje su prirodno razvile spojeve koji odbijaju komarce.

- Mnogi prirodni ekstrakti iz biljaka poput cedra, bosiljka, ljekovitih bobica, lavande, eukaliptusa, metvice, pa čak i tropskog ploda kruhovca pokazali su obećavajuće prirodne supstance u studijama s različitim stupnjevima uspjeha, objašnjava Hachadourian. Ove biljke proizvode širok izbor spojeva protiv gljivica, biljojeda i insekata.

Izbor bilja

Bosiljak je divan dodatak vašem dvorištu, ali i vašoj kuhinji, a može se koristiti i kao sredstvo protiv komaraca. Hahadourian predlaže da bosiljak posadite na svom balkonu ili dvorištu te da mu osigurate dovoljno vlage i sunca. Bosiljak je povremeno potrebno i malo podrezati, kako bi bolje rastao, a svojim opojnim mirisom osigurat će vam 'zonu' bez komaraca.

Predivno raznobojno cvijeće lantane privlači ptičice i leptire, a odbija komarce i ostale insekte. Sve što trebate napraviti jest lantanu redovito zalijevati i osigurati joj dovoljno sunca, a zauzvrat ćete se obraniti od nepoželjnih insekta i pri tom ukrasiti svoje dvorište, vrt ili balkon. 

Menta je još jedan sjajan dodatak vašem vrtu i kuhinji, a Hahadourian napominje da se njezina mirisna ulja mogu upotrijebiti i protiv komaraca. Mentu posadite u veliku posudu na balkonu ili u vrtu te se pobrinite da dobiva dovoljno vlage i sunca. Osim što će vas obraniti od komaraca, iskoristite je i za začiniti ljetna jela i napitke.

Miris lavande ljude opušta i umiruje, dok je komarcima nepodnošljiv. Biljka lavande odličan je dodatak bilo kojem dvorištu, ali joj je potrebno dosta njege, prikladno tlo te puno sunca i vode. Hachadourian savjetuje da lavandu obrežete nakon cvatnje kako biste potakli rast novih cvjetova.

Citronela ili limunska trava jedan je od najboljih izbora za odbijanje komaraca. Hachadourian savjetuje da ovu biljku posadite na svojim balkonima, a možete je kombinirati i s drugim biljem. Osigurajte joj dovoljno sunca, a sa zalijevanjem pripazite jer ova biljka ponekad traži malo suše.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 07:49