StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024utrka za većinom

Plenković: ‘Pričamo s DP-om‘; Oporba ima novi plan; Grbin najavio obraćanje javnosti

Piše VIJESTI SD, JL
22. travnja 2024. - 08:01

Ključni događaji:

- Plenković: ‘Imali smo sastanak s manjinama, razgovaramo s DP-om‘

- Ljevica ima novi plan za rušenje HDZ-a

- Fokus neće s HDZ-om

- DP: ‘Nećemo iznevjeriti birače‘

- Pupovac: ‘Pod velikim sam pritiskom‘

- Zurovac iz Fokusa: ‘Zovu me i lijevi i desni, ovo je mojih 10 uvjeta‘

- Peternel iz DP-a: O stolicama se lako možemo dogovoriti, u dva sastanka


08:00 U 11:00 sati predsjednik SDP-a Peđa Grbin u pratnji kandidatkinja i kandidata predat će listu za Europski parlament Državnom izbornom povjerenstvu u Hrvatskom saboru. Potom će se obratiti javnosti. Očekuje se da će jedna od tema biti sastavljanje vlade.

07:55 Tijekom poslijepodneva održat će se sjednica Predsjedništva HDZ-a. Nakon Predsjedništva će se održati sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a, s početkom u 17 sati, izvijestili su iz HDZ-a.

22:10 Profesor s Pravnog fakulteta Ivan Rimac bio je gost Anke Bilić Keserović u Dnevniku N1 televizije.

Komentirao je očiti početak razgovora HDZ-a i DP-a.

“Ako se oni dogovore u punini svojih zastupnika, ostaje još dvije ruke da se popuni većina i formira HDZ-ova vlada u koaliciji s D-om. Ovo sve dosad su bili samo kontakti. Pravi razgovori će vjerojatno početi u ponedjeljak kada će se sastati dvije delegacije i svaka strana iznijeti svoje uvjete uspostavljanja suradnje”, rekao je profesor Rimac.

Na pitanje hoće li na više ustupaka morati pristati HDZ ili DP, Rimac odgovara:

“DP ima ucjenjivački potencijal. Teško da HDZ s nekim drugim može imati bolje uvjete, iako ni njihovi neće donijeti osmijeh na lice Andreju Plenkoviću i HDZ-u. Tu su pregovori da smekšaju obje strane i da se oni nekako dogovore oko nužnih uvjeta da bi surađivali. Slično je bilo s Mostom i vrlo često se dogodi da se strane dogovore i da se poslije pokaže da to nije baš tako kako su se dogovorili. Ali u ovom je trenutku cilj svih opcija ući i pregovore i vidjeti može li se sastaviti većina.”

Na pitanje misli li da se Plenković spreman odreći Pupovca, odgovara:

“Plenković je imao dobru suradnju s manjinskim zastupnicima, i SDSS-om, i ta suradnja je bezuvjetna. Manjine imaju garantirana prava i pitanje je koliko se ta prava efikasno provode, oni su tu samo neki garant da će sva garantirana prava manjina u RH biti realizirana i to je dobro funkcioniralo u prošlom mandatu. Međutim, uvjet DP-a je relativno oštar i vezan za lošu situaciju u Vukovaru u kojoj je nemoguća suradnja. DP je tamo na vlasti i oni su to prenijeli na nacionalni nivo. Teško je vjerovati da bi Plenković prihvatio taj zahtjev bez da se kompromitira u europskim krugovima. Pitanje je i koliko je Plenković spreman skrenuti udesno. To HDZ-u ne bi bio problem, ali Andreju Plenkoviću bi”, govori profesor Rimac.

Je li moguć scenarij u kojem bi se pokušali dogovoriti DP i HDZ, a da manjine pružaju podršku iz Sabora?

“Domovinski pokret tvrdi da ne želi SDSS ni kao podršku, ali činjenica je da razbijanje grupacija može imati utjecaja na formiranje većine. Plenković ima opcije koje zasad nisu javne. Neke druge stranke su imale manjinske partnere koji bi možda bili spremni surađivati s HDZ-om iako njihovi većinski partneri ne bi. Nijedna od ovih grupacija ne može biti dovedena u situaciju da se neki dogovaraju s vladom, a neki ne”, rekao je.

