26247308
BUDI TU

Željka, majka četvero djece: Od mještana sam načula za projekt koji je jedinstven u RH. Sada svaki mjesec dobijem pomoć

Piše Anamaria Mikulić/NATIVE
Foto Paun Paunović/Cropix
25. siječnja 2024. - 10:51

Život u ruralnim dijelovima naše županije pred svoje stanovnike stavlja brojne izazove. Iako udaljenost od užurbane gradske vreve danas mnogi vide kao veliku prednost, stanovnici slabije razvijenih naselja suočavaju se s nizom problema i teškoća. 

Ograničene mogućnosti zapošljavanja u blizini mjesta prebivališta stvaraju snažni ekonomski pritisak na obitelji koje žive u rubnim dijelovima županije. Izazovi se multipliciraju kada je riječ o obiteljima, posebice obiteljima s mnogo djece. Troškovi vrtoglavo rastu iz godine u godinu, što je školarac stariji, potrebni su sve veći izdaci.

Upravo zato Splitsko-dalmatinska županija u sklopu demografskog programa "Budi tu" pomaže obiteljima s troje, četvero i više djece u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju u slabije naseljenim krajevima. Prijaviti se mogu sve obitelji iz prve, druge i treće skupine indeksa razvijenosti.

Mjera se odnosi na obitelji koje imaju troje i više djece u obrazovnom sustavu, bilo da se radi o osnovnoj i srednjoj školi ili visokoškolskim ustanovama. Obitelji s troje djece iz osnovne i srednje škole svaki mjesec će imati 66,96, 79,63 ili 92,91 euro za vrijeme trajanja školske godine, odnosno 500, 600 ili 700 kuna. Obitelji s četvero i više djece na koncu godine će uz mjesečna dobivanja jednokratno dobiti još 995,42, 865,70 ili 663,61 euro.

Planirano 650.000 eura

Na natječaj se mogu javljati i obitelji studenata koji studiraju i izvan Splitsko-dalmatinske županije, uz uvjet da se radi o redovnim studentima, a u ovom programu mogu sudjelovati i oni koji su se prijavili i na druge županijske ili državne projekte i programe. Ovaj projekt dio je integralnog paketa demografskih mjera Splitsko-dalmatinske županije i jedinstven je u Republici Hrvatskoj. Ujedno je i jedan od elemenata zadržavanja ljudi u rubnim dijelovima županije, odnosno Zagore i otoka. Za realizaciju projekta "Budi tu" planirano je 650.000 eura. Nema limita ni granice, svi oni koji su ispunili uvjete imaju pravo na realizaciju i financijsku potporu iz programa.

Željka Jelinić sa suprugom Petrom ima četvero djece, zaposlena je u Komunalnom društvu grada Imotskog, dok Petar radi u građevini. Šesteročlana obitelj živi u Vinjanima Gornjim, naselju udaljenom pet kilometara od samog centra Imotskog. 

Njihov najstariji sin Mladen ima 20 godina i završio je srednju ekonomsku školu, osamnaestogodišnja kći Ana trenutno pohađa četvrti razred medicinske škole u Dubrovniku. Dvoje najmlađih pohađaju Osnovnu školu "Stjepan Radić" u Imotskom, Marko je u sedmom razredu, a Stipe u četvrtom. 

image
Paun Paunović/Cropix

Odgajati tako veliku obitelj nikad nije jednostavno, uvijek nekom nešto treba. Troškovi se posebno gomilaju pred početak školske godine, treba kupiti knjige, pribor, torbu, odjeću,... skupi se. Kad tu pridodamo izvannastavne aktivnosti, hobije, izlete i sve ostalo što djeci treba, računica je jasna - novca nikad dosta. 

- Posla ima, onaj tko hoće raditi uvijek će ga naći - poručila je Željka, koja je iznimno zadovoljna svojim novim poslom u Imotskom. Naravno, uz plaću je i svaki oblik pomoći uvijek dobrodošao.

Srećom, mještani su srdačni i uvijek spremni pomoći jedni drugima. Tako se i vijest o ovom obliku županijske pomoći proširila brzinom munje. Kako bi netko saznao za mjeru, tako bi odmah obavijestio sve obitelji koje se mogu prijaviti ili koje su u kontaktu s nekim kome bi sredstva značajno olakšala svakodnevicu. 

- Za poticaj sam saznala od svoje kolegice na poslu. Odlučila sam se odmah prijaviti, nije mi bilo teško prikupiti papire i cijeli proces tekao je jako brzo. Vijesti o poticajima se brzo šire, a mi Imoćani već sve znamo - rekla nam je Željka. 

Svaki euro dobro dođe

Dok su svi doma na okupu, još se nekako i može, ali već sa završetkom osnovne škole pred djecu dolaze nove opcije i nove mogućnosti. Odabir srednje škole izvan mjesta prebivališta, čak i uz dodatne subvencije za smještaj i prijevoz, sa sobom vuče niz troškova. Naravno, roditelji će učiniti baš sve da svom djetetu omoguće priliku da slijedi svoje snove. Novac za školovanje djece se uvijek nađe - to je prioritet. 

Financijska pomoć lokalne zajednice i nadležnih institucija istovremeno je pomoć i poticaj. Osim što podebljava kućni budžet, ujedno im daje vjetar u leđa i podsjeća ih da nisu zaboravljeni. Uz ovakve poticaje život u ruralnim sredinama mnogo je lakši. 

- Novac sam iskoristila baš za njih, platila sam kćeri dom u Dubrovniku i kupim im što im zatreba. Djeca su se razveselila jer su svjesni da je sve skupo i da dobro dođe svaki euro - kazala nam je Željka. 

Obitelji Jelinić ova novčana potpora puno znači, njihove želje su skromne. Djeci pružaju sve što mogu i žele im maksimalno olakšati da pronađu svoje mjesto pod suncem gdje god da ono bilo. 

- Ja bih voljela da su mi dica živa i zdrava, a di će ko od njih ići, tko zna... Njihove želje su jedno, a mogućnosti drugo - kazala je majka obitelji Jelinić.

Za kraj smo upitali Željku što bi poručila obiteljima s puno djece. Odgovorila nam je kratko i jasno. U želji da poslušate njezin savjet, upravo ćemo s njezinom porukom i završiti tekst: "Ne odustajte!" 

Članak nastao u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 21:08