stdClass Object ( [id] => 1121797 [title] => Bojan Mušćet: Mladima je danas privlačnije smisliti aplikaciju ili igru nego napisati pjesmu. Glazba više nema onu identifikacijsku ulogu koju je nekad imala [alias] => bojan-muscet-mladima-je-danas-privlacnije-smisliti-aplikaciju-ili-igru-nego-napisati-pjesmu-glazba-vise-nema-onu-identifikacijsku-ulogu-koju-je-nekad-imala [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Lijepo je u našoj domovini bilo biti mlad krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih", napisao je Bojan Mušćet u knjižici koja je priložena uz box-set s tri CD-a koji pokrivaju razdoblje vrlo žive i raznovrsne pop-rock scene u Rijeci osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ovih je dana izdavačka kuća "Dallas Records" lansirala bogato opremljeno reizdanje kompilacije "Riječki novi val", koju je on uredio, a koja je u doba prvog izlaska 2008. godine prošla nekako "ispod radara". Sada se savršeno nadovezuje na nedavni izlazak monografije Edija Jurkovića "Kad je život bio novi val", posvećene riječkom omladinskom listu "Val", novinskom suputniku te scene.

Rokerski i novinarski dani prkosa i slave u Rijeci tako su dobili dostojnu valorizaciju, a imalo se bogme što i dokumentirati. Iz perspektive Mušćetova novinarskog "klasića" iz splitske "Omladinske iskre" tih godina, mogu reći da je Split u tom smislu bio k.... u usporedbi s Rijekom s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih. Legende o prvom splitskom pankeru Fon Biskichu i ekipi, koje se i danas provlače nostalgičarskim nišama medijskog prostora, "slikovnica" su prema kreativnosti i subverzivnosti riječkih pandana. Ovdje su to bili tek "egzotični" rudimenti, tamo je to bila doista jaka scena, usporediva sa zagrebačkom, ljubljanskom i beogradskom.

---

image
Bojan Mušćet: Riječki su bendovi imali samo 'Val' i u gradu nije bilo diskografske kuće, stoga su oni nastojali trajati što dulje i u drugim formacijama
Sandro Pogutz
---

Grad bez diskografske kuće

Imali su lokalnu medijsku podršku, ali nisu imali diskografsku kuću i to je neke bendove, poput sjajnog "Grada" ili "Mrtvog kanala", omelo da dožive širu afirmaciju na tadašnjoj jugoslavenskoj novovalnoj sceni. "Grad" je, primjerice, napomenut će Mušćet, bio dostojan "parnjak" EKV-u, čemu je teško prigovoriti, naročito nakon preslušavanja aktualnog boxa "Best Of & Band On" ovog benda koji je danas ponovno aktivan.

– U Zagrebu je svaki kvalitetniji bend mogao doći do albuma i imao je jake medije, ne samo omladinske "Polet" i "Studentski list", nego i jedan "Start" i "Studio", koji su im također otvorili prostor. Riječki su bendovi imali samo "Val" i u gradu nije bilo diskografske kuće, stoga su oni nastojali trajati što dulje i u drugim formacijama, tako da riječki novi val smještamo u desetljeće između 1977. i 1988., što je duže nego što je novovalna scena bila živa u većim centrima. Da je tako, dokazuju kasnije karijere i albumi "Laufera" i "Leta 3" koji imaju tu novovalnu žestinu, pristup, stav... Tako je 2008. Goran Lisica Fox prikupio snimke različite kvalitete, od slabijih demo-snimki do regularnih zapisa s albuma, da bi se kontekstualiziralo to razdoblje, da se vidi što se radilo u Rijeci...

Zanima li to ikoga danas više, osim neposrednih sudionika i najvjernije sljedbe?

– To može zanimati taj krug i dio njihove generacije, istina, ali to je povijest koju vrijedi zabilježiti. Kada gledaš riječku rock scenu, koja je i danas jako vitalna, važno je vidjeti od čega je to zapravo krenulo. Rijeka je imala sjajnu rock scenu i u šezdesetim godinama, bilo je dvadesetak bendova, međutim, tek kad su krenuli "Parafi" i "Termiti", tek kad je grunuo punk, to se počelo zaista kotrljati u kontinuitetu, evo već više od 40 godina. U tom smislu mi se moramo vraćati tom razdoblju jer nije sve baš zatrto. Jer i danas ćeš na radijskim i TV programima čuti "Program tvog kompjutera" od "Denis & Denis", "Vjernog psa" "Termita" ili "Narodnu pjesmu" "Parafa"... A na kompilaciji ćeš čuti i neke pjesme za koje možda nisi znao, ako imaš volje za upoznavanje...

Ja, naravno, imam volje, i recimo da su mi u tom smislu otkriće pjesme "Mrtvog kanala", koji su prije "Prljavog kazališta" zavapili "zaustavite Zemlju, ja bih sišao". "Prljavci" kao da su ih kasnije citirali, možda ne slučajno, iako je to kod njih već bila čista komercijala. Podsjetio sam se i koliko je "Grad" zvučao moćno...

– Kad si spomenuo "Grad", upravo im je izašla kompilacija na kojoj se i danas čuje koliko zvuče suvremeno. Oni ne samo da su prošli test vremena, nego sam uvjeren da bi taj bend, da je svirao u Zagrebu ili Beogradu, bio velik poput EKV-a. Imaju sličan pristup, fantastične tekstove, divne melodijske linije i šteta što nisu postigli taj status. Ali, evo, možda sad ove kompilacije, njihova i zajednička, probude neki novi interes.

---

image
'Denis & Denis'
---

Klonovi i uzori

Spomenuo si ranije "Denis & Denis" uz "Termite" i "Paraf". To je nebo i zemlja – elektropop i punk, a opet dio iste scene. Meni se čini da je danas, usprkos legendi, vidljiviji utjecaj onog dijela riječke scene koja nije pankerska, izuzmemo li "Let 3". Ne samo "Denis & Denis", tu je i izvrsna "Xenia", čiji albumi također sjajno prolaze test vremena, da ne spominjem Urbanov "Laufer". Hoću reći – riječka novovalna scena jako je razgranata.