Na pitanje hoće li ulaskom DP-a u vladu slabiti pozicija Plenkovića, Rimac je odgovorio:

“Nije bilo lako s Mostom, sve dok ih nije doslovno najurio i zamijenio podršku Mosta s razjedinjenim pojedincima stvari su bile teže. Ali kad je popunio HDZ-ovu većinu s pojedinim zastupnicima tada su za njega stvari krenule u povoljnom smjeru, ali za raspravu u Saboru u nepovoljnom. On je imao većinu koja će podržati sve što on predloži, a glas oporbe u raspravama nije vrijedio ništa.”

O tome je li moguće da se oporba složi, Rimac govori:

“Plan je tek u nastajanju, ta lijevo-liberalna skupina koja se trebala nasloniti na uspjeh SDP-a na izborima je propustila priliku da se dogovori unaprijed. Trebalo je to napraviti prije kampanje i ići s porukama koje nisu disonantne. Oni sad imaju trku u kojoj zaostaju, ne zbog većeg broja zastupnika HDZ-a, nego jer je HDZ već počeo pregovore. Oni su toliko različiti da je teško vjerovati da će u razumnom roku uspostaviti većinu, osim ako DP kaže nećemo s HDZ-om, hoćemo s vama. Prije će se dogoditi da DP kaže nećemo s HDZ-om, nećemo ni s vama. Tada ćemo imati nove izbore”, poručio je.

Komentirao je i predsjednika Zorana Milanovića.

“Ako je Zoran Milanović trebao imati neki utjecaj, on je već trebao pripremiti neki koalicijski sporazum između ovih potencijalnih stranaka koje bi trebale činiti koaliciju. Očito se u kampanji više zabavljao prepucavanjem nego razmišljanjem o takvoj koaliciji. Vrijeme je propušteno i čak i intervencija Ustavnog suda, koja je donijela više kaosa nego reda, je deplasirana jer su male šanse da lijevo-liberalna koalicija uspije sastaviti većinu", poručio je.

21:30 - Pregovori HDZ-a i DP-a ulaze u završnu fazu. Ispred nas bi mogao biti tjedan odluke. DP će sutra na sjednici vrha stranke donijeti pregovarački okvir i definirati tri grupe zahtjeva.

20:15 Parlamentarne stranke od centra na lijevo navodno imaju novi plan kojim bi spriječili dolazak HDZ-a na vlast, barem privremeno.

Kako prenosi Dnevnik.hr, radi se o konstituiranju sabora bez HDZ-a i donošenju zakona bez imenovanja vlade. Iz stranke Možemo su poručili da bi takvu inicijativu podržali.

"Stojimo kod toga da bi se trebala organizirati manjinska vlada koju bi sve one stranke koje su tvrdile da im je prvi cilj srušiti HDZ podržavale iz parlamenta, ali i ova inicijativa je nama OK", rekla je Ivana Kekin iz Možemo.

"Smatramo da bi bilo primjereno da SDP-ova lista da predsjednika sabora i da se vrlo jasno i konkretno dogovori koji su zadaci takvog parlamenta, što se mora odraditi i u kojem roku", dodala je.

Iz stranke Fokus potvrdili su da neće ići u koaliciju s HDZ-om te su se složili oko plana koji je podržao Možemo.

20:10 - Upravni odbor stranke Fokus donio je odluku kako neće ići u koaliciju s HDZ-om, objavili su iz stranke na službenom Facebook profilu.

18:45 - Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara te šef HSLS-a koji u Sabor ulazi s liste HDZ-a, komentirao je u jednoj raspravi na Facebooku pregovore o vladi.

Raspisao se ispod objave Dragana Bagića, profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je napisao da je "sada odgovornost na IDS-u, Matiji Posavcu i Fokusu da nađu načina i podrže Andreja Plenkovića iz Sabora i tako spriječe dolazak radikalne desnice na vlast".

U komentarima je također spomenuo Hrebaka izjavivši da se on "mogao prometnuti u koordinatora liberalne opcije koja je brana radikalnoj ispraznoj desnici da nije izletio s izjavom da birači žele desnu vladu".

- Nisam izletio, rezultati izbora su jasni nažalost. Zadnjih dana razgovaram s kolegama liberalima iz opcija koje spominjete, to bi bilo sjajno za Hrvatsku da liberali slože većinu. No oni to odbijaju, ali sve da se i dogodi, matematika nam nije naklonjena. 61 + 8 manjina + 2 IDS + 2 Posavec + 1 Fokus. Nedostaju 2, poručio je Hrebak.

image

Objava na Facebooku

/Slobodna Dalmacija

17:08 - Igor Peternel iz Domovinskog pokreta u emisiji televizije N1 ‘Točka na tjedan‘ razgovarao je o postizbornim koalicijama.

