stdClass Object ( [id] => 1299398 [title] => Životna priča iz Drašnica, a dostojna Hollywooda: U ovom smo hotelu bili ratni prognanici, sada smo vlasnici [alias] => zivotna-prica-iz-drasnica-a-dostojna-hollywooda-u-ovom-smo-hotelu-bili-ratni-prognanici-sada-smo-vlasnici [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada te uhvati rat, tada te život kao divlja rijeka povede u nekontroliranom pravcu.

Branku Krešiću iz Mostara, tada šestogodišnjaku, donio je izbjeglištvo u garaži privatne kuće u malim Drašnicama, prekrasnom mjestašcu na Makarskoj rivijeri. U samo 20 kvadrata smjestili su se njegova mama i brat, tetka i njezino dvoje djece. Nakon devet mjeseci šest duša se preselilo u dvije derutne sobe nekadašnjeg drašničkog odmarališta "Plaža".

Branko, danas mu je 38 godina, sjeća se dalmatinskih nevera u kojima su razlupane škure iz izbjegličke sobe mlatile, vrištale, grmile, toliko da ih je mama čavlima zaustavljala od bijega s vjetrom. Za popravak nisu imali novca, kraj s krajem su sastavljali od humanitarne pomoći i onoga što im otac slao s ratišta.

I ..., rat je prošao, hotel je završio na licitaciji, a Brankova i još dvije obitelji njihovih prijatelja odlučile su kupiti njihov izbjeglički dom, hotel "Plažu". Od prije 25 godina vlasnici su cijelog kompleksa, hotelskog dijela i bungalova, renoviranog 2001. godine, danas sa 76 ležaja. Od prije 12 godina vodstvo je odlučilo "Plažu" predati Branku na povjerenje i vođenje. Bogme, hollywoodska priča.

- Kakve su danas škure, stoje li čvrsto – pitamo ga.

- Stoje, ne dam im da mrdaju. Uh kako su bubale kad san bio mali, prestravila bi me ta snaga vjetra. Mama i tetka su se snalazile kako su mogle. Nisu imale izbora, začekićale bi ih da nas zaštite od hladnoće, trebalo je preživjeti – veli Branko.

Sjedimo na terasi "Plaže" i gledamo stari dio Drašnica na suprotnom kraju prirodne plaže satkane od bijelih oblutaka. Malo misto, s nekoliko stotina duša, jedan dućan hrane otvoren prije koji dan, osnovna škola za prva tri razreda, puno apartmana i "Plaža" kao zamašnjak jedne potencijalno puno ozbiljnije turističke priče.

---

image

Hotela Plaža u Drašnicama, odmah uz plažu. Sa tri zvjezdice plan je da se dohvati i četvrtu

Paun Paunović/Cropix
---

Vraćamo se u Brankovo djetinjstvo, gdje je sve i počelo. Priča nam da je njegova dobrostojeća poduzetnička obitelj u Drašnice redovito dolazila na ljetni odmor. Kada je rat podivljao, otac je otišao na bojište, a dvije obitelji su iznajmile sobe kod drašničkog iznajmljivača. No on je imao druge planove s prostorom, pa su se mame i djeca morale preseliti u garažu. Tu su spavali, kuhali, živjeli devet mjeseci.

- Sjećam se mirisa margarina, stavili bi na njega šećer pa bi bio sladak, sa soli slan. To je bio kolač. Nisam ga mogao podnositi dugo vremena, i dandanas margarin namirišem već s vrata dućana. Eto koliko mi se urezao u sjećanje.

Rižu mi ne nudite, ni slučajno, ni dandanas je ne mogu vidjeti očima, ne mogu je smislit. Ostaju vam ta neka sjećanja, za prvu pričest smo brat, ja i dva rođaka s kojima smo živjeli u garaži dobili svi skupa jednu Braco čokoladu. Dopala su me dva reda, zamotao sam ih da ih ne pojedem odmah, da ostanu za poslije. Čuvao sam ih da mi šta duže ostanu, i na kraju su se pokvarila.

Znate šta sam odlučio, imam troje djece, čim mi malo odrastu odvest ću ih u Afriku. Hoću da vide kako ta djeca dolje žive, kako s malo i s ničim budu sretni. A ne da imaju sve, a da ih ništa ne zadovoljava. Danas djetetu dadeš mobitel, ali ne, on hoće više, jače, nema mira ako to nije iPhone. Zato ću ih odvesti dolje da vide što je sreća. A ja sam usprkos svemu bio jako sretno dijete – veli.