– To su sve pripadnici iste scene, bez obzira na stil. Svi smo se mi družili ispred hotela "Kontinental", razgovarali o glazbi i izmjenjivali ideje. Uostalom, Prlja iz "Leta 3" pjevao je kao gost i na albumu "Denis & Denis". Djevojke iz "Cacadou Looka" prvo su bile cure momaka sa scene pa su onda počele i same svirati i skladati. Ima tu zanimljivih priča kod svakog od bendova. Danas to nekim novim klincima možda nije zanimljivo, ali...

Ma, to sam i htio reći: klinci koji se danas naslanjaju na punk čine mi se teškim anakronistima, a ne anarhistima, dok su puno prisutniji i zanimljiviji oni kod kojih ćeš čuti utjecaj elektropopa...

– Pa, da. Na primjer, "Pocket Palma" su, neću reći – klonovi "Denis & Denis", ali vidi se da su im ovi uzor. S druge strane, zadnjih nekoliko godina "Parafi" su em ponovno aktivni, em su im izašla reizdanja na vinilu... Meni je drago da se na našoj kompilaciji mogu pronaći i neki izgubljeni "grumeni", a kažem grumeni jer je poznata ona kompilacija "Nuggets" koju je napravio Lenny Kaye iz Patti Smith Group, gdje je on "prokopao" bendove iz rane psihodelične ere 60-ih. To je ta ista vrsta nastojanja i u našem slučaju. Iznimno je bitno dokumentirati, obnavljati izdanja, pa tako i ovaj naš box, gdje su u bookletu dodane neke fotografije i kronologija je prilično proširena.

Je li izlazak ovog reizdanja možda na neki način potaknut prethodnim aktualiziranjem riječke priče iz tih godina, kroz monografiju Edija Jurkovića o omladinskom listu "Val"?

– Edijeva knjiga također je posveta prijeratnoj Rijeci, i ne samo "Valu", nego posredno i svoj omladinskoj štampi tog vremena, jako navezanoj na novi val. Radilo se paralelno, ti projekti nisu osmišljeni kao paket, ali može se reći da je ova novovalna antologija "soundtrack" te knjige.

Ajde da budem malo zločest: na koju si "našu domovinu" u svojem "predgovoru" mislio naglašavajući da je u njoj tada bilo "lijepo biti mlad"? I na koji način lijepo?

– Ha-ha-ha, to je samo citat, zapravo naslov stare slovenske kompilacije s početka osamdesetih, "Lijepo je... u našoj domovini biti mlad". Objasnio sam tamo odmah što je bilo lijepo – to što smo mogli svirati, pjevati, pisati, piti i plesati kako smo htjeli, punk nam je dao tu slobodu izražavanja...

---

image
'Termiti'
---

Kao što rekoh sve se zapravo svodi na nostalgiju za mladošću jednog određenog urbanog kruga mladih, ne može se generalizirati, svašta bi se dalo uvaliti u pojmove "domovina" i "lijepo", iz različitih kutova gledano.

– Ma riječ je o tadašnjem entuzijazmu, nitko nije tražio novac, nego ajmo nešto napraviti, promijeniti. U našoj maloj redakciji "Vala", pet za pet metara, okupljala se cijela riječka rock scena. U tome nije bilo ni biznisa, ni ideologije, nego samo – ajmo nešto!

Izdaja načela punka

Istina, danas je ta vrsta ljepote mladosti nekako "out", sve je manje vremena u životu za eksperimentiranja izvan dosega ideologije ili kapitala koji te ukalupljuju.

– Gomila mladih ljudi danas će radije napraviti tehnološki "startup" nego uzeti instrument i početi nešto "tamburati", iako i tu ima stanovitog idealizma. Tu se čak vidi i njihova naivnost: mnogo njih ima inicijalnu ideju, možda sjajnu, ali pojma nemaju o ekonomskoj i pravnoj strukturi projekta i na tome mnogi propadaju. Jedan od milijun njih će uspjeti, onaj koji će shvatiti da se gomila posla mora napraviti i u toj kategoriji.

Ti si u međuvremenu duboko ušao i u tu scenu, odavno si i IT novinar i analitičar, pa je znaš iznutra. Ne misliš li da je zapravo startup scena zapravo današnji ekvivalent rokerskoj iz novovalnog vremena? Ona je sada "hype".

– Na neki način da, iz perspektive mladih ljudi. Privlačnije je smisliti aplikaciju ili igru nego napisati pjesmu. Glazba više nema onu ulogu koju je nekad imala, identifikacijsku, da se s njom poistovjećuju cijele skupine mladih. Glazba je danas jednokratna, naravno ne sva, i upravo zahvaljujući razvoju tehnologije, zbog njezine dostupnosti, ukusi su sve razmrvljeniji. Ti u raznim "cloudovima" možeš naći iznimno vrijednu glazbu, ali nema u njoj više potencijala za stvaranje pokreta poput novog vala ili grungea. Zapravo to mijenja i narav glazbene kritike. Zbog dostupnosti svega sve ti je manje potreban arbitar, a sve više vodič po bespućima interneta.

---

image
'Paraf'
---

Naslov tvojeg teksta iz knjižice uz antologiju RI novog vala je "Jedva čekam da postanem Kralj". No, dok tvoj idol, Kralj iz "Termita", u Rijeci navodno već trideset godina pokušava završiti jedan roman, ti si za to vrijeme vješto uletio u posao – od estradnog preko medijskog do informatičkog i sve to prožeo. Zapravo si izdao punk načela!

– Pa jesam, da, kad gledaš neke standardne definicije punka.

Aha, neugodno ti je!

– Ali, evo, vraćam se na izvorišta, uredio sam CD i LP reizdanja "Parafa", prije toga albume "Laufera" i "Leta 3"... Mislim da znanje koje imam o svemu tome moram na neki način dati dalje. Znam sve te ljude, znam tu kvalitetu, pa je šteta ne ukazati na nju.

Istodobno, od Kralja kao ikone iz povijesti cijeli se život očekuje iduća velika stvar, koja vjerojatno nikad neće doći, tako da su te priče o slavnim danima relativna stvar...

– Upravo to, svako je vrijeme veliko za one koji jesu u njemu. Kad odrastaš, formiraš se prema vrijednostima tog vremena, ja sam se prema ovima, ali opet – postoji sjajna riječka scena devedesetih, volio bih i da ona bude dokumentirana na sličan način.

Poduzeće Let 3

Pa i današnja je vrlo jaka, ali teško da će oko nje nastati "mitologija"...