“Pravi pregovori tek trebaju započeti, čemu tolika nervoza, kao da tražite da kampanja traje dva sata. Što je postizborno pregovaranje duže, to znači da je kvalitetnije, lako se o stolicama dogovoriti, to se može u dva sastanka”, rekao je Peternel.

Rekao je da od koalicije Rijeke pravde nije vidio službeni poziv za pregovore.

“Koliko znam, Rijeke pravde su samo rekli da bi nešto htjeli, ali ni nemaju pregovarački tim. Nisam vidio ni formalan poziv ni da je Grmoja stao s Benčić i Grbinom i kao jedna od strana započeo pregovore”, rekao je.

Ponovio je da DP neće sa SDSS-om i Možemo. Komentirao je i kako nakon svih kritika upućenih Andreju Plenkoviću sada DP može pregovarati s njima.

“Smatramo da Andrej Plenković u prošlom mandatu nije dobro vodio Vladu i ne slažemo se s politikama koje je provodio. Smatramo da, ako bi mi sudjelovali u bilo kojoj vladi, da bi se te politike trebale mijenjati. I to je ključno", rekao je.

"Nismo bili zadovoljni politikama koje provodio Andrej Plenković, nije sporna osoba Andrej Plenković nego politike koje je zagovarao, a koje je njegova vlada provodila, a bile su vezane uz suradnju s SDSS-om, odnos prema braniteljima, HOS-u… Ako ćemo se dogovoriti da se usklade programi i da se politike koje mi zagovaramo u jednom većem dijelu provode, barem one koje su nam ključne, onda možemo o tome razgovarati. Ako ne, onda ne”, poručio je.

Osvrnuo se i na oporbeni prijedlog o manjinskoj vladi.

“Što se tiče podupiranja manjinske vlade SDP-a, zaista ne vidim koji bi tu bio interes birača koji su glasali za mene ili za bilo kojeg člana DP-a, da podupiremo SDP-ove politike. To je opet obmanjivanje birača. Naše polazišne osnove znate, sve dalje ćete vjerojatno tijekom idućeg tjedna, odnosno do kraja idućeg tjedna znati”, rekao je Peternel o pregovorima.

17:00 - Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, koji je osvojio saborski mandat na listi Fokusa, poručio je svojim biračima na Facebooku da su ga sve vodeće stranke kontaktirale i zatražile razgovor. Pritom je istaknuo da nikome ne želi zatvoriti vrata te da će razgovarati s akterima i lijevog i desnog političkog spektra.

- Dragi birači, prijatelji, pratitelji - hvala vam na velikom povjerenju i preferencijalnim glasovima!

Želim vas transparentno obavijestiti kako su me sve vodeće stranke kontaktirale i zatražile razgovor. Kao vaš zastupnik i kao osoba koja ne želi nikome zatvoriti vrata, a da ne čuje drugu stranu, u jednom civilizacijskom duhu, razgovarat ću s glavnim akterima s "lijeva" i "desna".

Jasno mi je kako ovo na prvi pogled djeluje kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi prednji zub, no civilizirano je razgovarati, saslušati i na koncu pitati birače u kojem smjeru treba dalje djelovati.

U ovoj fazi dolazim kao netko tko je prvenstveno spreman saslušati.

Neke od programskih stvari na kojima ću sa svima s kojima god razgovaram inzistirati su:

1) povećanje praga ulaska u sustav PDV-a sa 40.000 na 70.000€ (generalno)

2) smanjivanje PDV-a za ugostiteljstvo (piće) za frizere, kozmetičare, čišćenje i turističke agencije (jedine koje nisu u turizmu na 13%) na 13%

3) PDV na proizvodnju hrane - 5%

4) revidiranje zakona o radu nedjeljom i omogućavanje rada nedjeljom svim malim tvrtkama koje to žele (suvenirnicama, malim trgovinama, cvjećarnicama, pekarnicama i sl.)

5) da se dobit koja se reinvestira nazad u tvrtku ne oporezuje

6) ubrzavavanje procesa izdavanja građevinskih dozvola/15 dana za ishođenje posebnih uvjeta, tko se ne očituje smatra se da su uvjeti pozitivni. Nakon toga poštivanje zakonskog roka od 30 dana za izdavanje građevinske dozvole.)

