StoryEditorOCM
PromoKUHINJA MOTIVIRANA STRAŠĆU

Sutivanski hotel Lemongarden bio je ponosni domaćin vrhunske gastro priče s prestižnim potpisom JRE udruge

Piše pr
6. lipnja 2024. - 13:31

Možda zbog čarobnih lustera od murano stakla, vrtova i bazena okruženih opojnim mirisima jasmina i kumkvata, te prekrasne terase na sutivanskoj Rivi, od otmjenog hotela Lemongarden nekako smo i očekivali da njegova kuhinja bude upravo takva – dekadentna i – savršena! Stoga nas nimalo ne iznenađuje da je zajedno s bračkom konobom Kala, restoran hotela Lemongarden ove godine postao novim članom prestižne JRE udruge, koja povezuje vrhunske restorane, kuhare i zaljubljenike u gastronomiju čak 16 zemalja svijeta!

Njen moto „Never-ending passion“ (strast koja ne prestaje) zvuči nam baš onako kako treba – ukusno i obećavajuće, a jedan od njenih dugogodišnjih projekata - Chefs at Sea – ove je srijede ponosno ugostio upravo Sutivan, tim više što je ovogodišnje izdanje humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva donirat će se udruzi UNUO, koja se brine o osposobljavanju osoba s invaliditetom u ugostiteljstvu.

Raskošni Lemongarden vrhunski je odradio zadatak restorana-domaćina ovog hvalevrijednog projekta – gostujući kuhar, prvi čovjek ljubljanskog restorana JB, Tomaž Bratovž, pripremio je večeru u 6 sljedova, a restoran-domaćin se pobrinuo za sljubljivanje vina.

image
Gabric media

SLIJED KOJI JE UISTINU – VELIČANSTVEN

Ne možemo dočekati da Vam kažemo što se točno našlo na ovom fine dining meniju u čak 6 slijedova, koje nam je rado predstavio Tomaž. On je prvi put u Lemongardenu, i oduševljen je autentičnošću tamošnje kuhinje i radom s isključivo domaćim namirnicama.

Na našem se pijatu najprije zarumenjela cikla spravljena na bazi tapioke, u sočnom društvu kraljice talijanskih sireva – burrate, creme fraiche-a i mladog luka, a zalogaje smo zaokružili svježim gutljajima vugave iz vinarije Stina, koja nas je osim lijepom svježinom, opčinila i okusima citrusa, meda, marelice i zrele jabuke.

Uslijedile su čuvarice dobre linije i lijepog stasa – bijele šparoge, koje su okusom blaže i neutralnije od svojih zelenih rođakinja, a ovdje su spravljene putem konro grilla – japanskog tradicionalnog roštilja na ugalj! Stigle su u društvu jadranskih kozica mariniranih u limunu i maslinovu ulju s majonezom od zelenog papra, a ovako atraktivan zalogaj savršeno je upotpunilo Galić Rosé vino, koje osim nježnom bojom, osvaja lijepom voćnošću – u njemu se isprepliću maline i jagode.

Iduće na atraktivnom meniju bilo je jaje poširano na točno 62°C sa porcini i chanterelle gljivama koje su nevjerovatan izvor vitamina D i kalija, oplemenjeno tostiranim lješnjacima te laganijom varijantom popularnog holandez umaka, a slastan je zalogaj majstorski sljubljen sa pošipom vinarije Stina, koji osvaja bogatim mirisom breskve i tropskog voća prošaranog sa nešto nota vanilije.

image
Gabric media

Prekrasna jela koja je najavio Tomaž, bila su tek uvertira u daljnje gastro majstorije – naša su nepca ubrzo raspametili domaći ravioli sa pistacijama, ricotta sirom, foie gras, demi-glace umakom, sladićem i pireom od kruške; potom brancin sljubljen sa lime beurre umakom, kremom od šafrana, mrkve i đumbira sa žutim rajčicama mariniranim u preljevu od smokve i maslinova ulja, te za kraj, savršeni kolač od mrkve sa sladoledom od smeđeg maslaca, kremom od vanilije i bijele čokolade! Ova su čarobna jela znalački i hrabro ispratili riesling obitelji Tomac iz Plešivice intrigantna imena Rock Star, Bibich iz Skradina, te moćna graševina iz Kutjeva, a predstavila nam ih je vrsna sommelierka, Daniela Motušić.

Iako je nas ovaj zamaman popis i više nego fascinirao, za chefa kuhinje Antu Udovičića bilo se vrlo lako uklopiti u ovu priču: “Ja sam u JRE udruzi od 2015. godine, pa znam kakva su očekivanja. Radimo na visokoj razini u fine diningu, a oni to i traže, tako da je naš koncept apsolutno adekvatan za to. Gastro ponudu Lemongardena baziramo na čistom Mediteranu, sa raznovrsnim doticajima vanjskih kultura – ima nešto Japana, malo Francuske... S obzirom da ja svake godine stažiram negdje vani u mjestima s Michelinovim zvjezdicama, učim nove tehnike i koncepte, pa onda sve to lagano implementiram kako bi gastro karta svake godine bila što aktualnija i nova“ – kaže on, a mi klimamo glavom u znak odobravanja – s ovakvim kulinarskim čarobnjacima, Sutivanu se, pored sada već čuvenog biciklističkog renomea, smiješi i jako atraktivna gastro budućnost!

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 14:18