– Svakako, i današnja: "Jonathan", "My Buddy Moose", "The Siids", "One Possible Option"...

Uostalom, i "Let 3" i Urban su izdanci tog vremena, a članovi "Leta 3" u Rijeci su danas kulturni establišment...

– Pa, za "Let 3" bih mogao reći da su već jedno ozbiljno poduzeće, brendirano...

I još uvijek se prodaju za buntovnike, nije li to pomalo licemjerna pozicija?

– Tako ih se doživljava, da... I oni to koriste.

---

image
'Grad'
---

Ne govori li to nešto i o ograničenosti publike?

– Čuj, Mrle ime 60 godina... U ono vrijeme, kad bi rekao da netko ima 60 godina, čudio bi se da još nije umro. Ja sam tada bio uvjeren da već nakon tridesete moraš biti ozbiljan čovjek i staviti kravatu.

A vidi se sad: duga kosa i zapravo "starinska" majica s logom Rolling Stonesa...

– Percepcija se potpuno promijenila. Baš je "Val" u ono doba objavio tekst o tome kako se Stipe Šuvar pobunio negdje, kako se više ne može dopuštati da je prosjek godina kad se ide u mirovinu – 53! U to su doba ljudi u tim godinama već težili laganom obrađivanju svojeg vrta umjesto odlasku na posao.

A sad, dopusti mi da zaključim, neki još stariji restauriraju svoju pankersku i novinarsku mladost iz skroz etabliranih pozicija: ti si urednik digitalnih sadržaja u "Hrvatskom telekomu", a autor monografije "Vala" je PR u KBC-u Rijeka. Pa dobro, kad ćete u penziju?!