---

image

Drašnice, ispred more, iza je Biokovo

Paun Paunovic/Cropix
---

Ispočetka ih nisu prihvaćali, znate već one bedaste malomišćanske ćakule, kolektivna podbadanja na račun novog, na račun pojma Bosanac i ostalih gluposti. No život uči i najstarije, uči suživotu, pa je Branko vrlo brzo, s dolaskom u prvi razred osnovne, doživio prihvaćanje svojih vršnjaka. Tu su se stvorila prava prijateljstva s domaćima, koja doslovce traju do današnjih dana.

Ništa njih pokidalo nije, samo su se produbila. Sjeća se kako je od prvog dana s vlasnikom kuće počeo odlaziti na ribe. Svako jutro skočio bi u brodicu pa na more. Veli da su mu u školi znali govoriti kako smrdi na friškinu. No naučio je s druge strane sve punte, sve vale, pećine, čeke, a s vremenom je na more počeo odlaziti i sam. A i lipi bokuni bi upali u barkicu, mame su bile zadovoljne. Jer svaki dodatak im je značio.

Na čekanju su zbog neimaštine znali biti i odlasci zubaru, sve dotle dok tatina novčana pomoć nekako ne bi do njih našla put.

- I kako god bilo da bilo, opet mi je bilo lijepo. Tu sam završio prva tri razreda osnovne škole, putem je i rat završio, obitelj se vratila u Mostar. Otac se opet poslovno digao na noge, opet smo se počeli lijepo živjeti. Ja sam se počeo baviti nogometom, već sa 16 sam išao vani, onda sam se vratio u Hajduka.

Dogodila mi se potom jaka ozljeda, s njom je stiglo i vrijeme dubokog promišljanja o budućnosti. Fakultet sam stavio na prvo mjesto, diplomirao sam ugostiteljstvo i hotelski management, odrađivao praksu po Austriji, Barceloni i onda u pomoć uskočio obitelji i našim poslovnim partnerima. Prije 12 godina sam preuzeo vođenje "Plaže", bivšeg novosadskog odmarališta koje je nakon strašnog dalmatinskog potresa 1964. izgrađeno kao privremeni smještaj za ljude što su izgubili dom.

Sudbina se ponovila, nekoliko godina bio je i privremeni dom moje obitelji. Odmaralište je mijenjalo vlasnike, potom je došlo na dražbu, nekoliko vlasnika ga je kupilo i tako je počela poslovna priča – veli Branko.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Vratio se na mjesto "zločina", ali u praksi suočio s velikim problemom. Naime, u ovoj našoj državi puno toga koči poduzetnike koji su prisiljeni lutati beznađima papirologije, procedura, čekanja na potpise. Sumarno rečeno, dio hotela još uvijek nije u potpunosti pod njihovim imenom, iako se vodi da jest. Svoje nije odradio nekadašnji Fond za privatizaciju, poslije ni brojna ministarstva koja se do danas nisu uspjela dogovoriti o načinu prebacivanja objekta u ruke vlasnika. I zbog toga vlasnici mogu krpati, uređivati, površinski dotjerivati objekt, ali ne i pristupiti cjelovitoj rekonstrukciji. A ona je nužna zbog kategorizacije i dolaska bolje strukture gostiju.

Vlasnici su naprosto limitirani. Planova imaju, volje imaju, želje također, kao i vizije, ne samo za svoj objekt već i za cijele Drašnice. Ali su u praksi nemoćni. Državni aparat ih koči, ne da napredak ni njima, posljedično ni mjestu, stopira. Godinama.

- Mi želimo budućnost Drašnica, jer onoliko koliko smo mi jaki, toliko će biti jako i cijelo mjesto. To je zajednička priča koja svima daje mogućnost razvoja. Trebaju nam barem dva ovakva hotelska objekta, a vjerujte mi, ovakve pozicije, ovakve ljepote nadaleko nema. Ali ruke su nam vezane. Već smo toliko puno uložili, da nas nije bilo, hotel i bungalovi bi bila ruina. Prijeteća opasnost s vrha stijene. I ulažemo i dalje. I nećemo stati.

---

image

U našoj državi puno toga koči poduzetnike koji su prisiljeni lutati beznađima papirologije, procedura, čekanja na potpise

Paun Paunović/Cropix
---

Cilj nam je objekt s tri zvjezdice dignuti na visoke četiri. A to bismo postigli kompletnim rušenjem donjeg dijela, i gradnjom posve novog objekta s novim sobama, restoranom, barom, slastičarnicom, wellnessom, bazenom, suvenirnicom... Vjerujte mi, to bi bilo nešto predivno – kaže.

