StoryEditorOCM

pet općina‘Malo misto‘ će pomagati ribarima: u Gradcu održana osnivačka Skupština Lokalne akcijske grupe

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
17. kolovoza 2021. - 13:34

U Gradcu je održana osnivačka Skupština Lokalne akcijske grupe u ribarstvu ''Malo misto''. Na Osnivačkoj Skupštini sudjelovalo je 15 predstavnika javnog, civilnog i gospodarskog sektora ribarstva sa zemljopisnog područja djelovanja Općina Gradac, Grad Ploče, Grad Vrgorac, Općina Trpanj i Općina Podgora.

Osnivačkom Skupštinom predsjedavao je grački načelnik Matko Burić koji je pozdravio nazočne i zahvalio svima na dolasku, istaknuvši da je interes koji vlada za osnivanje Lokalne akcijske grupe najbolji pokazatelj želje i volje svih članova i vanjskih suradnika za njezino osnivanje i uspješan daljnji rad.

Nakon toga je nazočne pozdravio mr. sc. Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH, istaknuvši da se s pripremama za osnivanje LAGUR-a počelo još 2014. godine, te da premda je početak bio izazovan, Uprava ribarstva danas ima ostvarenu kvalitetnu suradnju sa 14 osnovanih LAGUR-a te se nada u idućem razdoblju poželiti dobrodošlicu još dva do tri novoosnovana LAGUR-a koji će se pridružiti Nacionalnoj mreži LAGUR-a.

Potpora iz Zagreba

Pored Mišure, Osnivačku Skupštinu podržalo je svojim dolaskom još nekoliko predstavnika Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH.

Mr.sc. Irena Jahutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu održala je prezentaciju na temu ''Predstavljanje mogućnosti i dobrih praksi LAGUR-a'', a Skupštini su nazočili i Jelena Jerbić, voditeljica Službe za programiranje i koordinaciju EU fondova i prikupljanje podataka u ribarstvu te Vladimir Gruden, voditelj Službe za potpore i odobravanje isplata u ribarstvu, Uprave ribarstva, Ministarstva poljoprivrede RH.

Na Osnivačkoj skupštini u Gradcu usvojen je Statut Udruge te su izabrana tijela Udruge. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora bit će iz javnog, poslovnog i civilnog društva.

Funkciju predsjednika će obavljati Matko Burić, funkciju dopredsjednika Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Grada Ploča, a funkciju predsjednice Nadzornog odbora Petra Radić, načelnica Općine Podgora.

Za Voditeljicu LAGUR-a izabrana je Marina Topić, a za njezinu zamjenicu Elizabeta Kužet. Za sve informacije oko učlanjenja zainteresirane osobe mogu se obratiti voditeljici LAGUR-a na ribarstvo@opcinagradac.hr.

19. travanj 2024 11:25