– Mislim da je ovdje riječ o kompetenciji da se definiraju neke zaista relevantne stvari iz povijesti, barem one riječke, a ne da ona bude ispisana rukopisom političkih arhivara. Jer, "Val" i riječka rock scena su definirali Rijeku u većoj i izražajnijoj mjeri nego što su drugi mediji i scene definirali domicilna središta. Edi i ja se danas profesionalno bavimo nekim drugim stvarima, no uvjeren sam da ćemo i u penziji, kad dođe vrijeme za to, nešto kreativno osmišljavati. Danas znam: kao što postoji život bez kravate poslije tridesete, tako postoje i idejni nemiri u profesionalnoj mirovini. A vremena napretek, genijalno!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"\u2018Rije\u010dki novi val\u2018 "},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => ‘Riječki novi val‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-18 08:06:55 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-22 15:29:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-22 15:29:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 265 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042820.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042822.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042824.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042826.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042828.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042832.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042846.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042848.png","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19042856.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19046798.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19046800.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/18\/19046794.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sandro Pogutz","Sandro Pogutz","Sandro Pogutz","Sandro Pogutz","Sandro Pogutz","Sandro Pogutz","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Bojan Mu\u0161\u0107et: Rije\u010dki bend 'Grad', da je svirao u Zagrebu ili Beogradu, bio bi velik poput EKV-a","Bojan Mu\u0161\u0107et: U Zagrebu je svaki kvalitetniji bend mogao do\u0107i do albuma i imao je jake medije, ne samo omladinske 'Polet' i 'Studentski list', nego i jedan 'Start' i 'Studio'.","Bojan Mu\u0161\u0107et: Rije\u010dki su bendovi imali samo 'Val' i u gradu nije bilo diskografske ku\u0107e, stoga su oni nastojali trajati \u0161to dulje i u drugim formacijama","Bojan Mu\u0161\u0107et","Bojan Mu\u0161\u0107et","Bojan Mu\u0161\u0107et","Omot box-seta 'Rije\u010dki novi val'","Naslovnica bookleta 'Rije\u010dki novi val'","'Denis & Denis'","'Paraf'","'Termiti'","'Grad'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x936","hd_19042820_1920.jpg":"1920x1080","k_19042820_1280.jpg":"1280x1280","k_19042820_1024.jpg":"1024x1024","k_19042820_640.jpg":"640x640","k_19042820_480.jpg":"480x480","k_19042820_340.jpg":"340x340","k_19042820_220.jpg":"220x220","o_19042820_1280.jpg":"1280x624","o_19042820_1024.jpg":"1024x499","o_19042820_640.jpg":"640x312","o_19042820_480.jpg":"480x234","o_19042820_340.jpg":"340x165","o_19042820_220.jpg":"220x107","h_19042820_1280.jpg":"1280x854","h_19042820_1024.jpg":"1024x683","h_19042820_640.jpg":"640x427","h_19042820_480.jpg":"480x320","h_19042820_340.jpg":"340x227","h_19042820_220.jpg":"220x147","pp_19042820_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042820_1024.jpg":"805x1024","pp_19042820_640.jpg":"503x640","pp_19042820_480.jpg":"377x480","pp_19042820_340.jpg":"267x340","pp_19042820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1082","hd_19042822_1920.jpg":"1920x1080","k_19042822_1280.jpg":"1280x1280","k_19042822_1024.jpg":"1024x1024","k_19042822_640.jpg":"640x640","k_19042822_480.jpg":"480x480","k_19042822_340.jpg":"340x340","k_19042822_220.jpg":"220x220","o_19042822_1280.jpg":"1280x721","o_19042822_1024.jpg":"1024x577","o_19042822_640.jpg":"640x360","o_19042822_480.jpg":"480x270","o_19042822_340.jpg":"340x191","o_19042822_220.jpg":"220x123","h_19042822_1280.jpg":"1280x854","h_19042822_1024.jpg":"1024x683","h_19042822_640.jpg":"640x427","h_19042822_480.jpg":"480x320","h_19042822_340.jpg":"340x227","h_19042822_220.jpg":"220x147","pp_19042822_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042822_1024.jpg":"805x1024","pp_19042822_640.jpg":"503x640","pp_19042822_480.jpg":"377x480","pp_19042822_340.jpg":"267x340","pp_19042822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x961","hd_19042824_1920.jpg":"1920x1080","k_19042824_1280.jpg":"1280x1280","k_19042824_1024.jpg":"1024x1024","k_19042824_640.jpg":"640x640","k_19042824_480.jpg":"480x480","k_19042824_340.jpg":"340x340","k_19042824_220.jpg":"220x220","o_19042824_1280.jpg":"1280x640","o_19042824_1024.jpg":"1024x512","o_19042824_640.jpg":"640x320","o_19042824_480.jpg":"480x240","o_19042824_340.jpg":"340x170","o_19042824_220.jpg":"220x110","h_19042824_1280.jpg":"1280x854","h_19042824_1024.jpg":"1024x683","h_19042824_640.jpg":"640x427","h_19042824_480.jpg":"480x320","h_19042824_340.jpg":"340x227","h_19042824_220.jpg":"220x147","pp_19042824_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042824_1024.jpg":"805x1024","pp_19042824_640.jpg":"503x640","pp_19042824_480.jpg":"377x480","pp_19042824_340.jpg":"267x340","pp_19042824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3408","hd_19042826_1920.jpg":"1920x1080","k_19042826_1280.jpg":"1280x1280","k_19042826_1024.jpg":"1024x1024","k_19042826_640.jpg":"640x640","k_19042826_480.jpg":"480x480","k_19042826_340.jpg":"340x340","k_19042826_220.jpg":"220x220","o_19042826_1280.jpg":"1280x2272","o_19042826_1024.jpg":"1024x1817","o_19042826_640.jpg":"640x1136","o_19042826_480.jpg":"480x852","o_19042826_340.jpg":"340x603","o_19042826_220.jpg":"220x390","h_19042826_1280.jpg":"1280x854","h_19042826_1024.jpg":"1024x683","h_19042826_640.jpg":"640x427","h_19042826_480.jpg":"480x320","h_19042826_340.jpg":"340x227","h_19042826_220.jpg":"220x147","pp_19042826_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042826_1024.jpg":"805x1024","pp_19042826_640.jpg":"503x640","pp_19042826_480.jpg":"377x480","pp_19042826_340.jpg":"267x340","pp_19042826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1850x1390","hd_19042828_1920.jpg":"1920x1080","k_19042828_1280.jpg":"1280x1280","k_19042828_1024.jpg":"1024x1024","k_19042828_640.jpg":"640x640","k_19042828_480.jpg":"480x480","k_19042828_340.jpg":"340x340","k_19042828_220.jpg":"220x220","o_19042828_1280.jpg":"1280x961","o_19042828_1024.jpg":"1024x769","o_19042828_640.jpg":"640x480","o_19042828_480.jpg":"480x360","o_19042828_340.jpg":"340x255","o_19042828_220.jpg":"220x165","h_19042828_1280.jpg":"1280x854","h_19042828_1024.jpg":"1024x683","h_19042828_640.jpg":"640x427","h_19042828_480.jpg":"480x320","h_19042828_340.jpg":"340x227","h_19042828_220.jpg":"220x147","pp_19042828_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042828_1024.jpg":"805x1024","pp_19042828_640.jpg":"503x640","pp_19042828_480.jpg":"377x480","pp_19042828_340.jpg":"267x340","pp_19042828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3952","hd_19042832_1920.jpg":"1920x1080","k_19042832_1280.jpg":"1280x1280","k_19042832_1024.jpg":"1024x1024","k_19042832_640.jpg":"640x640","k_19042832_480.jpg":"480x480","k_19042832_340.jpg":"340x340","k_19042832_220.jpg":"220x220","o_19042832_1280.jpg":"1280x2634","o_19042832_1024.jpg":"1024x2107","o_19042832_640.jpg":"640x1317","o_19042832_480.jpg":"480x988","o_19042832_340.jpg":"340x699","o_19042832_220.jpg":"220x452","h_19042832_1280.jpg":"1280x854","h_19042832_1024.jpg":"1024x683","h_19042832_640.jpg":"640x427","h_19042832_480.jpg":"480x320","h_19042832_340.jpg":"340x227","h_19042832_220.jpg":"220x147","pp_19042832_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042832_1024.jpg":"805x1024","pp_19042832_640.jpg":"503x640","pp_19042832_480.jpg":"377x480","pp_19042832_340.jpg":"267x340","pp_19042832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1563x1579","hd_19042846_1920.jpg":"1920x1080","k_19042846_1280.jpg":"1280x1280","k_19042846_1024.jpg":"1024x1024","k_19042846_640.jpg":"640x640","k_19042846_480.jpg":"480x480","k_19042846_340.jpg":"340x340","k_19042846_220.jpg":"220x220","o_19042846_1280.jpg":"1280x1293","o_19042846_1024.jpg":"1024x1034","o_19042846_640.jpg":"640x646","o_19042846_480.jpg":"480x484","o_19042846_340.jpg":"340x343","o_19042846_220.jpg":"220x222","h_19042846_1280.jpg":"1280x854","h_19042846_1024.jpg":"1024x683","h_19042846_640.jpg":"640x427","h_19042846_480.jpg":"480x320","h_19042846_340.jpg":"340x227","h_19042846_220.jpg":"220x147","pp_19042846_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042846_1024.jpg":"805x1024","pp_19042846_640.jpg":"503x640","pp_19042846_480.jpg":"377x480","pp_19042846_340.jpg":"267x340","pp_19042846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