Vjerujemo mu jer je već i sada vidljiv potencijal. Gore plavo nebo, dolje kristalno more i bijeli obluci, iza leđa planina, ispred pučina. Drašnice mogu imati odličnu turističku priču, puno veću od sadašnje, a hotel "Plaža" je jedan od bitnih čimbenika. Ali čeka.

Čekanje je naporno, teško. Traži snagu. Jedan od troje vlasnika je umro, njegova obitelj je vođenje posla prepustila Branku. I druga također Branka stavlja u poziciju lidera. Pitamo ga ima li volje? Ima li snage da uza sve to što je recepcioner, hotelski booker, alfa i omega na prvoj liniji s gostima, kuhar, konobar, spremač i radnik u ljetnom periodu, spreman voditi iscrpljujuću bitku na duže staze?

- Spreman sam. Djetinjstvo u Drašnicama me oblikovalo. Sve te godine takvog života nauče te strpljenju. Ono donosi vjeru. Tome me život naučio.

---

image

Drašnice imaju veliku turističku budućnost

Paun Paunović/Cropix
---

Ne želimo ovo prodati, želimo ići naprijed. Znamo koja bi se divna priča na ovom kamenu, na ovoj stijeni Drašnica mogla napraviti, i to za cijelo mjesto. Vidite onu kuću, evo s terace "Plaže" se vidi, tu još i dandanas stoji ta garaža. A poviše je soba u bungalovu u kojoj smo godinama živjeli. To čovjek nikada ne zaboravlja. To je strpljenje – veli Branko.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAČI OD SVEGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => JAČI OD SVEGA 2 0 8097 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-17 10:12:06 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => Tanja Šimundić Bendić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-18 10:56:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-18 10:56:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 199 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Životna priča iz Drašnica, a dostojna Hollywooda: U ovom smo hotelu bili ratni prognanici, sada smo vlasnici [metakey] => Branko Krešić, izbjeglice, Drašnice, obnova, hotel Plaža, siromaštvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/17\/25099387.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/17\/25099382.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/17\/25099380.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/17\/25099378.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/17\/25099374.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/17\/25099363.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/17\/25099361.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Branko Kre\u0161i\u0107:. Prije 12 godina sam preuzeo vo\u0111enje \u201dPla\u017ee\u201d, biv\u0161eg novosadskog odmarali\u0161ta koje je nakon stra\u0161nog dalmatinskog potresa 1964. izgra\u0111eno kao privremeni smje\u0161taj za ljude \u0161to su izgubili dom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dra\u0161nice, ispred more, iza je Biokovo<\/p>","

Hotela Pla\u017ea u Dra\u0161nicama, odmah uz pla\u017eu. Sa tri zvjezdice plan je da se dohvati i \u010detvrtu<\/p>","","","

Dra\u0161nice imaju veliku turisti\u010dku budu\u0107nost<\/p>","