7) vaučerizacija zdravstva i drukčija organizacija hitne medicinske pomoći

8) oslobađanje od poreza za kupnju/gradnju prve nekretnine

9) smanjenje PDV-a i trošarina na energente, režije, javni prijevoz

10) daljnje smanjenje poreza na dohodak na 10%, uz drukčiji raspored cjelokupnih javnih financija da JLS-ovi ne budu zakinuti

11) uvođenje 13. Mirovine i reforma mirovinskog sustava

Kao što sam i do sada, sve ću vam transparentno pisati i objavljivati, a vi slobodno pišite, dajte mi svoje sugestije i mišljenja.

Vaše mišljenje kao onih koji me biraju i plaćaju je na kraju dana i najvažnije, zaključio je.

16:40 - Nezavisni zastupnik na listi DP-a Željko Lacković koji je osvojio saborski mandat s 4.425 preferencijalnih glasova u četvrtoj izbornoj jedinici za N1 televiziju otkrio je pregovara li Domovinski pokret i s kim te hoće li ostati uz stranku ili to ovisi u kojem će se smjeru kretati pregovori.

“Odmah nakon izbora, jasno sam rekao da ostajem u bloku sa zastupnicima koji su osigurali mandat na ovim izborima i u narednom razdoblju ću bio dio njihove ekipe”, kaže Lacković.

Prema njegovim riječima, tim koji će pregovarati oko formiranja parlamentarne većine tek je oformljen i krenut će s radom nakon Predsjedništva DP-a koje će se održati sutra. “Bit ću zadužen za jedan dio pregovora, ali sve će biti rečeno”, govori.

Lacković je rekao kako “postoje kontakti sa svim strankama i sudionicima izbora”, ali nije htio reći je li ih, konkretno, kontaktirao netko iz HDZ-a.

Na pitanje je li DP-u prihvatljiv scenarij da se oporba ujedini i iz svojih redova izabere predsjednika Sabora, odgovara: “Ne mogu govoriti u ime DP-a, ali sve opcije su moguće.”

Što se tiče inzistiranja DP-a da SDSS ne bude dio većine, poručio je: “Jasno je ono što je kominicirano u vrijeme kampanje i nakon objave rezultate. O svemu će se znati više sutra nakon održanog Predsjedništva.”

15:38 - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u nedjelju da su predstavnici nacionalnih manjina održali sastanak na kojem su postigli dogovor da će ići zajedno, neće dopustiti da ih se cijepa na podobne i nepodobne, te da će pregovarati s dosadašnjim partnerima iz Vlade.

Pupovac je u razgovoru za emisiju HRT-a "Nedjeljom u 2" rekao kako su se sastali predstavnici svih nacionalnih manjina, sedam njih koji su ponovili mandate i jedan koji je novi.

"U skladu s dogovorom kojeg smo postigli - prvo je da idemo zajedno, drugo da se držimo zajedno i da se ne dopušta da nas se cijepa na one koji su podobni i nepodobni, jer znamo što to znači, na kraju ćemo svi biti nepodobni. Treće, dogovorili smo da odemo na razgovor s našim partnerima s kojima smo osam godina činili Vladu", rekao je.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

15:15 - Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, rekao je na komemoraciji u Jasenovcu da bi lijeva oporba učinila sve da se domogne vlasti.

Na pitanja o SDSS-u i Pupovcu je uzratio: ‘Je li ovo kviz?!‘

Detaljnije pročitajte OVDJE.

15:05 - S obzirom na brojne upite predstavnika medija i javnosti oko toga s kim će u postizbornu koaliciju, Domovinski pokret oglasio se priopćenjem.

"Domovinski pokret priprema ključne programske točke koje su uvjet za moguće dogovore. Mi nismo trgovci foteljama i takav razgovor ne vodimo i odbacujemo.Točno je da nas zovu sa svih strana, ali budite sasvim sigurni da mi, ni pod koju cijenu nećemo iznevjeriti ne samo svoje birače, mi nećemo iznevjeriti hrvatski narod" - poručili su.

13:09 - Premijer Andrej Plenković danas je na komemoraciji u Jasenovcu.

- Hrvatski narod je 17. travnja kazao što misli o svim akterima na izborima. Nakon izbora bio sam u Bruxellesu i od sutra krećemo u pregovore sa svim akterima koji su spremni razgovarati s nama oko sastavljanja nove Vlade. Već smo imali sastanak s predstavnicima manjina i oni su zainteresirani da ostanu u Vladi, a razgovaramo i s DP-om - rekao je Plenković.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:04