"739x735","hd_19042848_1920.png":"1920x1080","k_19042848_1280.png":"1280x1280","k_19042848_1024.png":"1024x1024","k_19042848_640.png":"640x640","k_19042848_480.png":"480x480","k_19042848_340.png":"340x340","k_19042848_220.png":"220x220","o_19042848_1280.png":"1280x1273","o_19042848_1024.png":"1024x1018","o_19042848_640.png":"640x636","o_19042848_480.png":"480x477","o_19042848_340.png":"340x338","o_19042848_220.png":"220x218","h_19042848_1280.png":"1280x854","h_19042848_1024.png":"1024x683","h_19042848_640.png":"640x427","h_19042848_480.png":"480x320","h_19042848_340.png":"340x227","h_19042848_220.png":"220x147","pp_19042848_1280.png":"1006x1280","pp_19042848_1024.png":"805x1024","pp_19042848_640.png":"503x640","pp_19042848_480.png":"377x480","pp_19042848_340.png":"267x340","pp_19042848_220.png":"173x220"},{"size0":"1200x675","hd_19042856_1920.jpg":"1920x1080","k_19042856_1280.jpg":"1280x1280","k_19042856_1024.jpg":"1024x1024","k_19042856_640.jpg":"640x640","k_19042856_480.jpg":"480x480","k_19042856_340.jpg":"340x340","k_19042856_220.jpg":"220x220","o_19042856_1280.jpg":"1280x720","o_19042856_1024.jpg":"1024x576","o_19042856_640.jpg":"640x360","o_19042856_480.jpg":"480x270","o_19042856_340.jpg":"340x191","o_19042856_220.jpg":"220x123","h_19042856_1280.jpg":"1280x854","h_19042856_1024.jpg":"1024x683","h_19042856_640.jpg":"640x427","h_19042856_480.jpg":"480x320","h_19042856_340.jpg":"340x227","h_19042856_220.jpg":"220x147","pp_19042856_1280.jpg":"1006x1280","pp_19042856_1024.jpg":"805x1024","pp_19042856_640.jpg":"503x640","pp_19042856_480.jpg":"377x480","pp_19042856_340.jpg":"267x340","pp_19042856_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1818x1228","hd_19046798_1920.jpg":"1920x1080","k_19046798_1280.jpg":"1280x1280","k_19046798_1024.jpg":"1024x1024","k_19046798_640.jpg":"640x640","k_19046798_480.jpg":"480x480","k_19046798_340.jpg":"340x340","k_19046798_220.jpg":"220x220","o_19046798_1280.jpg":"1280x864","o_19046798_1024.jpg":"1024x691","o_19046798_640.jpg":"640x432","o_19046798_480.jpg":"480x324","o_19046798_340.jpg":"340x229","o_19046798_220.jpg":"220x148","h_19046798_1280.jpg":"1280x854","h_19046798_1024.jpg":"1024x683","h_19046798_640.jpg":"640x427","h_19046798_480.jpg":"480x320","h_19046798_340.jpg":"340x227","h_19046798_220.jpg":"220x147","pp_19046798_1280.jpg":"1006x1280","pp_19046798_1024.jpg":"805x1024","pp_19046798_640.jpg":"503x640","pp_19046798_480.jpg":"377x480","pp_19046798_340.jpg":"267x340","pp_19046798_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1410x955","hd_19046800_1920.jpg":"1920x1080","k_19046800_1280.jpg":"1280x1280","k_19046800_1024.jpg":"1024x1024","k_19046800_640.jpg":"640x640","k_19046800_480.jpg":"480x480","k_19046800_340.jpg":"340x340","k_19046800_220.jpg":"220x220","o_19046800_1280.jpg":"1280x866","o_19046800_1024.jpg":"1024x693","o_19046800_640.jpg":"640x433","o_19046800_480.jpg":"480x325","o_19046800_340.jpg":"340x230","o_19046800_220.jpg":"220x149","h_19046800_1280.jpg":"1280x854","h_19046800_1024.jpg":"1024x683","h_19046800_640.jpg":"640x427","h_19046800_480.jpg":"480x320","h_19046800_340.jpg":"340x227","h_19046800_220.jpg":"220x147","pp_19046800_1280.jpg":"1006x1280","pp_19046800_1024.jpg":"805x1024","pp_19046800_640.jpg":"503x640","pp_19046800_480.jpg":"377x480","pp_19046800_340.jpg":"267x340","pp_19046800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19046794_1920.jpg":"1920x1080","k_19046794_1280.jpg":"1280x1280","k_19046794_1024.jpg":"1024x1024","k_19046794_640.jpg":"640x640","k_19046794_480.jpg":"480x480","k_19046794_340.jpg":"340x340","k_19046794_220.jpg":"220x220","o_19046794_1280.jpg":"1280x851","o_19046794_1024.jpg":"1024x681","o_19046794_640.jpg":"640x425","o_19046794_480.jpg":"480x319","o_19046794_340.jpg":"340x226","o_19046794_220.jpg":"220x146","h_19046794_1280.jpg":"1280x854","h_19046794_1024.jpg":"1024x683","h_19046794_640.jpg":"640x427","h_19046794_480.jpg":"480x320","h_19046794_340.jpg":"340x227","h_19046794_220.jpg":"220x147","pp_19046794_1280.jpg":"1006x1280","pp_19046794_1024.jpg":"805x1024","pp_19046794_640.jpg":"503x640","pp_19046794_480.jpg":"377x480","pp_19046794_340.jpg":"267x340","pp_19046794_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6258341 Threads: 83 Questions: 1138934960 Slow queries: 0 Opens: 214398 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.986 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10240573 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/bojan-muscet-mladima-je-danas-privlacnije-smisliti-aplikaciju-ili-igru-nego-napisati-pjesmu-glazba-vise-nema-onu-identifikacijsku-ulogu-koju-je-nekad-imala-1121797 [printLink] => /scena/showbiz/bojan-muscet-mladima-je-danas-privlacnije-smisliti-aplikaciju-ili-igru-nego-napisati-pjesmu-glazba-vise-nema-onu-identifikacijsku-ulogu-koju-je-nekad-imala-1121797?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 614329 [name] => bojan mušćet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-04 16:35:26 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-muscet [link] => /tag/bojan-muscet ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647237 [name] => riječki novi val [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-22 17:30:15 [main_article_id] => 0 [alias] => rijecki-novi-val [link] => /tag/rijecki-novi-val ) [2] => stdClass Object ( [id] => 647238 [name] => Paraf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-22 17:30:15 [main_article_id] => 0 [alias] => paraf [link] => /tag/paraf ) [3] => stdClass Object ( [id] => 315764 [name] => TERMITI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => termiti [link] => /tag/termiti ) [4] => stdClass Object ( [id] => 299166 [name] => grad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad [link] => /tag/grad ) [5] => stdClass Object ( [id] => 647239 [name] => denis & denis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-22 17:30:15 [main_article_id] => 0 [alias] => denis-denis [link] => /tag/denis-denis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bojan Mušćet: Mladima je danas privlačnije smisliti aplikaciju ili igru nego napisati pjesmu. Glazba više nema onu identifikacijsku ulogu koju je nekad imala [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-10-30-17-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042820.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sandro Pogutz [mainImageDesc] => Bojan Mušćet: Riječki bend 'Grad', da je svirao u Zagrebu ili Beogradu, bio bi velik poput EKV-a [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042820.jpg [title] => Bojan Mušćet: Riječki bend 'Grad', da je svirao u Zagrebu ili Beogradu, bio bi velik poput EKV-a Sandro Pogutz ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042822.jpg [title] => Bojan Mušćet: U Zagrebu je svaki kvalitetniji bend mogao doći do albuma i imao je jake medije, ne samo omladinske 'Polet' i 'Studentski list', nego i jedan 'Start' i 'Studio'. Sandro Pogutz ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042824.jpg [title] => Bojan Mušćet: Riječki su bendovi imali samo 'Val' i u gradu nije bilo diskografske kuće, stoga su oni nastojali trajati što dulje i u drugim formacijama Sandro Pogutz ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042826.jpg [title] => Bojan Mušćet Sandro Pogutz ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042828.jpg [title] => Bojan Mušćet Sandro Pogutz ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042832.jpg [title] => Bojan Mušćet Sandro Pogutz ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042846.jpg [title] => Omot box-seta 'Riječki novi val' ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042848.png [title] => Naslovnica bookleta 'Riječki novi val' ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19042856.jpg [title] => 'Denis & Denis' ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19046798.jpg [title] => 'Paraf' ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19046800.jpg [title] => 'Termiti' ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/18/19046794.jpg [title] => 'Grad' ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Lijepo je u našoj domovini bilo biti mlad krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih", napisao je Bojan Mušćet u knjižici koja je priložena uz box-set s tri CD-a koji pokrivaju razdoblje vrlo žive i raznovrsne pop-rock scene u Rijeci osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ovih je dana izdavačka kuća "Dallas Records" lansirala bogato opremljeno reizdanje kompilacije "Riječki novi val", koju je on uredio, a koja je u doba prvog izlaska 2008. godine prošla nekako "ispod radara". Sada se savršeno nadovezuje na nedavni izlazak monografije Edija Jurkovića "Kad je život bio novi val", posvećene riječkom omladinskom listu "Val", novinskom suputniku te scene.