U na\u0161oj dr\u017eavi puno toga ko\u010di poduzetnike koji su prisiljeni lutati bezna\u0111ima papirologije, procedura, \u010dekanja na potpise<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1302","hd_25099387_1920.jpg":"1920x1080","k_25099387_1280.jpg":"1280x1280","k_25099387_1024.jpg":"1024x1024","k_25099387_640.jpg":"640x640","k_25099387_480.jpg":"480x480","k_25099387_340.jpg":"340x340","k_25099387_220.jpg":"220x220","o_25099387_1280.jpg":"1280x868","o_25099387_1024.jpg":"1024x694","o_25099387_640.jpg":"640x434","o_25099387_480.jpg":"480x325","o_25099387_340.jpg":"340x230","o_25099387_220.jpg":"220x149","h_25099387_1280.jpg":"1280x854","h_25099387_1024.jpg":"1024x683","h_25099387_640.jpg":"640x427","h_25099387_480.jpg":"480x320","h_25099387_340.jpg":"340x227","h_25099387_220.jpg":"220x147","pp_25099387_1280.jpg":"1280x1628","pp_25099387_1024.jpg":"1024x1303","pp_25099387_640.jpg":"640x814","pp_25099387_480.jpg":"480x611","pp_25099387_340.jpg":"340x432","pp_25099387_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_25099382_1920.jpg":"1920x1080","k_25099382_1280.jpg":"1280x1280","k_25099382_1024.jpg":"1024x1024","k_25099382_640.jpg":"640x640","k_25099382_480.jpg":"480x480","k_25099382_340.jpg":"340x340","k_25099382_220.jpg":"220x220","o_25099382_1280.jpg":"1280x866","o_25099382_1024.jpg":"1024x693","o_25099382_640.jpg":"640x433","o_25099382_480.jpg":"480x325","o_25099382_340.jpg":"340x230","o_25099382_220.jpg":"220x148","h_25099382_1280.jpg":"1280x854","h_25099382_1024.jpg":"1024x683","h_25099382_640.jpg":"640x427","h_25099382_480.jpg":"480x320","h_25099382_340.jpg":"340x227","h_25099382_220.jpg":"220x147","pp_25099382_1280.jpg":"1280x1628","pp_25099382_1024.jpg":"1024x1303","pp_25099382_640.jpg":"640x814","pp_25099382_480.jpg":"480x611","pp_25099382_340.jpg":"340x432","pp_25099382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_25099380_1920.jpg":"1920x1080","k_25099380_1280.jpg":"1280x1280","k_25099380_1024.jpg":"1024x1024","k_25099380_640.jpg":"640x640","k_25099380_480.jpg":"480x480","k_25099380_340.jpg":"340x340","k_25099380_220.jpg":"220x220","o_25099380_1280.jpg":"1280x846","o_25099380_1024.jpg":"1024x677","o_25099380_640.jpg":"640x423","o_25099380_480.jpg":"480x317","o_25099380_340.jpg":"340x224","o_25099380_220.jpg":"220x145","h_25099380_1280.jpg":"1280x854","h_25099380_1024.jpg":"1024x683","h_25099380_640.jpg":"640x427","h_25099380_480.jpg":"480x320","h_25099380_340.jpg":"340x227","h_25099380_220.jpg":"220x147","pp_25099380_1280.jpg":"1280x1628","pp_25099380_1024.jpg":"1024x1303","pp_25099380_640.jpg":"640x814","pp_25099380_480.jpg":"480x611","pp_25099380_340.jpg":"340x432","pp_25099380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_25099378_1920.jpg":"1920x1080","k_25099378_1280.jpg":"1280x1280","k_25099378_1024.jpg":"1024x1024","k_25099378_640.jpg":"640x640","k_25099378_480.jpg":"480x480","k_25099378_340.jpg":"340x340","k_25099378_220.jpg":"220x220","o_25099378_1280.jpg":"1280x844","o_25099378_1024.jpg":"1024x675","o_25099378_640.jpg":"640x422","o_25099378_480.jpg":"480x316","o_25099378_340.jpg":"340x224","o_25099378_220.jpg":"220x145","h_25099378_1280.jpg":"1280x854","h_25099378_1024.jpg":"1024x683","h_25099378_640.jpg":"640x427","h_25099378_480.jpg":"480x320","h_25099378_340.jpg":"340x227","h_25099378_220.jpg":"220x147","pp_25099378_1280.jpg":"1280x1628","pp_25099378_1024.jpg":"1024x1303","pp_25099378_640.jpg":"640x814","pp_25099378_480.jpg":"480x611","pp_25099378_340.jpg":"340x432","pp_25099378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_25099374_1920.jpg":"1920x1080","k_25099374_1280.jpg":"1280x1280","k_25099374_1024.jpg":"1024x1024","k_25099374_640.jpg":"640x640","k_25099374_480.jpg":"480x480","k_25099374_340.jpg":"340x340","k_25099374_220.jpg":"220x220","o_25099374_1280.jpg":"1280x896","o_25099374_1024.jpg":"1024x716","o_25099374_640.jpg":"640x448","o_25099374_480.jpg":"480x336","o_25099374_340.jpg":"340x238","o_25099374_220.jpg":