Rokerski i novinarski dani prkosa i slave u Rijeci tako su dobili dostojnu valorizaciju, a imalo se bogme što i dokumentirati. Iz perspektive Mušćetova novinarskog "klasića" iz splitske "Omladinske iskre" tih godina, mogu reći da je Split u tom smislu bio k.... u usporedbi s Rijekom s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih. Legende o prvom splitskom pankeru Fon Biskichu i ekipi, koje se i danas provlače nostalgičarskim nišama medijskog prostora, "slikovnica" su prema kreativnosti i subverzivnosti riječkih pandana. Ovdje su to bili tek "egzotični" rudimenti, tamo je to bila doista jaka scena, usporediva sa zagrebačkom, ljubljanskom i beogradskom.

---

image
Bojan Mušćet: Riječki su bendovi imali samo 'Val' i u gradu nije bilo diskografske kuće, stoga su oni nastojali trajati što dulje i u drugim formacijama
Sandro Pogutz
---

Grad bez diskografske kuće

Imali su lokalnu medijsku podršku, ali nisu imali diskografsku kuću i to je neke bendove, poput sjajnog "Grada" ili "Mrtvog kanala", omelo da dožive širu afirmaciju na tadašnjoj jugoslavenskoj novovalnoj sceni. "Grad" je, primjerice, napomenut će Mušćet, bio dostojan "parnjak" EKV-u, čemu je teško prigovoriti, naročito nakon preslušavanja aktualnog boxa "Best Of & Band On" ovog benda koji je danas ponovno aktivan.

– U Zagrebu je svaki kvalitetniji bend mogao doći do albuma i imao je jake medije, ne samo omladinske "Polet" i "Studentski list", nego i jedan "Start" i "Studio", koji su im također otvorili prostor. Riječki su bendovi imali samo "Val" i u gradu nije bilo diskografske kuće, stoga su oni nastojali trajati što dulje i u drugim formacijama, tako da riječki novi val smještamo u desetljeće između 1977. i 1988., što je duže nego što je novovalna scena bila živa u većim centrima. Da je tako, dokazuju kasnije karijere i albumi "Laufera" i "Leta 3" koji imaju tu novovalnu žestinu, pristup, stav... Tako je 2008. Goran Lisica Fox prikupio snimke različite kvalitete, od slabijih demo-snimki do regularnih zapisa s albuma, da bi se kontekstualiziralo to razdoblje, da se vidi što se radilo u Rijeci...

Zanima li to ikoga danas više, osim neposrednih sudionika i najvjernije sljedbe?

– To može zanimati taj krug i dio njihove generacije, istina, ali to je povijest koju vrijedi zabilježiti. Kada gledaš riječku rock scenu, koja je i danas jako vitalna, važno je vidjeti od čega je to zapravo krenulo. Rijeka je imala sjajnu rock scenu i u šezdesetim godinama, bilo je dvadesetak bendova, međutim, tek kad su krenuli "Parafi" i "Termiti", tek kad je grunuo punk, to se počelo zaista kotrljati u kontinuitetu, evo već više od 40 godina. U tom smislu mi se moramo vraćati tom razdoblju jer nije sve baš zatrto. Jer i danas ćeš na radijskim i TV programima čuti "Program tvog kompjutera" od "Denis & Denis", "Vjernog psa" "Termita" ili "Narodnu pjesmu" "Parafa"... A na kompilaciji ćeš čuti i neke pjesme za koje možda nisi znao, ako imaš volje za upoznavanje...

Ja, naravno, imam volje, i recimo da su mi u tom smislu otkriće pjesme "Mrtvog kanala", koji su prije "Prljavog kazališta" zavapili "zaustavite Zemlju, ja bih sišao". "Prljavci" kao da su ih kasnije citirali, možda ne slučajno, iako je to kod njih već bila čista komercijala. Podsjetio sam se i koliko je "Grad" zvučao moćno...

– Kad si spomenuo "Grad", upravo im je izašla kompilacija na kojoj se i danas čuje koliko zvuče suvremeno. Oni ne samo da su prošli test vremena, nego sam uvjeren da bi taj bend, da je svirao u Zagrebu ili Beogradu, bio velik poput EKV-a. Imaju sličan pristup, fantastične tekstove, divne melodijske linije i šteta što nisu postigli taj status. Ali, evo, možda sad ove kompilacije, njihova i zajednička, probude neki novi interes.