"220x154","h_25099374_1280.jpg":"1280x854","h_25099374_1024.jpg":"1024x683","h_25099374_640.jpg":"640x427","h_25099374_480.jpg":"480x320","h_25099374_340.jpg":"340x227","h_25099374_220.jpg":"220x147","pp_25099374_1280.jpg":"1280x1628","pp_25099374_1024.jpg":"1024x1303","pp_25099374_640.jpg":"640x814","pp_25099374_480.jpg":"480x611","pp_25099374_340.jpg":"340x432","pp_25099374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_25099363_1920.jpg":"1920x1080","k_25099363_1280.jpg":"1280x1280","k_25099363_1024.jpg":"1024x1024","k_25099363_640.jpg":"640x640","k_25099363_480.jpg":"480x480","k_25099363_340.jpg":"340x340","k_25099363_220.jpg":"220x220","o_25099363_1280.jpg":"1280x799","o_25099363_1024.jpg":"1024x639","o_25099363_640.jpg":"640x399","o_25099363_480.jpg":"480x299","o_25099363_340.jpg":"340x212","o_25099363_220.jpg":"220x137","h_25099363_1280.jpg":"1280x854","h_25099363_1024.jpg":"1024x683","h_25099363_640.jpg":"640x427","h_25099363_480.jpg":"480x320","h_25099363_340.jpg":"340x227","h_25099363_220.jpg":"220x147","pp_25099363_1280.jpg":"1280x1628","pp_25099363_1024.jpg":"1024x1303","pp_25099363_640.jpg":"640x814","pp_25099363_480.jpg":"480x611","pp_25099363_340.jpg":"340x432","pp_25099363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1357","hd_25099361_1920.jpg":"1920x1080","k_25099361_1280.jpg":"1280x1280","k_25099361_1024.jpg":"1024x1024","k_25099361_640.jpg":"640x640","k_25099361_480.jpg":"480x480","k_25099361_340.jpg":"340x340","k_25099361_220.jpg":"220x220","o_25099361_1280.jpg":"1280x904","o_25099361_1024.jpg":"1024x723","o_25099361_640.jpg":"640x452","o_25099361_480.jpg":"480x339","o_25099361_340.jpg":"340x240","o_25099361_220.jpg":"220x155","h_25099361_1280.jpg":"1280x854","h_25099361_1024.jpg":"1024x683","h_25099361_640.jpg":"640x427","h_25099361_480.jpg":"480x320","h_25099361_340.jpg":"340x227","h_25099361_220.jpg":"220x147","pp_25099361_1280.jpg":"1280x1628","pp_25099361_1024.jpg":"1024x1303","pp_25099361_640.jpg":"640x814","pp_25099361_480.jpg":"480x611","pp_25099361_340.jpg":"340x432","pp_25099361_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4429934 Threads: 4 Questions: 141524749 Slow queries: 60206 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4222987 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/zivot/zivotna-prica-iz-drasnica-a-dostojna-hollywooda-u-ovom-smo-hotelu-bili-ratni-prognanici-sada-smo-vlasnici-1299398 [printLink] => /mozaik/zivot/zivotna-prica-iz-drasnica-a-dostojna-hollywooda-u-ovom-smo-hotelu-bili-ratni-prognanici-sada-smo-vlasnici-1299398?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720204 [name] => Branko Krešić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-18 12:56:47 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-kresic [link] => /tag/branko-kresic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 411223 [name] => izbjeglice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbjeglice [link] => /tag/izbjeglice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 399795 [name] => Drašnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drasnice [link] => /tag/drasnice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 522020 [name] => obnova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obnova [link] => /tag/obnova ) [4] => stdClass Object ( [id] => 332746 [name] => hotel plaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-plaza [link] => /tag/hotel-plaza ) [5] => stdClass Object ( [id] => 384627 [name] => siromaštvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => siromastvo [link] => /tag/siromastvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAČI OD SVEGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Životna priča iz Drašnica, a dostojna Hollywooda: U ovom smo hotelu bili ratni prognanici, sada smo vlasnici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25099387.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun PaunoviĆ/Cropix [mainImageDesc] =>

Branko Krešić:. Prije 12 godina sam preuzeo vođenje ”Plaže”, bivšeg novosadskog odmarališta koje je nakon strašnog dalmatinskog potresa 1964. izgrađeno kao privremeni smještaj za ljude što su izgubili dom

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25099387.jpg [title] =>

Branko Krešić:. Prije 12 godina sam preuzeo vođenje ”Plaže”, bivšeg novosadskog odmarališta koje je nakon strašnog dalmatinskog potresa 1964. izgrađeno kao privremeni smještaj za ljude što su izgubili dom

 

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25099382.jpg [title] =>

Drašnice, ispred more, iza je Biokovo

Paun Paunovic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25099380.jpg [title] =>

Hotela Plaža u Drašnicama, odmah uz plažu. Sa tri zvjezdice plan je da se dohvati i četvrtu

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25099378.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25099374.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25099363.jpg [title] =>

Drašnice imaju veliku turističku budućnost

Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25099361.jpg [title] =>

U našoj državi puno toga koči poduzetnike koji su prisiljeni lutati beznađima papirologije, procedura, čekanja na potpise

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada te uhvati rat, tada te život kao divlja rijeka povede u nekontroliranom pravcu.

Branku Krešiću iz Mostara, tada šestogodišnjaku, donio je izbjeglištvo u garaži privatne kuće u malim Drašnicama, prekrasnom mjestašcu na Makarskoj rivijeri. U samo 20 kvadrata smjestili su se njegova mama i brat, tetka i njezino dvoje djece. Nakon devet mjeseci šest duša se preselilo u dvije derutne sobe nekadašnjeg drašničkog odmarališta "Plaža".

Branko, danas mu je 38 godina, sjeća se dalmatinskih nevera u kojima su razlupane škure iz izbjegličke sobe mlatile, vrištale, grmile, toliko da ih je mama čavlima zaustavljala od bijega s vjetrom. Za popravak nisu imali novca, kraj s krajem su sastavljali od humanitarne pomoći i onoga što im otac slao s ratišta.

I ..., rat je prošao, hotel je završio na licitaciji, a Brankova i još dvije obitelji njihovih prijatelja odlučile su kupiti njihov izbjeglički dom, hotel "Plažu". Od prije 25 godina vlasnici su cijelog kompleksa, hotelskog dijela i bungalova, renoviranog 2001. godine, danas sa 76 ležaja. Od prije 12 godina vodstvo je odlučilo "Plažu" predati Branku na povjerenje i vođenje. Bogme, hollywoodska priča.

- Kakve su danas škure, stoje li čvrsto – pitamo ga.

- Stoje, ne dam im da mrdaju. Uh kako su bubale kad san bio mali, prestravila bi me ta snaga vjetra. Mama i tetka su se snalazile kako su mogle. Nisu imale izbora, začekićale bi ih da nas zaštite od hladnoće, trebalo je preživjeti – veli Branko.

Sjedimo na terasi "Plaže" i gledamo stari dio Drašnica na suprotnom kraju prirodne plaže satkane od bijelih oblutaka. Malo misto, s nekoliko stotina duša, jedan dućan hrane otvoren prije koji dan, osnovna škola za prva tri razreda, puno apartmana i "Plaža" kao zamašnjak jedne potencijalno puno ozbiljnije turističke priče.

---

image

Hotela Plaža u Drašnicama, odmah uz plažu. Sa tri zvjezdice plan je da se dohvati i četvrtu

Paun Paunović/Cropix
---

Vraćamo se u Brankovo djetinjstvo, gdje je sve i počelo. Priča nam da je njegova dobrostojeća poduzetnička obitelj u Drašnice redovito dolazila na ljetni odmor. Kada je rat podivljao, otac je otišao na bojište, a dvije obitelji su iznajmile sobe kod drašničkog iznajmljivača. No on je imao druge planove s prostorom, pa su se mame i djeca morale preseliti u garažu. Tu su spavali, kuhali, živjeli devet mjeseci.

- Sjećam se mirisa margarina, stavili bi na njega šećer pa bi bio sladak, sa soli slan. To je bio kolač. Nisam ga mogao podnositi dugo vremena, i dandanas margarin namirišem već s vrata dućana. Eto koliko mi se urezao u sjećanje.

Rižu mi ne nudite, ni slučajno, ni dandanas je ne mogu vidjeti očima, ne mogu je smislit. Ostaju vam ta neka sjećanja, za prvu pričest smo brat, ja i dva rođaka s kojima smo živjeli u garaži dobili svi skupa jednu Braco čokoladu. Dopala su me dva reda, zamotao sam ih da ih ne pojedem odmah, da ostanu za poslije. Čuvao sam ih da mi šta duže ostanu, i na kraju su se pokvarila.

Znate šta sam odlučio, imam troje djece, čim mi malo odrastu odvest ću ih u Afriku. Hoću da vide kako ta djeca dolje žive, kako s malo i s ničim budu sretni. A ne da imaju sve, a da ih ništa ne zadovoljava. Danas djetetu dadeš mobitel, ali ne, on hoće više, jače, nema mira ako to nije iPhone. Zato ću ih odvesti dolje da vide što je sreća. A ja sam usprkos svemu bio jako sretno dijete – veli.

---

image

Drašnice, ispred more, iza je Biokovo

Paun Paunovic/Cropix
---

Ispočetka ih nisu prihvaćali, znate već one bedaste malomišćanske ćakule, kolektivna podbadanja na račun novog, na račun pojma Bosanac i ostalih gluposti. No život uči i najstarije, uči suživotu, pa je Branko vrlo brzo, s dolaskom u prvi razred osnovne, doživio prihvaćanje svojih vršnjaka. Tu su se stvorila prava prijateljstva s domaćima, koja doslovce traju do današnjih dana.