---

image
'Denis & Denis'
---

Klonovi i uzori

Spomenuo si ranije "Denis & Denis" uz "Termite" i "Paraf". To je nebo i zemlja – elektropop i punk, a opet dio iste scene. Meni se čini da je danas, usprkos legendi, vidljiviji utjecaj onog dijela riječke scene koja nije pankerska, izuzmemo li "Let 3". Ne samo "Denis & Denis", tu je i izvrsna "Xenia", čiji albumi također sjajno prolaze test vremena, da ne spominjem Urbanov "Laufer". Hoću reći – riječka novovalna scena jako je razgranata.

– To su sve pripadnici iste scene, bez obzira na stil. Svi smo se mi družili ispred hotela "Kontinental", razgovarali o glazbi i izmjenjivali ideje. Uostalom, Prlja iz "Leta 3" pjevao je kao gost i na albumu "Denis & Denis". Djevojke iz "Cacadou Looka" prvo su bile cure momaka sa scene pa su onda počele i same svirati i skladati. Ima tu zanimljivih priča kod svakog od bendova. Danas to nekim novim klincima možda nije zanimljivo, ali...

Ma, to sam i htio reći: klinci koji se danas naslanjaju na punk čine mi se teškim anakronistima, a ne anarhistima, dok su puno prisutniji i zanimljiviji oni kod kojih ćeš čuti utjecaj elektropopa...

– Pa, da. Na primjer, "Pocket Palma" su, neću reći – klonovi "Denis & Denis", ali vidi se da su im ovi uzor. S druge strane, zadnjih nekoliko godina "Parafi" su em ponovno aktivni, em su im izašla reizdanja na vinilu... Meni je drago da se na našoj kompilaciji mogu pronaći i neki izgubljeni "grumeni", a kažem grumeni jer je poznata ona kompilacija "Nuggets" koju je napravio Lenny Kaye iz Patti Smith Group, gdje je on "prokopao" bendove iz rane psihodelične ere 60-ih. To je ta ista vrsta nastojanja i u našem slučaju. Iznimno je bitno dokumentirati, obnavljati izdanja, pa tako i ovaj naš box, gdje su u bookletu dodane neke fotografije i kronologija je prilično proširena.

Je li izlazak ovog reizdanja možda na neki način potaknut prethodnim aktualiziranjem riječke priče iz tih godina, kroz monografiju Edija Jurkovića o omladinskom listu "Val"?

– Edijeva knjiga također je posveta prijeratnoj Rijeci, i ne samo "Valu", nego posredno i svoj omladinskoj štampi tog vremena, jako navezanoj na novi val. Radilo se paralelno, ti projekti nisu osmišljeni kao paket, ali može se reći da je ova novovalna antologija "soundtrack" te knjige.

Ajde da budem malo zločest: na koju si "našu domovinu" u svojem "predgovoru" mislio naglašavajući da je u njoj tada bilo "lijepo biti mlad"? I na koji način lijepo?

– Ha-ha-ha, to je samo citat, zapravo naslov stare slovenske kompilacije s početka osamdesetih, "Lijepo je... u našoj domovini biti mlad". Objasnio sam tamo odmah što je bilo lijepo – to što smo mogli svirati, pjevati, pisati, piti i plesati kako smo htjeli, punk nam je dao tu slobodu izražavanja...

---

image
'Termiti'
---

Kao što rekoh sve se zapravo svodi na nostalgiju za mladošću jednog određenog urbanog kruga mladih, ne može se generalizirati, svašta bi se dalo uvaliti u pojmove "domovina" i "lijepo", iz različitih kutova gledano.

– Ma riječ je o tadašnjem entuzijazmu, nitko nije tražio novac, nego ajmo nešto napraviti, promijeniti. U našoj maloj redakciji "Vala", pet za pet metara, okupljala se cijela riječka rock scena. U tome nije bilo ni biznisa, ni ideologije, nego samo – ajmo nešto!

Izdaja načela punka

Istina, danas je ta vrsta ljepote mladosti nekako "out", sve je manje vremena u životu za eksperimentiranja izvan dosega ideologije ili kapitala koji te ukalupljuju.

– Gomila mladih ljudi danas će radije napraviti tehnološki "startup" nego uzeti instrument i početi nešto "tamburati", iako i tu ima stanovitog idealizma. Tu se čak vidi i njihova naivnost: mnogo njih ima inicijalnu ideju, možda sjajnu, ali pojma nemaju o ekonomskoj i pravnoj strukturi projekta i na tome mnogi propadaju. Jedan od milijun njih će uspjeti, onaj koji će shvatiti da se gomila posla mora napraviti i u toj kategoriji.

Ti si u međuvremenu duboko ušao i u tu scenu, odavno si i IT novinar i analitičar, pa je znaš iznutra. Ne misliš li da je zapravo startup scena zapravo današnji ekvivalent rokerskoj iz novovalnog vremena? Ona je sada "hype".

– Na neki način da, iz perspektive mladih ljudi. Privlačnije je smisliti aplikaciju ili igru nego napisati pjesmu. Glazba više nema onu ulogu koju je nekad imala, identifikacijsku, da se s njom poistovjećuju cijele skupine mladih. Glazba je danas jednokratna, naravno ne sva, i upravo zahvaljujući razvoju tehnologije, zbog njezine dostupnosti, ukusi su sve razmrvljeniji. Ti u raznim "cloudovima" možeš naći iznimno vrijednu glazbu, ali nema u njoj više potencijala za stvaranje pokreta poput novog vala ili grungea. Zapravo to mijenja i narav glazbene kritike. Zbog dostupnosti svega sve ti je manje potreban arbitar, a sve više vodič po bespućima interneta.

---

image
'Paraf'
---

Naslov tvojeg teksta iz knjižice uz antologiju RI novog vala je "Jedva čekam da postanem Kralj". No, dok tvoj idol, Kralj iz "Termita", u Rijeci navodno već trideset godina pokušava završiti jedan roman, ti si za to vrijeme vješto uletio u posao – od estradnog preko medijskog do informatičkog i sve to prožeo. Zapravo si izdao punk načela!

– Pa jesam, da, kad gledaš neke standardne definicije punka.

Aha, neugodno ti je!

– Ali, evo, vraćam se na izvorišta, uredio sam CD i LP reizdanja "Parafa", prije toga albume "Laufera" i "Leta 3"... Mislim da znanje koje imam o svemu tome moram na neki način dati dalje. Znam sve te ljude, znam tu kvalitetu, pa je šteta ne ukazati na nju.