Ništa njih pokidalo nije, samo su se produbila. Sjeća se kako je od prvog dana s vlasnikom kuće počeo odlaziti na ribe. Svako jutro skočio bi u brodicu pa na more. Veli da su mu u školi znali govoriti kako smrdi na friškinu. No naučio je s druge strane sve punte, sve vale, pećine, čeke, a s vremenom je na more počeo odlaziti i sam. A i lipi bokuni bi upali u barkicu, mame su bile zadovoljne. Jer svaki dodatak im je značio.

Na čekanju su zbog neimaštine znali biti i odlasci zubaru, sve dotle dok tatina novčana pomoć nekako ne bi do njih našla put.

- I kako god bilo da bilo, opet mi je bilo lijepo. Tu sam završio prva tri razreda osnovne škole, putem je i rat završio, obitelj se vratila u Mostar. Otac se opet poslovno digao na noge, opet smo se počeli lijepo živjeti. Ja sam se počeo baviti nogometom, već sa 16 sam išao vani, onda sam se vratio u Hajduka.

Dogodila mi se potom jaka ozljeda, s njom je stiglo i vrijeme dubokog promišljanja o budućnosti. Fakultet sam stavio na prvo mjesto, diplomirao sam ugostiteljstvo i hotelski management, odrađivao praksu po Austriji, Barceloni i onda u pomoć uskočio obitelji i našim poslovnim partnerima. Prije 12 godina sam preuzeo vođenje "Plaže", bivšeg novosadskog odmarališta koje je nakon strašnog dalmatinskog potresa 1964. izgrađeno kao privremeni smještaj za ljude što su izgubili dom.

Sudbina se ponovila, nekoliko godina bio je i privremeni dom moje obitelji. Odmaralište je mijenjalo vlasnike, potom je došlo na dražbu, nekoliko vlasnika ga je kupilo i tako je počela poslovna priča – veli Branko.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Vratio se na mjesto "zločina", ali u praksi suočio s velikim problemom. Naime, u ovoj našoj državi puno toga koči poduzetnike koji su prisiljeni lutati beznađima papirologije, procedura, čekanja na potpise. Sumarno rečeno, dio hotela još uvijek nije u potpunosti pod njihovim imenom, iako se vodi da jest. Svoje nije odradio nekadašnji Fond za privatizaciju, poslije ni brojna ministarstva koja se do danas nisu uspjela dogovoriti o načinu prebacivanja objekta u ruke vlasnika. I zbog toga vlasnici mogu krpati, uređivati, površinski dotjerivati objekt, ali ne i pristupiti cjelovitoj rekonstrukciji. A ona je nužna zbog kategorizacije i dolaska bolje strukture gostiju.

Vlasnici su naprosto limitirani. Planova imaju, volje imaju, želje također, kao i vizije, ne samo za svoj objekt već i za cijele Drašnice. Ali su u praksi nemoćni. Državni aparat ih koči, ne da napredak ni njima, posljedično ni mjestu, stopira. Godinama.

- Mi želimo budućnost Drašnica, jer onoliko koliko smo mi jaki, toliko će biti jako i cijelo mjesto. To je zajednička priča koja svima daje mogućnost razvoja. Trebaju nam barem dva ovakva hotelska objekta, a vjerujte mi, ovakve pozicije, ovakve ljepote nadaleko nema. Ali ruke su nam vezane. Već smo toliko puno uložili, da nas nije bilo, hotel i bungalovi bi bila ruina. Prijeteća opasnost s vrha stijene. I ulažemo i dalje. I nećemo stati.

---

image

U našoj državi puno toga koči poduzetnike koji su prisiljeni lutati beznađima papirologije, procedura, čekanja na potpise

Paun Paunović/Cropix
---

Cilj nam je objekt s tri zvjezdice dignuti na visoke četiri. A to bismo postigli kompletnim rušenjem donjeg dijela, i gradnjom posve novog objekta s novim sobama, restoranom, barom, slastičarnicom, wellnessom, bazenom, suvenirnicom... Vjerujte mi, to bi bilo nešto predivno – kaže.

Vjerujemo mu jer je već i sada vidljiv potencijal. Gore plavo nebo, dolje kristalno more i bijeli obluci, iza leđa planina, ispred pučina. Drašnice mogu imati odličnu turističku priču, puno veću od sadašnje, a hotel "Plaža" je jedan od bitnih čimbenika. Ali čeka.