Istodobno, od Kralja kao ikone iz povijesti cijeli se život očekuje iduća velika stvar, koja vjerojatno nikad neće doći, tako da su te priče o slavnim danima relativna stvar...

– Upravo to, svako je vrijeme veliko za one koji jesu u njemu. Kad odrastaš, formiraš se prema vrijednostima tog vremena, ja sam se prema ovima, ali opet – postoji sjajna riječka scena devedesetih, volio bih i da ona bude dokumentirana na sličan način.

Poduzeće Let 3

Pa i današnja je vrlo jaka, ali teško da će oko nje nastati "mitologija"...

– Svakako, i današnja: "Jonathan", "My Buddy Moose", "The Siids", "One Possible Option"...

Uostalom, i "Let 3" i Urban su izdanci tog vremena, a članovi "Leta 3" u Rijeci su danas kulturni establišment...

– Pa, za "Let 3" bih mogao reći da su već jedno ozbiljno poduzeće, brendirano...

I još uvijek se prodaju za buntovnike, nije li to pomalo licemjerna pozicija?

– Tako ih se doživljava, da... I oni to koriste.

---

image
'Grad'
---

Ne govori li to nešto i o ograničenosti publike?

– Čuj, Mrle ime 60 godina... U ono vrijeme, kad bi rekao da netko ima 60 godina, čudio bi se da još nije umro. Ja sam tada bio uvjeren da već nakon tridesete moraš biti ozbiljan čovjek i staviti kravatu.

A vidi se sad: duga kosa i zapravo "starinska" majica s logom Rolling Stonesa...

– Percepcija se potpuno promijenila. Baš je "Val" u ono doba objavio tekst o tome kako se Stipe Šuvar pobunio negdje, kako se više ne može dopuštati da je prosjek godina kad se ide u mirovinu – 53! U to su doba ljudi u tim godinama već težili laganom obrađivanju svojeg vrta umjesto odlasku na posao.

A sad, dopusti mi da zaključim, neki još stariji restauriraju svoju pankersku i novinarsku mladost iz skroz etabliranih pozicija: ti si urednik digitalnih sadržaja u "Hrvatskom telekomu", a autor monografije "Vala" je PR u KBC-u Rijeka. Pa dobro, kad ćete u penziju?!

– Mislim da je ovdje riječ o kompetenciji da se definiraju neke zaista relevantne stvari iz povijesti, barem one riječke, a ne da ona bude ispisana rukopisom političkih arhivara. Jer, "Val" i riječka rock scena su definirali Rijeku u većoj i izražajnijoj mjeri nego što su drugi mediji i scene definirali domicilna središta. Edi i ja se danas profesionalno bavimo nekim drugim stvarima, no uvjeren sam da ćemo i u penziji, kad dođe vrijeme za to, nešto kreativno osmišljavati. Danas znam: kao što postoji život bez kravate poslije tridesete, tako postoje i idejni nemiri u profesionalnoj mirovini. A vremena napretek, genijalno!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sandro Pogutz Sandro Pogutz Sandro Pogutz Sandro Pogutz Sandro Pogutz Sandro Pogutz
Sandro Pogutz
Bojan Mušćet: Riječki bend 'Grad', da je svirao u Zagrebu ili Beogradu, bio bi velik poput EKV-a
Sandro Pogutz
Bojan Mušćet: U Zagrebu je svaki kvalitetniji bend mogao doći do albuma i imao je jake medije, ne samo omladinske 'Polet' i 'Studentski list', nego i jedan 'Start' i 'Studio'.
Sandro Pogutz
Bojan Mušćet: Riječki su bendovi imali samo 'Val' i u gradu nije bilo diskografske kuće, stoga su oni nastojali trajati što dulje i u drugim formacijama
Sandro Pogutz
Bojan Mušćet
Sandro Pogutz
Bojan Mušćet
Sandro Pogutz
Bojan Mušćet

Omot box-seta 'Riječki novi val'

Naslovnica bookleta 'Riječki novi val'

'Denis & Denis'

'Paraf'

'Termiti'

'Grad'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/bojan-muscet-mladima-je-danas-privlacnije-smisliti-aplikaciju-ili-igru-nego-napisati-pjesmu-glazba-vise-nema-onu-identifikacijsku-ulogu-koju-je-nekad-imala-1121797 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=81edc9a9e7035e27c34e0fddd03fa87c572ea883 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bojan+Mu%C5%A1%C4%87et%3A+Mladima+je+danas+privla%C4%8Dnije+smisliti+aplikaciju+ili+igru+nego+napisati+pjesmu.+Glazba+vi%C5%A1e+nema+onu+identifikacijsku+ulogu+koju+je+nekad+imala&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbojan-muscet-mladima-je-danas-privlacnije-smisliti-aplikaciju-ili-igru-nego-napisati-pjesmu-glazba-vise-nema-onu-identifikacijsku-ulogu-koju-je-nekad-imala-1121797 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbojan-muscet-mladima-je-danas-privlacnije-smisliti-aplikaciju-ili-igru-nego-napisati-pjesmu-glazba-vise-nema-onu-identifikacijsku-ulogu-koju-je-nekad-imala-1121797 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"\u2018Rije\u010dki novi val\u2018 "},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbiz‘Riječki novi val‘

Bojan Mušćet: Mladima je danas privlačnije smisliti aplikaciju ili igru nego napisati pjesmu. Glazba više nema onu identifikacijsku ulogu koju je nekad imala

Piše Sandro Pogutz
22. kolovoza 2021. - 17:29

"Lijepo je u našoj domovini bilo biti mlad krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih", napisao je Bojan Mušćet u knjižici koja je priložena uz box-set s tri CD-a koji pokrivaju razdoblje vrlo žive i raznovrsne pop-rock scene u Rijeci osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ovih je dana izdavačka kuća "Dallas Records" lansirala bogato opremljeno reizdanje kompilacije "Riječki novi val", koju je on uredio, a koja je u doba prvog izlaska 2008. godine prošla nekako "ispod radara". Sada se savršeno nadovezuje na nedavni izlazak monografije Edija Jurkovića "Kad je život bio novi val", posvećene riječkom omladinskom listu "Val", novinskom suputniku te scene.

Rokerski i novinarski dani prkosa i slave u Rijeci tako su dobili dostojnu valorizaciju, a imalo se bogme što i dokumentira...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 12:30