Čekanje je naporno, teško. Traži snagu. Jedan od troje vlasnika je umro, njegova obitelj je vođenje posla prepustila Branku. I druga također Branka stavlja u poziciju lidera. Pitamo ga ima li volje? Ima li snage da uza sve to što je recepcioner, hotelski booker, alfa i omega na prvoj liniji s gostima, kuhar, konobar, spremač i radnik u ljetnom periodu, spreman voditi iscrpljujuću bitku na duže staze?

- Spreman sam. Djetinjstvo u Drašnicama me oblikovalo. Sve te godine takvog života nauče te strpljenju. Ono donosi vjeru. Tome me život naučio.

---

image

Drašnice imaju veliku turističku budućnost

Paun Paunović/Cropix
---

Ne želimo ovo prodati, želimo ići naprijed. Znamo koja bi se divna priča na ovom kamenu, na ovoj stijeni Drašnica mogla napraviti, i to za cijelo mjesto. Vidite onu kuću, evo s terace "Plaže" se vidi, tu još i dandanas stoji ta garaža. A poviše je soba u bungalovu u kojoj smo godinama živjeli. To čovjek nikada ne zaboravlja. To je strpljenje – veli Branko.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun PaunoviĆ/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun PaunoviĆ/Cropix

Branko Krešić:. Prije 12 godina sam preuzeo vođenje ”Plaže”, bivšeg novosadskog odmarališta koje je nakon strašnog dalmatinskog potresa 1964. izgrađeno kao privremeni smještaj za ljude što su izgubili dom

 

Paun Paunovic/Cropix

Drašnice, ispred more, iza je Biokovo

Paun Paunović/Cropix

Hotela Plaža u Drašnicama, odmah uz plažu. Sa tri zvjezdice plan je da se dohvati i četvrtu

Paun Paunović/Cropix

Drašnice imaju veliku turističku budućnost

Paun Paunović/Cropix

U našoj državi puno toga koči poduzetnike koji su prisiljeni lutati beznađima papirologije, procedura, čekanja na potpise

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/zivotna-prica-iz-drasnica-a-dostojna-hollywooda-u-ovom-smo-hotelu-bili-ratni-prognanici-sada-smo-vlasnici-1299398 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b71c3f0fd40159bdeed5568a6e566dd21d81b14 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDivotna+pri%C4%8Da+iz+Dra%C5%A1nica%2C+a+dostojna+Hollywooda%3A+U+ovom+smo+hotelu+bili+ratni+prognanici%2C+sada+smo+vlasnici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzivotna-prica-iz-drasnica-a-dostojna-hollywooda-u-ovom-smo-hotelu-bili-ratni-prognanici-sada-smo-vlasnici-1299398 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzivotna-prica-iz-drasnica-a-dostojna-hollywooda-u-ovom-smo-hotelu-bili-ratni-prognanici-sada-smo-vlasnici-1299398 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAČI OD SVEGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotJAČI OD SVEGA

Životna priča iz Drašnica, a dostojna Hollywooda: U ovom smo hotelu bili ratni prognanici, sada smo vlasnici

Piše Tanja Šimundić Bendić
18. lipnja 2023. - 12:56
Branko Krešić:. Prije 12 godina sam preuzeo vođenje ”Plaže”, bivšeg novosadskog odmarališta koje je nakon strašnog dalmatinskog potresa 1964. izgrađeno kao privremeni smještaj za ljude što su izgubili dom  Paun PaunoviĆ/Cropix

Kada te uhvati rat, tada te život kao divlja rijeka povede u nekontroliranom pravcu.

Branku Krešiću iz Mostara, tada šestogodišnjaku, donio je izbjeglištvo u garaži privatne kuće u malim Drašnicama, prekrasnom mjestašcu na Makarskoj rivijeri. U samo 20 kvadrata smjestili su se njegova mama i brat, tetka i njezino dvoje djece. Nakon devet mjeseci šest duša se preselilo u dvije derutne sobe nekadašnjeg drašničkog odmarališta "Plaža".

Branko, danas mu je 38 godina, sjeća se dalmatinskih nevera u kojima su razlupane škure iz izbjegličke sobe mlatile, vrištale, grmile, toliko da ih je mama čavlima zaustavljala od bijega s vjetrom. Za popravak nisu imali novca, kraj s krajem su sastavljali od humanitarne pomoći i onoga što im otac slao s ratišta.

I ..., rat je prošao, ho...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:00